żelazo, magnez czy krzem , który dba o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Kasza jaglana to także niezwykle wszechstronny produkt w kuchni, bo z jej udziałem wychodzą najlepsze wegańskie serniki czy jedwabiste kremy. I właśnie ten drugi deser mam dzisiaj dla Was. Z udziałem przesłodkich proszków na bazie owoców (choć jeden zawiera także warzywo) australijskiej marki Unicorn Superfoods przygotowałam(...)Przygotowanie: Kaszę jaglaną podprażaj przez ok. 5 minut w suchym rondelku. Następnie opłukaj pod bieżącą wodą. Ponownie przełóż do rondelka, zalej 200 ml wody i zagotuj. Od momentu zagotowania gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 15 minut. Kolejno odstaw kaszę na 15 minut, aby lekko ostygła. Kaszę zmiksuj z napojem roślinnym, bananem, syropem i masłem orzechowym. Postaraj się
Zdrowie na języku :Pmaniaka rozpoczynała pieczenie ciasta drożdżowego i serników, jak na polu zaczynało być powyżej 30 stopni ciepła. Jej synuś, a mój ówczesny narzeczony, pasjami wymagał ode mnie smażenia mielonych, jak były tropiki za oknem. To się musiało skończyć tragicznie, czyli trzasnęłam drzwiami aż farba z futryny poleciała. Na szczęście Najcierpliwszy nie wymaga ode mnie gotowania jak jest upał, za to praca(...)miksturą posmarujcie delikatnie chleb. Pomidory kroimy w dowolne kawałki, cebulę w piórka. Anchois, oliwę i ocet miksujemy na sos i dodajemy do pomidorów. Mieszamy. Dokładamy bazylię i grzanki. Panzanella najlepsza jest po 20 minutach, jak chleb naciągnie pysznym sosem. Dobrze schłodzić ją w lodówce, wtedy jest idealna na upały. Post Panzanella pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenmaniaka rozpoczynała pieczenie ciasta drożdżowego i serników, jak na polu zaczynało być powyżej 30 stopni ciepła. Jej synuś, a mój ówczesny narzeczony, pasjami wymagał ode mnie smażenia mielonych, jak były tropiki za oknem. To się musiało skończyć tragicznie, czyli trzasnęłam drzwiami aż farba z futryny poleciała. Na szczęście Najcierpliwszy nie wymaga ode mnie gotowania jak jest upał, za to praca(...)miksturą posmarujcie delikatnie chleb. Pomidory kroimy w dowolne kawałki, cebulę w piórka. Anchois, oliwę i ocet miksujemy na sos i dodajemy do pomidorów. Mieszamy. Dokładamy bazylię i grzanki. Panzanella najlepsza jest po 20 minutach, jak chleb naciągnie pysznym sosem. Dobrze schłodzić ją w lodówce, wtedy jest idealna na upały. Post Panzanella pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenMoja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK. Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty(...)robiła moja babcia. Jak się okazało nadaje się świetnie zarówno do rogalików, do strucli, makowca jak i sam w sobie deser! polecam Wam nie tylko z okazji Świąt! Najlepsza masa makowa do makowca i solo 400 g maku 150 g mielonych lub siekanych migdałów 1 l mleka 400 g cukru 4 łyżki miodu ziarenka z 1 laski wanilii
Dzieje kuchennej WiewiórySernik, czy makowiec? A może jedno i drugie? Odwieczny problem w naszych domach przed Bożym Narodzeniem. A jak mu zaradzić? Najlepszym sposobem jest połączyć te dwie propozycje :-) Puszysty i kremowy sernik położony na makowej warstwie czyni ten wypiek iście świątecznym, a dodatek dużej ilości skórki pomarańczowej sprawia, że ciastem tym pachnie w całym domu tworząc niepowtarzalny i jedyny(...)maku 500 ml mleka 150 g miodu 70 g masła pół szklanki skórki otartej z wyszorowanych pomarańczy 10 dag migdałów łyżeczka cynamonu 2 jajka pół szklanki cukru pudru Mak gotować na mleku przez 30 minut. Odcedzić, zostawić do przestygnięcia. Chłodny mak wraz z migdałami zmienić trzy razy maszynką z założoną końcówką o drobnych oczkach. Na patelnię wrzucić masło, miód, skórkę
Poezja Smaków - blog kulinarnydekoracji Przepis na zupę z suszonych grzybów i owoców Grzyby, śliwki i suszone jabłka namoczyć na noc zalewając je gorącą wodą. Dodać cynamon. Następnego dnia gotować pół godziny i zmiksować na gładki krem. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem podgrzać uszka, dodać do ciepłej zupy na talerzu i udekorować natką pietruszki. Sałatka z buraków i łososia Składniki na 4 porcje(...)połowę pierników z kakao. Z masy ciasteczkowej lepimy kulki i obtaczamy je w kakao piernikowym. Zostawiamy na pół godziny, żeby stwardniały i podajemy. Sernik na zimno z kawą Składniki: wiaderko twarogu mielonego na sernik łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią kilka kropel esencji pomarańczowej lub skórka starta z pomarańczy 3 czubate łyżki miodu 3 czubate
Ugotowane pozamiataneSernik zawsze zwiastuje pyszną ucztę. Nie ważne czy jest w wersji klasycznej na kruchym spodzie z puszystą i wilgotną masą serową, czy nowoczesnej wariacji w stylu kuchni fusion, łączącej to co z tradycji najlepsze z niebanalnym dodatkiem i ciekawą formą. Pieczenie to nie tylko aptekarska dokładność, ale także okazja do puszczenia wodzy fantazji. Jeszcze(...)niedawna uważałam, że z wypiekami sobie nie radzę. Mój pierwszy sernik powstał zaledwie kilka miesięcy temu, ale utwierdził mnie w przekonaniu, że warto próbować. Od tego czasu na blogu pojawiło się kilka serników i trudno mi się zdecydować który jest moim ulubionym. Chyba wszystkie. Dziś proponuję Wam sernik waniliowy z jagodami, długo pieczony, bo aż 3 godziny. Koniecznie
