Tiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czas czytania: 2 min Znów sernik tym razem sernik z czarną porzeczką. Sernik to jeden z najbardziej ulubionych deserów przez moją rodzinę i w związku z tym często gości na naszym stole. Żeby nie było monotonnie, ciągle coś wymyślam i testuję różne smaki. Chciałam trochę urozmaicić smak masy serowej i dodałam do niej dżem z czarnej porzeczki(...)dżemu na wierzch sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st C. Piec około 50 minut, pamiętajcie o przykryciu sernika folią aluminiową, kiedy zacznie nabierać rumianego koloru (ja przegapiłam ten moment 😉 Po wyłączeniu piekarnika, uchylić drzwiczki, tak studzić około 10 minut, następnie wyjąć i studzić na kratce (ale nie wyjmujcie jeszcze sernika z formy) Sernik można podawać
SprawdzonaKuchnia.plPrzyznam się, że od pojawienia się na świecie Gabrysi, jakoś straciłam chęć na gotowanie, co nie znaczy, że na jedzenie Ostatnio w kuchni dominują szybkie, proste do zrobienia dania. Wszystko z braku czasu…Zdarza mi się nawet kupić chleb, co kiedyś było nie do pomyślenia. Ale co tam, dobre czasy kiedyś wrócą Dzisiaj zapraszam na mega pyszny, mega prosty(...)odcedzonym płynem. Oczywiście, możecie mieć inne patenty na odcedzanie. Przyznam szczerze, że o ile średnio przepadam za sernikiem z jogurtów greckich, to serek z jogurtów jest po prostu przepyszny, do tego dostosowany do obecnych preferencji smakowych Nie smakuje jak styropian, tylko jak najlepsze serki kanapkowe. A wszystko to przy minimum nakładu pracy Czego chcieć więcej? Ps. nie podaję autora przepisu
Mieszam w GarnkuDziś mam dla Was przepis na prawdziwy obłęd! Jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam! Połączenie chrupiących orzechów zatopionych w karmelowym kremie z kremową, mleczną czekoladą, delikatną serową masą i kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Jest to jeden z tych serników, który zawsze znika pierwszy i po którego dokładkę zawsze wszyscy sięgają(...)kremowej masy. Wylewamy na schłodzony, kruchy spód i odstawiamy na 20 minu do mrożenia. KARMELOWE ORZECHY: Do rondelka wsypujemy cukier oraz sól, zalewamy wodą i na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 10 minut, odstawiamy, z alewamy 2 łyżkami śmietanki. Kawę oraz mąkę rozpuszczamy w reszcie śmietanki, wlewamy do sosu i na wolnym ogniu gotujemy dosypując połamane orzechy oraz karmelową posypkę
Ostra na Słodkowytrwałości, których mi aktualnie zdecydowanie brakuje...I choć w tej chwili nie mogę nawet patrzeć na jedzenie, nawet słodkie, Wam chcę zaproponować sernik, który nas swoim smakiem niedawno zupełnie obezwładnił. To zdecydowanie jeden z najlepszych serników, jakie jadłam! Idealnie kremowy, gładki, delikatny. Słodko-waniliowy, z kwaśno-cierpkim musem żurawinowym. Kiedy tylko zobaczyłam go na Moich wypiekach wiedziałam, że muszę(...)drożdżowego, a i z sernikiem tworzy wyjątkowo zgrany duet. Próbowałam tego połączenia wcześniej, a sernik Doroty wygląda po prostu obłędnie. Musiałam go zrobić. Nie zwlekałam długo, i bardzo się z tego cieszę, bo, jak pisałam wcześniej, oczarował nas nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Będzie cudowną ozdobą wigilijnego stołu - jeśli znudziły się Wam tradycyjne serniki, albo po prostu
