sernik na zimno. Przygotowałam go z serków homogenizowanych, galaretki i truskawek. Spód jest na cieście maślanym chociaż można też przygotować taki sernik na spodzie z galaretki. Sernik na zimno wyszedł lekki jak puch i słodki od owoców. Spód również wyszedł delikatny i puszysty. SPÓD CIASTA 1/4 kostki masła 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)pieczenia i solą. Na sam koniec wlać rozpuszczone masło. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy). Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę. Do rozpuszczonej galaretki dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać. Truskawki
Kuchnia w oparachsernik na zimno. Przygotowałam go z serków homogenizowanych, galaretki i truskawek. Spód jest na cieście maślanym chociaż można też przygotować taki sernik na spodzie z galaretki. Sernik na zimno wyszedł lekki jak puch i słodki od owoców. Spód również wyszedł delikatny i puszysty. SPÓD CIASTA 1/4 kostki masła 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)pieczenia i solą. Na sam koniec wlać rozpuszczone masło. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy). Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę. Do rozpuszczonej galaretki dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać. Truskawki
Kuchnia w oparachOstatnio postawiłam na serniki. Nie te na zimno, tylko te pieczone. Zmieniam tylko owoce, masę, zawsze wychodzi tak samo smacznie. A Wy lubicie serniki? Jeśli takie wilgotne, rozpływające się w ustach, to zapraszam na ten, w 100 procentach się w nim rozsmakujecie. Składniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 6 jajek 1,5 szklanki cukru(...)białek, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy masę serową.wykładamy na nią połówki czereśni lub wiśni, wciskając owoce delikatnie w ciasto.Pieczemy 60 minut . Gotowe wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Ciasto możemy upiec również w piekarniku, w tortownicy o wymiarze 28 cm, piekąc godzinę w 180 s. Serniczek podałam na pięknym, pudrowym talerzu
Z Majeczką w kuchnimoże jednak bardziej świątecznie... Mazurki? Mazurków nigdy sama nie przygotowywałam, ani nawet nie miałam na to chęci, ponieważ u mnie od wielu lat na świątecznym stole króluje ukochany sernik i ewentualnie bitowiec, natomiast mazurek nie pojawia się nigdy. W związku z tym postanowiłam wprowadzić kilka drobnych zmian do mojego przedświątecznego życia i umilić sobie ten wiosenny czas czymś(...)dodać zmiksowanego banana, olej kokosowy, cukier puder i odrobinę wody. Zagnieść całość na gładkie, elastyczne ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. dodatkowo 50 g kaszy jaglanej czubata łyżka masła orzechowego kilka łyżeczek powideł śliwkowych łyżka kakao garść orzechów Kaszę jaglaną ugotować do miękkości, wymieszać z masłem orzechowym i zmiksować
Kuchnia EllieSzybkie w przygotowaniu placuszki o smaku sernika prosto z patelni. Do tego sos z karmelizowanym bananem i orzechami włoskimi. Coś pysznego. Sprawdzą się na śniadanie i jako deser. 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku) 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru Sos: 1 dojrzały banan 3 łyżki płynnego miodu 1/3 szklanki orzechów włoskich Do blendera(...)małe placuszki. Nakładałam po dwie łyżki na jedną sztukę. W garnku lub patelni przesmażamy pokrojonego w plastry banana. Wlewamy miód oraz dosypujemy orzechy. Całość dokładnie mieszamy i smażymy około minuty aby miód dokładnie pokrył banany i orzechy. Podajemy z placuszkami
VioletoweKucharzenieSuper fajne ciasto na każdą okazję. Ładne, łatwe i pyszne. W internecie krąży wiele podobnych przepisów na ciasta pod nazwą "styropian", "sernik bez sera" itp. Ponieważ na ten jeszcze nie natrafiłam, więc zamieszczam i gorąco polecam. Ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrem na sztywno. Dodać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać, następnie połączyć ze śmietaną. Powstałą masę wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 20 minut. Po tym czasie zetrzeć lub pokruszyć na wierzch pozostałą część ciasta. Piec kolejne 20 minut. Gorące ciasto można obsypać kawałkami mlecznej czekolady. Pozostawić (koniecznie) w blaszce do całkowitego wystudzenia
