mojprzepisna.pl | Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Nowoczesna i zdrowsza odsłona tradycyjnego Warszawskiego ciastka – Wegańska Wuzetka, przepyszna, wilgotna, z dużą
moj przepis naPo raz kolejny muszę stwierdzić, że nie umiem piec ciast drożdżowych. To ciasto miało być piękną roladą makową, jednak albo przepis na ciasto drożdżowe był do
KuchniaWeDwoje.plDziś zaproponuję idealne ciasto na lato. Smaczny i efektowny, czarno-biały sernik na zimno, na chrupiącym spodzie, z dodatkiem kawałków ciasteczek Oreo, zatopionych w masie serowej - wykończony delikatną warstwą bitej śmietany. Składniki na chrupiący spód: 80 g sucharów 140 g kremu czekoladowego Nutella Masa serowa: 1 kg serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki(...)Oreo i żelatynę. Podgrzewać (cały czas mieszając) (fot.3) do momentu rozpuszczenia się nadzienia i żelatyny - tak żeby nie było żadnych grudek. Odstawić do przestudzenia na około 30 minut. Z 1 kg mascarpone odłożyć 2 łyżki serka, który później wykorzystamy w masie śmietanowej. Resztę mascarpone przełożyć do dużej miski. Dodać cukier puder i przestudzoną śmietanę kremówkę
Świat CiastaSeromak to ciasto łączące w sobie prawdziwe smaki domowych, tradycyjnych ciast. Kruchutkie ciasto, masa makowa z bakaliami idealnie komponuje się z puszystym serniczkiem tworząc wyjątkowo smaczne
Słodka StronaCiasto , które już jakiś czas temu podbiło nasze podniebienia. Jest przepyszne, bardzo delikatne ( w pierwszym dniu smakuje jak delikatna pianka, w następnych jak typowy sernik) a dodatek stewii zamiast części ksylitolu czyni je jeszcze mniej kalorycznym , nie odbierając mu smaku. Odkąd kupiłam tę obecną stewię kombinuję z nią coraz częściej , zastępując nią na razie choć częściowo cukier(...)Następnie delikatnie dodawać śmietanę i jogurt i delikatnie zamieszać . Masę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać. Wysypać mrożone maliny. Na górę rozkruszyć drugą część ciasta. Piec w temp.180* termoobieg ok.50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego
Smaczne ZdroweObok serników , których nie brakowało u mnie ostatnio na blogu, uwielbiam ciasta czekoladowe. Nic tak nie poprawia nastroju po trudach tygodnia jak czekolada. Dlatego dziś zapraszam na kawałek ciasta z czekoladą. Podany niżej przepis na ciasto czekoladowe jest autorstwa Julii Child. Oryginalnie pieczone w tortownicy, zaś ja postanowiłam upiec je w kwadratowej formie i pokroić w romby (ot taka mnie(...)małych porcjach dodawać na przemian mąkę i pianę z białek. Przygotowaną masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, dodatkowo smarując jej ścianki masłem powyżej ciasta. Ciasto piec około 25 minut. Wystudzić. Polewa czekoladowa Julii. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać stopniowo masło i łyżką mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić do momentu aż konsystencja będzie umożliwiała rozsmarowanie
coolinarnastrefa.blogspot.comNasz ostatni sernik białkowy pięknie rozpoczął serię proteinowych słodkości 💪. Widzimy, że na takie przepisy jest spore zapotrzebowanie, dlatego będą pojawiać się na blogu coraz częściej. Tym razem przedstawiamy Wam dwa rodzaje batoników, które mamy nadzieję zainspirują Was do tworzenia własnych słodkich cegiełek 😋. Wyjątkowo przydatne okazały się produkty firmy Vivio , a szczególnie olej kokosowy, który nadał niesamowitego kokosowego aromatu kakaowej(...)dolnej warstwy -1 pełna szkl. suszonej żurawiny Vivio Biała polewa -4 pełne łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Vivio -4 łyżki odżywki białkowej - kazeiny *** Kaszę zalać wrzątkiem i moczyć 15 minut. Po tym czasie kilkakrotnie przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie ugotować ją na dowolnym napoju roślinnym lub mleku do wyparowania płynów, 3 łyżki odłożyć osobno do innego pojemnika. Dodać odżywkę oraz chia
Candy PandasCiasto czekoladowe przekładane serem jest pysznym deserem, który sprawi wiele przyjemności osobom lubiącym czekoladowe i serowe wypieki. Ciasto czekoladowe z serem uwielbiają zarówno moi domownicy, jak
Kuchcik gotujesłodkości. Wybrałam kilka, kryterium stanowiła ich nieoczywistość :) Dziś u mnie właśnie jedna z tych gazetkowych receptur. Przepis na obłędny w smaku torcik. Upiekłam go tydzień temu. Dziś, dopiekając sernik pistacjowy, z kolejnego ciekawego przepisu Wielkanoc 2022, przypomniałam sobie o zaniedbaniu publikacji tego posta. Nakłaniam do wykorzystania mojej propozycji wszystkich poszukujących ciasta wyjątkowego(...)piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia - jak na roladę. Na rozsmarowane ciasto wykładamy ubitą pianę z białek, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Beza powinna się zarumienić, ale nie zbrązowieć zbyt mocno. Po upieczeniu ciasto wyciągamy, studzimy i kroimy ostrym nożem wzdłuż dłuższego boku na cztery równej szerokości pasy
Kronika PiekarnikaSkromna babeczka. Złośliwcy mogli by ją upchać w kategorię pieczywa, tego ciemnego, zdroworozsądkowego, zdrowszego. Znalazła się w niewdzięcznym towarzystwie na świątecznym stole . Niedopasowana do tradycyjnych, ociekających lukrem mazurków, serników, makowców. Miałam dylemat, wspominać o niej? Tak, ponieważ kolejny jej kawałek o kolorze kawy z mlekiem, popijam właśnie poranną kawą z mlekiem. Nadal pyszna, a to już trzeci jej poranek. Słodka(...)składniki się połączą. Studzimy. Maki - żytnią i pszenną, mieszamy ze sobą. Jaja wbijamy do większej miski i ubijamy z cukrem, aż zrobią się puszyste i zbieleją - czyli około 5 minut. Wlewamy powoli do ubitych jaj ostudzone mleko, na przemian z przesiewaniem mieszanki mąk. Zróbcie to na dwie raty: połowa płynu i połowa mąki, szybkie miksowanie. Ponownie druga połowa płynu, reszta
Kronika Piekarnikajuż na swoim blogu przepis na chleb z ziemniakami, na sernik z ziemniakami, teraz przyszedł czas na pączki z ziemniakami ;). Wiem jak to brzmi - jakby były to pączki nadziane ziemniakami :D, ale spokojnie, ziemniaki to tylko dodatek do ciasta, w dodatku w ogóle nie wyczuwalny :). Dodatek ziemniaków do pieczywa wydłuża jego świeżość, wykorzystanie więc ich do ciasta na pączki(...)cukrem, solą i otartą skórką z cytryny/pomarańczy. Dodać wyrośnięty rozczyn, ziemniaki, jajka z żółtkami, alkohol oraz letnie mleko i wymieszać wszystko do połączenia; wyrabiać przez około 2 - 3 minuty. Następnie dodać roztopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać przez około 20 minut, starając się wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od rąk
Opowieści z piekarnikadeser tiramisu, co prawda nigdy nie byłam jakąś wielką fanką tego deseru, bo to naprawdę sztuka zrobić dobre tiramisu, a praktycznie każdym lokalu na zestaw deserów składa się tiramisu, sernik i jabłecznik, i może 1 na 10 przypomina ten deser. Nadarzyła się okazja bo mój Misiek miał urodziny, a że oboje uwielbiamy kawę tak wpadłam na pomysł aby połączyć(...)mieszać przez chwilę) i dodać do kremu, ja tak zrobiłam, bo niepotrzebnie dodałam całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym. Przygotowanie: Do mleka dodaj ocet i odstaw na 15 minut. Cukier zblenduj na puder lub użyj po prostu cukru pudru. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, dodaj cukier, olej i mleko z octem. Wymieszaj wszystko mikserem. Upiecz
greenscarfzawsze jest najchętniej wybieranym ciastem. Zapraszam na kawałek ;) Korzystając z okazji chcę Wam życzyć pięknych, spokojnych, spędzonych w gronie najbliższych, niezapomnianych Świąt, pełnych makowców, serników, miodowników i pierników ;) Wesołych Świąt!!! Składniki na makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami (na tortownicę o śr. 28 cm lub formę o wymiarach 24 x 28 cm) : MASA MAKOWA(...)masę makową zostawiając 0,5 cm rant. Na mak ostrożnie rozsmarowujemy pozostałe ciasto. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni C i pieczemy około 45-50 minut. Polewa. W rondelku umieszczamy tłuszcz, wodę, kakao, połowę cukru i podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia i połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy resztę cukru. Zimne
Rozpustne gotowaniemojprzepisna.pl | Pączki z czekoladą Zapraszam na pączki :) Jako, że karnawał w pełni ostatnio z mężem objadamy się trochę pączkami. Synek też nam pomaga, choć on lubi
moj przepis naposypujemy kruszonką. Ciasto z wiśniami na kruchym spodzie stawiamy do nagrzanego do 180 C° piekarnika (półka niżej niż środek; grzanie góra/dół) i pieczemy ok. 50 – 60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy domowym lukrem. Placek z wiśniami i kruszonką Ten placek z wiśniami, budyniem i kruszonką dzięki(...)jest ktoś, kto nie lubi kruchego ciasta z wiśniami? Jeśli szukasz innych pomysłów na domowe wykorzystanie tych wspaniałych owoców, sprawdź jak smakuje nasza nalewka z wiśni oraz domowy sernik japoński z wiśniową polewą. Fanom ciast czekoladowych polecamy szybkie ciasto z wiśniami . Smacznego! Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl Artykuł Kruche ciasto z wiśniami i kruszonką
