sernik w 15 minut - 7159 przepisów (strona:280/478)

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BEZĄ, KRUSZONKĄ I TRUSKAWKAMI 252

ciasto podzielić na dwie części. Jedną wykleić dokładnie spód blaszki. Drugą część rozkruszyć do miski i umieścić w lodówce. Masa serowa: - 125g masła w temp.pokojowej - 600g dobrego twarogu do serników (u mnie firmy Juliko) - 1 jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu (lub cukru trzcinowego) + ok.450g truskawek W misie miksera umieścić miękkie masło(...)partiami dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Masa ma być sztywna. Gotową masę wykładamy na owoce. Wierzch posypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.45-50 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po wystudzeniu delikatnie lukrujemy wierzch ciasta. Lukier przygotowujemy z pudru trzcinowego, z dodatkiem kilki kropli aromatu migdałowego i kremówki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Szarlotka z bezą 220

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny z zaległych przepisów jeszcze z przed remontów. Tym razem na wspaniałą szarlotkę z bezą. Przepis pochodzi z książki: „serniki, szarlotki, makowce”   Biblioteczki Poradnika Domowego. Z podanego przepisu wychodzi średnia   blacha ciasta. Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka(...)obrać i zetrzeć   na tarce o grubych oczkach na wiórki. Starte jabłka przełożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki wody,   cukier i cynamon i wszystko podgrzewać około 10 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Schłodzone ciasto wyjąć   z lodówki i rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Tradycyjny keks 226

Najbardziej brakuje mi jednak twarogu, nie da się go przewieść: (Oczywiście robię czasami twarożek  z mleka ale to są niewielkie ilości, tak w sam raz na śniadanie. O serniku  z takiej ilości mogę zapomnieć. Nie wiem ile litrów mleka musiałabym kupić żeby mieć kilo twarogu. Chyba, że któraś z was ma jakiś magiczny sposób na stworzenie twarogu? Czekam(...)jednolitą masę wsypujemy sypkie składniki i wszystko razem mieszamy. Ciasto am być bardzo gęste. Na koniec dodajemy bakalie i rum. Wszystko mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach. Sprawdzajcie dokładnie czy ciasto jest upieczone gdyż jest ono bardzo gęste.  Gdy ostygnie ciasto polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem, smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowa tarta z panna cottą 195

Moje najulubieńsze czekoladowe ciasto kruche, jest naprawdę kruche*, pyszne, czekoladowe, przepyszny słodki krem na bazie śmietany i białej czekolady, a do tego świeże porzeczki lub inne

moj przepis na
Wilgotne ciasto marchewkowo-kabaczkowe. 226

Pyszne i momentalne w przygotowaniu ciasto, podczas pieczenia którego na cały dom będzie się unosił aromat marchwi i różnych przypraw. Dzięki dużej ilości składników płynnych, a

Kuchnia Łukasza
Ciasto serowe z dynią 92

więc niby sernik, albo raczej ciasto serowe na bazie dyni. Ciasto to wymyśliłam na poczekaniu, gdy dowiedziałam się, że za godzinę wpadnie do mnie koleżanka. W lodówce była riccotta i gotowy mus z dyni, a inspiracja jakoś sama przyszła. Gdy Asia zapukała do drzwi, ciasto kończyło się piec, a zaraz potem raczyłyśmy się ciepłym niby sernikiem. Mnie bardzo smakował(...)czekoladek do posypania na wierzchu. ? Masę wylać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. ? Na wierzch wylać śmietanę z dynią i posypać cukierkami. ? Piec w 180 st.C przez 60 minut. Kroić po wystudzeniu

To co kocham
Czekoladowo-waniliowy sernik z nerkowców 231

sernik w wegańskim wydaniu, który przygotowałam na bazie orzechów nerkowca. Pierwszy był naprawdę pyszny ( przepis tutaj ), ale ten jeszcze bardziej przeszedł moje oczekiwania. Nernik, czyli właśnie odpowiednik tradycyjnego sernika jest bardzo prosty do przygotowania, jedynie potrzeba trochę  czasu na moczenie orzechów czy tężenie ciasta w zamrażarce. Jednak warto czekać, bo smak jest genialny! Namoczone, a następnie zmiksowane nerkowce(...)łyżeczki cynamonu ( Dukatki.pl ) Przygotowanie: Nerkowce przełóż do miski, zalej zimną wodą i mocz przez minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, aby zmiękły. Kolejno odcedź je z wody i zmiksuj ze wszystkimi pozostałymi składnikami w malakserze.  Małą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyklej spój przygotowaną masą. Teraz zmiksuj/zblenduj odcedzone

Zdrowie na języku :P
Gofry a'la serniczki 204

Doskonała alternatywa dla klasycznych gofrów. Idealne dla gości czy rodziny. Świetnie się komponuje z owocami. Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

Truskawkowa Fiesta
Torcik Malinowy Ombre Bez Pieczenia 826

Malinowy Ombre Bez Pieczenia Składniki: Spód: 180g wafelków kokosowych w polewie z białej czekolady 2 łyżki wiórków kokosowych 40g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Krem: 450g gotowego sera na sernik 300g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 przezroczysta galaretka + 200ml gorącej wody 2 łyżeczki żelatyny 250g malin + dwie garście(...)tortownicy wyłożyłam jeszcze folią rantową, patrz FILM (do kupienia w sklepach internetowych). Krem: 2. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody (tak żeby żelatynę troszkę przykryła), odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. 3. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 4. Gdy galaretka przestygnie przez około 10 minut, wtedy radzę przygotować sok owocowy (ważne

Mała Cukierenka
Prosty placek z owocami na jogurcie 228

musem truskawkowym – Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? – Sernik bez pieczenia z truskawkami – Torcik jogurtowy z truskawkami – Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym – biszkopt z owocami – Sernik bez pieczenia z truskawkami Przepis na proste ciasto jogurtowe z porzeczkami i truskawkami, blaszka ma wymiary 36×25 cm Składniki na placek z owocami na jogurcie: 2 ½ szklanki(...)stopni C góra i dół bez termoobiegu. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy. W drugiej misce ubijamy (ok. 6-7 minut) 2 jajka z cukrem, solą i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą jasną masę. Dodajemy do miski z masą jajeczną jogurt, olej lub rozpuszczone masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik na zimno z truskawkami 195

Składniki : (na foremkę 28x24 cm) • 1 szklanka mleka • 2 łyżki żelatyny • 600 g twarogu z wiaderka • 2/3 szklanki cukru • 2 opakowania cukru waniliowego • 2 żółtka • 125

KUCHNIA POLSKA
Mini-serniczki kajmakowe na biszkoptach. 209

zjeść niż kawałek ciasta. Upieczcie, a na pewno Wam posmakują, u mnie znikały bardzo szybko, a to znaczy, że smakowały. Zapraszam :) Składniki: Masa serowa: 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 3 małe jajka pół szklanki cukru pół szklanki śmietanki kremówki 30 % 2 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku kajmaku 2 budynie waniliowe ( bez cukru(...)pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, na dno każdej wkładamy po jednym biszkopcie i zalewamy masą serową. 3. Pieczenie: Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 60 minut, upieczone studzimy i podajemy. 4. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 20 sztuk mini-serniczków. Budynie bez cukru i na pół litra

Izabelawkuchni
Delikatny sernik na kruchym spodzie z orzechami 232

Serniczek palce lizać. Tradycyjny smak, tylko lekko zmieniony przez dodanie orzechowego spodu. Jeśli chcecie zrobić w Thermomix trzeba zrobić z połowy porcji serowej. Spod może być

Kuchnia Pokoleń
Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny 265

przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można dodać kilka łyżek soku z wiśni lub kilka wydrylowanych wiśni(...)zasypuję cukrem i odstawiam na kilka godzin, żeby puściły sok. Po tym czasie całość podgrzewam, do chwili aż owoce zmiękną, a cukier całkowicie się rozpuści (zajmuje to około 40 minut). Dodaję rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam i przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuję około 15 minut. Metoda dla użytkowników wolnowarów  Uwaga: do wolnowaru  Crock-pot o pojemności

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata