Kolejny mój sernik tym razem z udziałem soczystych brzoskwiń, pieczony w kąpieli wodnej bez spodu, jest aksamitny delikatny wręcz rozpływa się w ustach,sekret tkwi w jego pieczeniu,brzoskwiniowy mus z galaretką tylko dodaje mu smaku, idealny na lato! Wypiek podałam na talerzu Agawa Gold-Bogucice Na drugim planie Diament Gold-Bocucice Składniki: Tortownica(...)Masę serową wylewamy do natłuszczonej tortownicy-można wyłożyć pergaminem.Wierzch przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 160*c, na półkę niżej w piekarniku, stawiamy naczynie żaroodporne z wodą, wstawiamy sernik i pieczemy w kąpieli wodnej 55 minut. Sernik ma pozostać biały, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż będzie całkowicie zimny. MUS BRZOSKWINIOWY: Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę
Wanilia i KardamonKolejna słodka propozycja i znów sernik,ale na zimno bez pieczenia... Taki sernik w sumie jest już na blogu tutaj , ale jak jest coś pysznego warto przypomnieć, tym bardziej , że lada moment Dzień Matki i coś słodkiego na pewno będziecie robić i może ktoś się skusi na taki serniczek..Tym razem co prawda do sernika dodałam(...)szkl.śmietany 36 % 100 ml mleka 4 łyżki żelatyny duże opakowanie herbatników kilka pokruszonych "ludków" z sezamu i pestek w karmelu polewa czekoladowa Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników. Twaróg wymieszać z cukrami. Śmietanę ubić na sztywno , stopniowo dodawać po łyżce do masy sernikowej i delikatnie wymieszać. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w ciepłym mleku.Delikatnie wlewać
Moje domowe kucharzenieJestem sernikożercą, nie da się ukryć. Jest to moje ulubione ciasto i bardzo często gości w moim domu. Piekłam już sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny(...)mieszając, każde następne jajko po wchłonięciu poprzedniego. • Dodać mąkę ziemniaczaną i pozostałe przyprawy oraz śmietankę. • Totownicę okrągłą (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz obręczy. • Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. • W tym czasie obrać jabłka, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda
To co kochamSernik cappuccino to ciasto które nie wymaga pieczenia tylko chłodzenia a przygotowuje się je bardzo szybko. Ciasto idealne na ciepłe dni i nie tylko, świetnie zaspokaja ochotę na kawę lub coś słodkiego. Przygotowałam go w formie okrągłej(...)następnie wylewamy masę białą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Na wierzch ciasta układamy resztę namoczonych w kawie biszkoptów, następnie posypujemy ciasto obficie kakao słodkim lub gorzkim. Odkładamy sernik na kilka godzin do całkowitego stężenia. Kroimy na kawałki i podajemy, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliWstawiamy do nagrzanego piekarnika (u mnie środkowy poziom). Sernik obserwujemy, powinien delikatnie odchodzić od brzegów formy, a wierzch mieć lekko przyrumieniony. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (około 50-60 minut). Sernik studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągamy na blat. Gdy całkowicie przestygnie polewamy go polewą(...)mnie rozpuszczona w kąpieli wodnej mleczna czekolada. Na wierzch dodatkowo wysypałam czekoladowe kuleczki (chrupki). Gdy polewa przestygnie sernik wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Uwagi: Sernik podczas pieczenia mocno rośnie, a potem opada. Jednak powinien zostać w miarę równy. Sernik sam w sobie nie jest mocno słodki. Słodyczy dodajemy polewa/czekolada. Sernik można wykonać również
Słodkie okruszkimomentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać lekko płynny) . Wyciągnąć z pieca i zostawić do ostudzenia (sernik lekko opadnie) . Wyjąć z formy po dokładnym ostudzeniu (nożem przejechać wzdłuż krawędzi tortownicy, gdyby sernik przywarł do boków formy) . Udekorować odrobiną cukru pudru i zostawionymi malinami. Sernik(...)dniu pieczenia. * Każdy piekarnik grzeje inaczej i okazuje się często, że temperatura którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu. W przypadku mojego piekarnika, ustawienie na pokrętle np. 180°C dawało mi temperaturę 190-195°C! Dlatego jeśli macie możliwość to sprawdźcie, jaka temperatura panuje u Was piecu i czy przypadkiem Wasze piekarniki nie pieką zbyt mocno
Moja DelicjaSernik przygotowałam na szybko, nie miałam zbyt dużo czasu żeby upiec więc postanowiłam zrobić taki na szybko bez pieczenia. Wyszedł bardzo smaczny, wręcz się rozpływa w ustach, przygotowanie go zajęło mi zaledwie kilkanaście minut. Składniki: 1 kilogram sera z wiaderka Wieluń 250 gram masła 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka rodzynek 1 szklanka skórki pomarańczowej 0,5 opakowania okrągłych(...)lodówki. W rondlu rozpuszczamy mleko z cukrem pudrem i kakao, gotujemy przez 2 minuty, zdejmujemy z ognia i dodajemy masło oraz olej, mieszamy o momentu aż masło się rozpuści. Sernik wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy obręcz tortownicy, polewamy ostudzoną polewą, wierzch posypujemy płatkami migdałów. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło
Bajeczna KuchniaUwielbiam serniki na zimno :) Zdecydowanie bardziej niż te pieczone. Moja dzisiejsza propozycja, to sernik z delikatnym, piankowym musem malinowym. Sernik jest taki jak lubię - rześki i nieprzesłodzony. Idealny, gdy mamy ochotę na lekki deser. Najlepiej przygotować go wieczór wcześniej, by całą noc mógł spędzić w lodówce; nabierze wówczas odpowiedniej konsystencji. W sezonie malinowym nie może(...)upodobań ) 1 łyżka soku z cytryny 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) Dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka malinowa Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( łatwiej będzie wówczas uwolnić gotowy deser z obręczy tortownicy ). Na spodzie formy ułożyć biszkopty. Masa serowa : Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej
Opowieści z piekarnikaJakiś czas temu zobaczyłam na blogu White Plate oba serniki z mango i od tamtej pory nie dawały mi spokoju. To własnie dla tych serników odnalazłam przecier mango w sklepie Kuchnie Świata. Autorka przepisu wspomniała, że przecier z mango bywa również w sklepach Rossman, na półce ze zdrową żywnością. Piekłam z przepisu pochodzącego ze strony White Plate. Polecam! Składniki(...)połączenia się składników. Masę delikatnie przelałam na migdałowy spód. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 60 minut. Uwagę zwracałam tylko na to czy boki dobrze się upiekły, a środek sernika żeby był lekko ścięty. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik i sernik studził się w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimny wstawiłam do lodówki na całą noc. Ps. Przed wstawieniem
Blondynka GotujePyszny, lekki i aksamitny serniczek bez pieczenia.... Mimo dwóch tabliczek czekolady nie jest zbyt słodki ani zbyt mulący.
Wypieki Renesezonowe owoce. Wewnątrz sernika znajdziemy wkładkę ze słodkich truskawek, która idealnie przełamuje smak czekolady i sera. Całość umieszczona na ciasteczkowym spodzie i obsypana obficie wiórkami czekoladowymi tworzy wyborny sernik bez pieczenia, który wprost rozpływa się w ustach, wspaniale pachnie i wygląda rewelacyjnie. Idealny na imprezy okolicznościowe, jak i wyjątkową codzienność. Sernik jogurtowy Staciatella bez pieczenia(...)ciasteczkowy spód, następnie wyciągamy sztywną już wkładkę truskawkową (przypomina konsystencją galaretkę) i wykładamy ją na środek sernika, po czym przykrywamy drugą warstwą sera, wygładzając równo wierzch. Na wierzchu ciasta układamy przekrojone na pół truskawki i posypujemy 50 g tartej czekolady. Sernik wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego! :-) Pozdrawiam ciepło
Poezja Smaków - blog kulinarnyDziś, specjalnie z myślą o zbliżającym się Dniu Kobiet 8 marca i zainspirowana współpracą z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na fantastyczny SERNIK BOUNTY – o smaku prażonego kokosu i czekolady. Nie wymaga pieczenia, dlatego przygotowuje się go bardzo szybko! No i tak samo szybko znika! Sernik jest naprawdę bardzo mocno kokosowy i wyrazisty w smaku. Zachwycać(...)łyżki DODATKOWO: *batoniki do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD: Kokos prażymy na suchej patelni. Kasię roztapiamy. Ciasteczka miksujemy na piasek. Wszystko razem dokładnie mieszamy ( miksujemy ), wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki. MASA SEROWA: Ser biały miksujemy ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem – wszystko ” na raz”( na puszystą masę ). Żelatynę zalewamy odrobina zimnej wody, podgrzewamy
Ostra na Słodkoserniki 1 opakowanie budyniu waniliowego ½ szklanki mleka skondensowanego słodzonego 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej ale mleko również dodaje sporo słodkości) 5 białek 5 żółtek aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka i orzechy mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy(...)czasie łączymy wszystkie składniki na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt zbita możecie dodać nieco więcej płatków owsianych. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 stopni. Sernik posypujemy kruszonką. Pieczemy około 80 minut. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki
Mania Gotowaniaproszku do pieczenia Delecta szczypta soli Białka oddzielić od żółtek. Ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Dodawać po jednym żółtku, zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, wyrównać. Piec w temperaturze(...)rozprowadzić na całej powierzchni. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 8 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec około 80 minut. Polewa śmietankowa - do miski przełożyć śmietanę, cukier waniliowy i aromat śmietankowy, dokładnie wymieszać. Sernik wyjąć z piekarnika, na wierzch ciasta wyłożyć polewę śmietanową. Wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 10-12 minut. Wystudzić. Przed
Domowa cukiernia Ewywstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na pół godziny. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, rozwałkować na wielkość formy, dokładnie ponakłuwać widelcem, schłodzić godzinę w lodówce lub pół godziny w zamrażarce. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Do rozgrzanego piekarnika wstawić ciasto, piec przez około 20 min, tak aby spód się podpiekł. Wyjąć, delikatnie przestudzić. Masa(...)miksera, zmiksować, krótko, tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać (będzie rzadka), poukładać owoce. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 30-50 min, do momentu aż środek sernika będzie ścięty, a sernik przy poruszaniu blaszką będzie lekko falować. Sernik całkowicie ostudzić w lekko otwartym piekarniku. Następnie schować do lodówki. Smacznego! Sernik z malinami
moj przepis na