Praktyczna plPrzepis na to ciasto kilka lat temu dostałam od sąsiadki, Pani Danusi. Dawno go nie robiłam aż wreszcie doczekało się na swoją kolejkę. Na pewno zasmakuje wielbicielom serników na zimno i prażonego kokosu. Polecam, tym bardziej, że jest proste do zrobienia. Moje oparłam na pomarańczowym smaku ale można użyć dowolnego dżemu i pasujących do niego galaretek. *blaszka(...)cukrem pudrem na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę przesianą i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki. Piec około 30 minut w 180*C. Wystudzić (najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej). Przekroić na dwa blaty. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml wody i wystudzić. Zimną galaretką naponczować blaty biszkopta. Galaretki pomarańczowe rozpuścić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazatrzęsienie, szczerze mówiąc wolę je od wszędobylskich truskawek. Mam na nie tyle planów, że nie wiem czy starczy mi sezonu żeby wszystkie zrealizować. Lato nie może się obyć bez sernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na biszkopcie, z dodatkiem korzennych ciasteczek nadziewanych i obowiązkową galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i galaretki(...)dodawać cukier a nastepnie po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Najlepiej biszkopt kroić następny dzień po upieczeniu. Ser zmielić w maszynce do mięsa (ewentualnie blenderem). Jagody zmiksować. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto, które łączy w sobie smak sernika i piernika jednocześnie, wilgotne, nie za słodkie a do tego smak brzoskwiń. Mimo, że gościło na moim świątecznym stole uważam że doskonale nadaje się do upieczenia także już po świętach. Jest dość szybkie w wykonaniu i myślę że każdego zachwyci ten smak. Przepis znalazłam tutaj. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki(...)połączenia się składników. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą cienko rozwałkowujemy i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. C przez ok 20 minut( na złoty kolor). Masa serowa: 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu lub tak jak u mnie gotowy ser "z wiaderka" 1 szklanka cukru pudru 200 g masła 1 budyń śmietankowy
Słodka Kraina Wypiekówchoć nie zawsze... DODATKOWE SKŁADNIKI: Do prawdziwe ciasta kruchego nie powinno dodawać się spulchniaczy (proszku do pieczenia, sody) Czasem jednak sięgam po ten dodatek. W szczególności, gdy piekę serniki na kruchym spodzie, gdzie właśnie ten spód musi podtrzymać ciężką masę serowa. Dodatek śmietany spowoduje, że otrzymamy już ciasto półkruche. Do ciasta można również dodać kilka(...)jest BARDZO ważny! Długie wyrabianie skutkuje twardym ciastem po upieczeniu. 2. SCHŁADZANIE: Wyrobione ciasto należy uformować w kulę i owinąć w folie spożywczą. W ten sposób schłodzić minimum 30 minut. Takie ciasto może leżeć w lodowce do tygodnia. Można również je zamrozić. Jest to dobre rozwiązanie dla lubiących ułatwiać sobie życie ;). Wystarczy raz zrobić większą ilość kruchego
Nastoletnie Wypiekanieprawdziwego, u mnie swojskiego, twarogu. Jest trochę pracy przy mieleniu, lecz warto podjąć wyzwanie i przygotować ten sernik na Święta. Polecam! Składniki na sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką na formę o wymiarach 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka(...)pudrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i chwilę siekamy. Dodajemy żółtka, mleko i siekamy, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy 30 minut. 2/3 ciasta przekładamy do formy (może być wyłożona papierem do pieczenia) i wykładamy tworząc spód i 2-cm rant. Ser dwu lub trzykrotnie mielimy w maszynce
Rozpustne gotowanieSernik w wydaniu świątecznym :) z nutką aromatycznych pomarańczy Składniki na serowiec: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 jaja 4 żółtka 10 dag skórki z pomarańczy 1 aromat pomarańczowy 1 kisiel pomarańczowy Składniki na ciasto: 30 dag mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka(...)kokosowymi. Wierzch ciasta posypać kisielem pomarańczowym (suchym proszkiem z torebki). Następnie zmielony ser połączyć z resztą składników, wylać na kruche ciasto, posypać skórką z pomarańczy i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia ubić pianę z sześciu białek z ½ szklanki cukru i ½ szklanki wiórek kokosowych. Wyłożyć pianę na placek i dopiec na złoty kolor około
Tradycyjna Kuchnianiż z papieru- jeśli papier przywrze do karmelków, należy włożyć je pod ciepłą bieżącą wodę- papier wtedy odchodzi idealnie) 6. Masę zostawić na od 2 do około 5-6 minut, po czym nożykiem podzielić ją na batoniki. Ponieważ masa zrobiona jest z cukru- karmelki szybko zastygają. Poczekać aż karmelki stwardnieją. Polewa truflowa: 1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek(...)bądź kosteczki. Można posypać dla dekoracji suszonymi malinami. Smacznego :) Zobacz także: Profiteroles z advocatem Batoniki Daim Batoniki Snickers Sernik Snickers
KreatywnePinypewno każdy z Was jadł kiedyś ciasto o pysznej nazwie Snickers. Na blogu znajdziecie Sernik Snickers oraz Czekoladki z nadzieniem snickersowym . Dziś mam dla Was przepis na bardzo proste ciasto Snickers, niebawem już zaś zdradzę Wam przepis na bogatszą i bardziej pracochłonną wersję tego ciasta. Dzisiejszy Snickers składa się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym oraz chrupiącymi orzechami(...)Wbić jajka, dodać miód i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Jedną część piec 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa orzechowa: 250g orzechów włoskich, 75g masła, 2 łyżki miodu, 5 łyżek cukru. Orzechy drobno posiekać. Masło stopić wraz
Z miłości do słodkościnaszym domu świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy :) Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKI przodek i podroby z zająca 500g podgardla wieprzowego wędzonego 1 kg karkówki 300g wątróbki wieprzowej 100g suszonych grzybków 100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka) 5 jajek 2 bułki 7 plastrów wędzonego boczku(...)grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna pieprzu i czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec duszenia - na ostatnie 10 minut obraną z błon i pokrojoną wątróbkę. Zestawiamy z ognia, wkładamy do garnka bułki i studzimy. Po wystudzeniu bułki i mięsa przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Do zmielonej masy dodajemy jajka, gałkę
Moje Kuchenne RewelacjePuszysta babka kajmakowa obficie polana wyrazistym, kremowym solonym karmelem. Po prostu w sam raz na stół Wielkanocny. Jest bardzo łagodna i miękka, nawet po kilku dniach
Kuchnia ŁukaszaOkazuje się, że dynia i śliwka to bardzo zgrany duet. Uwielbiam dyniowe desery. Ciasta, ciasteczka, muffiny, serniki itd. Moje ulubione to te, które nie wymagają wiele zachodu. Weekend sprzyja temu, żeby coś dobrego upichcić. A dynia sprawia, że jesień staje się jakby bardziej znośna. Składniki: 450 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta. Jeżeli z masy nie powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki, to wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut i ponownie je wyrabiamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, obręcz smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C, grzanie góra dół (bez termoobiegu). Do dużej miski wsypujemy
Smakowity Blog Kulinarnyłatwo dostępne w sklepach. Nie ma tu ani białej mąki, ani białego cukru. W smaku bardzo charakterystyczne, to właśnie Digestive są (jak dla mnie) najlepszymi ciasteczkami do spodu serników, ciast i innych deserów. Kruche i niezbyt słodkie, często dodatkowo oblane czekoladą. Polecam! Składniki: (na 15 sztuk) 75 g zimnego masła 75 g mąki pszennej razowej 90 g mąki owsianej(...)Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach (ciastka nie rosną). Każde ciasteczko ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 12-14 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i pozostawić chwilkę na blaszce, aż stwardnieją. Następnie przenieść na kratkę do studzenia. Jeśli chcecie, możecie wysmarować je z jednej strony roztopioną czekoladą. Smacznego! Inspiracja
Nastoletnie WypiekaniePrzepis jest przerobioną wersją sernika ze strony 'przepisy Joli''. Zmniejszyłam ilość składników i wydłużyłam czas pieczenia . Pierwszy raz piekłam sernik. Niestety opadł ale nadrabia to smakiem. Jest bardzo delikatny i gładki. Złoty z wierzchu. Szybko znika. 400 g jogurtu greckiego 2 jajka 0,5 szklanki cukru( mniej jeśli budyń jest z cukrem) 0,5 łyżki cukru waniliowego(...)dodaj do pozostałych składników. Delikatnie wymieszaj. Przygotuj formę posmaruj ją masłem obsyp mąką i wyłóż herbatnikami. Wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz około 50 minut bez termoobiegu. Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia. Smacznego
cukrem pudrem posypaneTarta serowa z kwaśną żurawiną, słodką gruszką i bezą. Robi się ją szybko, spód do tarty można upiec dzień wcześniej. Gruszka w serniku stanowi idealne połączenie. Moja tarta ma jeszcze nutę pomarańczy za sprawą skórki. spód tarty: 200 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 2 żółtka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 1 łyżka cukru pudru(...)łyżka octu winnego Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, skórkę pomarańczową, puder, żółtka, wodę i całość kroję nożem a potem zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam na 15 minut do zamrażalnika. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia i przez drugi arkusz papieru. Wtedy ciasto się nie przykleja do wałka. Formę tarty o średnicy 26 cm smaruję. Wykładam do niej
