razem na tapecie sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i czekolady (by uzyskać efekt marmurka). Dodatkowo wzbogaciłam część jasną - likierem Amaretto, a część czekoladową- rumem. Polecam. Sernik marmurkowy (migdałowo-czekoladowy) PRZEPIS{tortownica: 23 cm} Temperatura pieczenia: 150ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min. Spód 120 g ciasteczek (użyłam ciasteczka San holenderskie półsłodkie z czekoaldą) 50 ga stopionego masła(...)drugiej miski i dodać stopioną czekoladę gorzką oraz 2 łyżki rumu. Wymieszać. Pieczenie. Na wyłożony ciasteczkami spód tortownicy wylewać na przemian masę migdałową i czekoladową. Piec w temp. 150ºC przez ok. 1h 30 min. Sernik studzić w uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik umieścić lodówce na ok. 12 h. Potem przechowywać w temp. pokojowej. Polewa czekoladowa. Czekoladę rozpuścić
coolinarnastrefa.blogspot.combrzoskwiniowa 8 łyżeczek żelatyny lub 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru biszkopt: 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo: płatki migdałowe Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na biszkopt włożyć do miski i zmiksować do rozpuszczenia(...)rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszać i połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami. Masę serową wylać na biszkopt do foremki, wierzch wyłożyć płatkami migdałowymi.. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na torebce. Galaretkę wystudzić i gdy zacznie lekko tężeć wylać na sernik. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą
Kuchcik gotujekostek gorzkiej czekolady 2-3 łyżki mleka płatki migdałowe świeże maliny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ser miksujemy z ksylitolem i 1 łyżką mąki ziemniaczanej, dodajemy jaja oraz jogurt i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy oraz sok i skórkę z limonki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Maliny mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(...)delikatnie "wciskamy" w nie owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 60 minut. Pod sernik wstawiamy blachę wypełnioną gorącą wodą. Dzięki pieczeniu sernika w kąpieli wodnej ciasto będzie delikatniejsze i nie opadnie. Ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Polewamy ciasto, posypujemy migdałami (opcjonalnie) i dekorujemy malinami. Smacznego
DefinicjaSmakugenialne, do tego kruchy spód czy może być coś lepszego. Zapraszam... Skala smaku 10/10 nie polecam do tego sernika sera w wiaderku. Ja akurat zmieliłam sama ser dwukrotnie co było nie lada wyczynem;) składniki na spód: 1,5szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)naturalnego 1 szkl. śmietany kremówki 36%- nie ubijać 5 jaj w całości 6 łyżek soku z cytryny 2 szklanki cukru pudru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 łyżeczka olejku migdałowego 500 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej
Kubki smakuporcji : 180g mąki pszennej pełnoziarnistej 50g cukru pudru 100g zimnego masła 4 jajka 6 niewielkich jabłek sok z 1/2 cytryny 350g mielonego twarogu (najlepiej półtłustego) 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego 4 łyżki cukru 3 łyżki rodzynek 1 łyżka maku 5 łyżek mleka 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki płatków migdałowych Mąkę przesiać(...)minut. Migdały zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu). Gdy ciasto będzie upieczone, wyciągnąć z piekarnika i posypać po wierzchu płatkami migdałowymi. Przełożyć na kratkę, ostudzić, pokroić i cieszyć się wyjątkowym wypiekiem łączącym w sobie sernik, makowiec i szarlotkę. Ciasto łatwo podzielić, przyjmując połówkę jabłka jako środek porcji (powinno ich być 12). 1 porcja to ok. 320 kcal
Dietologwiaderku) 8 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego na czubku łyżeczki proszku do pieczenia 100 g. masła kilka kropli olejku migdałowego Dodatkowo: 1 paczka herbatników ( 250 g.) kilka łyżek nutelli Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku i caly czas miksować. Wsypać mąkę i odrobinę proszku do pieczenia. Ponownie(...)rozsmarować. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową i wyrównać powierzchnię. Herbatniki które pozostały pokruszyć na drobne okruszki. Okruszkami posypać wierzch sernika. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do przestudzenia
Agusiowe smakołykipierwszy z przepisów świątecznych to połączenia sernika i makowca, dla wszystkich, którzy nie mogą się zdecydować, który z nich wybrać :) Składniki: ciasto - 125 g cukru pudru - 125 g margaryny - 3 żółtka - 140 g mąki pszennej- 1 i 1/2 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia mak - 300g maku ( dwukrotnie mielimy) - 1/2 olejku migdałowego - 1 łyżka wódki - 100 g cukru
Zainspirowana w kuchniKremowy, rozpływający się w ustach sernik z malinami i płatkami migdałów. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie Matka Wariatka . Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o śr. 25 cm: 5 jajek 200 g cukru 1 kg dobrej jakości twarogu z wiaderka 100 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta
My Culinary Artmasła - 1 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na masę serową: - 1 kg sera na sernik - 8 jajek - 8 łyżek cukru - 1 aromat waniliowy Składniki na masę jabłkową: - 4 jabłka - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cynamonu Oprócz składników na ciasto, masę sernikową i jabłkową potrzebne są jeszcze płatki migdałowe. Najpierw wyrabiamy ciasto
Kuchenne Wariacjepszennej (lub orkiszowej) i ziemniaczanej (dałam 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 80g) - 60g suszonych moreli (moje były bez dodatku cukru) Dodatkowo: polewa marcepanowa: - puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki - płatki migdałów - kilka kostek czekolady z odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być(...)wyłączamy, uchylamy drzwi i pozostawiamy nasz sernik na ok.15-20 minut. Mój niestety pękł (już po wyłączeniu piekarnika) na szczęście w niczym to nie przeszkadzało. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie okroić górę, by równo opadał. Po wystudzeniu polukrować, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy (innego rodzinka nie chce jadać): puder trzcinowy+kilka kropli aromatu migdałowego+słodka kremówka. Dodatkowo posypałam płatkami migdałów
Smaczne Zdroweupośledzony leszczyński piekarnik bez działającej dolnej grzałki dał radę ;) Wszystko co dobre szybko się kończy, jutro powrót do pracy, Poznań nigdy nie będzie moim miastem :( /inspiracja/ Składniki: 2/3 szklanki mąki migdałowej BIO 1/3 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta imbiru 1/4 łyżeczki(...)oczkach marchewki krem: około 400-500g sera mielonego do serników PRESIDENT + ksylitol wg. smaku (ja ograniczyłam ksylitol do minimum bo same ciasto jest dość słodkie, dlatego niesłodka masa idealnie przełamie smak ciasta) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sposób przygotowania: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, ksylitol, sól, proszek, sodę, przyprawy w drugim naczyniu miksujemy jajka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSpód taki jak na sernik z rosą!Forma 30x25 Masa makowa SKŁADNIKI: 1 kg. maku (2 łyżki masy zabieram na makiełki wigilijne) 3/4 kostki masła 3/4 szkl. cukru 6 jajek 2 łyżki kakao 3/4 słoika powideł śliwkowych (słoik 200ml) 2-3 łyżki miodu 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek migdałowy kilka kropel bakalie: skórka pomarańczowa
Kuchnia Beatymusi w nim być. Wydaje mi się, że idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole - wygląda bardzo ładnie, a smakuje wyjątkowo. Goście z pewnością nie będą rozczarowani. Sernik czekoladowo-cytrynowy z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła 1 łyżka kakao masa serowa: 700 g serka kremowego(...)cukru 4 jajka 100 ml śmietany kremówki (38%) 100 g ciemnej czekolady (70%) sok z 1 cytryny kruszonka: 25 g zimnego masła skórka otarta z 1 cytryny 25 g mąki pszennej 25 g cukru 50 g mielonych migdałów Ciastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeszcze jeden sernik. Tym razem na kakaowym spodzie, oblany masą krówkową. Ciasto: 3 jajka 10 dag margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego President 1 szklanka cukru(...)łyżki 6 jajek 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju 2 duże opakowania budyniu śmietankowego (na 3/4 l mleka) po kilka kropel olejku migdałowego i śmietankowego Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej Utrzeć margarynę z cukrem. Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Ciasto umieścić w blaszce (34x25 lub trochę mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia
Praktyczna pl