sernik w 15 minut - 7159 przepisów (strona:293/478)

Skórka pomarańczowa w syropie 213

wyobrażam sobie ciast bożonarodzeniowych bez skórki pomarańczowej. Zawsze dodaję je do ciast drożdżowych, piernika czy serników. Dlatego też dziś na blogu pojawia się skórka pomarańczowa w  syropie. najlepiej zamknąć ja  w małych słoiczkach. Natomiast jeśli nie zużyjecie wszystkiego do razu, podgrzejcie to co Wam zostało w słoiczku w mikrofali i zamknijcie na gorąco. Skórka pomarańczowa w  syropie(...)pomarańczowej skórki. Skórki zalewamy zimną wodą i moczymy je przez 24 godziny, raz na jakiś czas zmieniając wodę. Po tym czasie skórki doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 5 minut. Skórki odcedzamy, studzimy i kroimy na cienkie paski. W garnku przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego

Kulinarne przygody Gatity
Wysokobiałkowe serniczki 232

W lodówce od kilku dni zalegał twaróg, aż żal było go nie wykorzystać, więc wykonałam szybkie i proste serniczki z odżywką białkową. :) Składniki: 500g twarogu półtłustego

Truskawkowa Fiesta
Serowiec zasmażany 203

Jako tradycjonalistka na święta musiał być u mnie sernik. Postawiłam tym razem na inny niż zwykle, ale bardzo smaczny serowiec zasmażany. Przepis poleciła mi Teściowa, ma go już od lat. Składniki: Na blaszkę 24x36cm: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 25 dkg cukru pudru 2 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej Masa serowa(...)równe części.   2. Każdą część wałkujemy bardzo cienko na wielkość blachy. Układamy na papierze i pieczemy w temp 150-160 st C ok 15-20 minut.  3. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat, mieszamy. 4. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane

Kuchnia w czekoladzie
BIAŁE KIEŁBASKI SOJOWE GLAZUROWANE W MIODZIE 223

Jeszcze w klimacie Wielkiej Nocy. Wielkanocne obżarstwo zostało tylko wspomnieniem. Jajka, kiełbasy, baby, mazurki, serniki, sałatki, pieczenie i pasztety. Stoły, jak to w polskim zwyczaju, uginały się pod naporem talerzy ze strawą. Ale za to jak wspaniałą, pachnącą i aromatyczną! Najpyszniejsze śniadanie roku. Moja Mama stwierdziła, że podawanie na Wielkanoc sojowych białych kiełbasek stanowi bezapelacyjnie profanację zwykłej, białej kiełbasy(...)cytryny, pieprz mieszam razem, dodaję posiekane, obrane uprzednio ząbki czosnku. W takiej marynacie zanurzam kiełbaski, które uprzednio nacinam delikatnie (by nie popękały pod wpływem temperatury) i zostawiam na 30 minut. Cebulę obieram, kroję w talarki i wsypuję na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układam kiełbaski, polewam 1/3 marynaty  i wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Podpiekam w sumie

W kuchni Karmel-itki
Ciasto kruche przekładane 164

części kruchej, piany z białek, dżemu lub konfitur i tyle. Nie miałam przepisu, więc musiałam sobie po swojemu coś wymyślić. Upiekłam więc ciasto kruche z mojego przepisu na sernik gotowany i przełożyłam konfiturą jagodową. Powinnam dać o połowę mniej konfitury ponieważ ciasto wyszło zbyt mokre w środku, ale ogólnie jestem zadowolona :) Składniki: 360 gramów mąki pszennej 3 jajka(...)łyżeczką nakładamy konfiturę Następnie na konfiturę nakładamy drugą połowę kruchego ciasta. Ciasto jest na tyle mokre, że ja układam ciasto rwąc je na kawałki Wkładamy do piecyka na 40 minut Kroimy dopiero po wystygnięciu Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Miodownik 448

