porcji: 6-8 Składniki: Ciasto: 250 g mąki (1 ½ szklanki) 150 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka soli Masa: 200 g śmietanki 30% 100 g serka mascarpone 50 ml mleka (1/5 szkl.) 1 jajko 2 żółtka Dodatki: 100 g szpinaku mrożonego (ok.70 g świeżego) 100 g łososia wędzonego lub świeżego 1 łyżkę oliwy sól, pieprz, gałka
KuchniaWeDwoje.plwymaga dużo czasu. Składniki: 250 g bardzo drobno zmielonych migdałów 1 szklanka białek 350 g cukru pudru 150 g cukru szczypta soli Barwniki Masa truskawkowa z mascarpone: 200 g mascarpone 5 łyżek konfitury truskawkowej Sposób przygotowania: Do dużej miski przesiewamy cukier puder. Następnie dodajemy do tego bardzo mocno zmielone migdały. Ubijamy białko z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec(...)stopni) wstawiamy blaszki z ciastem. Pieczemy je przez 15 minut. Wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy nadzienie truskawkowe. Jednak smaki nadzienia możemy wykonywać wedle uznania. Serek mascarpone miksujemy z konfiturą truskawkową. Masę odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Ostudzone makaroniki przekładamy przygotowaną masą truskawkową. Gotowe ciasteczka należy przechowywać w zamkniętym pojemniku. Artykuł Włoskie macarons pochodzi
CookMagłyżeczki soli 2 łyżki drobnego cukru 3/4 łyżeczki suchych drożdży (3 g) lub 7 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy 150 ml wody, lekko ciepłej Ponadto: 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dowolne miękkie owoce, pokrojone (np. śliwki, mandarynki, banany, morele, brzoskwinie, nektarynki, maliny, porzeczki, figi, truskawki ...) syrop klonowy, do polania Mąkę
Moje domowe kucharzeniefasolę i papier. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Odstawić ciasto żeby całkowicie ostygło. Masa – śmietanę ubić na sztywną masę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Mieszać już delikatnie. Czekoladę rozpuścić nad garnkiem z parującą wodą. Lekko przestudzić i dodać do śmietany. Wymieszać. Wylać masę na ostudzone ciasto, obłożyć malinami. Przykryć ciasto folią spożywczą
Kuchnia Pokoleńśrednicy 18 cm Spód: 120 g pełnoziarnistych herbatników 1/4 szklanki (40 g) rozpuszczonego masła 3 łyżki (20 g) wiórków kokosowych Masa serowa: 250 g twarogu dwukrotnie zmielonego 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki (125 ml) mleczka kokosowego 1/2 szklanki ksylitolu 2 łyżki (20 g) żelatyny 1/4 szklanki (60 ml) gorącej wody 1-2 łyżeczki herbaty matcha 1 limonka Dodatkowo
Fitsweet.mełyżeczki proszku do pieczenia Ciasto na biszkopt ciemny 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki ¼ szklanki kakao Masa do uzupełnienia tortu 300 ml śmietany 30% 2 opakowania serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 fix do śmietany Dodatkowo: do nasączenia herbatka z cytryną owoce,świeże i z puszki, u mnie: brzoskwinie, granat, winogrona(...)będzie zimy, zdejmujemy z niego obręcz foremki. Ciasto dzielimy na trzy części. Masa Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany, cukier puder i serki mascarpone-łączymy. Dekoracja tortu Na paterze układamy ciemny biszkopt, nasączamy, rozprowadzamy warstwę masy śmietanowej , na to układamy plastry brzoskwini z puszki. Ciasta układamy na przemian lub kolorem obok siebie
W kuchennym oknie Ewyprzez 20 minut. Ostudzić ciasto. Krem – czekoladę roztopić w kąpieli wodne, miska nie może dotykać wody. Jak czekolada się rozpuści dodawać do czekolady po łyżce serka mascarpone. Za każdym razem wymieszać. Śmietanę ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do ubitej śmietany dodać cukier puder, ale mieszać już delikatnie. Ubitą śmietanę dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać
Kuchnia Pokoleńpuszka i 0,5 kartonika passaty włoskiej – 3 łyżki oliwy z oliwek – sól pieprz i zioła prowansalskie – świeże liście bazyli, sos mascarpone – 250 g mascarpone – 100 ml mleka bez laktozy – szczypta soli – szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie : Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy mięso mielone, które wcześniej(...)lasagna będzie się mocno rumienić od góry można przykryć papierem do pieczenia w celu uniknięcia spalenia. Płaty lasagne mogą nachodzić na siebie podczas układania kolejnych warstw. Artykuł Lasagne z serkiem mascarpone pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEżeby napęczniała. Następnie zalać wrzątkiem i wymieszać. Wrzącej wody wlać tyle żeby tylko można było rozmieszać żelatynę. Ostudzić i poczekać aż zacznie tężeć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Serek mascarpone z cukrem delikatnie ubić, tyle tylko żeby napowietrzyć. Dodać po łyżce ubitej śmietany i wymieszać. Na koniec dodać maliny i ponownie wymieszać. Dodać tężejącą żelatynę do kremu i dokładnie
Kuchnia Pokoleńpomysł na to danie. Do ravioli użyłam sezonowych szparagów zielonych, korzystam póki są dostępne nasze polskie. Aby fajnie podbić smak ravioli, jak i samych szparagów, dodać im kremowości użyłam serka mascarpone i serka gorgonzola. Ravioli podałam z palonym masłem z przyprawami i podsmażonymi główkami szparagów, odrobina słodkiej śmietanki, kilka gałązek lubczyku i parmezanu na wierzch, mamy danie(...)ciasto, ponieważ ma właściwości strukturotwórcze, dlatego zawsze też dodajesz szczyptę soli do piany z białek ;-) NADZIENIE DO RAVIOLI: - pęczek szparagów zielonych (mogą też być białe) - 2 łyżki sera mascarpone - 2 łyżki gorgonzoli - sól, dobra przyprawa, Szparagi : usuń zdrewniałe części, odetnij główki i odłóż na bok, resztę posiekaj nożem lub mikserem Do szparagów dodaj resztę składników i wymieszaj
SMYKWKUCHNIwylać na upieczone ciasto kruche. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Przygotowanie masy białej – śmietanę ubić na sztywną masę, dodawać powoli cukier ciągle mieszając. Dodać po łyżce serka mascarpone, mieszać już delikatniej. Wlać esencję waniliową, wymieszać. Wyłożyć masę na gęstą galaretkę. Położyć masę bezową i ponownie wstawić do lodówki. Smacznego
Kuchnia Pokoleńnasączenia przygotowuję: - 100ml przegotowanej letniej wody - 2 łyżki ulubionej nalewki ( u mnie z kwiatów czarnego bzu) - 2 łyżki rumu Krem do przełożenia:- 200ml śmietanki kremówki 30%- 250g kremowego serka mascarpone- 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżki rumu W miseczce ubijamy śmietankę na gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone, cały czas miksując. Na koniec dosypujemy cukier do smaku
Sajkofanka smakupory zawsze robiłam klasyczne serniki na zimno, czyli mielony serek z wiaderka ucierałam czy też mieszałam z dodatkiem - zależnie od wersji - serka mascarpone, jogurtu naturalnego czy śmietanki kremówki. Ostatnio w jednej z gazet kulinarnych wypatrzyłam taki oto słodko-słony sernik i postanowiłam go przetestować w mojej kuchni. Troszkę zmieniłam proporcje - 3/4 puszki słodzonego mleka to dla mnie zbyt(...)borówek amerykańskich Wykonanie: Żelatyna namaczamy w 1/4 szklanki wody, następnie delikatnie podgrzewamy w mikrofali, uważając, aby woda się nie zagotowała. Odstawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy serek i mascarpone, a następnie powoli wlewamy mleko, dalej ubijamy. Zimną żelatynę hartujemy 3 łyżkami masy serowej, wlewamy ją do miski z masą cały czas miksując. Następnie wrzucamy około 250 g borówek, dalej miksujemy
Kulinarne przygody Gatityciasto na przygotowaną ściereczkę bawełnianą, którą można wysypać mąką kokosową. Zwijamy ciasto w rulon. Pozostawiamy tak zawinięte ciasto na około godzinę. W międzyczasie robimy krem owocowy. 250g serka mascarpone, szklankę malin, cukier do smaku lub miód. Miksujemy składniki. Minęła powiedzmy godzina. Jeśli ciasto jest jeszcze ciepłe, dajemy mu chwilę, aby jeszcze przestygło w pozycji zwiniętej. Delikatnie odwijamy ciasto
Leśny Zakątek