Smakowity Blog KulinarnySzybki w przyrządzeniu orzeźwiający sernik na zimno w sam raz na letnie upały. Składniki na tortownicę 22 cm Jako podkład do ciasta posłużył mi biszkopt2
RAROSSAnajmniej trosk i aby Wam się wiodło we wszystkich dziedzinach życia :) Tradycyjnie życzę, aby kolejny rok był lepszy od poprzedniego :) Dla mnie poprzedni rok był wyjątkowy pod każdym względem. Najlepszy w moim życiu. I najbardziej intensywny. Spełniła się znaczna część moich marzeń. Na początku roku dowiedziałam się, że będę mamą. Później wesele. Krótki wypad do Zakopanego. Po drodze remont(...)białą czekoladą 4. Pomidorowa sałatka z ogórków 5. Ogórki z chili i miodem 6. Surówka z młodej kapusty 7. Waniliowa kawa mrożona 8. Domowy sos pomidorowy 9. Sernik gotowany z brzoskwiniami i galaretką 10. Ciasto jogurtowe z truskawkami 11. Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami 12. Ciasto z rabarbarem i jabłkami na oleju
My simple kitchenSkładniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki cukru pudru 0,5 kostki masła 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny Krem: 3 jajka 1
Luźna KuchniaNic nie może być lepiej niż pyszna kawa latte na śniadanie! Bardzo lubię latte, ale jako, że nie mam w domu ani ekspresu, ani spieniacza
Kuchnia Łukaszakupienia, ugotowania i udekorowania. A przecież można zalanować parce wcześniej, żeby było prosto i łatwo. Jakiś czas temu na spotkaniu mojego klubu kolacyjnego zastanawialiśmy się, co to znaczy gotować prosto i łatwo. Testowaliśmy przepisy z książki Ottolenghiego, który tak jak ja lubi przepisy, które nie wymagają jakiś specjalnych umiejętności i sprzętów, takie, które przyrządzisz ekspresowo, ale też takie, które robią(...)zrobić nawet miesiąc wcześniej i po prostu mieć w lodówce. Z zakwasu robimy żurek, ale nie jest nigdzie powiedziane, że musimy go robić na ostatnią chwilę. Żurek jest najlepszy jeśli zrobimy go 2 dni przed świętami i potrzymamy w chłodzie w lodówce lub na balkonie.Oczywiście bez dekoracji – białej kiełbasy i jajka, które dodajemy przed podaniem. Przepisy na zakwas
Ugotowane pozamiataneSmażona skórka pomarańczowa - kandyzowana skórka do ciast i deserów Smażona skórka pomarańczowa jest tania i łatwo dostępna, ale... warto zrobić własną. Przynajmniej kilka małych słoiczków, aby udekorować sernik krakowski i inne świąteczne ciasta. Dopiero wtedy zobaczycie jak wielka jest różnica w smaku między sklepowym gotowcem, a domową kandyzowaną skórką pomarańczową. Smażona skórka pomarańczowa - przepis Cztery Fajery Skórka pomarańczowa smażona(...)szczególnie pracochłonna. Nie trzeba też kupować pomarańczy z upraw ekologicznych, wystarczy dokładnie wyszorować i sparzyć te, które dostaniecie w najbliższym sklepie spożywczym. Do przygotowania domowej smażonej skórki pomarańczowej najlepsze są cytrusy z grubą, mięsistą skórką. Oczyszczając ją pozostawiam zawsze cieniutką warstwę albedo - to ta biała część bezpośrednio pod skórką, tak jak to widać na zdjęciu. Smażona skórka pomarańczowa - składniki
Cztery FajeryBabci. Mdło-octowy smak był po prostu nie do przełknięcia. Na długie lata wykreśliłam więc dynię z mojego menu. Mama nigdy nie kupowała tego warzywa, a gdy sama zaczęłam gotować i decydować o tym, co znajdzie się na moim talerzu, omijałam ją szeroki łukiem. Tak na wszelki wypadek. Gdzieś w międzyczasie zaczęłam na poważnie interesować się pieczeniem, założyłam bloga(...)było pierwsze. Wyśmienita, pikantna zupa krem, gładki sernik z nuta pomarańczy, a może ciasto czekoladowe...? Nieistotne; najważniejsze jest, że w dyni się zakochałam! Jej nieco mdławy, delikatny smak stanowi idealne tło dla wszelkich kuchennych eksperymentów. Z zachwytem zagłębiłam się w dyniowy świat, odkrywając coraz to nowe odmiany, ich smaki i najlepsze sposoby na ich zużycie. Dzisiaj jesieni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzypadek. Miałem robić sernik marchewkowy, którego przepis planowałem przez długi czas, ale gdy zrobiłem dżem marchewkowy (długo duszona marchewka z cukrem) zrozumiałem, że twaróg na sernik jest zepsuty... Trzeba było znaleźć jakieś wyjście i dałem pełną wolę wyobraźni, użyłem z tych składników jakie miałem pod ręką i w końcu jak już wspomniałem wyszło jedno z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek(...)pszenną wychodzi najlepiej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki ciepłej wody *0,5 szklanki surowej kaszy jaglanej zalewamy 1,5 szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 15-20 min. Jak zrobić jaglane ciasto marchewkowe? Rozpoczynamy od zrobienia masy marchewkowej . Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, lub mielimy
Kuchnia Łukasza