najmniej kilku godzinach w lodówce. Spód: 180 g ciastek owsianych (użyłam ciastek owsianych z orzechami) 80 g masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 0,5 szklanki cukru pudru 20 g budyniu śmietankowego (proszku) 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczenej 3 jajka Dodatkowo: 100 g malin, łyżeczka
Bulliocienko rozwałkować (podsypywać mąką żeby nie przywarło do blatu) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować sos (brzegi pizzy zostawiamy nieposmarowane) a następnie całość posypać serem. Równomiernie rozłożyć pozostałe składniki: wędlinę, pomidory i oliwki. Piec około 10 minut w temperaturze 250°C. Pizzę należy wkładać do rozgrzanego piekarnika. Po upieczeniu posypać rukolą i posiekaną bazylią
Bulliosiemię lniane chilli szczypior Wykonanie: Na patelnie przekładamy pokrojone warzywa, dolewamy trochę wody i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut. Gdy odrobinę zmiękną, jednak nie będą całkowicie ugotowane dodajemy ser tofu pokrojony w kostkę. Doprawiamy chilli, sosem rybnym i sojowym, który jak wiecie jest słony, dzięki czemu nie używamy już soli. Następnie do warzyw i tofu dodajemy wcześniej ugotowany makaron
Taste Of My Daysosów. Obieramy ziemniaki, kroimy je w niewielkie sześcienne kawałki. Gotujemy, a następnie odcedzamy. Odcedzone ziemniaki musimy ugnieść, wymieszać z kilkoma łyżeczkami oliwy z oliwek i dwoma jajkami. Dodajemy ser żółty (najlepiej w typie pecorino), sól i pieprz. Z całości ugniatamy dowolnej wielkości kulki lub wałki, które następnie smażymy na wolnym ogniu na patelni. Należy odczekać aż zrobią się złociste. Wtedy
Bon Ton Italiaminut. Jeśli sos będzie za kwaśny dodaj do niego 1 łyżeczkę cukru. Na koniec do sosu dodaj kawałki lub plasterki mozzarelli, przykryj pokrywką i podduś całość do rozpuszczenia się sera. Danie podawaj z kuskusem, ryżem, ziemniakami, frytkami lub kaszą, według uznania. Gotowe! Smacznego! Przepis lekko zmodyfikowany, z Kwestii Smaku
Słodko-Słony Świat Ilonyjednej formie, np. w małej keksówce. Z formą postępujemy podobnie jak wyżej. Kaszę po ugotowaniu i wystudzeniu, należy zmiksować na gładką masę, po czym mieszamy dokładnie, kaszę z serem. Jaja rozdzielamy, z białek ubijamy sztywną pianę dodając 40 g, dodając tyle samo cukru do żółtek ubijamy pulchną masę. Do masy jaglano serowej dodajemy kolejno: skórkę otartą
FarmażonyDuży zastrzyk energii pochodzącej z banana + białko idealnie się komponują ! Składniki: -> 1 zamrożony banan -> Sok z 1/3 limonki + skórka -.> 200g gęstego kefiru naturalnego -> 150g sera białego -> 3 kostki lodu Wykonanie: Banana wkładamy dzień wcześniej na noc do zamrażarki. Następnego dnia wyjmujemy i kroimy na drobniejsze kawałki, dodajemy kefir i przy użycia blendera dokładnie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!sernika ;) klik . Można sernik zrobić bez spodu . Wymiary blaszki : 38x25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut Składniki: 1 kg mielonego twarogu ( użyłam sera z wiaderka z Lidla) 8 jaj 1 szkl. cukru cukier waniliowy 400 ml kremówki 4 łyżki mąki ziemniaczanej Kajmak : 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 20 g masła Sposób wykonania : Żółtka
Słodkości i nie tylkopierwszy raz i bardzo mi zasmakowała. Rogale z tego przepisu są bardzo miękkie i puszyste. Możecie je również zjeść z innymi dodatkami, np. serem czy wędliną. Polecam Post Rogaliki śniadaniowe mleczno – maślane pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepieczony bakłażan i sos z tahiny wpisuję na listę kultowych, niezawodnych połączeń. Bakłażan jest dość mdłym warzywem, które dość długo kojarzyło mi się po włosku czyli z pomidorami, serem, bułką tartą, albo w cieście. Pieczony, polany sosem z tahiny, cytryny i czosnku wydaje się pokazywać swoje nowe oblicze. Mam plan zmiksować go z tym sosem i mieć rewelacyjną pastę
W kuchni wieczorempomylić z konwalią, która jest bardzo często spotykana w naszych ogródkach, ale zapachu nie pomylicie!, intensywny i czosnkowy. Bułeczki zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ale dobrym dodatkiem będzie szynka czy ser, jeśli nie macie dostępności do czosnku to można zamiennie dać liście rukoli lub świeżego szpinaku. Składniki na ok 25-27 sztuk: 1 kg mąki pszennej 10 dag świeżych drożdży
Apetyczna babeczkaKostkę rosołową rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do kurczaka. Dosypujemy ryż i przyprawy (sól, pieprz, papryki, lubczyk). Mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Danie podałam z frytkami i serem camembert, który się ładnie rozpuścił
VioletoweKucharzeniepapierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto.Zostaw trochę na kokardki. Wylep nim blachę. Posmaruj ciasto oliwą z oliwek i ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach Dodatki na wierzch u mnie to -ser koryciński swojski -cukinia baby -papryka grillowana, może być zwykła papryka -szczypiorek -brokuł ugotowany na parze -oliwa z oliwek, sól -szynka Dodatki komponujecie sami według potrzeb kubków smakowych. Z pozostałego ciasta
Z Kuchni Do Kuchniząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1 łyżka soku z cytryny pieprz czarny, mielony – do smaku 5 łyżek powideł śliwkowych Składniki na biały dip: 1/2 opakowania sera typu bałkańskiego 1 ogórek zielony, długi 1/2 pęczka zielonej pietruszki, drobno posiekanej 1/3 pęczka koperku, drobno posiekanego 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 400 ml jogurtu typu greckiego Sposób przygotowania: Wymieszaj
WojnaNaSmaki.plwielbicieli czerwonego mięsa. Składniki: 4-6 plastrów wołowiny, u mnie karkówka 1-2 cebule musztarda chrzanowa ogórki kiszone sól pieprz maka pszenna 1/2 litra bulionu opcjonalnie ser żółty olej rzepakowy wykałaczki 1. Mięso podzielone na plastry rozbij dobrze tłuczkiem, każdą porcje oprósz solą i pieprzem. Jedną stronę smarujemy musztardą i układamy plastry ogórka oraz cebuli, mięso
Apetyczna babeczka