Słodka masa serowa na kruchym spodzie przełamana kwaśnymi owocami węgierek,to połączenie wspaniale się uzupełnia,będzie słodkim zwieńczeniem rodzinnej uroczystości czy innej okazji..:) Składniki Ciasto na
Wanilia i KardamonSkładniki: KRUSZONKOWY SPÓD: mąka krupczatka 15 dag, cukier 15 dag, masło lub margaryna 15 dag MASA SEROWA: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna
W Mojej Kuchni LubięNa przepis na ten sernik trafiłam, odwiedzając blog Izabela w kuchni. Krówki i masę krówkową uwielbiam do tego stopnia, że jem nawet lody o tym
Weekendy w domu i ogrodziePrzepyszne czekoladowe ciasto w połączeniu z serem jak z doskonałego sernika to świetny pomysł na zbliżający się weekend! :) Jak zwykle, do ciasta proponuję moim gościom kieliszeczek
MamaOskarkapierniki i proszek do pieczenia przesiać przez sito i połączyć z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość przelać do formy posmarowanej masłem i opruszonej mąką. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Wykonanie – kruszonka: Zmielone pierniki wymieszać z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, masłem i przyprawami do piernika. Wykonanie – masa serowa: Twaróg sernikowy, cukier, margarynę, cukier(...)mieszając wlewać do masy śmietankę i dodawać stopniowo po 1 jajku. Mieszać, aż wszystkie składnik dobrze się połączą. Masę przełożyć na podpieczony spód i posypać kruszonką. Ciasto piec w 180°C (bez termoobiegu) około 50 minut
Kuchnia Bon Appetitśmietanę. Inspiracja: Moje wypieki . Tęczowy sernik Proporcje na tortownice o średnicy 19 cm Składniki Spód: 120 g ciastek pełnoziarnistych 50 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g twarogu dwukrotnie zmielonego 3 jajka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 łyżka mąki kartoflanej barwniki spożywcze w proszku: fioletowy, czerwony, różowy, zielony, niebieski(...)Masy nie mieszamy ! Oczywiście kolejność kolorów może być dowolna, wszystko zależy od Was. Boki i dół tortownicy bardzo dokładnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu w kąpieli wodnej (tortownicę zanurzamy w większym naczyniu z wodą, woda powinna sięgać do 3/4 wysokości tortownicy) przez 60 minut. Sernik studzimy
Kulinarne przygody GatityKiedy zobaczyłam ten sernik w jakiejś gazetce z przepisami, od razu pomyślałam - muszę go zrobić. Bardzo byłam ciekawa tego smaku. Nie zawiodłam się - jest
Opowieści z piekarnikapewno będzie powtórka, tylko musimy się zaopatrzyć we wszystkie kolory tęczy. Kolorowy sernik Składniki: Spód 120 g ciastek pełnoziarnistych 50 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g twarogu dwu lub trzykrotnie zmielonego 3 jajka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 łyżka mąki kartoflanej barwniki spożywcze w proszku: czerwony, zielony, niebieski i żółty(...)Masy nie mieszamy ! Oczywiście kolejność kolorów może być dowolna, wszystko zależy od Was. Boki i dół tortownicy bardzo dokładnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu w kąpieli wodnej (tortownicę zanurzamy w większym naczyniu z wodą, woda powinna sięgać do 3/4 wysokości tortownicy) przez 60 minut. Sernik studzimy
Kulinarne przygody GatityDziś kolejne pyszne mini fit serniczki, tym razem na słodkim, bardzo prostym spodzie z daktyli. Serniczki robi się szybko, są naprawdę przepyszne i będą idealnym deserem
Healthy food explorerpiekarniku na dolnej półce ustawić duże naczynie z wodą, para wodna zminimalizuje ryzyko pękania sernika - sernik piec w 160-170 stopniach do momentu, aż masa się zetnie (75-85 minut) - po upieczeniu sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, po 30 minutach uchylić drzwiczki, sernik wyjąć dopiero po ostudzeniu - masło, syrop brzoskwiniowy oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia się tłuszczu(...)widocznie zgęstnieje, wyłożyć ją na wierzch ostudzonego sernika, wyrównać i schłodzić do momentu ścięcia się musu brzoskwiniowego, najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc Sernik ma zwartą konsystencję i bardzo dobrze się kroi. Ze względu na dużą ilość musu brzoskwiniowego w składzie masy serowej, jest mocno wilgotny. Jak każdy sernik, najlepiej przechowywać go w lodówce, zwłaszcza ze względu
Smakołyki Berenikitwarogu ( użyłam sera z wiadereczka Włoszczowa ) 1 szklanka cukru pudru 4 jajka 2 żółtka 150 g białej czekolady 150 g śmietanki 30% 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g jagód Frużelina jagodowa: 200 g jagód 30 ml wody 1/4 szklanki cukru 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny + odrobina wody 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina wody Wykonanie sernika jagodowego(...)przygotowany spód. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia. 3 . Przygotować frużelinę ( jeśli nie lubicie lub nie chcecie - ten etap można pominąć - sernik bez frużeliny smakuje równie wybornie
kolorowotorcikowoserwatkę (która jest odcedzana). Następnie jest prasowane, a nadmiar wody jest odciskany, przez co jest twarde, a strukturą nieco podobne do twarogu. Jest najpopularniejszym rodzajem tofu. Odróbka termiczna (smażenie, pieczenie) nie zmienia jego kształtu i konsystencji. Idealnie zastępuje mięso – koniecznie sprawdź przepis na wegańskie mięso mielone (kliknij tutaj! ). silken tofu (tofu(...)twórca tego mema nigdy nie zjadł dobrze przygotowanego tofu. Chociaż… Trudno mu się dziwić, sam pamiętam, gdy pierwszy raz zakupiłem tofu. Rozpakowałem pudełko, odsączyłem, powąchałem. Bez zapachu. Skosztowałem. Smakowało jak… Mokra gazeta. Usmażyłem je, bo tak sugerował przepis. Po przyrządzeniu smakowało jak karton… Wtedy pomyślałem sobie: Skoro ludzie to jedzą
Vegan TasteDla mnie najlepszym sposobem na zachowanie letnich smaków jest korzystanie z nich ile się da w sezonie, lub zamykanie w słoikach warzyw i owoców by
Cynamonowe szczęściewzględem. Jego konsystencja jest kremowa, a wręcz aksamitna, bez grudek. Nie jest przesłodzony, jest stonowany. Czekolada idealnie współgra z masą chałwową. Nie wiem jak wy, ale ja z chałwą mam dobre wspomnienia z dzieciństwa. Najlepsze były te z puszek lub na wagę. Jest to także wspaniały dodatek do wypieków. Sernik może być podawany na różnych uroczystościach np. urodzinach(...)wyłożyć biszkopty. W malakserze z ostrymi nożami umieścić najpierw mleko skondensowane, jaja i pokruszony twaróg. Zmiksować na gładką masę. Dodać pokruszoną chałwę,mąkę, cukier i ekstrakt. Ponownie zmiksować. Wylać na biszkopty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 40 min, do suchego patyczka, w kąpieli wodnej tj. pod tortownicą umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Gdy sernik
Kuchnia PaulettesJesienią nie może zabraknąć dyniowego sernika. Sernik dyniowy, typowo sezonowy sernik, w pięknym pomarańczowym kolorze pojawia się u mnie niezmiennie każdej jesieni. Z dodatkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!