połączenie chałwy i śmietanki kremówki. Dla mnie genialny smak, gdyż jestem wielką wielbicielką chałwy i wszystkiego co chałwowe... Sernik jest też szybki i prosty w wykonaniu - wystarczy dosłownie 15 minut naszej pracy i ląduje w piekarniku. Piekąc sernik warto zadbać o odpowiednią wilgotność w piekarniku, by ciasto równomiernie urosło i nie popękało. Gdy nie posiadacie piekarnika parowego(...)Spód: 150 g herbatników 75 g masła Masa serowa: 600 g twarogu sernikowego 3 jajka 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru (lub więcej gdy lubicie mocno słodkie) 250 g chałwy waniliowej 1 budyń waniliowy bez cukru (40g) Polewa: 150 g chałwy waniliowej 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Spód: Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem
Kuchnia MagdaLenySkładniki na brownie 180 g masła 300 g cukru 100 g kakao szczypta soli 3 jaja 80 g mąki pszennej Masa serowa 750 g twarogu z wiaderka lub twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 3 jaja 100 g cukru 2 łyżki oleju 300 ml mleka torebka budyniu waniliowego bez cukru Polewa czekoladowa 40 g masła 100 g gorzkiej czekolady(...)piekarnika. Przygotować masę serową. Ser,cukier i jaja, olej, mleko i budyń w proszku zmiksować mikserem na gładką masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na ciasto, które może być ciepłe.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do wystudzenia przy lekko uchylonych
Z Kuchni Do KuchniSerniczek dyniowy to świetny w smaku, lekko korzenny deser do kawy. Spód: 250 g herbatników 120 g masła Sernik: 1 kg sera na serniki
Smakołyki AsiTym razem zapraszam Was na sernik na zimno który zrobiłam z półproduktu. Ku memu zdziwieniu sernik wyszedł smaczny. Zrobiłam go na konkurs
Ala piecze i gotujesyropie, pamiętając minione lato i czekając na to, które nadejdzie. Z jednego z nich zrobiłem sernik. Jeśli macie jeżyny w swojej spiżarni, musicie go spróbować, jeśli nie – dodajcie przepis do ulubionych i poczekajcie do lata. Składniki: 1 kg serka mascarpone 1 szklanka cukru 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml jeżyn w syropie lub 2 szklanki świeżych(...)kuchennego, dodajecie masło i miksujecie na jednolitą masę. Formę wykładacie papierem do pieczenia, wysypujecie ciastka i uklepujecie. Włączacie piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu i wstawiacie na dno naczynie żaroodporne z wodą. Ser miksujecie z cukrem na jednolitą masę. Dodajecie jajko po jajku, a później łyżkę mąki po łyżce mąki, cały czas miksując, aż ser będzie puszysty i jednolity
GRUBY WAŁEKjednak nie stoi na przeszkodzie aby podzielić się z Wami fajnym przepisem i moim niedawnym odkryciem. Sernikiem kawowym! A, że kawa towarzyszy nam każdego dnia, nawet ciężko bez niej rozpocząć poranek dodatkowy zastrzyk kofeiny przyda się każdemu. A jeśli o kawie mowa zapraszam dodatkowo na stronę 51 w jesiennym numerze Magazynu Aromat, w którym Julianna z bloga(...)Składniki: 1 kg sera z wiaderka 4 jajka 200 gram masła ¾ szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 150 g biszkoptów Przygotowanie: W misce mieszamy ser z wiaderka, jajka, roztopione i wystudzone masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i kawę. Całość mieszamy mikserem do połączenia składników. Biszkopty układamy na spód tortownicy
Życie zaczyna się w kuchnibez pieczenia. Przy wysokich temperaturach sernik na zimno na serkach homogenizowanych sprawdza się doskonale. Całość wychodzi pysznie kremowa i dosłownie rozpływająca się w ustach. Dla przełamania słodyczy do ciasta dodałam borówki (u mnie świeżo zerwane z krzaczka :)) i ta galaretka… mmm coś cudownego. Do tego delikatne waniliowe ozdoby jako przysłowiowa kropka nad „i”. Kremowy sernik(...)serowej i szybko miksujemy do połączenia składników. Cała masa sernikowa powinna być gładka bez grudek. Na koniec wsypujemy borówki i mieszamy składniki łyżką. Masę serową z borówkami wykładamy na nasze herbatniki. Wyrównujemy wierzch, tak aby później galaretka nie popłynęła nam na spód ciasta. Wkładamy nasz sernik do lodówki do stężenia. Rozpuszczamy nasze galaretki (u mnie wymieszane dwie różne
