średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 35-40 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę z mascarpone: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej 1 galaretka cytrynowa 200 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Serek rozmiksowujemy
Domowy Smak Jedzeniaszklanki mąki tortowej - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego) - 4 łyżki oleju rzepakowego Masa z mascarpone: - 500 g serka mascarpone - 2 żółtka - 2 łyżki cukru pudru - esencja waniliowa i rumowa (do smaku) Dodatkowo: - świeże maliny - cukier puder do oprószenia Do przygotowania naleśników nie będzie potrzebny robot. Wystarczy trzepaczka(...)bieżącą wodą. Serek przekładamy do miski. Dodajemy żółtka, cukier puder oraz obie esencje (do smaku). Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Kładziemy łyżkę masy serowej na naleśnik, układamy połówki umytych i osuszonych malin. Naleśniki składamy – kształt do wyboru – można zrolować, złożyć w chusteczkę, kopertę…. Podajemy przybrane owocami, miętą i oprószone cukrem pudrem. Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami
mojewypiekiinietylkoszklanki mąki tortowej - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego) - 4 łyżki oleju rzepakowego Masa z mascarpone: - 500 g serka mascarpone - 2 żółtka - 2 łyżki cukru pudru - esencja waniliowa i rumowa (do smaku) Dodatkowo: - świeże maliny - cukier puder do oprószenia Do przygotowania naleśników nie będzie potrzebny robot. Wystarczy trzepaczka(...)bieżącą wodą. Serek przekładamy do miski. Dodajemy żółtka, cukier puder oraz obie esencje (do smaku). Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Kładziemy łyżkę masy serowej na naleśnik, układamy połówki umytych i osuszonych malin. Naleśniki składamy – kształt do wyboru – można zrolować, złożyć w chusteczkę, kopertę…. Podajemy przybrane owocami, miętą i oprószone cukrem pudrem. Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami
mojewypiekiinietylkopieczemy (bez termoobiegu) w 180 st. C przez ok. 20-30 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę z mascarpone: 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 100 g cukru pudru 25 g żelatyny ok. 80 ml wody wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie wkładamy do gorącej wody
Domowy Smak Jedzeniałyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/4 szklanki wody 2 łyżki brązowego cukru Masa serowa 3 jajka 2 żółtka 400 g serka Philadelphia 250 g serka mascarpone 200 g czekolady 50% 1/2 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki mleka 100 ml śmietany 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orzechy siekamy drobno i zagniatamy razem z resztą składników podanych na spód(...)wykładamy dno okrągłej tortownicy i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Następnie ucieramy serek philadelphia z mascarpone i cukrem pudrem, powoli dodajemy mleko, śmietanę, jajka i żółtka. Wszystko razem mieszamy za pomocą miksera na małych obrotach. Następnie dodajemy lekko przestudzoną i rozpuszczoną czekoladę, mieszając łyżką. Wylewamy masę na spód i pieczemy 45 minut
Delusional TrineTypowe wiosenno-letnie ciasto. Puszysty biszkopt z dodatkiem tartej czekolady nasączony ponczem, masa z serków homo i mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek i warstwa jogurtowa czyni pyszne orzeźwiające ciasto na ciepłe dni. Każdy z nas przecież wie że czekolada i truskawki to idealne połaczenie, jednym słowem jest pyszne! Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka jasnego rumu Masa straciatella: 35 dag twarożku 3 krotnie mielonego 30 dag serka homogenizowanego waniliowego typu Danio 25 dag serka mascarpone Mlekoma 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek 3-4 łyżki cukru pudru 5 listków żelatyny Dr.Oetker Zielona masa: 3 galaretki Kiwi lub agrestowe
Wanilia i KardamonDzisiaj coś dla łasuchów… czyli pyszny deser rabarbarowy a la tiramisu w letniej wersji. Cudownie sprawdzi się schłodzony w letnie dni ale też wspaniale smakuje
UgotujmyTo.plproszek 2 łyżki miodu 180 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa Składniki na krem z mascarpone 250 g serka mascarpone lub więcej ,bo im więcej tym wyższa warstwa serkowa 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru Dodatkowo tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki 18% na polewę. Puszka(...)jajkami. Dodaj zblenderowaną czekoladę i wymieszaj łopatką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170 st przez około 40 min. Krem: Zimny serek mascaropne ubijamy z cytryna i cukrem na puszysta masę. Roztapiamy w kąpieli wodnej kajmak przełożony do szklanej miski. Po czym wsypujemy orzeszki arachidowe.Mieszamy aż do powstania masy kajmakowo-arachidowej. Upieczony
Z Kuchni Do Kuchniłyżki miodu 3 jajka szczypta gałki muszkatałowej szczypta soli * Wszystkie sk ł adniki do przygotowania biszkoptu powinny by ć w temperaturze pokojowej Krem 300 g mascarpone 300 g serka typu philadelphia 200 g mas ł a 150 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu **** INGREDIENTI Torta * 470 g di farina 150 g di zucchero muscovado(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Krem Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, mascarpone, serkiem philadephia i cynamonem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Tort Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch i boki tortu dekorujemy kremem
La grande e la piccola cuocazapiekana z grzybami Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 90 minutSkładniki: 2 średnie dynie Futsu black 340 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki 2 cebule 250 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego 100 g startego parmezanu 3 jajka 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie:Grzyby czyścimy i kroimy(...)środka dyni wydrążamy miąższ (miąższ odkładamy, przyda się n.p. do przygotowania zupy) zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę. Dynie solimy i ustawiamy do góry nogami.W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, mieszamy.Dynie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 60 minut na funkcji termoobiegu
Kulinarne przygody Gatityskładnikibiszkopt* 2 jajka* 1/4 szklanki cukru* 1/4 szklanki mąki pszennej* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytrynymasa* 500 g mascarpone* 500 g serka śmietankowego* 250 ml śmietany kremówki* 120 g cukru pudru* 3 łyżki żelatynydodatkowo* 1 puszka brzoskwiń w syropie* 1 paczka małych okrągłych biszkoptów* 1 łyżka żelatynySposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem
Mix smakuporcje Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 2 średnie okrągłe zielone cukinie 250 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki 1 cebula 100 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego Almette 50 g startego parmezanu 2 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule(...)centymetrowej grubości ściankę. Cukinie solimy i ustawiamy do góry nogami. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni przez 10 minut. W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, podsmażoną cukinię, mieszamy. Cukinie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około
Kulinarne przygody Gatitynaprawdę jeden z najsmaczniejszych serników, jakie miałam okazje zjeść. Delikatny, aksamitny, z lekką, kawową nutką. Bez potrzeby rozpisywania się -pozycja obowiązkowa :) Składniki 250 g mascarpone 250 g serka śmietankowego 150 ml śmietanki tortowej 30 % 100 g drobnego cukru trzcinowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 jaja 1 żółtko 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki(...)mocno dociskając do dna (np spodem łyżki). Wstawcie na kilkanaście minut do lodówki. Nagrzejcie piekarnik do 150 st bez termoobiegu, z termoobiegiem do 130 st. W wodzie rozpuśćcie kawę. Mascarpone, serek, śmietanę, cukier, mąkę i ekstrakt z wanilii zmiksujcie na gładką masę. Dodajcie żółtko i jaja, zmiksujcie, dolejcie rozpuszczoną kawę, dokładnie wymieszajcie. Masę serową wlejcie na przygotowany spód. Wstawcie
OliveandThymenaprawdę warto. Jest cudownie kremowy, delikatny i wprost rozpływający się w ustach. Inspiracja z Kwestii Smaku. Pysznie polecam! SKŁADNIKI: MASA SEROWA 2200 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 1 budyń waniliowy 1 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 6 jajek MASA TRUSKAWKOWA 500 g truskawek około 1/4 szklanki cukru 3 łyżki kisielu truskawkowego (op.30 g) POLEWA JOGURTOWA(...)ostudzenia. Masa serowa: Piekarnik nagrzej do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Przygotuj tortownicę o średnicy około 30 cm. Do misy miksera włóż przygotowany serek jogurtowy. Dodaj mascarpone, budyń, cukier i cukier wanilinowy. Miksuj bardzo krótko na małych obrotach miksera, a następnie dodawaj kolejno jajko i krótko miksuj – tylko do połączenia składników. Masę wylej na tortownicę
Kuchnia bezglutenowaminut Składniki Spód: 120 g ciastek owsianych 60 g roztopionego masła 3 łyżeczki kakao Masa jaglana: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wrzątku 250 g mascarpone 1 opakowanie serka jogurtowego Almette 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżka domowej esencji waniliowej 1/4 szklanki wody 1 łyżka żelatyny Mus śliwkowy: 500 g dojrzałych śliwek węgierek(...)garnuszka, podlewamy jedną łyżka wody i dusimy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną. Trwa to około 15 minut. Owoce odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Do miski wkładamy mascarpone, serek jogurtowy, cukier i dodajemy esencję. Wszystko razem miksujemy. Do masy dodajemy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Jaglaną masę delikatnie wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki
Kulinarne przygody Gatity