wielkim apetytem :) Polecam Wam, to proste, ale niezwykle pyszne ciasto. Warto zrobić sobie czasem taki właśnie serniczek. Składniki: (na tortownice o wym 24 cm) 1/2 kg dobrego sera do serników * 125 g miękkiego masła 4 jajka (najlepiej wiejskie) mała szczypta soli 1 szklanka cukru około 75 g rodzynek królowej Helio (pół opakowania) 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)polewa i dekoracja mleczna Helio płatki migdałowe Helio * gęsty (nie wodnisty) ser wiaderkowy typowo do serników lub twarożek kanapkowo-sernikowy, który ma również odpowiednią konsystencję Przygotowanie: Rodzynki siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki. Obsypujemy je zwykłą mąką, mieszamy aby dokładnie się obtoczyły. Do jednej miski wbijamy białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli
Słodkie okruszkidużych oczkach tarki) 3 ogórki korniszone (zetrzeć) 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka tuńczyka (użyłam w oleju) 2 jajka (ugotować, zetrzeć) 1/2 dużej cebuli (posiekać, użyłam białej i czerwonej) żółty ser (ilość wg uznania, zetrzeć) Dodatkowo: majonez sól, pieprz Wszystkie składniki układać warstwami w kolejności, którą zaprezentowałam powyżej. Dowolne warstwy (można każdą) posmarować (cienko) majonezem i delikatnie oprószyć solą oraz(...)pieprzem. Sałatka na końcu powinna być posypana (obficie) żółtym serem. Udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce. Przechowywać pod przykryciem, aby ser nie robił się suchy. Najlepiej, jeśli sałatka układana jest w małej tortownicy (o średnicy 16 cm). Jednakże swoje pierwsze robiłam bez żadnej formy i również z pozytywnym efektem. Moja jedna z pierwszych
Di gotujezapracowanych. Dziś zaproponuję Makaron z Tuńczykiem. Znakomity i bardzo sycący. Smacznego SKŁADNIKI: 1 PUSZKA TUŃCZYKA Z WODY 100 g DOWOLNEGO MAKARONU 1 SŁOIK CZERWONEGO PESTO 2 PLASTRY SERA ŻÓŁTEGO (DOWOLNEGO) SÓL I PIEPRZ DO SMAKU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: MAKARON GOTUJĘ AL DENTE UGOTOWANY MAKARON NAKŁADAM DO MISECZKI NA MAKARON NAKŁADAM ODCEDZONY TUŃCZYK NASTĘPNIE NAKŁADAM PESTO SER(...)KROJĘ W PLASTRY MAKARON MIESZAM DOKŁADNIE NA WIERZ NAKŁADAM SER PODAJĘ CIEPŁY ALBO ZIMNY W FORMIE "SAŁATKI". SMACZNEGO
Gotowanie Patkiwielkość blaszki do pieczenia (moja miała 23,5 x 35,5 cm) i podpiekamy na złoty kolor (ok 10-15 minut w 180 st. C) Masa serowa: 1 kg sera 5 jaj 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1 budyń śmietankowy 1 cukier waniliowy 1 szkl. mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka brzoskwiń (w sezonie można śmiało użyć(...)świeżych) Ser mielimy (jeśli nie używamy gotowego zmielonego). 4 białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka i 1 jajo ucieramy z cukrem do białości, a następnie mieszamy z serem. Dodajemy olej, budyń, mąkę ziemniaczaną i mleko i całość miksujemy do połączenia. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek. Na podpieczonym spodzie układamy równomiernie brzoskwinie
Cynamonowe szczęścieStary przepis, wielokrotnie wypróbowany. Sernik można upiec z twarogu sernikowego z wiaderka. W takim przypadku ucieramy masło z żółtkami, a następnie dodajemy ser i pozostałe składniki. Ja jednak zachęcam do używania dobrego tłustego lub półtłustego twarogu i samodzielnego mielenia. Można wówczas przed upieczeniem na wierzchu narysować widelcem kratkę, jak robiły to nasze mamy i babcie. U mnie tym razem oblany(...)blaszce 34x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cieniutką warstwą kakao. Można użyć zwykłego kakao (wówczas posypujemy przez sito) lub np. Puchatka. Masa serowa: 1 i 1/2 kg sera (może być trochę więcej) 25 dag masła lub margaryny 6 jajek 1 i 2/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 budyniu śmietankowego kilka kropel aromatu migdałowego lub wg upodobań
Praktyczna plwszystkie elementy były dobrze doprawione przy przygotowaniu dania. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 por 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka ¼ szklanki mleka 4 łyżki masła 400 - 500 g filerów rybnych ser żółty do posypania zapiekanki ½ szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz 1 liść laurowy gałka muszkatołowa Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić(...)laurowy. Do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem włożyć warzywa, a następnie rybę. Rybę doprawić solą oraz pieprzem i dodać resztę śmietany. Na rybe rozsmarować puree ziemniaczane, które posypać startym żółtym serem. Piec w temperaturze 180 o C przez 45 -55 minut aż ser się zarumieni
Mama GotujeSkładniki: 250 g twarogu 50 g sera żółtego np. gouda 2 łyżki śmietany pół pęczka rzodkiewki (ok. 10 sztuk rzodkiewki) 3 - 4 krakersy solone sól zioła prowansalskie pół pęczka szczypioru Przygotowanie: Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypior i rzodkiewkę opłukać. Szczypior drobno posiekać.Rzodkiewkę oczyścić i pokroić np. na paski. Krakersy rozkruszyć (można użyć malaksera jeśli(...)chcemy uzyskać drobny piasek). Twaróg za pomocą łyżki rozetrzeć, następnie wymieszać z serem żółtym. Dodać śmietanę, wymieszać. Pod koniec dodać szczypior i rzodkiewkę dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić solą i ziołami prowansalskimi. Pastę przełożyć do salaterek. Na wierzch posypać rozkruszonymi krakersami
