przykład danie obiadowe . Fajnym uzupełnieniem do rolady będzie wtedy puree ziemniaczane oraz surówka. Przygotowanie rolady serowej zaczynamy od upieczenia “placka” serowego, do zrobienia którego potrzebny jest żółty ser, jajka oraz majonez. Po wymieszaniu wymienionych składników, równomiernie rozprowadzamy je na blasze i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu, a później wystudzeniu na serze układamy mięso z piersi(...)kurczaka oraz podsmażone pieczarki. Ja kurczaka doprawiam jedynie solą oraz pieprzem, jeśli ktoś lubi to oprószyć można go przyprawą gyros, mieloną papryką bądź dowolną inną przyprawą do drobiu. Kolejno, ser z kurczakiem i pieczarkami zwijamy w roladę i wkładamy ponownie do piekarnika na około 40 minut. Zapraszam po przepis na roladę serową z kurczakiem i pieczarkami i życzę smacznego. Znajdziesz
MeCooksprzysmak. Przy okazji będziecie mogli wypędzić serowym smrodkiem wszelkie dremory i innych niepożądanych gości z Waszych rezydencji. Seromaniacy, do boju! [Uwaga – w pierwszym punkcie zamieściliśmy notkę o doborze sera, a w drugim o wyborze typu piwa]. Zobacz, jak fondue wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 470 kcal | 24 g białka | 49 g węglowodanów(...)tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. SER + MĄKA (3 min) W recepturze z gry pojawia się tylko jeden rodzaj sera – Eidar Cheese Wheel – który z wyglądu przypomina sery z niebieskawą pleśnią, jak Stilton czy polski Rokpol. Jednakże fondue na bazie tylko tego sera byłoby zbyt ciężkie w smaku, dlatego zdecydowaliśmy się na mieszankę 3 rodzajów. Oczywiście możecie użyć do fondue swoich ulubionych
Nerds KitchenSer żółty dojrzewający Colby jack – przepis Kolejny ser domowej roboty dojrzał do degustacji " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wpadając w amok serowarstwa trzasnęłam 14 egzemplarzy więc będzie co próbować w najbliższych miesiącach . Ten konkrety serek , jest bardzo aromatyczny , dość pikantny i ciekawy . Charakterystyczny marmurek powstaje(...)poprawnie . Fakt mógł by jeszcze poleżeć kilka miesięcy , ale niestety nikt u nas nie ma takiej cierpliwości ,żeby tak długo czekać . Może kiedyś ..jak się domownicy przejedzą , doczekam się serów naprawdę długo dojrzewających … tylko czy można się przejeść serem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Colby jack
Ogrodnik w podróżyfarsz do jajek zawsze mam tysiące pomysłów. Najtrudniej jest wybrać ten jeden, najfajniejszy. Zazwyczaj najprostszy przepis jest najbardziej smaczny. Tak było i tym razem. Żółtko wymieszałam z żółtym serem, majonezem i przyprawami. Posypałam zielonym dodatkiem i gotowe. Piękne, fajne i smaczne jajka na Wielkanocny stół gotowe :) Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki(...)jajka (fajna cenę na jajka znajdziecie TUTAJ ) 1 łyżka drobno startego żółtego sera* 1 łyżka majonezu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Możemy użyć odrobinę kurkumy, aby nadzienie miało bardziej intensywny kolor. Jajka gotujemy na twardo. Nożem nacinamy jajko z boku (tak jak na zdjęciu) i wydrążamy żółtko. Rozcieramy wraz z serem i majonezem, dodajemy przyprawy
Kolizje SmakówDziś będzie dość nietypowo ;-) Tarta na kruchym spodzie z lekko orzechową nutą, soczystymi, słodkimi gruszkami, wyrazistym serem pleśniowym i chrupiącymi orzeszkami włoskimi od dawna chodziła mi po głowie. Zastanawiałam się również czy pokazać ją na blogu, który zdecydowanie specjalizuje się w słodkościach. Ostatecznie postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Takie wpisy raczej zbyt często nie będą się pojawiać(...)temperatury 190 °C. Ciasto piec ok. 10-12 min. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Wyjąć, przestudzić. Nadzienie: 800 g dojrzałych gruszek średniej wielkości ( zwykle 3-4 szt.) 200 g sera pleśniowego typu Lazur lub gorgonzola 200 g śmietany 18% 3 jajka 25 g orzechów włoskich pieprz czarny, sól, rozmaryn, tymianek Gruszki umyć, obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne
maniapieczeniaGrecji, ale kiedyś na pewno pojedziemy do ojczyzny Ateny - bogini mądrości. I tam skosztujemy oliwek prosto z drzewa :) Tymczasem nie pozostaje nam nic innego jak pałaszować pyszne babeczki z serem feta i czarnymi oliwkami (z importu ;)), a na wycieczkę do Grecji udać się palcem po mapie ;) Was zapraszamy na wycieczkę do kuchni - piec babeczki! SKŁADNIKI: Na 12 muffinek(...)mąki pszennej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 30 g masła 220 ml mleka 1 jajko 270 g sera typu feta 150 g czarnych oliwek 2 ząbki czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na małej patelni rozpuszczamy masło, odstawiamy do wystygnięcia. W dużej misie mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól
W kuchni Katieszpinaku :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 500 g szpinaku 250 g sera feta 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku olej natka pietruszki sól, pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: 2 cebule olej odrobina pieprzu i soli Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę przesiać, wlać(...)cebula się zeszkli. Gdy cebula będzie już usmażona należy dodać drobno pokrojony szpinak i wszystko jeszcze trochę podsmażyć. Podsmażony szpinak zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać do niego pokruszony ser feta i jajko. Całość dokładnie wymieszać, doprawić na ostro. ( nie obawiajcie się, że poprzez ser feta będzie farsz słony... mi też się tak wydawało, przekonałam się , że powinnam była nieco
Na słodko lub wytrawnieSałata z cukinią, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 1-2 cukinie kilka suszonych pomidorów w zalewie 150g sera pleśniowego sałata lodowa torebka gotowego sosu sałatkowego WYKONANIE: Cukinię pokrój w półtalarki i usmaż lub grilluj na patelni w oleju z suszonych pomidorów. Suszone pomidory pokrój w paski Ser pleśniowy pokrusz Porwij liście sałaty Sos sałatkowy wymieszaj z olejem z suszonych
Zofianarobić to częściej niż w ostatnich miesiącach.Składniki:ciasto na tartę1 szklanka mąki krupczatkiszczypta soli85g zimnego masła1/4 szklanki zimnej wodyna kisz1 jajko100ml śmietany 18%szczypta soliszczypta pieprzupozostałe składniki2 gruszkipołowa sera camembert2 garście orzechów włoskich3 gałązki świeżego tymiankudodatkowoforma na tartęmasło do wysmarowania formypapier do pieczeniafolia spożywczamiska na kiszubijaczkaSposób przygotowania:Mąkę, sól i masło siekamy w malakserze lub nożem aż przybiorą konsystencję(...)wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Pieczemy 20 minut.W tym czasie kroimy gruszki na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Ser kroimy w cienkie plasterki. Orzechy delikatnie rozgniatamy na mniejsze kawałki. Składniki na kisz mieszamy ubijaczką w miseczce.Wyjmujemy tartę po 20 minutach, zdejmujemy papier do pieczenia z obciążeniem i wykładamy do foremki
W kuchni wieczoremsłoiku (który wydawał się być pełny) znalazłam tylko ok 1/4 ilości.Jako, że potrzeba znów okazała się matką wynalazku, powstała całkiem nowa sałatka. Pyszna! Kremowy delikatny ser topiony emmentaler firmy Lactima doskonale się sprawdził.Dodał nowego wyrazu i smaku. Gorąco Wam polecam spróbować zrobić taką wersję. Składniki:500 g pieczarek1 mała cebulapuszka kukurydzy3-5 szt ogórków kiszonychpieprz czarny(...)sól1 łyżka majonezu ser topiony Emmentaler do kanapek i dań gotowych Lactima Wykonanie:Pieczarki dokładnie oczyszczamy. Wrzątek solimy i wrzucamy nasze przygotowane grzyby. Gotujemy ok 5 min. Wylewamy na sito i czekamy, aż ostygną. Następnie kroimy je w dogodne dla nas kawałki. Ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Kukurydzę odcedzamy i łączymy wszystko razem. Doprawiamy do smaku
Malinowe PocałunkiWiele z Was zapewne złapie się za głowę , słysząc tę nazwę ). Jest to bardzo znane i stare danie , charakterystyczne dla kuchni kresowej. Są to proste, wegetariańskie kotleciki , zrobione z sera białego i kaszy gryczanej. Mają ciekawe , zdecydowany smak. Są niezwykle sycące! Podane z ulubionym sosem , np. grzybowym tworzą fantastyczne danie , które zachwyci nawet mięsożerców!Polecam! SKŁADNIKI:* kasza gryczana(...)ser biały – 300 g* jajko – 2 szt* natka pietruszki – 1 pęczek* bułka tarta* sól* pieprz* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Ser biały mielimy (lub dokładnie rozgniatamy widelcem). Mieszamy z kaszą. Dodajemy jajka i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy ( ugniatając ręką ). Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej. Formujemy nieduże
Ostra na Słodkowpadną niezapowiedziani goście lub gdy po prostu mamy ochotę przekąsić coś dobrego, a mało pracochłonnego. Rogaliki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno.Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegokilka plasterków szynki (można również użyć boczek, salami itp.)kilka plasterków żółtego seramleko do posmarowania ciastaFrancuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Sposób przygotowania:Schłodzone ciasto francuskie kroimy(...)trójkąty (podstawa powinna mieć ok. 14 cm a boki ok. 18 cm).Na środek każdego z nich wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki ser i szynkę - zawijamy do góry jak rogaliki. Smarujemy wierzch mlekiem. Rogaliki przekładamy na blat wyłożony pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut (do zrumienienia ciasta).Podajemy z dowolnymi sosami. Mi najbardziej
Słodka Stronaquiche stanowczo należy do moich ulubionych. Połączenie świeżych fig, tymianku i koziego sera jest absolutnie genialne! To coś dla prawdziwych smakoszy. Przyrządzam go od wielu lat, zawsze, gdy tylko pojawią się pierwsze figi. Tym razem przygotowałem jednak kruchy spód na bazie razowej mąki orkiszowej, dzięki czemu uzyskał niesamowity orzechowy aromat. A jak pachnie w całym domu podczas pieczenia(...)ponakłuwać widelcem i piec przez 20-25 minut. Przygotować nadzienie.Nadzienie:4 jajka3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku1 łyżka posiekanego świeżego tymianku5-6 świeżych fig200 g koziego sera w roladzieoliwa z oliweksól, świeżo mielony pieprzJajka roztrzepać widelcem ze śmietaną, szczypiorkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Wylać na uprzednio upieczony spód. Figi poprzekrawać na połówki i przyciąć im spody
Food SquareSkładniki:2,5 szklanki mąki3/4 szklanki cukruszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g rozpuszczonego masła1 szklanka jogurtu naturalnego (można zastąpić kefirem lub mlekiem)2 jajkaDodatkowo:250 g sera twarogowego1 żółtkocukier waniliowyczereśniePrzygotowanie:W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: masło, jogurt, roztrzepane jajka. Do naczynia z suchymi składnikami dodajemy składniki(...)mokre, mieszamy łyżką do momentu połączenia się składników.Ser mieszamy z żółtkiem i cukrem waniliowym.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po łyżce ciasta i przygotowanego sera. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości. Na koniec do każdej z muffinek wciskamy czereśnię. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy na kratce. Wystudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:rukola2 gruszki100 g sera z niebieską pleśniągarść orzechów włoskich40 g masłasok z cytryna1 łyżka miodusaszetka oleju Kujawskiego z bazyliącynamonsólpieprzlistki bazyliiPrzygotowanie:Obieramy gruszki, kroimy na cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy gruszki, skrapiamy je sokiem z 1/2 cytryny i posypujemy łyżeczką cynamonu. Smażymy około 2 minuty, po czym dodajemy miód i smażymy kolejne(...)minuty.Orzechy prażymy na suchej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na talerzu układamy rukolę, gruszki, plasterki sera i uprażone orzechy.Sos: W soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli i dodajemy świeżo mielony pieprz. Cienkim strumieniem wlewamy olej Kujawski z bazylią, cały czas mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy listkami bazylii.Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski
Smakowity Blog Kulinarnyróżnych wariantach, najlepiej smakują te tradycyjne. Można je zrobić z prawie każdego rodzaju mięsa osobno lub mieszanego. Mi osobiście najbardziej smakują takie z wieprzowiny z odrobiną tartego, długo dojrzewającego sera. Po prostu pychotka :)Potrzebne nam:- 500 g mielonego mięsa wieprzowego- duża cebula- jajko- czerstwa bułka lub pieczywo tostowe- mleko do namoczenia bułki- 50 g tartego sera długo dojrzewającego- sól, pieprz(...)kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso przyprawić ziołami, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, przyprawę w kostkach rozgnieść i wszystko wymieszać z mięsem. Do mięsnej masy dodać surowe jajko, cebulę, ser i odciśniętą bułkę. Mięsną masę dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podawać z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i z papryką
W poszukiwaniu inspiracjiabsolutną rację! Powalił nas z C. na kolana swoim smakiem. Jeszcze przed głośnym protestem mojego żołądka, pewnego pięknego popołudnia, zjedliśmy go niemal całego na jedno posiedzenie. Bardzo wyraźny smak sera, zaostrzony cebulką i podkręcony tymiankiem - poezja. Co prawda następnym razem umieściłabym go w tortownicy, żeby zachował kształt (mój się nieco rozpłynął na boki), ale i tak uważam go za wyjątkowo(...)średniej wielkości wieniec)200 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży50 ml letniego mleka50 ml letniej wody1 łyżka mleka w proszku1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru40 g masłafarsz:150 g sera cheddar1 czerwona cebula1 łyżeczka suszonego tymiankusólpieprzdodatkowo:1 jajko1 łyżka mlekaDo miski przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem, zalać połową mleka wymieszanego z wodą, odstawić na 15 minut.Do
Pożeraczka, czyli raz adobrzekubki smakowe. Pyszne jak i na śniadanie i jako popołudniowa przekąska. Dalszą opowieść pewnej brzoskwini zakończę zdjęciem :) niech się samo obroni. SKŁADNIKI :przepis autorski brzoskwinie 3 szt większe ser pleśniowy typ. "niebieski"(użyłam połowy )szynka prosciutto 6 plastrów tymianek 3 gałązki masło 2 -3 łyżki SPOSÓB WYKONANIA :- brzoskwinie myjemy osuszamy, przecinamy na pół wyciągamy pestkę(...)środek posypujemy świeżym tymiankiem kładziemy w to kawałek sera pleśniowego i całość zawijamy szynką- układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy kawałeczkami masła oraz tymiankiem- całość zapiekamy w tem. 180 stopni ( z termoobiegiem ) przez 10 minut Gotowe pyszne na ciepło jak i na zimno słodka brzoskwinia jest lekko twarda, słodka ser pleśniowy roztopiony, szynka chrupiąca a całość podbija świeży tymianek . Polecam
Basia w kuchniUwielbiam młode ziemniaczki, mogła bym je jeść codziennie kilka razy. Dzisiaj na obiad z mizerią, no cóż później też trzeba było coś zjeść ... tym razem z żółtym serem ,szybkie w wykonaniu i co najważniejsze pyszne ...Składniki:ugotowane młode ziemniakimała cebulkaolej do smażenia przyprawa do pizzysólżółty serZiemniaki pokroić w ćwiartki, większe w ósemki ,smażyć na oleju aż staną się złociste(...)wtedy dodać pokrojoną cebulkę , szczyptę soli i przyprawy do pizzy. Smażyć jeszcze chwilkę aż cebulka się zrumieni.Wyłożyć na talerz, posypać startym żółtym serem i posypać przyprawą do pizzy. Można zapiec w piekarniku, ja użyłam do tego celu mikrofalówki aby ser się rozpuścił. Po wyjęciu polać ketchupem. Smacznego
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazbyt często, a szkoda... Są nieziemsko miękkie, puszyste i pyszne. W końcu przepis dopracowany na amen! Wychodzą takie jak jakie zawsze chciałam, aby wyszły. Więc gorąco zachęcam! 500 g sera białego 500 g mąki pszennej 4 żółtka do100 g cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka spirytusu 220 ml śmietan(...)olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Ser mielimy, lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, ja to zrobiłam blenderem ;) Do sera dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Jest dość klejące, ale takie ma być. Wyjmujemy je w kawałkach na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok 1 cm. Wycinamy kółka małym kieliszkiem i odkładamy na oprószony mąką blat
Malinowe Pocałunkinajtańsza jest właśnie teraz :) Możemy ją jeść nie tylko w postaci świeżej (surowej) czy marynowanej, ale też pieczonej, np. jako główny składnik sałatki. Składniki: papryki w różnych kolorach ser kozi (można go zastąpić zwykłym lub fetą) łyżka soku z cytryny oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz Wykonanie: Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nią umyte i osuszone(...)pozostawiamy w środku do wystygnięcia. Po wyjęciu obieramy ją ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w paski i układamy na talerzu naprzemiennie kolorami. Następnie warzywa posypujemy serem (ja użyłam sera feta, który znalazłam w lodówce). Skrapiamy oliwą, octem balsamicznym, świeżo mielonym pieprzem i solą. Smacznego
Taste Of My Dayokrągłe, płaskie owoce, z charakterystycznym prążkowaniem. Miąższ, którym nas obdarowuje jest słodki i pomarańczowy. Dziś dynia nietypowo. W formie cienkich plasterków, zamarynowanych w słodko - kwaśnej marynacie, z dodatkiem sera, owoców i soli. Idealna na przystawkę! Carpaccio z dyni Muscade Na jedną porcję: - 40g - 7 plasterków dyni Marynata do dyni: - sok z połowy pomarańczy(...)nich) dresing: oliwa z oliwek + ocet balsamiczny (1:1- 2,5ml:2,5ml) Dodatkowo: - łyżeczka soli (najlepiej grubej, morskiej) - świeża mięta - świeże maliny - ser Bursztyn do pokruszenia 1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Następnie przygotowujemy marynatę w miseczce: wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód i ocet jabłkowy
Sajkofanka smakumięso. Jednak zwykła smażona pierś z kurczaka może się szybko przejeść, dlatego staramy się wprowadzać do jej przyrządzania rozmaite modyfikacje. Dzisiaj na słodko z ananasem pod pierzynką z żółtego sera. Przygotowuje się ją równie szybko jak tradycyjnego smażonego fileta, a smakuje wyjątkowo. Koniecznie polecamy wypróbować! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 plastry(...)ananasa 100g żółtego sera 50g mąki 50g bułki tartej Jajko Sól ziołowa Łyżka margaryny Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Następnie nieco rozbijamy je tłuczkiem. Obsypujemy z obu stron solą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Umieszczamy na patelni. Smażymy z jednej strony na złoty kolor. Przekładamy na drugą stronę, układając
Kolizje SmakówJajko zjedzona na śniadanie dostarcza organizmowi niezbędnych wartości odżywczych na cały dzień, dlatego też jedzmy jajka! Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 jajka 3 plasterki żółtego sera 1 parówka 2 łyżki wody Łyżeczka masła Szczypiorek Sól ziołowa, pieprz *Jako dodatek możemy podać chleb i pomidorki koktajlowe Do miski wbijamy 3 jajka oraz dodajemy wodę. Rozrabiamy(...)widelcem doprawiając solą i pieprzem. Parówkę oraz żółty ser kroimy w słupki. Patelnie mocno rozgrzewamy, topimy masło. Wylewamy masę jajeczną i czekamy aż boki zaczną się ścinać. Lekko potrząsamy patelnią aby omlet nie przywierał. Na jedną połowę układamy parówkę oraz żółty ser. Powoli zsuwamy ścięty omlet, patelnią składając go na pół. Zajadamy koniecznie na ciepło. Smacznego
Kolizje Smakówmarynata się znacznie zredukuje. W między czasie na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Młode listki botwiny polewamy marynatą i układamy w miseczce. Na liściach układamy plasterki buraków, kawałki sera sałatkowego Islios, posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego. Sałatka z buraczków i sera jest bardzo smaczna, lekka, idealna na lato. The post Sałatka z buraczków i sera appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięukrywać że to jedno z naszych ulubionych dań, odkąd parę lat temu zawitaliśmy do Czech i pierwszy raz próbowaliśmy smażonego sera. Są to grube plastry sera zapanierowane w mace, jajku i bułce tartej, następnie usmażone na patelni w głębokim tłuszczu. Podaje się najczęściej frytkami i sosem tatarskim. Dzisiaj zatęskniliśmy za tym daniem, dlatego postanowiłam zrobić go znowu w domu(...)kilku nieudanych próbach mam patent i mogę wam powiedzieć, że od tego czasu ser wychodzi idealny. Zresztą przekonajcie się sami. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikcukru do twarogu + 1,5 łyżki do budyniu 1 łyżka soku z cytryny 1 budyń smietankowy 400ml mleka Przygotowanie:Budyń gotujemy w 400ml mleka, słodzimy. Odstawiamy do ostygnięcia.Ser mieszamy z trzema łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny.Ze świeżych drożdży robimy rozczyn (drożdże rozkruszamy w dużej misce, wlewamy 150ml podgrzanego mleka, dodajemy 3 łyżeczki cukru i dużą łyżkę(...)może posłużyć niewielka miseczka.Zostawiamy pod przykryciem na ok 20-30 minut do wyrośnięcia.Następnie spodem szklanki robimy w każdej bułce wgłębienie i nakładamy nadzienie: po 1-1,5 łyżki sera, budyniu i po kilka rodzynek. Można także połowę bułek przygotować z samym serem i rodzynkami a drugą połowę z budyniem.Bułki układamy na wyłożonej papierem blaszce.Pieczemy w rozgrzanym
Ze smakiem i z pasjąwysypują się ze skrzynek na okolicznych warzywniakach. Korzystając z mojej pierwszej, od miesiąca, wolnej soboty postanowiłam przygotować coś bardziej wykwintnego. Ruszyłam o poranku na ryneczek i kupiłam kochany polski ser korycińki z Korycina, świeżą botwinkę i koszyk truskawek. Upiekłam wytrawną tartę (już od dawna za mną chodziła!) - niezawodna - sprawdzi się zarówno na przekąskę, jak i na danie główne(...)popołudniową ucztę zostawiłam sobie czerwone i słodkie truskawki z listkami świeżej mięty - mniam! Zapraszam i życzę smacznego :) Wytrawna tarta z botwinką i serem korycińskim Kruche ciasto:- 1 jajo rozmiar L- 200g mąki pszennej typ 500- 100g masła 82% tłuszczu - szczypta soliFarsz:- pęczek świeżej botwinki - 100 g sera korycińskiego z czosnkiem- ząbek czosnku- łyżeczka siemienia lnianego - połówka cytryny
Sajkofanka smakulata temu, z tą umorusaną buzią i z tą beztroską iskrą w oczach – to właśnie w deserach jest najpiękniejsze. Dzisiejszym wielkim bohaterem tego prostego deseru jest nic innego jak ser Ricotta! Choć jest najczęściej kojarzona z kuchnią włoską, jest znana również w kuchni Meksyku i Rumunii, w której jest uznana za produkt tradycyjny. O jej procesie powstawania, cennych właściwościach odżywczych(...)się z większą ilością informacji na własną rękę. Ostatnimi czasy staje się również popularna w Polsce, dlatego zapraszamy Was do wypróbowania tego prostego przepisu: Składniki 350-400g sera ricotta 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru (najlepiej rozdrobnionego) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Pół łyżeczki aromatu waniliowego (do kawy) Pół łyżeczki syropu cynamonowo- imbirowo- goździkowego –jeśli brak
Symfonia SmakówWegetariańskie szaszłyki Przepis na szaszłyki z serem halloumi i warzywami. Wegetariańskie szaszłyki z grilla smakują obłędnie, ale przygotujesz je również na patelni lub w piekarniku. Bez względu na to, jaką opcję wybierzesz wegetariańskie szaszłyki z halloumi, najbardziej znanym greckim serem, są doskonałe.. Najczęściej podaję do nich arabski hummus lub sos z pasty tahini. Te proste do przygotowania szaszłyki warzywne(...)łączą w sobie pyszny marynowany ser halloumi i Twoje ulubione warzywa, tworząc bardzo smaczne danie. Szaszłyki warzywne oblane aromatyczną marynatą, możesz przygotować dzień przed imprezą. Grillowane szaszłyki z halloumi mają jeszcze jedną zaletę - przyrządzisz je o każdej porze roku z ogólnie dostępnych warzyw. Jesienią i zimą, będą miłą odmianą codziennych posiłków. Szaszłyki wegetariańskie z serem halloumi Wegetariańskie
Cztery Fajeryniezwykle wartościowymi owocami, zarówno pod względem wartości odżywczych jak i uniwersalnych możliwości wykorzystania ich w kuchni. Dzisiaj przygotowałam figi w wersji wytrawnej, na gorąco z piekarnika, z dodatkiem sera owczego długodojrzewającego, miodu i orzechów. Przepis jest bajecznie prosty, natomiast efekt smakowy przekąski wykwintny. Pieczone figi to przepis wyjątkowy, pasujący na romantyczny wieczór taki jak Walentynki lub Dzień Kobiet. Ostatnio mieliśmy(...)okazję spróbować polskiego, ekologicznego sera owczego od Romana Kluski, dlatego na blogu pojawiło się kilka przepisów z wykorzystaniem tegoż obłędnego specjału. Mleko owcze oraz wyroby z niepasteryzowanego mleka owczego mają cudowne walory zdrowotne. Owcze mleko zawiera znacznie więcej białka, dobrych kwasów tłuszczowych i wapnia od mleka krowiego. Mleko owcze warto włączyć do diety dzieci i nastolatków (z wyjątkiem niemowląt
ProstePesto.plcałe szczęście powoli się od tego odchodzi. Teraz na stołach królują lekkie sałatki, których bazą jest mieszanka sałat i do tego ulubione warzywa oraz składnik centralny. Często jest to ser feta, pleśniowy, camembert albo kurczak. Smaku takim sałatkom dodają również prażone nasiona czy dodatek owoców np. winogron. Sałatka z serem camembert to jeden z hitów, które pojawiają się w moim(...)domu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z serem camembert idealnie nada się jako danie na imprezę, ale również jako element romantycznej kolacji we dwoje Do sałatki dodaję camembert, albo ser brie, ponieważ nie przepadam za serami intensywnymi w smaku, lubię sery twarde. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z serem camembert – Składniki dowolna mieszanka sałat 15 pomidorków koktajlowych pół świeżego ogórka
To Musisz WiedziećMakaron z białym serkiem Składniki: - makaron świderki - ser biały - sól, pieprz - odrobina oleju Uwielbiam makarony pod każdą postacią, w naszym domu króluje zazwyczaj kuchnia włoska a to dlatego, że miałam okazję kilka razy tam być i próbować tej kuchni od "kuchni". Największym mistrzostwem była potrawa przygotowana na moje powitanie - słuchajcie raz jeden w życiu(...)Włoch w moim domu zazwyczaj króluje makaron. Choć akurat to danie akurat kojarzy mi się z Polską. Zakupy: Makaron świderki opakowanie 1 kg koszt 2,57 zł. Ser biały 250 g cena 2,69 zł. Przygotowanie: Nastawiam wodę na makaron. Wsypuję dwie płaskie stołowe łyżki soli i wlewam na "oko" olej do wody. Gotujemy makaron zgodnie z przepisem
Tanio smacznie i prostogotowego ciasta na tartę - przepis własny na idealne ciasto na tartę TU 350g piersi z kurczaka (1 cała mała) - lub więcej, zależy jak bardzo sycąca potrawę chcemy mieć 200g sera feta - pokrojony/pokruszony w grubą kostkę 125g sera mozzarella (1 kulka) - startego na największych oczkach tarki 75g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc(...)piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Składniki Kurczak i papryka Groszek Ser feta Mozzarella i zalewa jajeczna Ser żółty i pomidor Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni na łyżce oleju, do przyrumienienia. Zdjąć
Grunt to przepis!Zawsze wydawało mi się, że domowa produkcja serów jest bardzo trudna, wymaga specjalistycznego sprzętu, pomieszczenia do przechowywania z odpowiednią temperaturą i duuużej dozy cierpliwości. Myliłam się :) Trochę poczytałam i okazuje się, że jedyne czego potrzebujemy, a w domowej spiżarni nie posiadamy to podpuszczka i chlorek wapnia (do nabycia za paręnaście złotych na allegro) i już możemy się cieszyć serami domowej(...)roboty! Zanim jednak zacznę eksperymentować z półprofesjonalnym wyrobem serów dojrzewających, chciałabym z wami podzielić się przepisem na przepyszny, ekspresowy ser żółty, który przygotowuje się z podstawowych produktów dostępnych w każdym sklepie. W smaku jest genialny, bardzo szybko znika, choć z podanych składników otrzymujemy go bardzo dużo :) W mojej lodówce od miesiąca nie pojawił się żółty ser ze sklepu! Zdrowo
Piąty grzech głównyOstatnio miałam przyjemność uczestniczyć, w Kruliq Wine & Art , w degustacji serów i doborze do nich win. O serach opowiadał Gieno Mientkiewicz, człowiek który nie tylko o serach wie wszystko. Wie nawet, gdzie jest łąka, na której pasie się krowa – ta z białym uchem, czy owca... ta Mecia... ;) Przedstawionych zostało nam kilka serów, tak zwanych zagrodowych oraz kilka przekąsek(...)serami. Degustowaliśmy sery: Myster Wańczyk (kozi/niepasteryzowany) Gouda Farmerska (krowi/niepasteryzowany) Gouda Przemkowska (krowi/niepasteryzowany) Pieczona Rita (kozi/pasteryzowany) Szafir 4-miesięczny (krowi/pasteryzowany) Szafir 8-miesięczny (krowi/pasteryzowany) Bursztyn 12-miesięczny (krowi/pasteryzowany) Frontiera Blue Jersey (krowi/niepasteryzowany) Przekąski z serami: Babeczki zapieczone z kozim serem Łomnickim z czosnkiem niedźwiedzim oraz konfiturą z czarnego bzu Fimaro Crostini z bagietki francuskiej z Goudą Farmerską, kiełbasą chorizo i oliwką
królestwo garówdwóch zdań - to był jeden z fajniejszych dni w ostatnim czasie! Świeże powietrze, cisza, las, boskie towarzystwo i pyszne jedzenie. Zwłaszcza zapiekanka ze szparagami, boczkiem, jajkami i kozim serem na cieście francuskim. Kiedy tylko jej spróbowałam, wiedziałam, że muszę coś podobnego zrobić w domu! Przepis Magdy zainspirował mnie do zrobienia tarty ze składnikami z jej zapiekanki. Składniki: Na spód(...)ponakłuwać widelcem) i podpiec przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto nie powinno się zrumienić. Nadzienie: pęczek zielonych szparagów 5 jajek kilka grubych plastrów boczku kozi ser biały sól, pieprz do smaku Boczek pokroić na kawałeczki i wrzucić na suchą patelnię. Podsmażać na wolnym ogniu, aby wytopił się tłuszcz. Można dodać odrobinę oleju. Dodać szparagi. Podsmażać
Kulinarne Inspiracjedobry jak mój ulubiony - mamowy, to zrezygnowałam i złożyłam zamówienie u wyższej instancji... Wracając do pierogów. Szpinakowe to moja działka. Intensywne w smaku, trochę ostre z aromatycznym czosnkiem i serem feta. Świeże obowiązkowo polane czosnkowym masełkiem, a odsmażane... po prostu pycha! Składniki: 700g mąki pszennej 1 jajko ok. 2/3 szklanki ciepłej wody 1 łyżka masła roślinnego łyżeczka soli(...)800g szpinaku (ja użyłam mrożonego rozdrobnionego, ale może być świeży, albo mrożony w liściach -wtedy trzeba go trochę posiekać) 150 g sera feta (może być zamiennik w postaci Favity) 4 ząbki czosnku pieprz sól łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Zaczynamy od ciasta, które zanim je rozwałkujemy potrzebuje odpocząć. Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki wymieszanej z solą. W środku
Kulinarne InspiracjeUwielbiam brokuły i stąd ta sałatka:) Pięknie wygląda, wybornie smakuje i szybko się ją robi:) Przepis znalazłam u Ani. Polecam:) Składniki: 1 świeży brokuł; 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta (270g); 1-2 ząbki czosnku; 3 łyżki jogurtu naturalnego; 2 łyżki majonezu; 1 łyżeczka sosu tzatziki; około 3 łyżek ziaren słonecznika; Wykonanie: 1. Brokuł umyć(...)łyżką cukru i 1 łyżeczką soli. Do wrzątku wrzucić różyczki brokułu i gotować około 3 minuty (należy uważać, aby nie rozgotować warzywa). Odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić. 2. Ser pokroić w kostkę. 3. Zrobić sos: w miseczce wymieszać jogurt i majonez, dodać sos tzatziki i zmiażdżone ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać. 4. Na suchej patelni uprażyć ziarno słonecznika, aby się
In my kitchendomowe pączki. To właśnie w tym okresie smakują one najlepiej. Pieczenie zaczynamy od prostego przepisu na oponki. Robi się je błyskawicznie i tak samo znikają. Polecam! 'oponki z białym serem, na sodzie oczyszczonej' Składniki: - 250g białego sera półtłustego - 250g mąki - 100g masła - 1 jajko + 1 żółtko - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka octu/wódki - 1 łyżka cukru - cukier puder(...)oprószenia - 1 l oleju Ser przekręcić przez maszynkę lub delikatnie zmiksować w malakserze. Dodać mąkę, miękkie masło, jajko + żółtko, sodę, ocet/wódkę i ugnieść ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Szklanką wycinać koła, a kieliszkiem - środek oponki. Olej porządnie rozgrzać i zmniejszyć temperaturę. Wrzucać po 4-5 oponki do garnka
CookYourselfSkładniki: Ugotowany ryż wg uznania, ser topiony typu Hochland,ewent. Gouda, kiełbasa wg. uznania, 2 jajka, śmietana lub majonez Przygotowanie: Ryż, drobno posiekaną kiełbasę, jajka i tarty ser wymieszać. Wszystko wyłożyć na natłuszczoną formę. Wierzch posmarować śmietaną lub majonezem. Na nim ułożyć cienko pokrojone pomidory. Piec ok. 15 min. Po 10 min posypać tartym serem i wstawić do piekarnika
kulinarnajamka.blogspot.comDziś proponuję trochę inna sałatkę z serem białym i warzywami , świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek, można ją również podawać jako samodzielną przekąskę. składniki na 4 porcje 500 g sera białego papryka czerwona puszka kukurydzy 1 por ( biała część) 2 łyżki majonezu sól i pieprz przepis Do sera białego dodajemy drobno
Smakowite DaniaPapryka faszerowana to smaczna przekąska lub danie na kolacje . Zamiast tradycyjnego ryżu i mięsa użyłam mojego ulubionego sera feta i oliwki . Polecam szczególnie wegetarianom . składniki na 2 porcje 2 papryki średniej wielkości opakowanie 300 g sera feta 1 jajko łyżeczka bazylii pieprz garść oliwek przepis Papryki myjemy(...)rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne . Ser wykładamy do miski , wbijamy jajko dodajemy bazylię i pieprz i dokładnie rozgniatamy widelcem. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem , układamy na nim papryki. Do każdej papryki nakładamy farsz . Zapiekamy 20 minut w 180 stop. Dekorujemy oliwkami
Smakowite Daniaciekawym i oryginalnym daniem , a także miłym urozmaiceniem w każdej kuchni . składniki na 4 porcje 4 kotlety schabowe 20 dag pieczarek 1 duża cebula 4 grube plastry sera żółtego 3 łyżki oleju do smażenia 4 łyżki masła 2 jajka łyżka mąki bułka tarta do panierowania sól i pieprz przepis Mięso myjemy ,osuszamy i rozbijamy delikatnie . Brzegów kotleta(...)Smażymy na oleju na małym ogniu na złocisty kolor . W zagłębienia usmażonych kotletów , nakładamy farsz z pieczarek i cebuli , formując niewielkie kopczyki . Następnie każdą porcję nakrywamy plastrem żółtego sera . Układamy sznycle na brytfance wysmarowanej tłuszczem i zapiekamy do chwili , aż ser się rozpuści
Smakowite DaniaSer biały , który pozostał mi w lodówce postanowiłam wykorzystać i upiekłam pyszny placek z jego dodatkiem , ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, upiec i ciasto gotowe . Do kawy nadaje się świetnie. składniki na 4 porcje 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 20 dag sera białego ok 3/4 szklanki mąki(...)szklanki mleka mały proszek do pieczenia olejek cytrynowy tłuszcz i bułka tarta do formy przepis Jajka rozcieramy z cukrem i margaryną , dodajemy zmielony ser , mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia a także olejek cytrynowy .Wszystkie składniki dobrze mieszamy . Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą . Pieczemy w temp. początkowo 160 st.C a następnie w 200 st.C
Smakowite DaniaPyszne naleśniki ze zdrowym szpinakiem i serem feta. W tej postaci posmakują każdemu!! Łatwe do przygotowania ! Satysfakcja gwarantowana!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Naleśniki ze szpinakiem i serem feta Nasze naleśniki w chrupkiej panierce. Pycha! Składniki : 2 czubate szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej Szczypta soli 2 jajka Farsz : Paczka szpinaku ¾ kostki(...)sera feta 1 czubata łyżeczka masła Vegetta, sól oraz pieprz 3 ząbki czosnki Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding
Sprawdzone przepisy kulinarneszpinak, który bardzo lubię pod różnymi postaciami, czy to z makaronem , w kotleciku , pizzy, jako sos , czy w krokiecie. Szpinak sam jest bardzo dobry, a w połączeniu z serem (zwłaszcza gouda) smakuje jak dla mnie rewelacyjnie i mogłabym go tak jeść i jeść bez końca :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Nadzienie szpinakowe: Około 1 kg świeżego(...)szpinaku lub ½ kg mrożonego 1 duży ząbek czosnku 1 – 2 łyżki masła 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka Sól i pieprz Dodatkowo: Około 300g sera gouda (potartego) 2 jajka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni
Smakowy Rajzapiekania dnia nastęnego. Czyli bezstresowe danie. Składniki conchiglioni rigati De Cecco Index Food oliwa z oliwek Olitalia Index Food mięso mielone wołowe marchewka sok pomidorowy rycki Ramzes wędzony- ser żółty czosnek, szczypior suszony lubczyk estragon Skworcu natka pietruszki Do zapiekania użyłam między innymi brytfanny Toscana od FLORINA . O brytfannie pisałam w tym miejscu Do szerokiego rondla o grubym dnie(...)przykryciem. Zetrzyj marchewkę na małych oczkach.Wmieszaj w mięso. Dopraw pieprzem i estragonem. Dodaj sól i suszony lubczyk. Gdy mięso się udusi, odstaw je do ostygnięcia. Zetrzyj ser żółty na małych oczkach, wmieszaj w mięso. Ugotuj conchiglioni rigati al dente w osolonej wodzie. Ale nie do zupełnej miękkości. Odcedz i przelej zimną wodą. Rozłóż każdą muszlę na ściereczkę
Z Kuchni Do Kuchnisałatki wykorzystaliśmy różne gatunki sałaty, trochę warzyw i przygotowany przez nas podsuszany biały ser. Efekt jest zadziwiający. Składniki: -sałaty: lodowa, karbowana, cykoria endywia, cykoria radicchio -roszponka -szczypiorek -koperek -ogórek -pomidor -papryka -podsuszany biały ser -olej -sól, cukier, sok z cytryny do smaku Sałaty rozdrabniamy, ogórek, pomidor, paprykę i szczypiorek kroimy dowolnie. Siekamy na drobno koperek. Pokrojone warzywa dodajemy(...)sałaty. Kilka plastrów sera kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Dodajemy sól i cukier do smaku, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem, mieszamy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyPołączenie szpinaku, sosu pomidorowego i sera pleśniowego, i do tego cienkie ciasto – pycha! Ciasto i sos pomidorowy przygotujesz wg tego przepisu . Inspiracja na nadzienie od Karoliny i Tomka:). Składniki nadzienia: ok. 150 g świeżego szpinaku (np. baby) ok. 200 g niebieskiego sera (z pleśnią Penicillium) Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, połóż liście szpinaku i drobno pokrojony ser pleśniowy. Piecz
Qlinarnie i QlinarnieSzpinak, ser feta i czosnek to połączenie idealne :) Użyłam do pierogów szpinaku mrożonego, ale oczywiście w sezonie wskazany jest świeży. Składniki: na farsz: 350g mrożonego szpinaku 200g sera feta masło 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 1 jajko Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy(...)patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy chwilkę uważając, aby czosnek nie przypalił się. Dokładamy szpinak, mieszamy i trzymamy na palniku aż do odparowania wody. Do podduszonego szpinaku dodajemy rozkruszony ser feta oraz doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy farsz do przestudzenia. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką
Symfonia smakowakapusty pekińskiej 4 średnie pomidory 500 g piersi z kurczaka przyprawa "Gyros" 3 łyżki oleju 270 g sera feta 10 dkg płatków migdałowych Sos czosnkowy: 1 mały majonez 1 mała śmietana 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Uwielbiam sałatki warstwowe. Tym razem zaproponuję efektowną, kolorową sałatkę warstwową z kapusty pekińskiej, pomidorów i kurczaka, uzupełnioną sosem czosnkowo-majonezowym. Kilka niepozornych składników(...)złoty kolor. Nie należy smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się suche. Odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki a pomidory i ser feta w kostkę około 1 x 1 cm. Migdały zrumienić na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać. Doprawić
Świat Domowej Kuchniduży i gruby por 3-4 plastry dobrej szynki 8 plastrów żółtego sera zioła, kolorowy pieprz 50 g. masła Por kroimy na kawałki o długości ok 10 cm. Usuwamy wierzchnie warstwy warzywa, bo nawet po ugotowaniu mogą okazać się twarde. Tak więc kawałki pora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok. 15 minut. Następnie owijamy najpierw w plaster(...)sera a potem szynki. Na szynkę kładziemy plasterek masła i zapiekamy 10 minut. Pod koniec wkładamy na szynkę plasterki sera do czasu jego roztopienia. Przed podaniem posypać kolorowym pieprzem lub ziołami
Jadło i czytadłoUwielbiam pieczarki i wszystkie potrawy z ich udziałem. 50 g żółtego sera 50 g cameberta 50 g niebieskiego sera 4 łyżki startego parmezanu duże pieczarki ok 10 sztuk 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka masła Nóżki pieczarek obciąć, a za pomocą łyżki trochę wydrążyć w środku kapelusze pieczarek. Nóżki i wydrążone środki pokroić na drobno i razem z poszatkowaną(...)cebulką podsmażyć na maśle. Doprawić, dodać wszystkie sery i delikatnie smażyć do całkowitego ich rozpuszczenia. Gotowy farsz nałożyć do kapeluszy pieczarek i zapiec w 170 stopniach przez 30 minut
Jadło i czytadłoTradycyjne naleśniki z białym serem i rodzynkami, nigdy nie są złe. Uwielbiam je jeść na ciepło ze szklanką zimnego mleka, czy na zimno jako przekąskę. Zawsze robimy ich więcej , by następnego dnia odsmazyć na masełku...polecam. Ciasto na naleśniki- składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)białego sera półtłustego 1 zółtko 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki namoczonych we wrzątku odsączonych rodzynek Dodatkowo: 2 łyżki masła cukier puder kilkanaście listków melisy lub mięty truskawki Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Ser zmiksować z żółtkiem i śmietaną
Gosia gotujedawno je robiłam, chyba w lipcu jeszcze. Były pyszne i zdecydowanie warte powtórzenia. Farsz z kurczaka, sera zółtego i białej części pora po prostu bajeczny, zatem polecam zrobienie takich trójkątów. Idealne z barszczem lub domowym sosem pomidorowym. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 20 cm grubej białej części pora 100 g ostrego żółtego sera sól i pieprz(...)olej, wrzucić masło i kurczaka. Smażyć 10 minut, po czym dorzucić pokrojonego w cienkie półplasterki pora, sól, pieprz i oregano. Dusić jeszcze 5 minut. Zdjać z ognia i ostudzić. Ser zetrzeć na tarce i dodać do wystudzonego farszu, wymieszać. W międzyczasie z zamrazarki wyjać ciasto i podzielić na 9 wkadratów. Na środku każdego umieśćić równą część farszu. Jajko rozbić
Gosia gotujeparówek. Poniżej przedstawiam jeden z najlepszych parówkowych przepisów. Składniki: Ciasto: -szklanka mleka -100 g mąki pszennej (trochę ponad pół szklanki) -jajko -sól -tłuszcz do smażenia Farsz: -parówki -żółty ser Panierka: -jajko -bułka tarta Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy, najlepiej mikserem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu(...)podanych składników powinno wyjść 5 naleśników. Gdy już mamy naleśniki, nadziewamy je parówką i żółtym serem, tak z jeden dwa plastry (albo dajemy trochę startego, ale komu by się chciało trzeć). Zawijamy naleśniki jak rolady. Tak przygotowane obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnie. Często obracamy żeby się nie przypaliło. Naleśnik jest
Tanie przepisy studenckieCześć kochani, oto kolejna propozycja na sałatkę tym razem z serem hiszpańskim Burguitos Sałata lodowa 1 pomidor pół ogórka zielonego ser Burgitos ( nowość w biedronce) sos sałatkowy francuski Sałatę podrzeć na mniejsze kawałki, ogórka, pomidora pokroić w kostkę, ser wyjąć z opakowania i ułożyć na wierzchu sałatki. Całość polać sosem 15 minut przed podaniem. Gotowe ! Smacznego
Cukier&PuderDziś odrobina słodkości. A że świeże maliny w zasięgu ręki, to warto było przygotować deser z ich udziałem. Delikatne naleśniki z farszem z białego sera, a do tego świeży i naturalny sos malinowy. Pycha :)Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osób (4 naleśniki)Koszt przygotowania: 8,00 złSKŁADNIKI na ciasto naleśnikowe:1 jajko1 łyżeczka masła80 g mąki pszennej250 ml mlekaSKŁADNIKI(...)farsz do naleśników:100 g białego sera (twarogu)120 g serka waniliowegoSKŁADNIKI na sos malinowy:200 g świeżych malin2 łyżki białego cukruPRZYGOTOWANIE ciasta naleśnikowego:Do miski wbijamy jajko. Dodajemy mąkę, mleko i rozpuszczone masło. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą konsystencję. Odstawiamy na kilka minut.Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oliwy.PRZYGOTOWANIE farszu do naleśników:Do miski przekładamy biały
kulinarnyJaspokoju, dlatego zabiorę sobie do pracy parę takich placuszków. Przygotowuje się je naprawdę szybko, a przy okazji smakują cudownie - kawałki jabłka, mało wyczuwalny, choć dodający mimo wszystko smaku biały ser, a wszystko wieńczy chrupka skórka. Czy nie brzmi to smakowicie? Zapraszam wszystkich niedzielnych łakomczuchów na placuszki z białym serem i jabłkiem. Miłej niedzieli moi drodzy! PS. Jesteście gotowi na przyjście(...)Wiosny? Zaczynamy odliczanie? 4! "Składniki:180 g białego sera150 ml mleka3 ubite jajka200 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia3 duże jabłka40 g cukruSposób przygotowania:Do miski wrzucamy ser i zalewamy go mlekiem - miksujemy do momentu, aż na powierzchni pojawi się piana - odstawiamy.W drugiej misce ubijamy jajka z dodatkiem cukru, gdy masa podwoi swoja objętość dolewamy mleko i dalej ubijamy
Słodkie Przyjemnościlata :) Produkty znajdziecie w każdym osiedlowym sklepie czy markecie, a samodzielne wykonanie prezentu na pewno zostanie docenione przez obdarowanego :)SKŁADNIKI:Na słoiczek o pojemności około 300 ml.250 g sera typu fetakilka czarnych i zielonych oliwek6 - 8 suszonych pomidorów5 - 6 ząbków czosnku przekrojonych na pół3 - 4 papryczki chilikilka ziarenek pieprzu1 mała gałązka świeżego rozmarynusól, pieprz do smakuoliwa z oliwek(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Do wyparzonego, suchego słoiczka układamy pokrojony w niedużą kostkę ser feta, oliwki, suszone pomidory, czosnek, chili, rozmaryn i ziarenka pieprzu.2. Delikatnie posypujemy ułożone składniki solą i mielonym pieprzem, po czym zalewamy oliwą z oliwek, tak aby wszystkie składniki były dokładnie przykryte.Szczelnie zamykamy słoiczek. Przechowujemy w lodówce maksymalnie przez
W kuchni Katieulubionego koziego seragarść kaparówpęczek botwinki1 duży pomidor (u mnie malinówka z działki)sos wnegert albo sos balsamiczny Szpinak myjemy i suszymy. Botwinkę myjemy i porywamy. Ser kroimy w kostkę, Pomidor pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Na półmisku wykładamy szpinak, botwinę, pomidory, ser, kapary i polewamy swoim ulubionym sosem.sałatka szpinakowa z botwinka, kozim serem i kaparami
Bon Appetit Małgorzatyzielona i białą część)pół litra bulionu warzywnegosok i skórka otarta z połowy pomarańczy2 pomidorygłówka czosnkuoliwa (u mnie tymiankowa)sól, pieprz gałka muszkatołowa świeży tymianek ser pleśniowy (u mnie z niebieską pleśnią)prażone pestki z dyniocet balsamicznyDynię kroimy na mniejsze części, wydrążamy pestki, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Kiedy już ją pokroimy w kostkę, trzeba(...)minut. W tym czasie dodajemy skórkę pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem.Zupę nalewamy do misek, skrapiamy octem balsamicznym, dodajemy pleśniowy ser, tymianek oraz możemy dodać prażone pestki z dyni. Zupa ma specyficzny smak. Czuć aromat pomarańczy oraz ostrość gałki. moja maleńka dynia - jeszcze nie zerwana :)dynię kroimy w kostkę i pieczemy
Bon Appetit Małgorzatypomimo skropienia cytrynką. Nie jest to oryginalny, meksykański przepis. jedynie moja wersja na ten dipWczesniej robiłam guacamole z ogórkiem konserwowym i pomidorami: przepis Składniki:2 dojrzałe awokado1 ser camembertświeża kolendra (ewentualnie bazylia)zielone oliwki - 1 słoiczek1 ząbek czosnkusok z połowy cytryny lub sok z 1 limonki. Przekrawamy awokado wzdłuż. Wydrążamy pestkę (możemy ją wsadzić do ziemi i czekać(...)wyrośnie roślinka :) ) Następnie wydrążamy łyżką miąższ. Dodajemy drobno pokrojony ser pleśniowy i wszystko mieszamy ręcznym blenderem. Dodajemy pokrojoną kolendrę oraz zielone w całości oliwki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Mieszamy łyżką i gotowe. Smarujemy np. na grzankach. Rada: jeśli mamy twarde awokado, wkładamy je na dobę do papierowej torby
Bon Appetit Małgorzatykoktajlowych3 jajka na twardo1 puszka tuńczyka w sosie własnympół puszki cieciorki4 łyżki mieszanki warzywnej ze słoika(marchewka, kukurydza, groszek)1 cebula2 łyżki prażonego słonecznikakawior (można pominąć)100 g żółtego sera w plastracholiwa do smażeniakilka oliwek zielonych sos:1 łyżka miodu2 łyżki musztardypół łyżki soku z cytryny4 łyżki oliwy z oliweksuszone oreganoWarzywa myjemy. Cukinię i cebulę kroimy następnie podsmażamy(...)oliwie. Pomidorki przekrawamy na pół. Ser kroimy w paseczki. Na półmisku układamy roszponkę, pomidorki, cukinię, cebulę, tuńczyka z puszki, cieciorkę z puszki, ćwiartki jajek, mieszankę warzywną, żółty ser, wszystko posypujemy prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, a na jajkach układamy kawior (jeśli mamy). Polewamy sosem.Sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą najlepiej trzepaczką by oliwa się "wtłoczyła"sałatka wypasiona
Bon Appetit MałgorzatyBardzo lubię robić takie roladki schabowe z różnym nadzieniem. Robi się szybko, nie są bardzo kaloryczne (jeśli jeszcze pozbędziemy się sera żółtego), a możliwości nadzienia są niezliczone. Są naprawdę pyszne.Składniki:6 kotletów schabowychkilka pieczarekpół cebuli1-2 małe ogórki korniszone6 plasterków sera żółtegosól, pieprzolejwodaSposób przygotowania:1. Kotlety cienko rozbijamy. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki(...)cebulę siekamy i razem z pieczarkami dusimy na patelni.3. Ogórki kroimy w kosteczkę, mieszamy z pieczarkami i cebulą.4. Na każdym kotlecie dajemy plasterek sera, na to trochę farszu i zwijamy. Roladki układamy na patelni zwinięciem do dołu, tak aby się dobrze obsmażyły i nie rozwinęły. Następnie obsmażamy je z każdej strony, podlewamy odrobiną wody i dusimy 10 minut.5. Podajemy
Kuchnia domowa AniPyszna i szybka przekąska na ciepło - wersja exclusive Roladek z serem Można przygotować wcześniej, a przy gościach tylko usmażyć i gotowe!Podawać z sosem czosnkowym lub majonezowo-keczupowym.SKŁADNIKI:12 kromek chleba tostowego (u mnie wieloziarnisty)12 plastrów sera żółtego12 plastrów szynkiew. 1-2 łyżki masła do smażeniaPanierka:mąkajajkobułka tarta 1. Z kromek chleba tostowego usunąć skórki a pozostały miąższ(...)lekko rozwałkować.2. Na każdą rozwałkowaną kromkę położyć po plastrze sera żółtego i szynki.3. Zwinąć roladki.4. Opanierować - najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. 5. Usmażyć na maśle
Kto ugości moich gości?Dziś mam dla Was rewelacyjny pomysł na roladki z mięsa mielonego!W domach często robimy takie z pieczarkami … wędliną … serem … papryką czy też ogórkiem.Ja mam dziś dla Was jeszcze inną wersję – równie smaczną!Roladki robi się błyskawicznie … są niesamowicie sycące … a taka wersja mięsa mielonego na pewno posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom! SKŁADNIKI(...)mięso mielone wołowe – 500 g- jajko – 1 szt- cebula – 1 szt- czosnek – 1 ząbek- bułka tarta – ok. 4 łyżki- wędlina ( plastry ) – 4 szt- ser żółty ( plastry ) – 4 szt- jabłko – 1 szt- sól- pieprz- olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem i posiekaną drobno cebulą , czosnkiem.Dodajemy sól , pieprz oraz bułkę tartą
Ostra na Słodkoorzechowo-orkiszowym spodzie pod puszystą kołderką z koziego sera kryje się konfitura z buraka i czerwonej cebuli. Mini tarty to doskonała przekąska do lampki czerwonego wina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco! Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef! AWARDS.Składniki (na 4 mini tarty):Ciasto:100 g mielonych orzechów laskowych1/2 szklanki mąki orkiszowej60 g zimnego masłaszczypta soliKonfitura(...)buraków i czerwonej cebuli:1 burak2 czerwone cebule1 ząbek czosnku1 łyżka masła1 łyżka miodu3 łyżki octu balsamicznegosól i świeżo mielony pieprzMasa z koziego sera:110 g koziego serka twarogowego (wykorzystałam kozią roladkę Merci Chef)1 jajko2 łyżki gęstej śmietany 18%szczypta tartej gałki muszkatołowejlistki świeżego tymiankuPrzygotowanie:Buraka myjemy dokładnie, owijamy folią aluminiową i pieczemy 50 minut w piekarniku w temperaturze
Smakowity Blog KulinarnyZapraszam dzisiaj na pyszne francuskie rożki z nadzieniem serowym , ciasteczka są kruchutkie rozpływające się w ustach :) Składniki :2 opakowania ciasta francuskiego400 g sera białego śmietankowego3/ 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Skworcu4 jajka Wykonanie :Ser zmielić dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka , wymieszać mikserem.Białka ubić ze szczyptą soli , dodać do sera i wymieszać łyżką .Ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliwszystko do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Przełożyć do lekko wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Składniki farszu:ok. 150 g twardego sera - ważne, żeby to był prawdziwy ser, a nie wyrób seropodobny,1 średnia cebula,świeży tymianek według upodobań - ja dodałam około łyżki stołowej drobno posiekanego,1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.Ser
Codzienna kuchnia niecodziennapodać jako samodzielne danie na kolację, albo zapakować do pudełeczka i zabrać ze sobą do pracy.Składniki:2 małe brokuły lub 1 większy,2 piersi z kurczaka,puszka kukurydzy,ser feta,3-4 łyżki majonezu,1 mały jogurt naturalny,sól, pieprz cayenne lub ostra papryka,odrobina oleju do przesmarowania patelni.Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błon, opłukać(...)mniejsze kawałki.Brokuły obgotować przez kilka minut w osolonej i lekko posłodzonej cukrem wodzie. Nie gotować do miękkości, powinny być al dente. Ser feta pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.Sałatkę układać warstwami: brokuły, kurczak, kukurydza, ser feta.Jogurt wymieszać z majonezem i polać sałatkę. Można na końcu posypać
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś uczta: ciekawe kotleciki mielone oraz młode ziemniaczki i buraczki.Składniki:-ok. 1 kg mięsa wieprzowego-ok. 15 dkg żółtego sera-cebula-3 ząbki czosnku-1 czerstwa bułka-2 jajka-sól, pieprz i pieprz ziołowy-olej do smażenia-bułka tarta do panierowania Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)patelni. Mięso, czosnek i namoczoną, odsączoną bułkę mielimy w maszynce. Do mięsa dodajemy jajka, cebulkę, pieprz, pieprz ziołowy i sól do smaku.Wyrabiamy. Ser kroimy na plastry o grubości ok 1/2 cm i wycinamy kawałki. Na dłoń nabieramy porcję mięsa, nakładamy kawałek sera i formujemy kotleta. Obtaczamy w bułce tartej
Maminek kulinarnySkładniki na ciasto:1/2 szklanki ciepłej wody1/2 łyżki soli2 szklanki mąki1/2 łyżeczka cukru15g drożdży1 łyżka oliwy Dodatki do pizzy:1 gruszkaorzechy włoskieser kozi lub inny ser o intensywnym smaku, może być pleśniowyłyżka miodupieprzkilka listków mięty Przygotowanie:W misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem, solą. Po kilku minutach dodajemy oliwę. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto(...)pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej mięty
Smakowity Blog KulinarnyCzosnek ma ostry charakterystyczny smak, ale jeśli go podsmażymy to całkiem się zmieni, będzie miękki i delikatny. Wystarczy połączyć makaron z czosnkiem, warzywami, dodać wyrazistego sera, a szybkie i proste danie może stać się ucztą dla podniebienia. Składniki: 2 porcje150 g makaronu tara telle,1 główka czosnku,50 g sera blue,8 pomidorków koktajlowych,3 mini(...)doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dodajemy do czosnku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i dodajemy do czosnku. Całość posypujemy rozkruszonym serem blu, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerze. Doprawiamy czarnym pieprzem i dodajemy listki świeżego oregano.Smacznego
Moniki Smakołykiugryźć, a że wyrzut już mi siedzi na sercu, nie mogę z nim do kosza. Dlatego usmażę go w jaku ale żeby nie było nudno, dołożyłam trochę żółtego sera i jest cudownie pyszne. Składniki: 6 kromek czerstwego chleba 2 duże jajka 10 dag sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach sól, pieprzzioła prowansalskie(...)olej do smażenia Sposób wykonania: Jajka roztrzepać, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, dołożyć starty ser, wymieszać. Olej rozgrzać na patelni. Każdą kromkę chleba namoczyć z obu stron roztrzepanymi jajami. Smażyć na rumiano z jednej i z drugiej strony. Koniec!!! Jeść na gorąco, najlepiej smakuje z ketchupem
pieprzny smaczekdobrze mieszamy zeby nie było grudek.Na rozgrzaną niewielka ilosc oleju wylewamy masę jajeczną. Kiedy się dobrze zetnie z jednej strony przewracamy na drugą.Po ścięciu, układamy na połowie żólty ser, przykrywamy druga połową.Chwilkę zapiekamy zeby ser się rozpuścił
Z Majeczką w kuchniSkładniki na ciasto : 3 szkl mąki 1 cukier waniliowy 1 szkl cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżki wiórek kokosowych Masa serowa; 1 kostka sera białego półtłustego zmielonego 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 łyżki wiórek kokosowych Sposób przygotowania 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto. 2. Ser wymieszać z cukrami(...)jajkiem i wiórkami kokosowymi . 3. Ciasto rozwałkować , wycinać kółeczka i nadziewać serem. Zlepiać jak pierogi. 4. Blaszkę wyłożyć papierem i układać pierożki w odstępach . 5. Piec w temp. 180 st na złoty kolor. 6. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Sama słodycz i szczypta chiliProsta i szybka sałatka zawierająca praktycznie tylko 2 składniki. Bób fantastycznie komponuje się w niej z serem feta.Ponadto bób to bomba wartości odżywczych szczególnie białka, dlatego warto go spożywać w sezonie jak najczęściej.Składniki:400g bobu świeżego lub mrożonego200g sera fetasól, pieprzsok z cytryny2 łyżki oliwyszczypiorekkilka listków mięty ogrodowejWykonanie:Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości(...)Odcedzamy, studzimy i obieramy z łupinek. Ser feta kroimy w kostkę, mieszamy z bobem.Polewamy sokiem z połowy malej cytryny, oraz 2 łyżkami oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku. Szatkujemy szczypiorek i kilka listków mięty. Dokładamy do sałatki, mieszamy i chłodzimy w lodówce