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekę mazurek. Zapoczątkowałam tę tradycję w moim domu, bo zawsze był tylko sernik i babka drożdżowa na święta Wielkanocne. W tym roku przedstawiam Wam mazurek pomarańczowy. Chyba najlepszy jaki jadłam - kwaskowaty, z ciekawym dodatkiem marcepanu. Bardzo polecam!! Jeśli szukacie przepisu na inne mazurki to zapraszam tutaj . Dla kogo: dla fanów pomarańczy dla szukających ciekawego przepisu na mazurek dla fanów(...)Pomarańcze parzymy i ścieramy z nich skórkę, obieramy i wycinamy z nich białą warstwę (tzw. albedo). Obrane pomarańcze miksujemy dodając skórkę, cukier oraz laskę wanilii (przeciętą wzdłuż na pół). Gotujemy ok. 40 minut, aż do uzyskania konsystencji konfitury. Laskę wanilii wyjmujemy i gotową konfiturę rozprowadzamy na cieście. Ozdabiamy wg uznania. Blacha: prostokątna - mnie wyszło ciasto o wymiarach ok. 18x25cm - wiele
Mania WypiekaniaJest to - powiem nieskromnie - najlepszy sernik jaki jadłam! Do tego myślałam nad nim chyba ze 3 dni aż w końcu sama go wymyśliłam co dodaje mu odrobiny smaku... bo jest mój własny - autorski ;-D przechwalam się... TAK! Bo jest naprawdę pyszny! Sernik na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą Składniki: na sernik 75 dag przemielonego sera(...)minut w 170 stopniach. Przy ok 30 minucie mój sernik zaczął się niepokojąco przypiekać więc przykryłam go folią aluminiową - matową stroną do góry i tak dopiekałam już do końca. Następnie na patelnię wysypałam ok 3/4 szklanki cukru, dodałam do tego ok pół szklanki wody i zaczęłam gotować na dość dużym ogniu - nie mieszałam tylko delikatnie potrząsałam patelnią. W czasie
sierotka maRysia w kuchnipróbowaliście, koniecznie kiedyś kupcie i upieczcie je w piekarniku. Mmm... Czysta rozkosz.Tym razem jednak oparłam się chęci zjedzenia wszystkich zaraz po upieczeniu, i przygotowałam ciasto. Miodowe, a więc najlepsze po dwóch - trzech dniach, kiedy nieco zmięknie. Niesamowicie chrupiące od kasztanów i orzechów, z nieco specyficzną w smaku posypką, bo z solą i koprem włoskim. Muszę przyznać, że na początku(...)włoskiego150 g upieczonych, obranych kasztanówdodatkowo:50 g upieczonych, obranych kasztanów20 g orzechów piniowych1 łyżeczka soliMasło, miód i cukier podgrzewać w garnku na średniej mocy palnika. Gdy cukier się roztopi, gotować kilka minut, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić.Jajka ubić, dodać do masy maślanej, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem. Zrobić po środku wgłębienie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię oprzeć. To ciasto wielkanocne, dość słodkie które jednak znika ze stołu najszybciej. Aby tę słodycz przełamać można go zrobić np. z konfiturą pomarańczową. Oprócz jajek faszerowanych oraz sernika i paschy zawsze ląduje na moim świątecznym stole. Mazurek kajmakowy – czego potrzebujemy do jego zrobienia? -4 szklanki mąki pszennej -3/4 szklanki cukru -300g masła -3 żółtka -cukier waniliowy(...)temp 180′ C na złoty kolor przez około 15 minut. Masa kajmakowa: Mleko skondensowane przekładamy do rondla (najlepiej takiego z grubym dnem). Dodajemy do tego 3 łyżki masła. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, mieszając dość często by gęstniejąca masa się nie przypaliła. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę kakao. Zamiast robić masę kajmakową możecie użyć też gotowej
ArbuziakiCzas Przygotowania : 15 min Czas Pieczenia : 1 h Gotowe w : 1,15 h Wielkość blaszki : 30cm x 25cm Sernik sernikowi nie równy! Ten okazał
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyLekki chłodzący deser, nie wymagający stania w kuchni, z dodatkiem młodego jęczmienia (do zastąpienia herbatą matcha), nasion chia i kwiatów czernego bzu dla tych, którzy tak
SzczyptaSmaQBatoniki: 135 g cukru 50 g masła 25 g miodu płynnego- ja użyłam lipowego szczypta soli 60-70 g płatków migdałowych-pokruszonych Polewa truflowa: 200 g mlecznej czekolady- jak najlepszej jakości- dobra czekolada da lepszy smak końcowy 50 ml śmietany kremówki 50 ml serka mascarpone 4 łyżeczki masła Potrzebne również będą: papier do pieczenia, bądź folia aluminiowa brytfanna bądź duża(...)małym ogniu w garnuszku do momentu wrzenia. 3. Kiedy Masa zacznie wrzeć mieszać od czasu do czasu najlepiej użyć ubijaczki by nic nie przywarło do dna garnuszka, Gotować tak około 3-5 minut. 4. Po tym czasie gdy masa zbrązowieje i nabierze karmelowego odcieniu dodać pokruszone migdały oraz sól, podgrzewać na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając
KreatywnePinyjego brakiem. Sernik podawany jest na zimno jak i na ciepło. Przygotowanie idealnego sernika wymaga nakładu pracy. W związku z tym przygotowałam mini poradnik jak uzyskać idealny sernik, dzięki temu twoje ciasto zachęci domowników i świątecznych gości, a ty zyskasz miano specjalistki od serowych wypieków Rodzaje serników: Istnieje kilka podstawowych rodzajów serników, różnią się one przede wszystkim(...)sernika. Sernik pieczony w tortownicy w kąpieli wodnej należy zabezpieczyć z zewnątrz przed przeciekaniem za pomocą foli aluminiowej. Aby ochronić wierzch sernika przed nadmiernym przypieczeniem można w trakcie pieczenia sernik przykryć folią aluminiową w ten sposób, aby folia nie dotykała masy serowej, powinna opierać się na formie. Dzięki temu trikowi sernik nasz pozostanie biały. Sernik
Ciastka - domowe słodkościDziś na blogu w roli głównej pan rabarbar ! W końcu maj to najlepszy dla niego czas. W dzisiejszym wpisie parę słów o właściwościach rabarbaru, o tym czy jest on owocem czy raczej warzywem, a także jak prosto jest przygotować karmelizowany rabarbar. Będzie on pysznym dodatkiem do różnego rodzaju ciast, deserów czy też lodów. Zapraszam 😘. Rabarbar - owoc czy warzywo Rabarbar potocznie(...)warzywem, które pochodzi z rejonów Azji. W Europie pojawił się w XVI w. dzięki Marco Polo, ale jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Do gotowania używamy części liści, które nazywamy ogonkami liściowymi. Mają kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im rabarbar jest bardziej czerwony, tym ma słodszy smak
Kulinarne przygody GatityWiele osób publikuje sernik pod nazwą "Sernik Wiedeński" i tym samym okłamuje wielu czytelników.Dlaczego?Otóż historia sernika wiedeńskiego sięga bardzo starej tradycji państw niemieckojęzycznych. Sernik o tej nazwie musi zawierać rodzynki i może, ale nie musi zawierać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Prawdziwy sernik wiedeński nie zawiera również spodu gdyż zakłada się, aby sam smak masy serowej(...)obecnie przecież podstawą nowoczesnego gotowania i pieczenia.Moja modyfikacja jest w zasadzie pewnym uproszczeniem. Sernik, który piekę nie zawiera rodzynek, ani pomarańczowej skórki, gdyż mój brat by go nawet nie spróbował. Wiadomo, nie każdy jest fanem bakalii ;-).Jednak zawiera kruchutki spód. Jest on dość wysoki, ponieważ tak lubię i koniec ;-).Dlatego właśnie PRAWIE wiedeński.Sernik prawie Wiedeński - PrzepisKruchy
Eat Shrimps