zdrowszym wydaniu;) NA SŁODKO: SERNIKI: Sernik zebra Sernik waniliowy Sernik z pomarańczową nutą Czekoladowa pianka /sernik/ Sernik z makiem Sernik kawowy Sernik za orzechowym spodzie Sernik pod pierzynką Sernik z piernikową nutą PIERNIKI: Otrębowy piernik
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmarchewką Kotlety marchewkowo-selerowe Bułki marchewkowe na kanapki Wegańskie aromatyczne prawie-puree z marchwi i kalafiora Chleb marchewkowy na zakwasie Marchewka w pomarańczowym sosie Marchewka na ostro Sernik marchewkowo - pomarańczowy Rolada marchewkowa z nadzieniem kremowym Kasza jaglana z karmelizowaną w miodzie marchewką Chleb z marchewką i jabłkiem Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny Bulion z marchewką i białą
Weekendy w domu i ogrodzierobiony tym sposobem wychodzi idealnie płaski, nie rośnie dużo i nie opada :) Kremowy sernik Davida Lebovitza 5. Babka pomarańczowa to takie trochę odejście od tradycji ;) Mocno wilgotna, najlepsza z sokiem świeżo wyciśniętym z pomarańczy :) Babka pomarańczowa 6. Sernik wiedeński, czyli bez spodu, takie jego założenie podobno, choć nie raz spotkałam się z opisem "sernik wiedeński
Kraina Tysiąca Smakówwiedeński do masy dodaję całe jaja, aby niepotrzebnie nie wtłaczać do niej powietrza podczas długiego ubijania i tym samym finalnie otrzymać ładny, równy sernik. Smak sernika wzbogaciłam dodatkiem ziarenek wanilii oraz skórką pomarańczową. Wierzch można pozostawić bez niczego, oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik wiedeński Składniki: 1kg twarogu
Smakołyki BerenikiPomarańczowa, wielka dynia spogląda na mnie. Złowrogo? Szyderczo? A może przyjaźnie i zachęcająco? Rozglądam się dokoła. Liście przybrały piękną barwę. Tu miedź, tam czerwień złoto, gdzieniegdzie ostatki zieleni. Szumią pod wpływem delikatnych podmuchów ciepłego, choć wilgotnego wiatru. Czuć jesień. Przestępuję z nogi na nogę i myślę, co z dynią mam począć. No co? No nic. Wzięłam ją na ręce, zaniosłam(...)cyklu zupełnie zaimprowizowanych. Powstał w oparciu o receptury, tak namiętnie czytane przeze mnie na innych blogach, ale także za sprawą zupełnie spontanicznych decyzji co do proporcji czy dodatków. Sernik ten to połączenie trzech różnych, dodatkowo jeszcze zmodyfikowanych na poczekaniu. Lecz efekt zachwycający! Pachnący jesienią, odpowiednio zestalony, ślicznie żółty i kuszący. Z delikatną, chrupiącą kruszonką owsianą
W kuchni Karmel-itkiokresie przedświątecznym w kuchni przyda się każda pomoc – pierniki, makowiec, sernik i całe mnóstwo innych pyszności nie przygotują się same. A może tak ;) Właśnie ze względu na pracowity okres tak bardzo ucieszyłam się z możliwości przetestowania robota kuchennego firmy Kohersen . Można ugotować w nim zupy, przygotować dania na parze, zrobić domowe lody i sorbety, ciąć, szatkować, smażyć, mielić(...)roztopionego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 500 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli Składniki na masę serową: 500 g sera na sernik 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki domowej skórki pomarańczowej 1 laska wanilii 50 g orzechów laskowych 1 opakowanie budyniu waniliowego Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia, oddzielamy żółtka od białek (białka przydadzą się np. na beziki
