sernik bez pieczenia z twarogu - 1364 przepisów (strona:65/91)

Sernik wiedeński 179

Sernik bez spodu, trzeba było sprawdzić jaki będzie w smaku. Sam ser dał zaskakująco dobry efekt, sernik jest puszysty. Ale koniec zachwalania - czas na wypróbowanie! Przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Smacznego! Składniki: 1 kg zmielonego tłustego twarogu (najlepiej dwukrotnie w maszynce do mielenia) 10 jajek 250 g masła 300 g drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę serową i wstawiamy do piekarnika na półkę niżej niż środkowa półka. Na dno piekarnika wstawiamy małą formę do której wlewamy wrzącą wodę. Pieczemy około 60 minut. Sernik wyrośnie, jednak potem wróci do wyjściowej wysokości. Upieczony sernik trzymamy chwilę w zamkniętym piekarniku, potem stopniowo odchylając drzwiczki studzimy go, a następnie wyjmujemy

psgotujemy
sernik miodownik z bakaliową polewą 169

serniki gotowane to jedne z naszych ulubionych serników. Bez takiego ciasta nie mogą się obejść żadne święta ani większe rodzinne uroczystości. Z tego przepisu korzystam od lat ale tym razem wzbogaciłam go o bakalie namoczone w alkoholu i zalane czekoladą. Nadało mu to wykwintności i wyrazistszego smaku. Ten sernik najlepiej smakuje na trzeci dzień po złożeniu(...)Składniki: na ciasto:  600 g mąki 2 jajka 3 łyżki miodu 150 g masła 1 szklanka cukru  1,5 łyżeczki sody na masę serową: 1,5 kg twarogu 4 jajka 250 g masła 1,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej na polewę: 100 g suszonych śliwek 100 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik Wiedeński 216

Sernik Wiedeński to klasyczny sernik bez spodu. W tym przepisie nie oddziela się żółtek od białek, a dodaje się je w całości, co zapobiega nadmiernemu wyrastaniu ciasta. Sernik Wiedeński -  Składniki: 1 kg tłustego twarogu 1 i 1/5 szklanki cukru pudru 5 jajek 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej cukier waniliowy(...)gorzkiej (według uznania) ok. 40 g masła Sernik Wiedeński - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielić ser przynajmniej dwa razy. Masło utrzeć na białą masę, dodać cukier waniliowy, cukier puder i dalej mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Powoli wbijać jajka (po jednym - ciągle ubijając). Następnie dodawać po jednej łyżce twarogu, a na końcu wmieszać mąki wraz

Słodka Strona
CO ZROBIĆ, ŻEBY SERNIK NIE OPADŁ I NIE POPĘKAŁ? SERNIK IDEALNY! 291

pieczeniem ( jajka, twaróg,masło. MIESZANIE Serniki nie lubią długiego, gwałtownego miksowania i napowietrzania. Zdecydowanie lepiej mieszać je np. drewnianą łyżką. TEMPERATURA PIECZENIA Maksymalna temperatura do pieczenia sernika powinna być niższa niż 180C. Zdecydowanie lepiej piec dłużej w niższej, niż krócej w wysokiej. PIECZENIE Z KĄPIELĄ WODNĄ a) Naczynie ( tortownicę ) z sernikiem szczelnie owijacie folią aluminiową(...)OKRAWANIE Jeśli nie piekliście go z kąpielą wodną i nie macie możliwości studzić w piekarniku – zaraz po upieczeniu cieniutkim nożem odetnijcie sernik od brzegów tortownicy. TERMOOBIEG Sprawdźcie sami jak jest u Was. Ja przekonałam się, że dużo zależy od piekarnika. Jeśli piekę z kąpielą wodą – wtedy mam włączony termoobieg. Jeśli piekę bez – wtedy zdecydowanie wolę

Ostra na Słodko
Sernik królewski 181

tradycyjny polski sernik który zachwyca nie tylko smakiem i wyglądem. Po prostu król serników. Składniki : Masa kakaowa: 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru  1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 2 całe jajka 3 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego (krajanki) 1 kostka masła 6 jajek 3 łyżki grysiku (ewentualnie budyń śmietankowy) 1 cukier(...)zmielony uprzednio twaróg. Gdy dodamy już cały ser i masa jest gładka to dodajemy grysik i bakalie. Z białek ubijamy pianę na sztywno i w 3 porcjach dodajemy ją do masy serowej mieszając już ręcznie i powoli. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na papier ścieramy większą kulę na dużych oczkach tarki mniej-więcej równomiernie lecz bez ugniatania

Mechanik w kuchni
Najbardziej wielkanocny deser, czyli... 305

No właśnie, czyli co? Z czym kojarzy się Wielkanoc? Oczywiście Wielkanoc od kuchni ;) Z jajkami, białą kiełbasą, żurkiem lub białym barszczem. Niektórym kojarzy się z sernikiem

