babkom… i nie tylko. Tradycyjna, z ubiegłego wieku – zebra. Składniki: - 2,5 szklanki mąki tortowej* - 5 jaj - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków* - 1 szklanka oleju o neutralnym smaku* - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej* - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia - esencja migdałowa - 2 łyżki mąki tortowej - 2 łyżki kakao - szczypta soli * szklanka – miarka o pojemności 250ml Białka oddzielamy od żółtek(...)dalej ubijając, porcjami cukier, a następnie dodajemy żółtka. Miksujac już na niskich obrotach dodajemy naprzemiennie – przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę, wlewamy esencję migdałową. Gdy składniki się połączą masę dzielimy na dwie połowy. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej przesiane kakao. Każdą mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy
mojewypiekiinietylkojajka 1 plaska łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropli esencji migdałowej lub waniliowej 0,5 szklanki cukru kilka osączonych z syropu wiśni łyżeczka masła Frużelina wiśniowa: 400ml wiśni w syropie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Makaron wrzucić do gotującej się wody, gotować 3-4 minuty, odcedzić. Jogurt, jajka, cukier i ekstrakt wymieszać, wsypać obie mąki, jeszcze raz wymieszać(...)makaronie poukładać kilka wisienek, zalać masą jogurtową. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 170stC z postawionym na dnie naczyniem z gorąca wodą. Tortownicę przykryć z wierzchu folią aluminiową (dzięki temu sernik pozostanie biały z wierzchu), wstawić do piekarnika, piec ok 30 minut, aż środek masy będzie ścięty. Po upieczeniu sernik pozostawić na kilka minut w piekarniku z uchylonymi drzwiami
Obiad gotowyCiasto jest pyszne,mięciutkie,bardzo puchate i sprężyste.Tak samo świeże i na drugi dzień.Dzięki sporemu dodatkowi amaretto ma wspaniały migdałowy aromat.Świetny przepis na wykorzstanie wiśni z kompotu.Następna próba ciasta z serii bezcukrowej,po serniku (przepis tutaj) i próba bardzo udana.Spokojnie w ciastach ucieranych cukier można zastąpić ksylitolem.Ciasto cieszyło się takim wzięciem,że piekłam je już(...)razy z rzędu.Polecam ! Składniki na blaszkę 42x29 cm: 2 słoiki z wiśniamia`680g (waga wiśni 350 g x2 ) 100 g orzechów laskowych-opcjonalnie 350 g mąki orkiszowej jasnej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 180 g ksylitolu (lub cukru) szczypta soli 5 jajek M 120 ml amaretto (lub mleko z olekiem migdałowym) 2 łyżki cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!owocami Ciasto korzenne z gruszką gotowaną w winie Ciasto migdałowe z polentą i pomarańczami Karp w sosie pomarańczowym Makowiec z kaszą jaglaną Śledź w jogurcie z jabłkiem Łamana beza z kremem amaretto Krucha choinka z kremem Sernik czekoladowy na makowym spodzie Ozdobny wieniec z bułeczek Kruche anioły z mąki razowej
AZgotuj!tarty i biszkopty z galaretką robią miejsce dla pysznych szarlotek, serników czy też czekoladowych słodkości. Zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta do kawki:) Metrowiec Ciasto 8 jajek 2 szkl cukru 3 szkl mąki 16 łyżek oleju 16 łyżek wody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao aromat migdałowy Masa budyniowa 3 szkl mleka 0,5 szkl cukru
Pieguskowa Kuchniaserniku i ja i niektórzy moi znajomi i cała moja rodzina:) Wilgotny, kremowy i najsmaczniejszy na trzeci dzień po upieczeniu:) Polecam! Przepis na formę o wymiarach 33 x 22 cm. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki cukru pudru; 3 żółtka; 250 g margaryny; 1 płaska łyżka proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy; Mąkę, cukier puder(...)łyżki mąki ziemniaczanej; 0,75 szklanki cukru pudru; 1 cukier waniliowy; Wszystkie składniki zmiksować razem do połączenia. Składniki na masę migdałową: 200 g płatków migdałowych; 100 g masła; 0,75 szklanki cukru pudru; 2 łyżki miodu; 3 łyżki kwaśnej śmietany; Masło roztopić w rondlu, dodać cukier i miód, wlać śmietanę i wymieszać. Zagotować. Wsypać płatki migdałowe, wymieszać i lekko ostudzić
In my kitchenTakie kruche ciasto idealne jest jako spód do tarty albo jako spód do np.do sernika lub innego ciasta na zimno..a ja wykorzystałam do ... zobaczycie w
