Nowy rok rozpoczynam słodko. A co, kalorie i tak się szybko spali ;) A smak tych małych serniczków zniewala do reszty. Uwielbiam posmak migdałowy, a kajmak jest
Słodkie Przyjemnościmojprzepisna.pl | Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami Torcik jaki zrobiłam sobie na imieniny Prosty i szybki do wykonania. Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem na bazie śmietany i
moj przepis nastronie Domowe Wypieki, ale nie byłabym sobą, gdybym delikatnie nie zmodyfikowała. Mam tu na myśli głównie spód ciasta, do którego dodałąm mielone orzechy włoskie. Mój Tata uwielbia serniki, więc obiecałam że przygotuję jakiś na święta. Spodziewał się zwykłego, a tu niespodzianka. Zwykły zazwyczaj wychodzi mi taki suchy, że bez kawy nijak nie smakuje, a ten... ten ma kremową(...)mnie z odpinanym rantem) wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, dodajemy cząstki masła i pozostałe składniki. Siekamy i zagniatamy. Schładzamy min 30 minut w lodówce, po czym wałkujemy na wielkość blaszki. Przekładamy, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 15 minut. Podpieczony spód od razu smarujemy połową masy
Kuchnia w czekoladzieMigdałowa kruszonka z wiśniami Był deser, był sernik, były ciasta ucierane, więc dziś zapraszam was na przepyszną kruszonkę migdałową, która jest niczym innym jak ciastem kruchym. Ciacho jest naprawdę bardzo proste i naprawdę bardzo szybkie do wykonania. Jest tylko jeden warunek: trzeba wcześniej przygotować sobie wiśnie (wydrylować), w przypadku tych świeżych. Jeżeli zastąpimy je gotowymi ze słoika, to czas(...)trochę na rękę, delikatnie zgniatamy i wciskamy w foremkę), tak aby ciasto na całej powierzchni miało mniej więcej jednakową grubość. Drugą połowę odstawiamy do lodówki. Spód podpiekamy 10 minut. Na podpieczony spód wysypujemy równomiernie zmielone migdały, a następnie układamy wiśnie. Resztę ciasta zagniatamy pomiędzy palcami i posypujemy nim warstwę wiśniową. Na końcu sypiemy płatki migdałowe i pieczemy około 40 minut
RelaxtimeBardzo efektowne i pyszne ciasto, które zachwyci niejednego wielbiciela słodkości. Idealnie się sprawdzi na uroczyste, rodzinne spotkania. Z podanych proporcji otrzymacie dużą blachę wysokiego ciacha. Ciasto
Smakołyki AsiDużo bakalii, kruche, wysokie, piękne ciasto i niesamowity smak, tak, to jest Christmas cake , czyli Angielskie ciasto świąteczne. W tym roku to ciasto napewno zagości na
Kuchnia ŁukaszaCzujecie już oddech jesieni? Chcąc zatrzymać lato na dłużej, upiekłam sernikową tartę z borówkami i brzoskwiniami. Pyszna! Można ją również upiec z innymi sezonowymi
Obiad gotowyTorcik malinowy powstał z okazji Dnia Matki, tak na szybko, z tego co było dostępne w domu. Wcześniej jakoś nie chciało mi się zaplanować
Smaczne Zdroweczasu potrafiła na święta upiec 10-12 placków i jeszcze do tego z 6 rodzajów ciastek... I w blaszkach naprawdę sporych... A po świętach jedyne co zostało to może odrobina sernika i makowca... no i ciastka, ale te mogły spokojnie poleżeć do kilku tygodni. Fajnie było 😍 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)każdą część wałkujemy na wielkość blaszki. Osobno układamy na papierze do pieczenia i wyrównujemy do boków. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15 minut. Dwa placki pieczemy same, trzeci z masą orzechową. Masa orzechowa: Orzechy siekamy. Masło przekładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cukier. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy
Kuchnia w czekoladzieWitam Kochani, dziś zapraszam na bardzo łatwe ciasto, które ciekawie wygląda. Nazywa się poduszkowiec. Ciasto składa się z kakaowego ciasta i masy serowej, którą wyciska się
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuminut + 3 godziny schładzania Czas pieczenia: 50 minut Ilość : 5 sztuk po 100 ml Przygotowanie Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i zeskrobujemy ziarenka które następnie dodajemy do śmietanki . Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach odstawiamy ją z ognia. W międzyczasie do żółtek dodajemy cukier i ucieramy chwilę mieszając (2-3 minuty trzepaczką). Ważne aby cukier(...)piekarnika, termoobieg). Następnie do żółtek dolewamy śmietankę małym strumieniem , cały czas mieszając. Do 5 kokilek / ramekinów (średnica 9 cm) wylewamy po 100 ml masy i pieczemy około 50-60 minut . Środek powinien być galaretkowaty, a wierzch nie powinien się zarumienić. Upieczony krem studzimy i przekładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na noc). Przed podaniem wierzch kremu przecieramy
WegePrzepisistnieje. Zacisnęłam więc zęby, kupiłam na próbę najmniejszą, jaką znalazłam, i zabrałam się do dzieła. Szczerze mówiąc, nie pamiętam już, co było pierwsze. Wyśmienita, pikantna zupa krem, gładki sernik z nuta pomarańczy, a może ciasto czekoladowe...? Nieistotne; najważniejsze jest, że w dyni się zakochałam! Jej nieco mdławy, delikatny smak stanowi idealne tło dla wszelkich kuchennych eksperymentów. Z zachwytem zagłębiłam(...)dodatkowo: 5 połówek orzechów pekan 1 jajko 2 łyżki mleka Mąkę przesiać do dużej miski. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać cukier i połowę mleka, odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Po tym czasie do mąki dodać pozostałe mleko, jajko i puree dyniowe, zagnieść ciasto. Dodać tłuszcz i sól, dobrze wyrobić. Ciasto będzie się lekko lepić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie po świętach :) zapraszam Was na pyszny serniczek łaciatek o korzennym smaku i zapachu :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy
Sama słodycz i szczypta chiliJeżeli macie ochotę na mrożony sernik, zapraszam Was na dzisiejszy przepis ;) domowe lody sernikowe tylko z 4 składników, bez konserwantów, udziwnionych dodatków i sztucznych aromatów, jakie można spotkać w sklepowych lodach. Bazą lodów jest włoska ricotta słodzona cukrem pudrem z dodatkiem bitej śmietany i ziaren wanilii. Lody s ą bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają użycia(...)lody będą gotowe do spożycia. * Domowe l ody po kilku godzinach w zamrażarce będą jak "kamień", dlatego przed podaniem należy je przełożyć do lodówki na ok. 30 minut. **** Mettete il composto in congelatore per circa 4-5 ore. Il gelato di ricotta è pronto per essere gustato. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocasię oszukiwać, pyszne ciasta są tym, na co czekamy najbardziej z świątecznego menu. Zazwyczaj wiąże się to z niemałym dylematem… klasyczna babka, kajmakowy mazurek czy sprawdzony sernik? Co rodzina to inna tradycja, inne ulubione ciasto, inny sprawdzony przepis. Ja zdecydowanie należę do klubu miłośników bab. Prostych, szybkich, wilgotnych, pysznych… dokładnie takich jak dzisiejsza babka kokosowa. Babka kokosowa(...)wiórków kokosowych do obsypania formy 2-3 łyżki wiórków kokosowych do posypania babki Instructions Babka: Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę (u mnie trwa to ok 5 minut). Zmniejszyć obroty miksera, dodać mleczko kokosowe wymieszane z rozpuszczonym olejem kokosowym oraz sokiem z cytryny i całość krótko wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia
Fitsweet.meAbsolutnie zakochana jestem w nowym stole, z ukośnymi nogami i najpiękniejszym, rustykalnym, drewnianym blatem. Kocham jego krzywizny i już sobie wyobrażam, jakie piękne tło będzie stanowił dla tych wszystkich serników, które upiekę w mojej nowej kuchni... Po zakupach, rozochoceni mimo rachunku, który przyprawił mnie o lekką palpitację, pojechaliśmy do rodziców C. podzielić się wrażeniami i nieco odsapnąć. Oczywiście, nie byłabym(...)najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać wiórki kokosowe, połączyć. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleczko kokosowe zagotować z połową cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorące mleko, cały
Pożeraczka, czyli raz adobrze