Ja wiem, że w Polsce śnieg i nie wypada narzekać, bo tu go może nawet nie będzie, ale matko jedyna, … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniMężczyzna mojego życia skończył wczoraj 31 lat i jest teraz, przynajmniej do grudnia, dwa lata starszy ode mnie, bo ja … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniplacuszki serowe z patelni i omlety. Tym razem przedstawiam Wam niezwykle puszysty serniczek na bazie kremowego twarożku z żółtkiem i pianą z ubitego białka. Prawie jak w tradycyjnym pieczonym serniku, tylko dużo, dużo zdrowszy :) Podałam z aksamitnym jogurtem :) Składniki: 4 łyżki twarożku tłustego lub półtłustego 1 jajko podzielone na żółtko i białko 1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej kropelka aromatu waniliowego
Chocolate Muffin BlogDosłodzić do smaku. Gotowy serniczek można zjeść na zimno lub podgrzać w mikrofali ok. 1-2 minuty - krem będzie puszysty a jego konsystencja będzie podobna do znanego wszystkim pieczonego sernika. Podawać z orzechami, malinami i masłem orzechowym. Smacznego
Chocolate Muffin BlogNareszcie mamy jakąś namiastkę dobrej pogody w Irlandii, więc wszystkim nam dopisują humory :) Co prawda trudno to jeszcze nazwać … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniokres letni porzucam pieczone serniki na rzecz tego właśnie semifreddo twarogowego. Do tego sos ze śliwki suszonej z miodem pitnym. Całość polana miodem kurpiowskim. Z podanych składników wyszły 3 porcje: 250 gram sera twarogowego 250 gram serka mascarpone 1 łyżka miodu kurpiowskiego i jeszcze do polania duża garść suszonych śliwek sechlońskich 2 goździki pół szklanki miodu
AZgotuj!znudzą i pasują na każdą okazję - sernik i szarlotka. Pomysł na kolejną wersję szarlotki zrodził się niedawno przy okazji Wielkanocy i postanowiłam go w końcu zrealizować. Mamy serniki pieczone i te na zimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Ta propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę :) Wiosenna
FitKotDosłodzić do smaku. Gotowy serniczek można zjeść na zimno lub podgrzać w mikrofali ok. 1-2 minuty - krem będzie puszysty a jego konsystencja będzie podobna do znanego wszystkim pieczonego sernika. Podawać z orzechami, malinami i jagodami Smacznego
Chocolate Muffin BlogDosłodzić do smaku. Gotowy serniczek można zjeść na zimno lub podgrzać w mikrofali ok. 1-2 minuty - krem będzie puszysty a jego konsystencja będzie podobna do znanego wszystkim pieczonego sernika. Podawać z jagodami i orzeszkami ziemnymi. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmąkę i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy posiekana białą czekoladę. Kilka łyżek masy serowej wykładamy na spód z ciastek, następnie układamy maliny, które przykrywamy resztą masy serowej. Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160°C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta odstawiamy je do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyciągamy je z lodówki około 30 minut wcześniej. Dekorujemy
Przysmaki Karolkibananowy* serniczek ; kawa orzechowa ~ *pół banana na wierzchu, drugie pół rozgniecione widelcem i dodane do masy serowej Nie jestem aż tak dziwna, żeby piec sernik o 6.00 rano, nie! Upiekłam wczoraj wieczorem i zostawiłam na noc w piekarniku, dzisiaj go tylko wyjęłam i zjadłam :) Praktyki, część 2 z 3... A z dobrych wiadomości...wczoraj płakałam...ze szczęścia (!!!) gdy dowiedziałam
breakfast of dreams200g twarogu sernikowego (mielonego) ~100g puree z dyni ~jajko ~2 łyżki proszku budyniowego waniliowego ~20g ciemnej czekolady słodzonej ksylitolem ~cukier/stevia do smaku Czekoladę siekamy. Łączymy wszystkie składniki i pieczemy sernik ok. 40-45 minut w 170*C. Zostawiamy na noc w piekarniku. (lub po prostu do całkowitego ostygnięcia). Smacznego! P.S. Z okazji Światowego Dnia Kota macie tutaj jeszcze zdjęcie
breakfast of dreamscytryny. Na końcu dodać budynie śmietankowe w proszku. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Na masie rozłożyć równomiernie borówki amerykańskie. Sernik piec 50 - 60 minut w temperaturze 175ºC. Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku jeszcze około 60 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i ostudzić całkowicie. Konfiturę jagodową
Zakątek rozkoszy kulinarnychwysypujemy płatki śniadaniowe Nesquik. W misce miksujemy ser, mąkę, jajko i cukier. Dosypujemy płatki śniadaniowe i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do tortownicy (delikatnie na wyłożony spód). Sernik pieczemy w 180*C przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
VioletoweKucharzeniezostania w domu. I dopiero o dwudziestej pierwszej C. wyszedł do pracy... Dziwnie . Ale jak mus, to mus. A teraz już wróćmy do moich ulubionych wielkanocnych wypieków (serniki piekę i zjadam przez cały rok, więc się nie liczą). Tym razem zabrałam się za babkę mojej Mamy, która podobno miała nie wyjść, a udała się jak ta lala . Z babką
Pożeraczka, czyli raz adobrze