wesoła kuchniajajka - 10 szt + 2 białka margaryna - 1,5 kost mąka -6 łyżek mąka ziemniaczana -3 łyżki czekolada deserowa - 0,5 tabliczki cukier - 1,5 szkl Dodatkowo do polania sernika : czekolada gorzka czekolada deserowa biała wiórki z białej, mlecznej czekolady Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć(...)ubitej piany dodawać po łyżce cukru dalej ubijać. Pianę ostrożnie połączyć z masą serową. Wylać masę na ciasto, wstawić blachę do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec przez ok.45 minut. Upieczone i ostudzone ciasto polać , gorzką i białą czekoladą, posypać wiórkami białymi z czekolady (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia DanusiSiemaneczko! Z fast foodów najbardziej lubię... ciasto, ale to wcale nie oznacza, że takiej pizzy to sobie czasem nie zjem.... A jak już ją sama zrobię
fitolarun.blogspot.comsernik podbił serca i podniebienia Polaków. Bez spodu, na kruchym spodzie, z kruszonką, lukrem, migdałami, czekoladą. Przepisów wiele. Ja zachęcam dzisiaj to spróbowania niezwykle smacznego sernika śmietankowego. Bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo szybko jedzony Składniki: 1kg twarogu 6 jaj 1 szklanka cukru 500ml śmietanki kremówki 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy garść rodzynek Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek(...)szklanki cukru i połączyć z masą serową. Dodać rodzynki i dokładnie wymieszać. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez około 40 minut
Jacob TastesSkładniki: spód 1 duże opakowanie ciasteczek Oreo 4 łyżki rozpuszczonego masła masa: 1 mały jogurt naturalne 0,5 kubka cukru 2 op ricotty 2 jajka
Luźna KuchniaNo to zaczynamy spowiedź! Dla tych co nie wierzą, że aby mieć siłę i nadal być szczupłym trzeba jeść! Jedzenie jest potrzebne by żyć. ''Jemy
fitolarun.blogspot.comJagody, jagody, JAGODYYYY!!! Uwielbiam, ubóstwiam je wprost. Są najlepsze na świecie, dlaczego sezon na nie trwa tak krótko? Spora partia już jest zamrożona, a pozostałych powstał cudowny, pyszny sernik. Cudo! Absolutny must have każdego sezonu jagodowego. Składniki: SPÓD: 150g herbatników kakaowych 50g rozpuszczonego masła MASA SEROWA: 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego(...)krótko wymieszać za pomocą miksera pracującego na najniższych obrotach. Dodać mus z jagód, wymieszać łyżką (może być niedokładnie, wtedy powstanie "marmurek". Wylać na spód, piec w 140'C 70 minut. Wystudzić w piekarniku, schłodzić minimum 12h w lodówce. Polać polewą przygotowaną z wymieszanej śmietany z cukrem, posypać jagodami
Cakes By Kejtoknem. Mój samochodzik po pierwszym jego przeglądzie jest w idealnym stanie, mój mężczyzna dostał pracę, jedynie moja mamusia się rozchorowała. Życzcie jej zdrówka! Na dziś, proponuję Wam mój ulubiony sernik - twarogowiec. Jego delikatność i wyrazisty posmak cytrynowy sprawia, że kubki smakowe dostają szału i krzyczą: "chcemy jeszcze!". Również przewaga twarogu w składzie wpływa bardzo korzystnie na odczucia i walory(...)przy czym jajka wrzucamy pojedynczo ciągle miksując. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1,5h. Taki sposób pieczenia zapobiega rośnięciu masy i sprawia, że twarogowiec jest puszysty i równy. Dodatkowo możemy przyszykować krem
Be Fit Be StrongUwierzcie lub nie, ale kiedyś nie przepadałam za sernikami...istniała dla mnie tylko szarlotka. Te czasy jednak nieodwracalnie odeszły w niepamięć :) Serniki uwielbiam, a te mini jego wersje bardzo lubię. Z pewnością to nie będzie jedyny mój na ich temat wpis. Dzisiaj propozycja delikatna, bez owoców i słodkich dodatków. Skupmy się na kokosie :) Składniki: 350 g twarogu (użyłam(...)przygotowane spody umieścić w papilotkach (ja wkładam papilotki do silikonowej foremki), nakładając dużą łyżką po ok 1,5 łyżki. Należy je delikatnie uklepać i wstawić na 2-3 minuty do rozgrzanego do 180stopni piekarnika. Ser, cukier waniliowy, cukier, białko oraz mąkę zmiksować dokładnie. Dodać kokos i powtórzyć czynność. W tym momencie nałożyć serową masę na podpieczone spody