domowego ciasta, albo naturalny jogurt z owocami i łyżką wiejskiego miodu. Codzienna porcja słodkości jest mi potrzebna jak większości z Was poranna kawa. Czasem jest to owsiany muffin, kawałeczek sernika, łyżeczka miodu albo tak jak dziś miodownik! Miodownik ciasto: 250g masła 1 szklanka cukru 150g miodu 1 łyżeczka kakao 2 jaja 4 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wanilii i masę miodową. Ciasto zagnieść, odstawić do lodówki na godzinę. Następnie podzielić ciasto na 4 części, pierwszą rozwałkować, przełożyć na blachę o wymiarach 20x30cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Z pozostałymi porcjami ciasta postępować tak samo.  Masa budyniowa: Mąkę, żółtka, cukier i olejki rozpuścić w 2/3 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego

Zapiski Młodej Żony
Sernik z kaszą manną i truskawkami 375

było również i tym razem. Przygotowałam na weekend pyszny, tradycyjny sernik z kaszką manną z sezonowymi, polskimi (!) truskawkami. Całość nadawał smaczku mus truskawkowy, który sprawiał, ze sernik był dodatkowo nasączony i słodki. Nic tylko usiąść i delektować się smakiem.  Składniki : 750 g sera 200 masła 130 g cukru 5 jaj 50 g kaszy mannej 50 ziemniaczanej łyżka(...)okrągłej formy - wyłożonej papierem do pieczenia ( chyba, że korzystacie z silikonowych form, wtedy to pomijamy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 65-70 minut. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej na kilka godzin. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki. 150 g wrzucamy do blendera i miksujemy na mus, który wylewamy na wierzch ciasta. Resztę truskawek kroimy

Słodkie Przyjemności
Sernik z kokosem 197

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE   Ciasto ; 30 dag mąki   10 dag margaryny 10 dag cukru  1

Apetyczna babeczka
Kruche Wiatraczki 259

Najprostsze na świecie kruche ciasto, odrobina wyobraźni i mamy efekt ;) Ciasto można używać do różnych wypieków, np. spód do szarlotki lub sernika, czy też różnego rodzaju kruche ciasteczka.  U mnie akurat powstały wiatraczki. Bawiłam się dzisiaj świetnie w kuchni :) Uwielbiam wakacje! :)   Z tej porcji ciasta wyszło mi około 100 wiatraczków. SMACZNEGO! :) Składniki: 750g mąki pszennej margaryna szklanka gęstej(...)boku 6 cm. Nacinamy na każdym rogu i składamy po jednej połówce rogu do środka tak aby powstał wiatraczek. Na środek układamy pół łyżeczki marmolady. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (tak żeby były rumiane). Można posypać cukrem pudrem po upieczeniu. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Biszkopt z ulubionymi bakaliami 118

się też powinno go skonsumować, bo szybko wysycha. Pozostaje smaczny, ale chrupią w nim już nie tylko orzechy - cały chrupie. Jeśli zostało wam pół paczki rodzynek po pieczeniu świątecznego sernika, paczka orzechów, które nie zmieściły się w świątecznym pierniku, kilka fig, które niewykorzystane pozostaną - upieczcie to ciasto. Jest przyjemne. Jak piątkowy wieczór po pracowitym tygodniu. Dziś mamy piątkowy wieczór. Dlatego(...)szklanki siekanych ulubionych orzechów (włoskie są ulubione w tym wydaniu) 1/2 szklanki rodzynek kilka pokrojonych suszonych fig Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrami na gęstą jasną masę - około 5 minut. Przesiewamy mąkę z proszkiem i cynamonem, solą i miksujemy, powoli wlewając olej. Gdy masa jest jednolita, odkładamy mikser, wrzucamy pokrojone drobno bakalie i mieszamy szpatułką. Wlewamy do tortownicy posmarowanej olejem