Kuchnia Na WypasieMojprzepisna.pl | Pączki babuni Tym razem pączki zrobiłam dla małego 9 letniego chłopca, który ostatnio troszkę się nacierpiał, przeszedł drugą operację ucha w okresie 6 miesięcy. Mareczku
moj przepis naChciałam Wam pokazać, co fajnego można zrobić z mieszanki na babkę cytrynową. Okazuje się, że niekoniecznie samą babkę. Tym razem, babka posłużyła mi jako spód do
Agusiowe smakołykikilka rodzai ciasteczek. Nie mam pojęcia kto to wszystko zjadał, ale wiem, że nie było konieczności mrożenia. Teraz to nie do pomyślenia :D Prym wiodły zawsze makowniki i serniki, przygotowane z sera zrobionego przez Mamę, z jajkami od prawdopodobnie szczęśliwych kurek ;) i masłem zrobionym na wiejskiej śmietanie. Bez użycia malakserów, mikserów i innych teraz dostępnych "wspomagaczy". Skąd Mama(...)szklanka Sposób przygotowania Ciasto kruche: Wszystkie składniki siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Możemy je zrobić przy użyciu malaksera. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy i dzielimy na dwie części w stosunku ⅓ i ⅔ . Większą częścią wylepiamy spód blaszki wyłożony papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem, mniejszą chowamy do lodówki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia w czekoladzieCukinia to zdrowe warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale smakuje w postaci, cukiniowej tarty czy tradycyjnego leczo. Warto ją też zamarynować w słoiku, a
sierotka maRysia w kuchniOprócz typowych wytrawnych dań świątecznych, na stole wielkanocnym nie może zabraknąć wspaniałych ciast tj. baby, makowce, serniki czy mazurki. Od XIX wieku mazurki są w Polsce ozdobą stołu i podstawą Świąt wielkanocnych. Kruche spody pokrywane są bardzo słodką masą, bogato dekorowane. Mój mazurek jest przekładany orzechową masą i musem z prażonych jabłek. Jego przygotowanie jest może trochę czasochłonne(...)przykładamy do ciasta i wykrawamy jej kształt. Umieszczamy papier z ciastem w formie, nakłuwamy widelcem, schładzamy pół godz w lodówce. Pieczemy do zrumienienia, około 10 – 15 minut, w temperaturze 180º C. Z pozostałego ciasta, odkrawamy kawałek, formujemy ruloniki, które przeplatamy w ozdobny warkocz. Przyklejamy go na surowe białko, na rozwałkowanej drugiej części ciasta, która będzie stanowić wierzch mazurka. Nakłuwamy
KierunekuchniaOstatnio jako nowa fanka serników postanowiłam wypróbować nowe przepisy :) bo moja zasadą odkrywczą jest nie piec tego samego ciasta :) dlatego postanowiłam upiec Sernik Królewski i ponownie musiałam go nieco zmodyfikować bo moja obawa co do sera w wiaderku z biedronki niestety się sprawdziła ... ser jest zdecydowanie za rzadki i wymaga dwóch budyni , a nie jak przepis wymagał tylko jednego(...)podsypaną bułką tartą czy mąką.... wykładamy na ciasto masę serową, a na samym końcu na dużych oczkach ścieramy ostatnią cześć ciasta. Pieczemy w temp. 180*C przez około 60 minut. Smacznego :* Wiem ,że zdjęcia nie są mistrzowskie :) ale tak to już jest jak na talerzu pozostają tylko trzy kawałki ... a zdjęć jeszcze
W Moim Magicznym DomuKolejny bardzo absorbujący wypiek, który przepięknie prezentuje się na świątecznym stole lub na imprezach okolicznościowych. Smakuję równie dobrze jak wygląda. Polecam Ciasto kruche: 3 szklanki
Ciasteczkowy Potwórserka ricotta, soku i skórki startej z mandarynek, ozdobione karmelizowanymi plasterkami tychże owoców. A to wszystko polane mandarynkowym karmelem z delikatnym posmakiem anyżu. Ciasto jest wilgotne i zbite. Przypomina sernik. Karmelizowane owoce mają lekki smak goryczki, która idealnie komponuje się z resztą ciasta. Ciasto mandarynkowe ma jednak dwie wady: pierwsza to przygotowanie karmelu, którego trzeba długo mieszać, aby rozpuścić(...)kolejną część mąki i białek i znów delikatnie połączyć. To samo zrobić z pozostałą częścią mąki i białka. Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do pieca. Piec 50-60 minut to tzw. suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia przygotować karmelizowane owoce: Mandarynki obrać (najlepiej ściąć nożem przeciwległe końcówki, położyć na ściętej części i nożem obierać skórkę, krojąc od góry
Moja DelicjaJeśli lubicie ciasta czekoladowe to na pewno to ciasto czekoladowe na twarogu będzie Wam smakowało. Ciasto nie jest bardzo słodkie i amatorzy słodkości muszą pamiętać o
UgotujmyTo.pl