ChilliJemyPyszny serniczek na kakaowym biszkopcie z truskawkami i galaretkę do kawusi. Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami Składniki: BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki MASA SEROWA ser biały w kostkach - 1 kg mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g masło - 200 g budyń śmietankowy(...)kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 39,5 x 23,5 cm. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 35 minut w 175 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na połowę. Masa serowa: Ser zemleć w maszynce 2 razy. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować
Kuchnia Danusimnie jakoś naszło, żeby zrobić coś z ciasta z francuskiego. Kilka dni temu kupiłam ser waniliowy do sernika, ale stwierdziłam, że się nic nie stanie jak zabiorę z wiaderka 2 łyżki twarogu:) Dzięki temu powstał wieniec z ruloników z ciasta francuskiego z serem. Składniki: 1 ciasto francuskie 2 łyżki sera waniliowego z wiaderka 3 łyżeczki cukru Posypujemy deskę (blat(...)pieczenia w taki sposób, żeby papier wystawał na zewnątrz, ale od spodu tortownicy Układamy ruloniki w wieniec Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy wieniec ok. 45 minut Po upieczeniu wyciągamy wieniec z piecyka, wyjmujemy spód tortownicy i "przenosimy" wieniec np. na duży talerz, paterę czy tak, jak ja, na deskę Posypujemy cukrem pudrem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczęsto. Lubię wracać do tych dni i delektować się tym co pozostało z tamtych chwil .. smakiem ... :) Sam serniczek jest prosty w przygotowaniu, niezbyt pracochłonny ale z pewnością efektowny. Sernik na zimno z truskawkami i kokosem SKŁADNIKI: 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki truskawkowe wiórki kokosowe 1 kg sera białego w wiaderku 200 ml śmietany 30% 2-3 łyżki(...)zalewamy masą serową, odstawiamy. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na połówki. Na masie serowej układamy truskawki, w środek wkładamy jedną truskawkę głębiej, wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy. Z ciasta wyciągamy truskawkę którą włożyliśmy w środek, zalewamy galaretką, posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Wkładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiużyła rogalików typu 7days a ja wykorzystałam chałkę. Za każdym razem możemy stworzyć inny smak tego deseru, w zależności od użytego dżemu. Dla mnie ten pudding smakuje trochę jak sernik. Z jednej chałki otrzymujemy naprawdę sporą ilość deseru. Można go podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło...znakomity jest z lodami. Składniki: ok. 50 g masła duża chałka średni(...)naczyniu żaroodpornym. Do osobnej miski wlewamy kremówkę i mleko, wbijamy jajko i żółtka oraz 2 łyżki cukru. Całość roztrzepujemy i zalewamy chałkę, a następnie zostawiamy na około 10 minut aby chałka nasiąkła. Na koniec wierzch posypujemy łyżką imbiru oraz 2 łyżkami brązowego cukru, w ten sposób po zapieczeniu powstanie fajny kolor i taka delikatna skorupka. Pudding pieczemy 45 minut
upichcicSernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat. Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry w smaku, szybki do zrobienia, no i zawsze się udaje. Zero ryzyka, że opadnie czy popęka :)) Można go robić na zwykłych biszkoptach, herbatnikach, można przekładać nim biszkopt czy miodowe placki. Myślę(...)cytrynowy bakalie Wykonanie: Do garnka wbijamy jajka, dodajemy zmielony ser i masło. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą dodajemy cukier i aromat cytrynowy. Gotujemy całość około 15 minut ciągle mieszając. Budyń rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka i wlewamy do gotowanego twarogu. Ponownie gotujemy całość ok 10 minut. Na koniec dodajemy bakalie : rodzynki (wcześniej namoczone) i skórkę pomarańczową. Formę
Walijskie Pichcenieciasto smakuję jak sernik, polecam bo jest naprawdę rewelacyjne. Styropian Składniki: żółtka 6 szt margaryna 1 kost mąka 3 szkl cukier 3/4 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki śmietana 18 % 3 po 400 ml kubki budyń śmietankowy 1 opak proszek do pieczenia 1 łyżeczka wiórki kokosowe 100 g białka jaj 6 szt cukier 3/4 szkl Przygotowanie: Z podanych(...)proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubitą pianę dodawać stopniowo do śmietany, cały czas ubijając robotem. Masę wylać na kruszonkę, posypać wierzch resztą kruszonki. Włożyć ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 175 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document
Kuchnia DanusiNajlepsze muffiny na świecie! Bardzo mięciutkie, pulchniutkie i smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu i momentalnie znikają ze stołu. Także zdrowe, bo ciasto jest bez
Kuchnia Łukasza