cebuli cukrowej ok 200 g cebuli ,,zwyczajnej" 2 marchewki 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego 1/4 selera mała pietruszka 2 ząbki czosnku kilka kromek chleba kilka plastrów sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka listki bazylii Do dzieła!!! W bulionie (może być z kostki lub po prostu ugotowany rosół drobiowy z warzywami) gotujemy selera, marchewkę i pietruszkę do miękkości. Cebulę kroimy ,,byle(...)Ugotowane warzywa mielimy blenderem na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej grzanki - aż będą złote i chrupiące - na koniec na każdą grzankę układamy plaster sera żółtego i czekamy aż się roztopi . Do misek nalewamy zupy i układamy na niej po kromce grzanki - czekamy aż delikatnie zmięknie, posypujemy posiekaną bazylią i objadamy się tą pysznością Smacznego
sierotka maRysia w kuchnichęci ;) Do przygotowania naszej rolady będziemy potrzebowali : 20 g. drożdży 75 ml. oliwy z pod suszonych pomidorów (może być zwykła) 10 g. soli 100 g. szynki (opcjonalnie) 200 g. sera żółtego (ja użyłem mozzarelli w kostce) 500 g. mąki 400 ml. jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku szczypiorek oraz inne zioła w zależności od upodobań Naszą pracę zaczynamy od przygotowania ciasta(...)trzy główki czosnku na drobnych oczkach tarki, doprawiam solą i pieprzem. Do miski dodaje wszystkie składniki które będą nadzieniem naszej rolady. Ja zwykle dodaje serek topiony, bazylię, szynkę konserwową, ser żółty starty na tarce, Choć można dać do farszu czego tylko dusza zapragnie. Gdy przygotujesz już farsz i sos czosnkowy, twoje drożdże w rozczynie powinny już dwukrotnie zwiększyć swój rozmiar
Full SmakuSkładniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 3 cebule 5 pieczarek 2 średnie cukinie 15 dag wędzonego surowego boczku 40 dag gęstej śmietany 18% 15 dag żółtego sera 2 jajka natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz masło do wysmarowania formy Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone pokroić w talarki o grubości około 1 centymetra. Cebule pokroić(...)masłem i ułożyć na jego dnie warstwę z ziemniaków. Następnie wyłożyć na nie podsmażone warzywa i boczek. Przykryć wierzch drugą warstwą ziemniaków. Śmietanę wymieszać z surowymi jajkami, startym żółtym serem oraz natką pietruszki. Sos doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zalać nim zapiekankę i wstawić całości do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 30 minut
Qchnia po prostukukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów krojonych pętko kiełbasy swojskiej 1-2 duże cebule 3 łyżki natki pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże marchewki 3 ziemniaki szklanka ryżu żółty ser liść laurowy, ziele angielskie, maggi w liściach sól, pieprz, tymianek, oregano, papryka ostra, majeranek, bazylia Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na drobne kwadraty. Paprykę i cebulę pokroić(...)szklanki wody i dusić ok 5 minut. Dosypać ryż, usmażoną kiełbasę i cebulę. Doprawić przyprawami i pietruszką i gotować ok 30 minut. Zaprawić koncentratem pomidorowym i podawać posypane żółtym serem. Smacznego
ChilliJemyczosnek: 1,5 główki ziemniaki: 6 szt. masło : 3 łyżki liść laurowy: 1 listek żółty ser: 15 dag sól himalajska: do smaku pieprz biały : do smaku bagietka: 1 szt. pieprz biały : do smaku(...)wody, dodajemy liść laurowy, sól, biały pieprz. wbijamy dwa jajka, sól i dokładnie mieszamy Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę. Podajemy gorącą, posypaną żółtym serem z dodatkiem grzanki (kromki bagietki natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku i podsmażyć z obu stron na patelni, na łyżce masła). Smacznego
w mojej kuchnimuszle 3 kolory Czaniecki, 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec, 300 g mięsa mielonego, 1 mała cukinia, 1 cebula, 1/3 czerwonej papryki, 1/3 żółtej papryki, 1/3 zielonej papryki, 30 g żółtego sera, 1/3 szklanki bulionu, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz czarny, bazylia. Przygotowanie: Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy(...)tarce cukinię i pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Następnie dodajemy kaszę i podlewamy 1/3 szklanki bulionu, dodajemy ketchup, przyprawy i natkę pietruszki. Muszle faszerujemy farszem z kaszy, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnismakuje ... wybornie. Składniki na ok 10 szt. 5 jajek 1/4 cebuli kawałek kiełbasy lub szynki 2 pomidorki szczypiorek 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki groszku zielonego 30-40 dkg sera żółtego - starty na grube wiórki Przygotowanie: Cebula, kiełbaskę, pomidorki kroimy w kosteczkę ( cebulę drobniej ), jajka musimy rozbełtać ( podoba mi się to określenie ). Formę do muffinek smaruję masłem i tylko delikatnie(...)składników tak aby całość nie przekroczyła 2/3 każdej foremki. Zaczynam od cebuli, następnie kiełbaska, kukurydza, groszek, pomidor. całość zalewam ok 4 łyżkami rozbełtanego jajka a na górę kładę wiórki sera żółtego. Zapiekamy ok 10 minut w 150°C. Po upieczeniu posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smakuje i wygląda wybornie. Smacznego
Mechanik w kuchniłyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 8 zielonych szparag - 1 cebula - 200 g wędzonego boczku - 2 jajka - 1 łyżka masła - sól, pieprz - 150g śmietanki - 50g jogurtu naturalnego - 100g sera żółtego - 1 opakowanie mozzarelli Forma na tarte 24 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko, masło z lodówki oraz śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą(...)boczek pokrojony w kostkę i smażymy aż zrobi się rumiany. Teraz do miski wrzucamy jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy starty na tarce ser żółty i mieszamy. Szparagi obcinamy na kawałki długości promienia formy zaczynając od główki. Pozostałą część szparag kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do masy. Należy pamiętać aby części zdrewniałych szparag
Kuchenne Wariacjepojemności 2,4 l 2 torebki ryżu podwójny filet z kurczaka cebula puszka kukurydzy 2 łyżki oleju mały koncentrat pomidorowy 10 dag żółtego sera sól pieprz bazylia suszona ostra papryka w proszku przepis Ryż gotujemy. Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałeczki(...)smażenia doprawiamy do smaku suszoną bazylią i ostrą papryką. Do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem przekładamy ryż a na ryż kładziemy usmażonego kurczaka z kukurydzą w pomidorach , wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 20 minut. Za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie otrzymałam do przetestowania naczynie żaroodporne Grill&Drop firmy TERMISIL
Smakowite DaniaJakiś czas temu znalazłam na Pinterest foto, na którym makaron rigatoni był poukładany w tortownicy, zalany sosem mięsnym i posypany żółtym serem - wszystko to zapiekane. Bardzo mi się spodobał ten pomysł, więc dziś na obiad podałam taki wymysł. Autorowi bardzo dziękuję za urozmaicenie gotowania ;) Składniki 450 g mięsa mielonego 500 g makaronu rigatoni 4 ząbki czosnku 1 duża cebula(...)Wszystko przykryć i jeszcze dusić przez chwilę . Tortownicę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą i poukładać pionowo ugotowany i schłodzony makaron. Zalać całość z góry sosem i posypać startym żółtym serem. Dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać
pink envelopeupieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko) - 3 małe kolorowe papryki - 250g pieczarek brązowych (są bardziej aromatyczne niż białe) - olej rzepakowy - młode liście pora - 4 ząbki czosnku - 4 plastry sera żółtego - uprażone płatki migdałowe - 1 jajko do posmarowania Umyte i wydrążone papryki pokroiłam na kawałki, skropiłam olejem i upiekłam (pieczona papryka jest bardzo aromatyczna), gdy przestygły zdjęłam skórki. Mięso(...)smażyłam (na jednej patelni) nie mieszając ze sobą – pieczarki i por. Płaty ciasta francuskiego posmarowałam rozkłóconym jajkiem. Na każdy (przypominam, że robiłam z podwójnej porcji) nałożyłam – plasterki sera żółtego, kurczaka, upieczone papryki, por i na wierzch pieczarki. Nadzienie zawinęłam w ciasto, końcówki podwinęłam. Przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem (można wykorzystać papier, w który było zawinięte ciasto francuskie) miejscem
mojewypiekiinietylkociepło zjedliśmy na obiad z surówką z kapusty , a na zimno pokrojone w plasterki podałam jako przekąskę :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 płat ciasta francuskiego 2 plastry sera żółtego 25 dag pieczarek 1 mała cebulka 1 jajko pieprz oregano przyprawa do kurczaka olej Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na cztery porcje. Mięso posypać(...)Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na cztery porcje, każdą naciąć po obu stronach wzdłuż dłuższego boku (jak na drożdżowe warkoczyki). Ułożyć porcję mięsa, a na nią ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy, raz lewy). 4. Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut do lodówki, potem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem
Kuchnia domowa Anipyszna propozycja na imprezę, piknik, jako przekąska, czy drugie śniadanie do pracy. Dzięki dodaniu oliwy i semoliny muffinki są puszyste, sprężyste i wyjątkowo długo zachowują świeżość. Jako dodatek wykorzystałam żółty ser, oliwki i suchą kiełbasę. Wy możecie dodać Wasze ulubione smaki: paprykę, zeszklony boczek, czy cebulkę, szynkę, grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente ) ziemniaka, czy pora. Pomysł z książki(...)kiełbasy · 100 g startego żółtego sera · ¾ szklanki oliwek
Mia Cucina Sofietałyżki koncentratu pomidorowego 500ml bulinu warzywnego 1 kubek ryżu, najlepiej do risotto, albo innego zwykłego, ale nie paraboiled! pieprz, papryka w proszku, ziola prowansalskie, oregano kawałek żółtego sera Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroic w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa i wymieszać, aby pokryły sie tłuszczem, dodać nieco wody, aby się nie przypaliły(...)wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulinem, wymieszać, przykryć i piec około 45 minut lub do chwili aż ryż będzie miękki. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie, posypać startym żółtym serem i popruszyć papryką. Smacznego
Codzienne Gotowaniesoczyste, delikatne burrito. Zdrowe. Lekkie. I tak proste w wykonaniu. Obiad z serii „nie mam czasu ani ochoty na ślęczenie nad garem ale zjadłabym coś dobrego”. Mozarellę i wybrany żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy. Obieramy awokado- przecinamy na pół i wyjmujemy pestkę, kroimy na ćwiartki- skórka dojrzałego owocu łatwo odejdzie sama, kroimy miąższ w drobną kostkę(...)małe piersi z kurczaka garść mixu sałat albo jedna mała sałata rzymska, pokrojona na drobne kawałki kulka mozarelli (ok. 125g po odlaniu zalewy z torebki) 3 czubate łychy startego żółtego sera (gouda, pomorski, cheddar) 1 dojrzałe awokado zielona pietruszka lub kolendra, albo obie- drobno posiekane, czubata łyżka sok z cytryn lub limonka do skropienia przyprawa do szaszłyków Kotanyi słodki
Karo in the Kitchenwersji wytrawnej. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków, 2 jajka, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 50 g sera żółtego, 3 łyżki oleju, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i dokładnie ubijam tłuczkiem. 2. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję(...)wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22cm. Wyrównuję. 5. Na masę ziemniaczaną wykładam podsmażoną paprykę. Wierzch ciasta posypuję startym na tarce o dużych otworach serem żółtym. Ciasto piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasifarszu) 0,5 kg mięsa mielonego 1 woreczek kaszy gryczanej 1 kostka rosołowa 15 dag pieczarek 2 średniej wielkości cebule 4 łyżki oleju 15 dag startego żółtego sera sól pieprz majeranek Sos 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu z 1 kostki rosołowej liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz mąka i woda(...)oraz pokrojone w plasterki, bądź kosteczkę pieczarki. Do miski wrzucić surowe mięso mielone, ugotowaną kaszę, podsmażone pieczarki z cebulką, dodać 2 czerwone papryczki pokrojone w kostkę, oraz stary żółty ser. Całość przyprawić i wymieszać. Nadzieniem wypełnić papryki, przykryć odkrojonymi górnymi częściami, poukładać ciasno w szerokim garnku. Przygotować szklankę bulionu z 1 kostki rosołowej, podlać nim papryki, wrzucić lisek laurowy
Kuchenne aromatyporcje 250 g makaronu typu kolanka (choć może być inny) 5-6 plastrów wędzonego łososia pęczek koperku kubek śmietany 12% 2-3 łyżki musztardy 1 jajko sól, pieprz tarty żółty ser do posypania cytryna (opcjonalnie) oliwa Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i przestudzić. Plastry łososia pokroić na drobne kawałki. Koperek umyć i posiekać. Do miski(...)śmietany. Wymieszać. Naczynia żaroodporne wysmarować oliwą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Przestudzony makaron dodać do miski z sosem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczek, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 20-30 minut. Gotowe można skropić cytryną (wręcz wskazane:). Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam
KUCHARNIASkładniki: 150 g makaronu gniazdko 1 Czaniecki, 3 filety z kurczaka, 400g mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 125 g mozzarelli, 3 garście rukoli, 1/2 cytryny, 15 g startego sera żółtego, 60 ml oleju rzepakowego, 10 szt. groszku cukrowego, 4 łyżki orzeszków piniowych, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaki, papryczka chili w płatkach świeżo mielona do smaku(...)przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy). Roladę gotujemy na parze ok. 30 min. Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente
Moniki Smakołykitakich produktów, jednak oceniam go całkiem nieźle. Składniki: 500 g mięsa mielonego cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju puszka pomidorów opakowanie makaronu kolanka sól, pieprz 20 dag żółtego sera opakowanie Sosu beszamelowego do zapiekanek (Winiary) 200 ml wody 300 ml mleka Wykonanie: Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i podsmażyć(...)doprowadzić do zagotowania. Gotować jeszcze przez 30 sekund ciągle mieszając. Do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso, a na nim cały makaron. Całość zalać sosem beszamelowym i posypać startym żółtym serem. Zapiekać przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C
Pasja Smaku