kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów krojonych pętko kiełbasy swojskiej 1-2 duże cebule 3 łyżki natki pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże marchewki 3 ziemniaki szklanka ryżu żółty ser liść laurowy, ziele angielskie, maggi w liściach sól, pieprz, tymianek, oregano, papryka ostra, majeranek, bazylia Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na drobne kwadraty. Paprykę i cebulę pokroić(...)szklanki wody i dusić ok 5 minut. Dosypać ryż, usmażoną kiełbasę i cebulę. Doprawić przyprawami i pietruszką i gotować ok 30 minut. Zaprawić koncentratem pomidorowym i podawać posypane żółtym serem. Smacznego
ChilliJemyczosnek: 1,5 główki ziemniaki: 6 szt. masło : 3 łyżki liść laurowy: 1 listek żółty ser: 15 dag sól himalajska: do smaku pieprz biały : do smaku bagietka: 1 szt. pieprz biały : do smaku(...)wody, dodajemy liść laurowy, sól, biały pieprz. wbijamy dwa jajka, sól i dokładnie mieszamy Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę. Podajemy gorącą, posypaną żółtym serem z dodatkiem grzanki (kromki bagietki natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku i podsmażyć z obu stron na patelni, na łyżce masła). Smacznego
w mojej kuchnimuszle 3 kolory Czaniecki, 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec, 300 g mięsa mielonego, 1 mała cukinia, 1 cebula, 1/3 czerwonej papryki, 1/3 żółtej papryki, 1/3 zielonej papryki, 30 g żółtego sera, 1/3 szklanki bulionu, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz czarny, bazylia. Przygotowanie: Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy(...)tarce cukinię i pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Następnie dodajemy kaszę i podlewamy 1/3 szklanki bulionu, dodajemy ketchup, przyprawy i natkę pietruszki. Muszle faszerujemy farszem z kaszy, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnismakuje ... wybornie. Składniki na ok 10 szt. 5 jajek 1/4 cebuli kawałek kiełbasy lub szynki 2 pomidorki szczypiorek 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki groszku zielonego 30-40 dkg sera żółtego - starty na grube wiórki Przygotowanie: Cebula, kiełbaskę, pomidorki kroimy w kosteczkę ( cebulę drobniej ), jajka musimy rozbełtać ( podoba mi się to określenie ). Formę do muffinek smaruję masłem i tylko delikatnie(...)składników tak aby całość nie przekroczyła 2/3 każdej foremki. Zaczynam od cebuli, następnie kiełbaska, kukurydza, groszek, pomidor. całość zalewam ok 4 łyżkami rozbełtanego jajka a na górę kładę wiórki sera żółtego. Zapiekamy ok 10 minut w 150°C. Po upieczeniu posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smakuje i wygląda wybornie. Smacznego
Mechanik w kuchniłyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 8 zielonych szparag - 1 cebula - 200 g wędzonego boczku - 2 jajka - 1 łyżka masła - sól, pieprz - 150g śmietanki - 50g jogurtu naturalnego - 100g sera żółtego - 1 opakowanie mozzarelli Forma na tarte 24 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko, masło z lodówki oraz śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą(...)boczek pokrojony w kostkę i smażymy aż zrobi się rumiany. Teraz do miski wrzucamy jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy starty na tarce ser żółty i mieszamy. Szparagi obcinamy na kawałki długości promienia formy zaczynając od główki. Pozostałą część szparag kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do masy. Należy pamiętać aby części zdrewniałych szparag
Kuchenne Wariacjepojemności 2,4 l 2 torebki ryżu podwójny filet z kurczaka cebula puszka kukurydzy 2 łyżki oleju mały koncentrat pomidorowy 10 dag żółtego sera sól pieprz bazylia suszona ostra papryka w proszku przepis Ryż gotujemy. Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałeczki(...)smażenia doprawiamy do smaku suszoną bazylią i ostrą papryką. Do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem przekładamy ryż a na ryż kładziemy usmażonego kurczaka z kukurydzą w pomidorach , wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 20 minut. Za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie otrzymałam do przetestowania naczynie żaroodporne Grill&Drop firmy TERMISIL
Smakowite DaniaJakiś czas temu znalazłam na Pinterest foto, na którym makaron rigatoni był poukładany w tortownicy, zalany sosem mięsnym i posypany żółtym serem - wszystko to zapiekane. Bardzo mi się spodobał ten pomysł, więc dziś na obiad podałam taki wymysł. Autorowi bardzo dziękuję za urozmaicenie gotowania ;) Składniki 450 g mięsa mielonego 500 g makaronu rigatoni 4 ząbki czosnku 1 duża cebula(...)Wszystko przykryć i jeszcze dusić przez chwilę . Tortownicę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą i poukładać pionowo ugotowany i schłodzony makaron. Zalać całość z góry sosem i posypać startym żółtym serem. Dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać
pink envelopeupieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko) - 3 małe kolorowe papryki - 250g pieczarek brązowych (są bardziej aromatyczne niż białe) - olej rzepakowy - młode liście pora - 4 ząbki czosnku - 4 plastry sera żółtego - uprażone płatki migdałowe - 1 jajko do posmarowania Umyte i wydrążone papryki pokroiłam na kawałki, skropiłam olejem i upiekłam (pieczona papryka jest bardzo aromatyczna), gdy przestygły zdjęłam skórki. Mięso(...)smażyłam (na jednej patelni) nie mieszając ze sobą – pieczarki i por. Płaty ciasta francuskiego posmarowałam rozkłóconym jajkiem. Na każdy (przypominam, że robiłam z podwójnej porcji) nałożyłam – plasterki sera żółtego, kurczaka, upieczone papryki, por i na wierzch pieczarki. Nadzienie zawinęłam w ciasto, końcówki podwinęłam. Przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem (można wykorzystać papier, w który było zawinięte ciasto francuskie) miejscem
mojewypiekiinietylkociepło zjedliśmy na obiad z surówką z kapusty , a na zimno pokrojone w plasterki podałam jako przekąskę :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 płat ciasta francuskiego 2 plastry sera żółtego 25 dag pieczarek 1 mała cebulka 1 jajko pieprz oregano przyprawa do kurczaka olej Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na cztery porcje. Mięso posypać(...)Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na cztery porcje, każdą naciąć po obu stronach wzdłuż dłuższego boku (jak na drożdżowe warkoczyki). Ułożyć porcję mięsa, a na nią ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy, raz lewy). 4. Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut do lodówki, potem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem
Kuchnia domowa Anipyszna propozycja na imprezę, piknik, jako przekąska, czy drugie śniadanie do pracy. Dzięki dodaniu oliwy i semoliny muffinki są puszyste, sprężyste i wyjątkowo długo zachowują świeżość. Jako dodatek wykorzystałam żółty ser, oliwki i suchą kiełbasę. Wy możecie dodać Wasze ulubione smaki: paprykę, zeszklony boczek, czy cebulkę, szynkę, grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente ) ziemniaka, czy pora. Pomysł z książki(...)kiełbasy · 100 g startego żółtego sera · ¾ szklanki oliwek
Mia Cucina Sofietałyżki koncentratu pomidorowego 500ml bulinu warzywnego 1 kubek ryżu, najlepiej do risotto, albo innego zwykłego, ale nie paraboiled! pieprz, papryka w proszku, ziola prowansalskie, oregano kawałek żółtego sera Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroic w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa i wymieszać, aby pokryły sie tłuszczem, dodać nieco wody, aby się nie przypaliły(...)wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulinem, wymieszać, przykryć i piec około 45 minut lub do chwili aż ryż będzie miękki. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie, posypać startym żółtym serem i popruszyć papryką. Smacznego
Codzienne Gotowaniesoczyste, delikatne burrito. Zdrowe. Lekkie. I tak proste w wykonaniu. Obiad z serii „nie mam czasu ani ochoty na ślęczenie nad garem ale zjadłabym coś dobrego”. Mozarellę i wybrany żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy. Obieramy awokado- przecinamy na pół i wyjmujemy pestkę, kroimy na ćwiartki- skórka dojrzałego owocu łatwo odejdzie sama, kroimy miąższ w drobną kostkę(...)małe piersi z kurczaka garść mixu sałat albo jedna mała sałata rzymska, pokrojona na drobne kawałki kulka mozarelli (ok. 125g po odlaniu zalewy z torebki) 3 czubate łychy startego żółtego sera (gouda, pomorski, cheddar) 1 dojrzałe awokado zielona pietruszka lub kolendra, albo obie- drobno posiekane, czubata łyżka sok z cytryn lub limonka do skropienia przyprawa do szaszłyków Kotanyi słodki
Karo in the Kitchenwersji wytrawnej. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków, 2 jajka, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 50 g sera żółtego, 3 łyżki oleju, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i dokładnie ubijam tłuczkiem. 2. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję(...)wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22cm. Wyrównuję. 5. Na masę ziemniaczaną wykładam podsmażoną paprykę. Wierzch ciasta posypuję startym na tarce o dużych otworach serem żółtym. Ciasto piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasifarszu) 0,5 kg mięsa mielonego 1 woreczek kaszy gryczanej 1 kostka rosołowa 15 dag pieczarek 2 średniej wielkości cebule 4 łyżki oleju 15 dag startego żółtego sera sól pieprz majeranek Sos 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu z 1 kostki rosołowej liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz mąka i woda(...)oraz pokrojone w plasterki, bądź kosteczkę pieczarki. Do miski wrzucić surowe mięso mielone, ugotowaną kaszę, podsmażone pieczarki z cebulką, dodać 2 czerwone papryczki pokrojone w kostkę, oraz stary żółty ser. Całość przyprawić i wymieszać. Nadzieniem wypełnić papryki, przykryć odkrojonymi górnymi częściami, poukładać ciasno w szerokim garnku. Przygotować szklankę bulionu z 1 kostki rosołowej, podlać nim papryki, wrzucić lisek laurowy
Kuchenne aromatyporcje 250 g makaronu typu kolanka (choć może być inny) 5-6 plastrów wędzonego łososia pęczek koperku kubek śmietany 12% 2-3 łyżki musztardy 1 jajko sól, pieprz tarty żółty ser do posypania cytryna (opcjonalnie) oliwa Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i przestudzić. Plastry łososia pokroić na drobne kawałki. Koperek umyć i posiekać. Do miski(...)śmietany. Wymieszać. Naczynia żaroodporne wysmarować oliwą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Przestudzony makaron dodać do miski z sosem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczek, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 20-30 minut. Gotowe można skropić cytryną (wręcz wskazane:). Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam
KUCHARNIA