Ratunku obiad
Klasyczny Sernik z czekoladową polewą 236

pisać, nie ma,u mnie świąt, bez tego sernika. Jest pyszny. Mój faworyt. Zawsze wychodzi! Na średnią blachę lub tortownicę 26-28 cm. Składniki muszą mieć pokojową temperaturę. - 1 kilo zmielonego 2-3 krotnie twarogu - 200 g masła miękkiego - 150 g cukru pudru i jeden cukier wanilinowy - 10 jaj średnich - 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej - 3 łyżki czubate kaszy(...)dodaj do masy serowej. Ubij na sztywno białka, dodając szczyptę soli. Delikatnie, ale zdecydowanie połącz ją z masą. Im mniej ruchów, tym sernik będzie pulchniejszy. Przelej ciasto do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz 60 minut w 175-180 °. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko drzwiczki. Gdy przestygnie

Pasje Jolki
Sernik „Brzoskwiniowy puch” 166

Idealnie kremowy i puszysty serniczek na zimno z brzoskwiniami i galaretką , znakomity do popołudniowej filiżanki herbaty. Błyskawiczny i tani do przygotowania. Sernik podałam na wyjątkowej

Wanilia i Kardamon
sernik z musem czekoladowym i wiśniami 195

mojej głowie. Jubileuszowym przepisem jest sernik. Mój ulubiony, bo bez spodu, za to z pysznym wierzchem- musem czekoladowym, wiśniami z nalewki i czekoladą. Całość bardzo lekka, niezbyt słodka. Deser idealny na jesienną chandrę. *tortownica 26 cm Składniki: na masę serową: 1 kg sera na sernik (użyłam z wiaderka) 5 jajek 50 g masła roztopionego 70 ml oleju(...)twarogu a nie sera z wiaderka, dodajcie tylko jedno opakowanie budyniu, z dwoma sernik może wyjść za suchy Białka oddzielić od żółtek i ubić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając nadal dodawać ser, ostudzone masło, olej i budynie. Zmiksować na gładką masę i delikatnie połączyć z pianą z białek. Przelać to tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Serniczki z czereśniami i bezą 155

Zamiast sernika proponujemy małe serniczki z dodatkiem smażonych czereśni, z lekką bezą.     Składniki na ciasto: -20 dkg mąki -20 dkg masła -5 dkg cukru pudru -1 żółtko (białko wykorzystamy do bezy) -1 łyżka zimnej wody     Składniki masy serowej: -0,8 kg twarogu -4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy) -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła(...)margaryny -2 łyżki mąki ziemniaczanej -wanilia -czereśnie smażone Z podanych składników zagniatamy ciasto i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia. Mielimy twaróg. Odsączamy czereśnie. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło i miksujemy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na kilka minut. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Wykładamy nimi foremki. Na dno każdej foremki nakładamy

Maminek kulinarny
Torcik Porzeczkowo - Serowy 153

Torcik wyszedł tak pyszny, że zamierzam go jeszcze wiele razy upiec :) Składniki na tortownicę o śred. 18 na tortownicę  o śred. 24 podwoić składniki Biszkopt

Gotowanie...to proste !
SERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM 242

SERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM Takim serniczkiem przywołuje wiosnę, a raczej lato. Serniczek jest orzeźwiający z truskawkowo -jogurtowym musem. Aksamitny, z równymi warstwami i

Kuchnia Paulettes
Sernik dyniowy i "Królowa" 182

Upieczenie sernika z dynią od dawna mnie kusiło i wreszcie na ostatni weekend się udało. To sernik należący do rodzaju wilgotnych, a nie puchatych, dzięki

Weekendy w domu i ogrodzie
Kakaowe mini serniczki z suszonymi owocami 126

Przyznam szczerze, że to był mały eksperyment, ale że udany, więc bez wyrzutów sumienia mogę się podzielić przepisem :) Mini serniczki wyszły bardzo kremowe, delikatne, rozpływające

Domowa Cookierenka Agi
Sernik czekoladowy z malinami 1062

masła 500 g twarogu mielonego 250 g serka mascarpone 400 g mleka skondensowanego (1 puszka) 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego maliny do dekoracji Przygotowanie: Spód:  Herbatniki kruszymy w malakserze, następnie mieszamy z roztopionym masłem.  Przygotowujemy formę o średnicy 24-25 cm. Dno wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz, pozostawiając papier na zewnątrz(...)Dzięki temu sernik nie wyrośnie i nie opadnie po upieczeniu. Kiedy składniki się połączą stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy lub miksujemy. Czekoladową masę serową przelewamy do formy na spód z herbatników. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne lub blaszkę z wrzącą wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 70 minut (bez termoobiegu). Po upieczeniu

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania