pseudo – sernik jest bardzo zaskakujący, zarówno pod względem faktury, jak i smaku. Ma konsystencję aksamitnego, lekkiego klasycznego sernika. Jedyną różnicą jest użycie nie sera ale greckich, gęstych jogurtów. Ma orzeźwiający, lekko kwaskowy smak. Składniki: • 3 duże, gęste jogurty greckie po 440 g • 3/4 szkl. cukru • 2 cukry waniliowe • 4 budynie śmietankowe • 6 jajek(...)zmiksować ją z espresso. • Kawową masę wylać na wierzch ciasta i przemieszać delikatnie po wierzchu widelcem. • Piec w 180 st.C przez 40 minut. • Po wystygnięciu wstawić do lodówki i kroić dopiero po kilku godzinach uprzednio posypując cukrem pudrem. Można podawać z sosem czekoladowym
To co kochamBezglutenowa tarta serowa z borówkami. Warstwa kruchego ciasta, delikatna i kremowa warstwa serowa i słodkie borówki. Wszystko współgra ze sobą idealnie. Tarta smakuje najlepiej schłodzona, po
Kuchnia bezglutenowaNastąpiła więc szybka zmiana receptury, mąkę ryżową zamieniłam na ziemniaczaną, ciasto przygotowałam także gęściejsze, nie rozlewało się tak na blaszce, stąd mniejszy rozmiar gotowych biszkoptów. Ja potrzebowałam biszkopty do sernika, ale świetnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci. Z podanych ilości wyszło mi coś ok.50 ciastek. Są bez dodatku cukru, bez pszenicy, bez proszku do pieczenia i bez laktozy. Składniki(...)pieczenia wykładamy po łyżeczce ciasta, robimy kleksiki, w małych odstępach, (ciasto jest dość gęste, więc się nie rozlewają). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i pieczemy ok.12-15 minut, do lekkiego przyrumienienia, na termoobiegu. Blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Świeżo upieczone biszkopty są bardzo miękkie, później twardnieją. Drugą blaszkę zapełniamy krótko przed wstawieniem do piekarnika tak, by ciasto
Smaczne Zdroweprezencie przedurodzinowym. Jest mało słodki, na pysznym, waniliowym spodzie. Orzechy są mocno wyczuwalne, smak maku jest gdzieś w tle, bardzo przyjemnie współgra z całą resztą. Mascarpone sprawia, że sernik ma aksamitną konsystencję. To był bardzo udany wypiek :) Składniki: (na tortownicę 21cm) SPÓD: 150g kakaowych herbatników 70g rozpuszczonego masła ziarenka z 1 laski wanilii MASA SEROWA: 1 kg sera(...)jajka. Zmiksować aż składniki porządnie się połączą. Następnie dodać mak, budyń, orzechy i kaszę mannę. Wymieszać ponownie. Masę wylać na przygotowany spód, piec w 160'C około 60-70 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gotowy można polać polewą, posypać cukrem pudrem lub zostawić bez polewy
Cakes By KejtNarodzenie w Bullerbyn, Zimę Muminków czy Dziadka do orzechów. Zwykle w tym czasie w moim domu coś się piekło albo gotowało, kapusta z grzybami, zupa grzybowa, schab ze śliwką, sernik, makowiec, piernik staropolski albo malutkie pierniczki. Odłużające zapachy, książki i drgający płomyk są więc moimi grudniowymi wspomnieniami z dzieciństwa, już na zawsze kojarzonymi z Bożym Narodzeniem. Świąteczne pierniczki(...)się nie kleiło. Ciasto powinno być gładkie i brązowe. Rozwałkować połowę na grubość ok. 0,5cm i wycinać zgrabnę pierniczki. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Pierniczki piec przez ok.9 minut (trzeba uważać, żeby się za mocno nie przypiekły, bo nabiorą goryczy i będą bardzo twarde). Tuż po wyjęciu są mięciutkie, ale bardzo szybko zastygają. Z początku pierniczki nadają się
Przepysznik - BLW i nie tylkoMega szybki i prosty, jak większość moich przepisów dwu-porcjowy, słodko-słony serniczek ;) Składniki (2 porcje): 1 jajko (L) 200g serka wiejskiego lekkiego 200g chudego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNajbardziej soczysta pieczeń z drobiu jaką jadłem! Idealnie nadaje się do kanapek lub jako danie główne. Ja osobiście polecam jako pieczeń do kanapek.W danym przepisie podaję
Kuchnia ŁukaszaUwielbiam wszystkie dania i wypieki z cynamonem! A najbardziej to chyba drożdżówki cynamonowe polane lukrem, są na prawdę pyszne, mięciutkie, pulchniutkie no po prostu ,,niebo
