Ponownie odstawiamy gotowe bułeczki do wyrośnięcia. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni ok. 10-15 minut, aż się zrumienią. Smacznego! Ps.bułeczki przed upieczeniem możemy posypać startym serem, sezamem lub ulubionymi przyprawami. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytprzepis na pyszne danie z cukinii- zapraszam. Składniki: 2 litry bulionu drobiowego 3 cukinie 1 cebulka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 200 ml śmietany 30 % 50 g sera gorgonzola sól morska (ja użyłam takiej w młynku firmy Kamis) pieprz chleb Pokrojoną w pióra cebulę smażymy z wyciśniętym czosnkiem i pokrojoną w plastry cukinią. Warzywa dodajemy do gorącego
Wielki apetytmasła ketchup/ sos pomidorowy olej rzepakowy (do smażenia) Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z pozostałymi suchymi produktami. Pieczarki kroimy i smażymy na odrobinie tłuszczu. Grzybki siekamy i wrzucamy wraz z serem do suchych produktów. Mleko, jaja i rozpuszczone, przestudzone masło dokładnie mieszamy i dodajemy do reszty. Papilotki wypełniamy gotową masą do 2/3 ich wysokości i wierzch smarujemy ketchupem. Zapiekamy
Wielki apetytniedzieli włącznie. Food Film Fest to przegląd filmów kulinarnych- każdy znajdzie coś dla siebie.W sobotni wieczór Tomasz Jakubiak zaprosi mieszkańców Trójmiasta na wykwintną kolację, z regionalnych produktów ( w tym serów, które wyszły z spod ręki serowara Tomasza z Kaszubskiej Kozy ) a w niedzielę na filmowe śniadanko. Nie wiem jak wy, ale ja oczywiście się wybieram. Liczę na to, że będzie
Wielki apetytnadziałam je pastą twarogową z tego przepisu . Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka pełnego lub 2% mleka pół łyżeczki soli 3 duże jajka 2 łyżki roztopionego masła ser gruyere (opcjonalnie) suszone zioła (opcjonalnie) masło do wysmarowania foremek Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładką masę. Pamiętajmy, że muszą mieć temperaturę
Wielki apetytprzyjść taki czas, że zrobię swoje własne, domowe tortille. Możecie zawinąć w nie właściwie wszystko i to właśnie tym skradły moje serce. Na zdjęciu gotowe placki zapieczone z pysznym serem. Składniki: 1/2 szklanki mleka, 1/2 wody (wrzątku) 1/2 łyżeczki soli, 20 g masła( rozpuszczonego nie gorącego ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, około 250 g mąki ( tyle ile zabierze sobie ciasto
Wielki apetytwydzielonym miejscu animatorka, dzięki której posiłek rodziców przebiega bez zakłóceń :) Jest również kilka propozycji w menu dla dzieci. Ja zamówiłam sobie: Toskański krem z pomidorów i papryki podawany z serem, bazylią i śmietanką i przyznam szczerze podbił moje kubki smakowe. Idealnie zrównoważone smaki delikatnie pikantny- super. Danie główne to soczysty kurczaczek z warzywami gotowanymi na parze i pieczonymi ziemniaczkami. Wielki
Wielki apetytsezamem ten sernik rozkocha was w sobie bez pamięci. Zapraszam. Składniki: Na spód: 80 g masła 150 g mąki 50g cukru pudru 1 żółtko Na sernik: 750 g sera twarogowego z wiaderka 530 ml mleka skondensowanego 3 jaja 1 łyżka miodu 1 łyżka tahini 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 opakowania sezamków Na polewę: 150 g chałwy
Wielki apetytcebulkę pokroić i przesmażyć delikatnie na patelni z odrobiną oleju i karobu (dzięki niemu cebulka nabierze głębszego, słodkiego posmaku). Jaja wbić do jogurtu i dodać pokrojone w kosteczkę ser topiony i suszone śliwki. Nadzienie wyłożyć na ciasto i zalać masą jajeczno- jogurtową, z wierzchu posypać mielonym kolorowym pieprzem. Tartę piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z kolorowymi
Wielki apetytdzień wcześniej. Pycha! Składniki: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody Nadzienie: 3 papryczki chilli 1 czerwona papryka duża garść bazylii 1 łyżeczka oleju kokosowego 50 g sera Gorgonzola 50g makaronu penne ( u mnie om nom nom) 300 ml śmietanki 30% sól morska gruboziarnista pieprz kolorowy 50 g tartej mozzarelli 1/4 łyżeczki Karobu cebula Sposób przygotowania: Ciasto
Wielki apetytstopni ok. 15 minut. Gruszki i gorgonzolę pokroić w kosteczkę tej samej wielkości. Jajka rozkłócić i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Gruszki z serem i masę śmietanową wylać na podpieczony spód i zapiekać ok. 20 minut. Podawać z orzechami i rukolą, które świetnie komponują się z resztą. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytwyjątkowo smaczna. Jej przygotowanie zajmie ci dosłownie 2-3 minutki a zadowolisz nią nawet największego łasucha. Składniki: ciabata pomidor malinowy papryka czerwona ulubiona sałata plaster boczku plaster sera 1 łyżeczka majonezu krem balsamiczny Sposób przygotowania: Bułkę przekrój na pół i podgrzej w piekarniku. Następnie plasterek boczku przesmaż na patelni ( nie używając tłuszczu!). Na posmarowanej majonezem bułce ułóż piętrowo skłądniki
Wielki apetytproblemów). Składniki: na ciasto 500g mąki pszennej typu 550 30g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 120g masła 4 łyżki cukru 1 jajo 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli dodatki: ser szynka suszone pomidory bazylia pieprz papryka mielona Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka i 2-3 łyżek mąki zrób rozczyn ( uzyskując
Wielki apetytpoznawania literek i składania ich w pierwsze, krótkie słowa. Znalazłam gadżet kuchenny, który znacznie ułatwił mi życie foremki do odciskania cyferek i literek . Dziś Wera przygotowała sobie kanapkę z serem i szynką i zainspirowała mamę do dalszych kulinarnych wariacji. Zarówno cyferki jak i literki mogą posłużyć nam również przy wykrawaniu ciasteczek i napisów z masy cukrowej (do ozdobienia tortów
Wielki apetyt