Moje domowe kucharzenieSerniki to jedne z moich ulubionych ciast, które mogę jeść bez przerwy. W takiej wersji zrobiłam go po raz pierwszy, ale nie ostatni! Składniki: 1 kostka twarogu półtłustego 2 jaja 20 tabletek słodziku 1 białko (opcjonalnie) 1 łyżka mąki migdałowej 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka nasion chia aromat Sposób przygotowania: Jaja z białkiem i słodzikiem ucieramy
Truskawkowa FiestaKiedyś piekła go maja babcia, tylko dzieliła ciasto na dwie części i robiła kratkę na górze sernika. Moja wersja jest bardziej leniwa :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 żółtko 1 jajko 20 dkg margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać margarynę i wysiekać. Następnie dodać jajko i żółtko(...)margaryną i posypaną bułką tartą. Składniki na masę serową: 1 kg sera (tym razem dałam z wiaderka) 8 jajek 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku migdałowego Dodatkowo: 50 g. czekolady mlecznej 50 g. czekolady gorzkiej 4- 5 łyżek mleka Masło roztopić w rondelku i zostawić do wystudzenia. Żółtka ubić z cukrem, dodać
Agusiowe smakołykicukier puder do smaku 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody Dodatkowo: 4 łyżki wiórek kokosowych mąka pszenna do posypania stolnicy 5 dag mlecznej czekolady 3 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około(...)koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 6. Dekorowanie: Dobrze schłodzony sernik kroimy na kawałki. Następnie dekorujemy go bitą śmietaną. Na koniec posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą i płatkami migdałowymi. 7. Gotowy sernik podajemy. 8. Życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast kremówki można ubić
IzabelawkuchniSkładniki na spód herbatniki czekoladowe, 150g masło, 100g Składniki na masę twaróg sernikowy, 1 kg masa krówkowa, 1 puszka jajka, 3 szt cukier, 3 łyżki mąka
Gotowanie moimi oczamiWczoraj był sernik jak najbardziej świąteczny, a dziś przekąska zdecydowanie przedświąteczna :-) Babeczki lub jak ktoś woli muffinki w tej wersji są ideale zarówno na podwieczorek jak i na śniadanie :-) delikatnie wilgotne ciasto i wspaniały migdałowo - jabłkowy aromat... Po prostu pyszne... SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku
Czary - gary w kuchniWielkanoc w mojej rodzinie piecze się zazwyczaj ciasto drożdżowe i serniki . O pieczeniu mazurków dowiedziałam się dopiero po wyprowadzeniu na Mazowsze. Nie należą one do moich ulubionych ciast, bo są zbyt słodkie od wypełniających je mas. Dlatego do mazurków przygotowuję nadzienia roślinne. W ten sposób słodki blat łączę z kwaskowatym smakiem raczej soczystych mas i mazurki zjadają wszyscy(...)trzeba było dosypywać cukru. Składniki (na blachę (25 x 28) cm): 300 ml mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g zimnego masła 2 jajka 200 g rabarbaru 100 g suszonych daktyli płatki migdałów (do ozdoby) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Do suchych składników dodać pokrojone zimne masło i wbić całe
Weekendy w domu i ogrodzieKasi 160-200 g cukru pudru 8 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie 1 laska wanilii 1 kg twarogu na sernik, mielonego 100 g migdałów, płatki Wykonanie. Tłuszcz stopić. Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość" 160-200 g. Cukier wsypać do tłuszczu(...)ziarenka dodać do masy. W małej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną, kaszkę i proszek. Dosypać do masy, wymieszać. Stopniowo dodawać twaróg i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tortownicę ,24 cm,lekko wysmarować i posypać połową płatków migdałowych. Wyłożyć masę serową. Wierzch posypać resztą migdałów. Ciasto wstawić
Kulinarny karnet Christopheramąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 140 g cukru pudru 4-6 łyżek śmietany 200 g masła 4-5 łyżek kakao Warstwa serowa 5 jajek 3 łyżki domowego cukru waniliowego 180 g drobnego cukru do wypieków 1-1,2 kg sera białego 1 łyżka kaszy manny 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej(...)aromatu migdałowego Sposób przygotowania Ciasto Składniki ciasta łączymy i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy w stosunku 1:3 i chowamy w torebce foliowej na godzinę do zamrażarki. W tym czasie robimy warstwę serową. Cukier ubijamy z masłem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Dodajemy ser biały po łyżce oraz aromat. Na końcu dodajemy kaszę i mąki. Mieszamy
Mieszam w Garnku