Kronika Piekarnika
MAŚLANE CIASTECZKA KAKAOWE 171

przyjęcia nie tylko dla dzieci. Ułożone w stosik i zapakowane w celofan, będą świetnym prezentem lub niespodzianką dla przyjaciół i znajomych. Można zrobić z nich nawet spód do sernika. ________________________________________________________  SKŁADNIKI  150 g (1 szklanka) mąki pszennej 50 g gorzkiego kakao 50 g cukru/cukru pudru 100 g masła, zimnego 3 łyżki zimnej wody  OPCJONALNIE: 2 łyżki melasy(...)literatką wycinamy kształt ciasteczek i ostrożnie przenosimy na blachę (ja pomagałam sobie cieniutką, stalową łopatką do ciasta), zachowując odstępy. Można podziurkować widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut, w zależności od grubości ciasteczek. Zostawiamy na blaszce do lekkiego przestygnięcia. Wycinamy i pieczemy kolejną partię ciastek

cool and minty
Tarta łososiowa 224

Kruche ciasto i  nadzienie z wędzonym łososiem. Taki trochę sernik na wytrawnie. Bardzo smaczne połączenie. Danie w sam raz na imprezę, wszelkie święta lub po prostu na kolację :) Składniki : Ciasto : - 125 g masła, - 200 g mąki pszennej, - około 1/3 szklanki zimnej wody, -1/3 łyżeczki soli. Nadzienie : - 200 g wędzonego łososia ( pokrojonego w kostkę ) - 3 jajka(...)nagrzanym piekarniku. Składniki nadzienia wymieszać dodając posiekaną cebulkę, koperek, szpinak i łososia. Wylać na podpieczony spód i zapiec do czasu, aż masa łososiowa będzie ścięta, około 30 - 40 minut w 170 - 180 stopniach Można jeść na ciepło lub zimno. Po lekkim przestudzeniu całość bez problemu można wyjąć z formy. Ja przygotowałem tarty na wynos, dlatego nie mam zdjęcia w przekroju

Przepisy Mikołaja
Delikatne bułeczki z serem 202

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Cześć! Dziś przepis na delikatne bułeczki serowe- co by trochę nawiązać do serników, których ostatnio coś mało tutaj 😊   Ale obiecuję poprawę! Te drożdżówki na pewno umilą Wam jesienne, nastrojowe spotkania ze znajomymi i długie wieczory pod kocykiem przed ekranem komputera(...)rozpuszczonego masła szczypta soli Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie

Domowe ciasta
Sernik miętowy 686

popołudniowej kawki. Ja ostatnio zrobiłam lekki i orzeźwiający sernik bez pieczenia z miętową nutą. I nie dość, że ładnie prezentował się na stole to jeszcze dosyć szybko znikał. Sernik podpatrzyłam u Kasi i jak to zwykle u niej z przepisami bywa wszystko wychodzi zgodnie z recepturą. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/4 szkl cukru 1 łyżka cukru z wanilią(...)momentu aż masa będzie sztywna. Dodajemy porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy łopatką do połączenia się składników. Masę wylać do tortownicy i piec około 20 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić. Masa serowa: Landrynki owinąć w ściereczką i za pomocą tłuczka jak najdrobniej rozbić. Przesypać do naczynia i wlać 120 ml wrzątku. Mieszać

Ala piecze i gotuje
„Sernikowe” placuszki z tofu 219

Swojego czasu bardzo smakowały mi desery z użyciem twarogu – wszelkiego rodzaju serniki, naleśniki czy placki z dodatkiem białego sera były moją wielką miłością. Dlatego też nie widzę powodu, aby w powyższych deserach nie użyć tofu, które jednak warto nadkwasić odrobiną soku z cytryny, dzięki czemu uzyskasz efekt podobny do tego twarogowego, jednak bez charakterystycznego mlecznego posmaku. Nie pasuje(...)blendera i zmiksuj na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj łyżką porcje ciasta. Smaż na średnim ogniu do momentu, aż brzegi przestaną być surowe (około 1-2 minut), po czym odwróć na drugą stronę. Podawaj lekko przestudzone z owocami lub syropem klonowym

Roślinna - blog wegański