Słodkie okruszkiciasto bez pieczenia. Zapisujcie, udostępniajcie i korzystajcie! Trzymam kciuki :) Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) Spód: 250 g ciastek Digestive (polecam domowej roboty ) 90 g masła Masa serowa z kaszy jaglanej: 750 ml mleka + 100 ml 200 g kaszy jaglanej 2 łyżki cukru 300 g twarogu, zmielonego dwukrotnie (może być z wiaderka) 100 g cukru pudru kilka kropel(...)dnie i dobrze podociskać dłonią. Tak przygotowany ciasteczkowy spód do naszego sernika schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Masa serowa z kaszy jaglanej: Kaszę jaglaną przepłukać na sicie zimną wodą, a następnie wrzątkiem, by pozbyć się gorzkiego smaku. Dopiero wtedy kaszę wraz z dwoma łyżkami cukru zalać w dużym garnku mlekiem (750 ml) i postawić na palniku. Od zagotowania gotować
Nastoletnie WypiekanieSernik bez pieczenia! Na spodzie herbatnikowo-orzechowym, z orzechową masą sernikową z prawdziwego sera twarogowego oraz masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi na wierzchu. Dosłownie petarda! Bardzo kremowy, delikatny i aksamitny, o mocno dominującym, orzechowym smaku. Nie jest też przesłodzony. Polewa z masła orzechowego świetnie współgra z orzechową masą serową, a całość dopełniają całe orzeszki ziemne. Można się(...)smakuje jak sernik pieczony, a jest on gotowany w garnku. Bardzo proste i szybkie wykonanie - bez pieczenia, bez miksera i bez martwienia się, że opadnie. Ten sernik wyjdzie każdemu. Nie trzeba posiadać piekarnika, aby przygotować sernik z prawdziwego zdarzenia. Składniki: Spód: 50 g herbatniki 50 g orzeszków ziemnych bez soli 50 g masła
Kuchnia MagdaLenyczekoladowych ,, Hit''. Wyszedł obłędny :) Na dodatek ekspresowy, bez konieczności użycia miksera. Jeśli chcecie jednak wyższy sernik, użyjcie mniejszej blachy lub zróbcie ser z 1,5 porcji :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 25/35 CM SER: 1 kg sera w wiaderku użyłam z firmy ,,Włoszczowa'' 2 całe jajka 3/4 lub 1 szklanka cukru 250 g stopionego masła 1 budyń waniliowy
Pani na deserserca tych, którzy kochają serniki bez pieczenia 😍 Ja mój sernik zrobiłam na dużej, prostokątnej blaszce, dlatego nie jest zbyt wysoki. Jeśli chcemy, aby był wyższy możemy wykorzystać np. tortownicę. Składniki: 850 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g serka mascarpone 2 galaretki pomarańczowe 1 płaska łyżka żelatyny 1 łyżka cukru pudru 100 g skórki pomarańczowej
Walijskie Pichceniesprawą kropelek, które magicznie wytwarzają się na bezie po jej upieczeniu. Sernik zachwyca nie tylko wyglądem ale i smakiem. Jest kremowy, delikatny, lekki, aksamitny. Za każdym razem, kiedy tylko go upiekę znika w ekspresowym tempie :) Składniki na dużą prostokątną blachę: Kruche ciasto: * 250 g mąki * 150 g masła * pół szklanki cukru pudru * 1 jajko * 2 żółtka * 1 łyżeczka proszku
Zrób to smacznieklasyki czyli sernik pieczony bez spodu. U mnie z rodzynkami i skórką pomarańczową (zdecydowanie moje ulubione bakalie!), na górę polewa z ciemnej czekolady i trochę ozdób :) Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Składniki: 1 kg sera na sernik (użyłam drobno mielonego twarogu w kostce) 1 szklanka cukru 3 łyżeczki cukru wniliowego
Ciastkozercyczarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Proporcje na 2 foremki o średnicy(...)Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek 150 g cukru 16 g cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle mąki, aby uzyskać konsystencję śmietany. Odstawiamy na 10 - 15 minut
Kulinarne przygody Gatitywypieków właśnie zakończyłam, w piekarniku stygnie jeszcze sernik i już wszystko prawie gotowe, zostanie dekoracja i można świętować ;) Dzisiaj ciasteczka z konfiturą, których nie może zabraknąć w świątecznym repertuarze, bo są lubiane przez wszystkich. Upiekłam dwie wersje - migdałową i orzechową, a do przełożenia wykorzystałam domowe przetwory. Całość naprawdę jest bez cukru - nawet przypudrowane są zmielonym ksylitolem :) Orkiszowo - migdałowe
FitKot