CiastkozercyPrzepyszny sernik, wytwór mojej wyobraźni, jest bardzo kremowy z obłędnym pomarańczowym karmelem. Sernik jest dość prosty w wykonaniu, i nie wymaga dużych kosztów. Smak jest bardzo wyjątkowy. Polecam każdemu! SKŁADNIKI: - 1 kg sera z wiadereczka - 250 g białego twarogu tłustego - 4 jajka - 150 g cukru pudru - 1 szt cukru waniliowego -100 ml soku z pomarańczy - zapach cytrynowy(...)masą serową, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie, wylewamy do formy i pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Ostanie 10 minut z termoobiegiem. KARMEL POMARAŃCZOWY: - 125 g masła - 170 g cukru - 1 cała pomarańcza - bez skórki ( zmiksowana w blenderze) - 60 ml soku z pomarańczy - 3 łyżki lemon curd - 2 łyżki śmietany 36% W rondelku rozpuść masło
SMYKWKUCHNISernik z jeżynami i kokosową bezą Sernik z karmelizowanymi jabłkami na orzechowym spodzie Sernik z budyniem czekoladowym Serniczek z kawowymi biszkoptami Sernik z rosą Sernik kokosowo-pomarańczowy Sernikobrownie z wiśniami Sernik z batonami Mars Sernik czekoladowy A teraz pora na sernik na zimno w wersji mini: Mini serniczki na zimno(...)serka homogenizowanego waniliowego 30 dag sera białego trzykrotnie mielonego szklanka ubitej śmietanki kremówki pół cytryny 2 galaretki pomarańczowe 1 galaretka truskawkowa torebka cukru waniliowego 3 paczki herbatników pełnoziarnistych 20 g żelatyny pół kostki masła dowolne sezonowe owoce ( w zimie można użyć np brzoskwiń lub ananasa z puszki) Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu dodając 1/4 wody mniej. Odstawiamy do wystudzenia
sierotka maRysia w kuchnimoże się nie upiec, to nas zabezpieczy przed taką katastrofą ;) Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy ją na serniku. Posypujemy skórką pomarańczową i wstawiamy do lodówki. Jak dla mnie sernik jest najlepszy po schłodzeniu go przez całą noc :) Życzę smacznego! :) Przepis pochodzi ze strony www.fitjestgit.blogspot.com
Czerwona Porzeczkajuż całkowicie specjalnie dla Kasi , Oli , Pyzy , Pauliny , Kasi, Ewy i Urtiki : bardzo pracochłonny, czasochłonny, za to proporcjonalnie do ilości wysiłku absolutnie wyjątkowy, bardzo wykwintny sernik pomarańczowo-pistacjowy, mam nadzieję, że Wam się spodoba. Jesteście daleko, ale Wasze ciepłe słowa nie znają bariery odległości - bardzo jeszcze raz dziękuję, że tyle ich od Was dostałam. I w dodatku(...)cukru 200 g mąki 1 jajko Sernik (wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!): 120 g masła 4 duże jajka, żółtka oddzielone od białek szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 50 g cukru 10 g masy marcepanowej 10 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, 40 g kremu pistacjowego (coś takiego jak nutella
Kuchnia PrezydentowejUwielbiam piec serniki zwłaszcza od momentu, kiedy odkryłam, że można je piec bezpośrednio na biszkopcie. Mój piekarnik jest do tego idealny bo słabo piecze od dołu więc mam pewność, że ciasto się nie spali. Wolimy taką wersje sernika niż na kruchym cieście. Ostatnio w moje ręce wpadło wiadereczko serka pomarańczowego więc nie mogłam nie zrobić sernika z galaretką(...)szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg serka pomarańczowego 5 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru pudru z wanilią ( użyłam Master Cook ) 120 g stopionego masła dodatkowo: 400 ml soku pomarańczowego 2 opakowania galaretki pomarańczowego 2 pomarańcze Dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepyszny sernik, idealny na świąteczny stół, wytwór mojej wyobraźni, jest bardzo kremowy z obłędnym pomarańczowym karmelem. Sernik jest dość prosty w wykonaniu, i nie wymaga dużych kosztów. Dzięki pomarańczom nabiera wyjątkowego świątecznego klimatu to idealny sernik na Święta Bożego Narodzenia! Myślę, że pięknie się dodatkowo prezentuje przyozdobiony plastrem pomarańczy! Polecam gorąco! PRZEPIS NA MOIM BLOGU KLIK
SMYKWKUCHNIPonieważ jest gorąco to mniej piekę. Dzisiaj jeden z zaległych przepisów na sernik wiedeński puszysty z książki „Kuchnia Polska” Ewy Aszkiewicz. Wypiek ten do najtańszych nie należy ale naprawdę warto go upiec bo jest przepyszny. Składniki: · 1 kg białego tłustego sera trzykrotnie mielonego(...)dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając. Na koniec wsypujemy rodzynki lub żurawinę i skórkę pomarańczową. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką a następnie wlewamy ciasto. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Sernik jest upieczony gdy się lekko zarumieni a boki zaczynają odstawać od formy. Schłodzony można
Na słodko lub wytrawnieniezbyt mnie interesowało. W piątek jednak naszła mnie ochota właśnie na serniki- jako, że jestem ich wielką wielbicielką. I wtedy przypomniał mi się właśnie ten przepis. Nie było łatwo go znaleźć ale się udało i oto jest;) Polecam bardzo ;) P.S Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia sernika po przekrojeniu, tak szybko zniknął;) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej(...)ubić na sztywno białka. Do masy serowej dodać skórkę pomarańczową, rodzynki i startą skórkę z pomarańczy, dokładnie wymieszać. Na sam koniec do masy serowej delikatnie wmieszać ubite białka. Gotową masę wylać na podpieczony spód na to zetrzeć resztę ciasta i całość piec przez około 60 minut w 180 stopniach. Sernik pozostawić w piekarniku na całą noc do wystudzenia. Smacznego
Krakowskie smaki Anikokosu http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/babka-ananasowa-w-patkach-kokosu.html Babka szpinakowa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/babka-szpinakowa.html Wielkanocny mazurek o smaku kokosowej princessy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/04/wielkanocny-mazurek-o-smaku-kokosowej.html Leśny sernik z nutą egzotyki http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/lesny-sernik-z-nuta-egzotyki.html Sernik z musem pomarańczowo- miechunkowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/sernik-z-musem-pomaranczowo-miechunkowym.html Sernik królewski http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/11/sernik-krolewski.html Serobrownie z batatem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/03/serobrownie-z-batatem.html Sernik bez mielenia http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/12/sernik-bez-mielenia.html Babeczki do koszyczka http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com
Kuchnia w czekoladziedecyduję się na sernik. Często też żeby skrócić sobie pracę sernik osadzam na biszkoptach lub herbatnikach zamiast klasycznego spodu z ciasta. Tym razem też tak zrobiłam- sernik z pomarańczową nutą wstawiłam pomiędzy dwie warstwy kakaowych ciastek a dodatkowo jeszcze dodałam warstwę domowych powideł śliwkowych. Całość wykończyłam idealną błyszczącą polewą. Paluszki lizać! P.S. ciasto to piekłam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniainnym składnikiem głównym, a co za tym idzie, inną konsystencją ciasta, również to, że w składzie masy nie ma dodatkowego tłuszczu. Podobnie jak w serniku, znajdują się tam jajka, cukier, aromat (u mnie skórka pomarańczowa), a także coś, co zwiąże masę (w tym przypadku budyń w proszku). Taki sernik bez sera jest ciekawą alternatywą dla prawdziwych serników; ciasto smakuje(...)posiadanego przez Was piekarnika - upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach - gdy sernik wystygnie, należy schłodzić go w lodówce, najlepiej przez całą noc POLEWA - margarynę i cukier przełożyć do rondelka i poczekać, aż się rozpuści, dodać sok pomarańczowy, wymieszać i chwilę podgrzewać, na koniec dodać żelatynę w proszku, wymieszać i zdjąć z ognia, dodać jogurt
Smakołyki Bereniki