Walijskie PichceniePieczone buraczki są przepyszne :), a jak je podrasować kozim serem i orzeszkami piniowymi to już niebo w gębie! Składniki: 3 średnie buraczki czerwone mała czerwona cebula 10 dag sera koziego 2 łyżeczki orzechów pinii dressing z oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią do polania 1. Buraczki myjemy, owijamy w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku ok. 1 godziny. Upieczone buraczki(...)obieramy z łupinki i kroimy na cienkie plasterki. 2. Na talerzu układamy buraczki w plastrach, następnie dajemy krążki cebuli i lekko solimy. Wierzch posypujemy orzeszkami piniowymi i drobno pokrojonym serem. 3. Przed samym podaniem polewamy dressingiem z oleju kujawskiego o smaku czosnku i bazylii. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz
Apetyczna babeczkaKotlety mielone z serem SKŁADNIKI: 400 g wołowina bez kości, 200 g bułka czerstwa, 600 g Wieprzowina -łopatka, 2 szt jaja, 100 g bułka tarta, 100 g cebula, 100 g ser żółty starty, smalec do smażenia, sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w kawałki. Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać, pokroić(...)części tłuszczu. Mięso, bułkę i cebulę zemleć w maszynce. Do masy mięsnej dodać jaja, pieprz, sól, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety, w środek kłaść po trochu sera żółtego, uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Kuchnia DanusiSkładniki: 2 placki tortilli, 8 pieczarek, 1/2 cebuli, 30 g żółtego sera, sól, pieprz. Przygotowanie: Placki do tortilli podgrzewamy na suchej patelni grillowej (można też na zwykłej). Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Pieczarki rozmieszczamy na jednym placku tortilli, posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy drugim plackiem i podgrzewamy(...)patelni, aż do rozpuszczanie się sera
Aga w kuchniPrzyznać się proszę ! Kto uwielbiał to proste danie w przedszkolu ? I prosił dokładkę ? :-). Ten zestaw, tak prosty i smakowity, zawsze kojarzy mi się z początkiem latem... Makaron, ser, truskawki Składniki: 500 g truskawek 1 małe opakowanie śmietany 18% 4-5 łyżek cukru pudru 200 g białego półtłustego sera 1/2 opakowania dowolnego makaronu Wykonanie: Truskawki wrzucamy do blendera razem(...)cukrem. Miskujemy 2-3 minuty.Makaron gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody, zgodnie z przepisem producenta. Odcedzamy, wykładamy na talerz, posypujemy pokruszonym białym serem, polewamy śmietaną i na koniec musem truskawkowym
Kulinarne przygody Gatitypytam kogoś kto je te jajka po raz pierwszy z czego jest zrobiony, nikt nie potrafi powiedzieć co jest w środku, oprócz żółtka oczywiście :-). Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki drobno startego żółtego sera 2-3 łyżki majonezu sól pieprz 1 łyżka(...)posiekanego koperku Wykonanie: Jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka i wkładamy do miski. Ucieramy je lub rozgniatamy widelcem z majonezem. Następnie dodajemy koncentrat, starty ser, koperek i przyprawy. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki lub do dekoratora i napełniamy nim połówki jajek. Jeśli nie mamy dekoratora
Kulinarne przygody GatitywaniliowyMleko, olejek migdałowyMak sparzyć mlekiem, zmielić 3 razy. Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać mak, mąkę z proszkiem,olejek i pianę z białek.Masa serowa: 80 dag dobrego sera – zmielić (nie może być zbyt mokry)2 szklanki cukru8 jajek4 łyżki grysiku0,5 kostki margarynyUtrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać ser, grysik, na końcu pianę z białek. Wyłożyć dużą(...)blachę (ma ma 39x26) papierem, rozłożyć połowę ciasta makowego, na to ser i równomiernie drugą część ciasta makowego. Rozprowadzenie drugiej warstwy maku jest dość trudne. Ja nakładam delikatnie łyżką małe porcje a na końcu pomagam sobie widelcem. Chodzi o to, aby wyszły równe warstwy, a nie fale i inne wzory. Upiec ( u mnie siedziało 75 minut w temp.180 stopni), wystudzone
Praktyczna plplastry cienko pokrojonego boczku (2 plastry pokrojone na drobne kawałki) 1 łyżka oliwy plus odrobina do natłuszczenia naczynia 1 dymka, pokrojona ukośnie w plasterki 4 małe pieczarki 30g sera brie, pokrojonego w małe kawałki 2 świeże jajka sól i świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i natłuszczamy oliwą filiżankę do cappuccino. Dwa całe plastry boczku(...)tłuszcz wrzucamy pieczarki i pokrojony boczek; podsmażamy mniej więcej 5 minut, do zrumienienia. Dorzucamy dymkę, doprawiamy i podduszamy kolejne 3 minuty, ciągle mieszając. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy połowę sera. Dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do filiżanki, na wierzch wbijamy jajka tak, aby żółtka się nie rozlały. Stawiamy filiżankę na blachę do pieczenia i pieczemy bez przykrycia 5 minut. Wyjmujemy
Gorący kąsekJajka faszerowane serem z niebieską pleśnią i bazylią. udekorowane suszonymi pomidoramiSkładniki:4 jajka100 g sera gorgonzola1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnegokilka listków bazylii2 pomidory suszonepieprz, sólJajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Przeciąć na połówki i wyjąć żółtka. Ser pleśniowy ugnieść widelcem, dodać śmietanę, żółtka i posiekaną bazylię. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć do jajek, wierzch
wyzwania kuchennewcześniej już zamieszczonego przepisu. Jest to mój sprawdzony przepis, który zawsze się udaję. Tym razem postanowiłam zamienić owocowe nadzienie na coś nowegoJ Wyszło naprawdę smaczne. Jeśli lubicie drożdżówki z serem i budyniem to polecam!! Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym Składniki: Ciasto: 450 g mąki + 50 g do podsypania (używam specjalnej mąki do ciast drożdżowych(...)dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut (musi podwoić swoją objętość). Jeżeli użyliśmy suchych drożdży ciasto nie musi rosnąc, jest gotowe do pieczenia. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, jajko, budyń i aromat. Dokładanie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tylko używając mniejszej ilości mleka
Mania Gotowaniaporcję. A że nie cierpię marnowania jedzenia, to dodałam resztki do sałatki. Wyszła na prawdę dobra i bardzo syta. Zapraszam do wypróbowania przepisu :) SAŁATKA Z BOBEM, PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM (2 duże porcje) Składniki: - 200-250 gram bobu - 3 łyżki pestek słonecznika - 4 liście sałaty lodowej - 100 gram kukurydzy - 60 gram sera brie - 1 łyżka jogurtu naturalnego(...)łyżki ricotty lub innego kremowego serka - sól, pieprz Bób ugotować i obrać. Słonecznik uprażyć na patelni. Ser pokroić w kostkę, a sałatę porwać na mniejsze kawałki. Jogurt wymieszać z serkiem na gładką masę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Zgrabne Gotowanieprzeciwnościom losu i jedną ręką, przygotowałam dzisiaj jesienną wersję tarty, którą wrzuciłam jako ostatni wpis na bloga. Ta jest zdecydowanie bardziej sycąca, na kruchym cieście, ze sporym dodatkiem przepysznego sera gruyère. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała. My byliśmy zachwyceni! Składniki na 4 porcje:Kruche ciasto:150 g masła300 g mąki pszennej1 jajko1 łyżeczka soliew. 1-2 łyżki zimnej wodyNadzienie(...)jajka200 g śmietany100 g sera gruyère1 łyżka mąki pszennej sólpieprzgałka muszkatołowa400 g mrożonego szpinaku w liściach1 duży ząbek czosnkuSposób przygotowania:Do robota kuchennego z nożami wrzucamy zimne masło, jajko, mąkę i sól, miksujemy do momentu aż ze składników utworzy się jednolita kula (ew. można dolać 1-2 łyżki wody, jeśli ciasto jest za suche). Jeśli nie mamy robota (i mamy
Obiad za dychęnawet jak goście już w progu. Ładnie wyglądają i szybko znikają z talerza. Goście z pewnością będą zadowoleni a domownicy również. Składniki: 10 plasterków szynki konserwowej 10 plasterków żółtego sera 100 g serka topionego 1 łyżeczka koperku (u mnie mrożony) ogórki konserwowe Przygotowanie: Serek topiony wymieszać z koperkiem. Rozłożyć plasterek szynki cienko posmarować serkiem topionym, przykryć krótszym od szynki(...)plasterkiem sera żółtego. Ser cieniutko posmarować serkiem, położyć kawałek ogórka i zwinąć roladki. Odłożyć do stężenia w chłodne miejsce. Przed podaniem roladki pokroić na mniejsze części
Ala piecze i gotuje