wyglądem i aromatem co jest kwintesencją włoskiej dbałości o ich jakość. Jak mówi właściciel włoskiej restauracji Per Tutti z Krakowa; mieszkańcy Italii nie bez powodu uznawani są za najlepszych szefów kuchni. Potrafią oni łączyć ze sobą najróżniejsze składniki oraz używać kombinacji najrozmaitszych przypraw by wzbogacić ich smak. Jedną z tajemnic tej kuchni są właśnie te ostatnie. Nie tylko sprawiają(...)jedyną kategorią jaka może nas zainteresować. W kuchni włoskiej występują też desery, wyborne i pobudzające wyobraźnię, wśród wielu należy nie zapomnieć o takich jak raviolo con uovo, pączki włoskie,sernik zabajone czy naleśniki na słodko. Smakują one nieziemsko szczególnie wtedy, gdy kosztujemy je w bajecznym otoczeniu, z przyjaciółmi lub rodziną, na tarasie opromienionym słońcem i muskanym wiatrem. Obywatele pięknej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wszystko w blenderze, miksujemy. Powstałą masę przelewamy do rondelka, dodajemy cukier do smaku, doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy około 3-4 minut. Wyłączamy grzanie, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Chwilę studzimy. Wyjmujemy sernik z lodówki, zdejmujemy obręcz i papier do pieczenia, delikatnie przekładamy na paterę, a następnie wylewamy na nie polewę, zostawiając około(...)będzie sztywna. Następnie cienką strużką, pomalutku, ciągle ubijając wlewamy galaretkę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, częścią kremu dekorujemy boki i pozostawiony rant sernika, resztę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta. Chłodzimy jeszcze kilka godzin, choć najlepszy jest następnego dnia. Polecam
Rozpustne gotowaniezupełnie innym, choć też z rabarbarem ( no ba! ). Połączyłam intensywnie czekoladowe brownie z delikatnym, waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało w tempie błyskawicznym. C. wybłagał kawałek zanim wyszłam i stwierdził, że to jedne z najlepszych ciast, jakie ostatnio jadł. A ja się z nim w pełni zgadzam! Połączenie może(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 300 g rabarbaru 80 g cukru 50 ml czerwonego wina Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Cukier skarmelizować, dodać rabarbar, poddusić. Zalać winem, gotować 5-10 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Ostudzić. Masło rozpuścić, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzerestauracja z wołem w nazwie potrafi również dobrze gotować bez mięsa! N a początek o Festiwalu słów kilka Restaurant Week to wspaniała okazja do celebrowania chwil i wspólnego odkrywania nowych, pysznych miejsc. Jesień szczególnie zachęca do spędzania chwil w ciepłych wnętrzach restauracji i delektowaniu się najlepszymi smakami. Podczas kolejnej edycji Festiwalu pod hasłem Destynacja Restauracja! szefowie(...)Deser I moja ulubiona część każdej wizyty w restauracji — deser. Maślany sernik podany z powidłami śliwkowymi był zdecydowanie kropką nad „i". Kremowy z wyczuwalnym smakiem masła i nie za słodki; taki w sam raz. Podczas degustacji został on podany z owocami zamiast gruszki gotowanej w Porto, ale wcale chyba na tym nie stracił ani na smaku
Food Squaremojprzepisna.pl | Karpatka z kremem bawarskim Ciasteczko na życzenie mojego małżonka, który uwielbia ciasta z kremem. Ja natomiast zdecydowanie wolę zdrowsze wypieki, ale co tam, raz na
moj przepis namojprzepisna.pl | Karpatka z kremem bawarskim Ciasteczko na życzenie mojego małżonka, który uwielbia ciasta z kremem. Ja natomiast zdecydowanie wolę zdrowsze wypieki, ale co tam, raz na
moj przepis naprzygotowaniu jest ważne? Powtórzę to, co pisałam w poprzednim poście z poradami - a zatem po pierwsze, jeśli nie jesteśmy zbyt doświadczeni - to trzymajmy się ściśle przepisu ;) Pokrótce o składnikach Najlepszą mąką, jakiej możemy użyć jest mąka krupczatka, jednak z innych rodzajów mąki też wyjdzie kruche ciasto. Musimy pamiętać, że może różnić się smakiem- np. jeśli użyjemy mąki pełnoziarnistej(...)ilość mąki spowoduje w efekcie twardsze ciasto, stąd też powinniśmy starać się nie podsypywać dodatkowej ilości mąki - choć tego typu twardsze ciasta kruche są potrzebne np. jako baza do serników lub na spody do babeczek, Z reguły dodajemy zimne masło (prosto z lodówki) do przesianej mąki i siekamy całość nożem (nie dotykamy dłońmi! Dlaczego? Ponieważ ciasto ogrzeje się ciepłem naszej
psgotujemyTen deser przygotowuję z trzech powodów. Po pierwsze dlatego, że jest banalnie prosty i często występuje w roli deserowego wyjścia awaryjnego. Kiedy nie ma lepszego
zadanie-gotowaniekojarzy mi się ze Świętami. Zarówno przed Bożym Narodzeniem jak i przed Wielkanocą dodaję ją do wypieków w hurtowych ilościach. Żadne serniki, makowce, czy baby nie mogą się bez niej obyć. Zapach pomarańczy to kwintesencja Świąt! Najlepsza jest oczywiście ta domowa, która nie zawiera połowy tablicy Mendelejewa, bo do jej przygotowania w zupełnosci wystarczają 3 składniki. Dlatego(...)możesz je także umyć w wodzie z sodą i octem (to usuwa pestycydy). Odkrój białą część, a resztę skórki pokrój w niewielką kostkę. Przełóż do rondla, wlej wrzątek i gotuj przez 5 minut. Następnie wodę odlej, a czynność powtórz raz jeszcze. Do przegotowanej skórki wlej 100 ml wody oraz cukier i gotuj na małym ogniu, aż woda wyparuje (około
Food SquareChyba jeden z najlepszych serników na zimno jakie jadłem. Po prostu pycha! Bardzo smaczny, nieco trudny w przygotowaniu, ale jak go zrobicie i spróbujecie , będziecie bardzo dumni z siebie. Więc bardzo zachęcam was do przygotowania tego idealnego sernika! Składniki: Biszkopt: 2 jaja 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżka kakao Masa serowa(...)mniejsza). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut, sprawdzamy na suchy patyczek.Po upieczeniu ostudzamy. Karmelizowana dynia: Do nieprzywierającej patelni wsypujemy cukier i zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu przez ok 10 minut. W między czasie dynię kroimy w bardzo mała kostkę i dodajemy do karmelu. Gotujemy karmel wraz z dynią 20-25 minut, aż dynią
Kuchnia Łukaszapowitać wyjątkowo pysznym czekoladowym sernikiem na zimno z malinami. Aksamitny, rozpływający się w ustach, pełen czekolady (aż 350 g !!!)... chyba nie muszę Was dłużej zachęcać?:) Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, składa się tylko z kilku składników, ale efekt jest wspaniały... Według mnie to jeden z najlepszych serników czekoladowych jakie jadłam... Nie musicie obawiać się(...)spodem ciasteczkowym do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.MASA SEROWA:Czekoladę gorzką i mleczną połam na kawałki i roztop w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą umieść nad garnkiem z gotującą się wodą). Uważaj, żeby do czekolady nie dostała się ani kropla wody. Roztopioną czekoladę pozostaw do ostygnięcia.Mascarpone przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z przesianym cukrem pudrem.Bardzo powoli, łyżka
Słodko-Słony Świat IlonyGdy w brzuchy burczy, trwa post, a w lodówce ma się dosłownie kilka składników, trzeba coś kombinować. Dzisiaj kombinacja udała się - wyszło pysznie! Sałatka ziemniaczana z
Kuchnia ŁukaszaSposób, w jaki urządzona jest kuchnia, przedstawia nasze zainteresowania i style, świadczy o naszym zamiłowaniu do porządku i gotowości na utrzymywanie jak najlepszych relacji rodzinnych. Co więcej, z łatwością możemy zauważyć, czy znajdujemy się w królestwie pasjonata gotowania, czy np. kobiety pracującej, która większość czasu spędza poza domem. Pomieszczenie kuchenne pełni w życiu każdego istotną rolę. Badania statystyczne pokazują(...)spotkania, przy gotowaniu i przyrządzaniu potraw zaobserwować możemy zwłaszcza na Południu Europy. Włosi chętnie celebrują posiłki przy ogromnym stole, do którego zasiada kilka pokoleń. Celebrację poprzedza często długotrwałe, ale przyjemne gotowanie z całą rodziną, które sprawia, że dodatkowo nabieramy apetytu na pyszne dania. Jak to wygląda w miastach? Jeśli powierzchnia kuchni na to pozwala, z powodzeniem poza gotowaniem i jedzeniem
Moja smaczna kuchniaCiasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!moją głowę, orzechowiec i pierniczki już są. Na dzisiaj został mi seromak i sernik wiedeński dla cioci. Gdzieś pomiędzy tym roztapiam czekoladę na trufle dla rodziców(Uwaga! jeżeli macie manie wylizywania łyżek/misek zasłodzenie gwarantowane) i gotuję kwaśno-słodką kaszę. Ręce mam lepie od lukru,a na twarz w mące świeci słońce. W tym roku(...)dawna nie czuję już tej "magii" świąt, cieszę się ta te kilka dni. Tak, więc .. życzenia, ostrzegam nie umiem tego robić. Pomimo tego życzę wam wszysstkieggoooo najlepszego, przede wszystkim zdrowia, uśmiechu na twarzy, spełnienia największych marzeń, abyście cieszyli się z każdej chwili i nawet najdrobniejszych błahostek, pysznych świąt spędzonych w rodzinnym gronie
More food, love and dreams