Ciastka - domowe słodkościsynowie oszaleli na ich punkcie. Uwielbiają mięso drobiowe i taka propozycja przypadła im do smaku. Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 1 brokuł 500 g 10 dag żółtego sera w kawałku sól,pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki 3 łyżki majonezu ROLESKI Wykonanie: Pierś z kurczaka drobno kroimy w kostkę. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Ser żółty(...)tarkujemy. Do pokrojonej piersi z kurczaka dodajemy brokuła podzielonego na małe kawałki, ser, wbijamy jajko, dosypujemy mąkę, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Na mocno rozgrzany olej kładziemy łyżką porcję masy mięsno -brokułowej. Smażymy na rumiano z obu stron
Z Majeczką w kuchniZnakomita pasta z Łososiem na kanapki. Idealna pasta z dodatkiem sera i ogórki konserwowego. W towarzystwie natki pietruszki. SKŁADNIKI: 3 jajka 1 opakowanie wędzonego łososia natka pietruszki 10 dag sera żółtego 4 ogórki konserwowe 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka gotuję, studzę i obieram. Jajka kroję(...)drobną kostkę. Łososia drobno kroję. Ogórki kroję w kostkę . Ser kroję w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekam. Dodaję jogurt i majonez oraz przyprawy. Wszytsko ze sobą łączę
Gotowanie PatkiWitajcie :) Coś mi się dzisiaj zachciało placków ziemniaczanych, a że miałam w domu cukinię to postanowiłam połączyć ze sobą te dwa warzywa. Do placków dodałam żółty ser i cebulę, wyszły pyszne i chrupiące. Jako dodatek proponuję jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę, u mnie oczywiście jeszcze kleksik z suszonego pomidora które uwielbiam :) Zapraszam :) Składniki : 800 g obranych ziemniaków(...)cukini 1 duża cebula 160 g sera żółtego startego na tarce 3 jajka około 4 łyżek mąki sól, pieprz do smaku 3 łyżki suszonego lub świeżego szczypiorku 1 ząbek czosnku olej do smażenia Wykonanie : Obrane ziemniaki, cebulę i umytą cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, ja swoje starłam w malakserze i mi wyszły takie cienkie słupki,następnie
Sama słodycz i szczypta chilipieczenia 1 szklanka oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego masa: 5 kolorowych galaretek 400 g serka z wiaderka lub waniliowego typu Danio (ja użyłam sera z wiaderka) 2 łyżki cukru pudru (jeśli użyliście sera z wiaderka) 1 opakowanie cukru waniliowego (jeśli użyliście sera z wiaderka) Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
na moim stole...ząbek czosnku por (zielona część) 3 marchewki 160g koncentratu pomidorowego Łowicz 400g ciecierzycy z puszki 2 papryki szpiczasta 2 łyżki świeżej kolendry 1 łyżka masła 1 łyżeczka pasty/koncentratu chili ser pecorino peperoncino (owczy ser z chili) sól, pieprz Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą – tyle, by woda przykryła mięso. Zagotowujemy, wyciągamy mięso. Wodę z garnka wylewamy(...)dodajemy do zupy. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem dodajemy do zupy rozdrobnią kolendrę i mieszamy. Zupę podajemy z odrobiną startego sera pecorino peperoncino
Gotowanie i blogowaniesmakiem podczas przerwy w pracy SKŁADNIKI 1 woreczek ryżu, 1 podwójna pierś z kurczaka, 4 duże ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 1 duża cebula czerwona, ½ puszki kukurydzy, 200 g sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego, 1 nieduży brokuł, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kebaba, ½ łyżeczki curry WYKONANIE Ryż gotujemy w lekko osolonej(...)studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kebaba, smażymy na złoto, zostawiamy do wystudzenia. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ogórki, paprykę, cebulę oraz ser kroimy w kostkę – nie mieszamy razem składników. Jogurt łączymy z majonezem, czosnkiem i pieprzem. Do przezroczystej miski wkładamy połowę ryżu, smarujemy sosem czosnkowym, układamy warstwę cebuli kolejno:ogórki, reszta ryżu
słodki bratekdrożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, ok. 2 szkl. mąki, ¾ szkl. ciepłej wody, Nadzienie: 5 plastrów szynki, 2 pieczarki, kawałek czerwonej papryki, kulka sera mozzarella Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier i wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 min.w(...)ciepłe miejsce. W tym czasie kroimy szynkę, paprykę, pieczarki i ser w plastry lub paski. Do podrośniętych drożdży dodajemy mąkę i olej, szybko wyrabiamy. Rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy ketchupem wymieszanym z przecierem i ziołami, układamy ser, a na nim pozostałe składniki. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy
słodki bratekryba owinięta w ciasto francuskie, zapiekana ze szpinakiem i serem feta, doskonała na postny obiad SKŁADNIKI 3 kostki mintaja, 1 op.ciasta francuskiego, 6 brykietów szpinaku, 100 g sera feta, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 1 żółtko WYKONANIE Ciasto francuskie tniemy na 6 prostokątów. Mintaja kroimy na połówki. Brykiety szpinaku podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą, pieprzem(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozkładamy na środku ciasta francuskiego, układamy rybę, a na wierzchu pokrojony w plastry ser. Zawijamy ciasto, smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy 20-25 min w 190 stopniach
słodki bratek