Kuchnia Łukaszapierwszy rzut oka ciasto przypomina sernik:) Jednak nic bardziej mylnego! Ciasto nie ma w sobie ani odrobiny sera;) Kruche czekoladowe ciasto przełożone masą ze śmietany i kaszy manny oraz kwaśnymi porzeczkami. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców, jednak kwaśne porzeczki wspaniale tutaj pasują:) Ciasto: 5 żółtek, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki(...)lodówki. Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim dno formy o wym. 23 x 33cm. Nakłuć widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180st. Przestudzić. Masa: 5 białek, 1/2 litra kwaśnej śmietany 18%, 1 i 1/2 szklanki cukru, budyń śmietankowy (40g), 120g kaszy manny, szczypta soli
Z miłości do słodkościgrozi. Wielkanocą właśnie nie mogło zabraknąć drożdżowego wypieku. Nie, i już! Nie ma u mnie paschy - nie znam jej smaku. Nie występują mazurki. Zawsze, natomiast, króluje babka ucierana, sernik "pokoleniowy" i ona. Baba drożdżowa. Tym razem troszkę inna niż zwykle. CYNAMONOWA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI. 100g świeżych drożdży 250g mąki pszennej 100g stopionej margaryny 3 jajka(...)samym końcu wlałam wystudzony, stopiony tłuszcz i zarobiłam jeszcze raz. Ciasto jest dość luźne. Foremkę z kominkiem natłuściłam, oprószyłam mąką i wyłożyłam ciasto. Odstawiłam do odgarowania na ok. 20 minut. Piekłam 35-40 minut w 170 stopniach. Smacznego
W kuchni Karmel-itkimojprzepisna.pl | Grahamki na podmłodzie wg. przepisu Piotra Kucharskiego Bułeczki sycące i pyszne, smakowały również mężowi, który jest fanem pszennego, jasnego pieczywa. Dobre nawet następnego dnia. Wymagają
moj przepis namojprzepisna.pl | Grahamki na podmłodzie wg. przepisu Piotra Kucharskiego Bułeczki sycące i pyszne, smakowały również mężowi, który jest fanem pszennego, jasnego pieczywa. Dobre nawet następnego dnia. Wymagają
moj przepis naCiasto drożdżowe jak wiecie kocham miłością bezgraniczną ( tak samo jak serniki ). Gości u mnie na stole kilka razy w miesiącu, w przeróżnych wersjach – zarówno na słodko, jak i na ostro, słono czy wytrawnie. Nie może zabraknąć też takiego z sezonowymi owocami! Dziś przygotowałam dla Was wersję z marmoladą. Może nie byłoby w nim nic nadzwyczajnego, gdyby nie ozdobny(...)żółtko + łyżka mleka do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Podgrzane mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy jajka, roztrzepujemy. Wlewamy do przesianej mąki, wyrabiamy. Dodajemy pokrojone , miękkie masło – wyrabiamy kilka minut ( ja to robię robotem z hakiem ). Przykrywamy szczelnie, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu podsypujemy mąką i dzielimy na 5 części. Każdą
Ostra na Słodkoserniczek na zimno na owsianym spodzie z galaretką miętową i borówkami. Trzy warstwy smaków i wszystko bez cukru ;) Jemy, cieszymy się słońcem i niczym się nie przejmujemy :D Fit sernik na zimno Składniki na formę o średnicy 18 cm: Spód: 1) 100 g płatków owsianych 2) 100 g masła(...)wyszła mąka), następnie dodajemy masło, masło orzechowe i kakao i wszystko mieszamy aż składniki połączą się. Tak przygotowaną masą wylepiamy spód formy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 2. Przygotowujemy masę serową: 1) Twaróg, skyr i syrop klonowy umieszczamy w misce i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. (Twaróg
Na kulinarnym poligoniedoczeka, gdyż zostanie zjedzony ;) Ja piekę wcześniej, a następnie mrożę. Ciasto zachowuje świeżość, a ja pewność, że ze wszystkim zdążę ;) Makowiec zawijany już zamrożony, teraz piernik, jeszcze sernik i miodownik. A Wy co pieczecie na Święta? Składniki na piernik z suszoną śliwką: na formę 24x28 cm 125 g miękkiego masła 50 g płynnego miodu 2 jajka(...)ubitego masła, dokładnie miksując. Na koniec wlewamy mleko i dokładamy śliwki wraz ze skórką z pomarańczy, dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut. Gotowe ciasto studzimy w formie. Polewa. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Dekorujemy zimne ciasto. Gotowe
Rozpustne gotowanie