Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka, 300g pieczarek, cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, sól, pieprz, jajko. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić w półksiężyce. Podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę na niedużej ilości oleju lub oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po podsmażeniu pozostawić do ostygnięcia. Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić(...)pół, ale nie nacinać do końca - zrobić tak zwane kieszonki. Położyć na cieście francuskim. Ciasto przeciąć na pół i po bokach ponacinać paski. Ostygnięty farsz oraz starty ser żółty włożyć do środka piersi z kurczaka. Z wierzchu mięso posolić i popieprzyć, Kolejno paski ciasta francuskiego zakładać na mięso. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego
W kuchni u Monikimożemy się już doczekać) ,jak i na patelni do grillowania. Składniki 4 filety z kurczaka (każdy po około 200 g) 200 g świeżego szpinaku łyżeczka masła 4 kawałki żółtego sera (5x2 cm) 2 ząbki czosnku odrobina gęstej śmietany (do zabielenia) oliwa z oliwek sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety płuczemy ,wycinamy błony. Nożem(...)niewielkiej ilości tłuszczu szklimy cebulę ,wrzucamy szpinak i chwilę podsmażamy. Zabielamy śmietaną ,dodajemy czosnek ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem ,nadziewamy sakiewki z kurczaka ,wkładamy żółty ser. Grillujemy na rumiano z obu stron (tak aby filet nie był surowy w środku-można lekko naciąć). Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. U nas dodatkiem była młoda kapusta
R'n'G Kitchenosób) - okrągła cukinia 3 szt. ( z braku okrągłej może być też zwykła podłużna ) - dobra najlepiej lekko podwędzana szynka 20-25 dkg - pieczarki 30-35 dkg. - mała cebulka 1 szt - ser żółty 25-30 dkg. - sól, papryka czerwona mielona, - zielona pietruszka lub koperek ( może być suszona ) Wykonanie Cukinię przekrawam na połówki, delikatnie solę od wewnątrz i odstawiam aż puści soki. Pokrojoną(...)wody. Studzę. Cukinie osuszam papierowymi ręczniczkami z nadmiaru soku, na dno cukiniowych miseczek układam kolejno szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę, pieczarki z cebulką i starty na grubych oczkach tarki ser żółty. Całość posypuję mieloną czerwoną papryką. Cukinie wkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym piekarniku ( z termoobiegiem ) 180 stopni 25-30 minut. Podaje na ciepło posypaną
Kuchnia z widokiem na ogródbakłażana 1/2 cebuli 1/2 strąka czerwonej papryki 5 suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku oliwa (pesto) sól, pieprz gałązki świeżego oregano 6 listków świeżej bazylii 2 łyżki tartego żółtego sera A jak to zrobić: Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone warzywa i całość lekko podsmażyć, aby warzywa lekko zmiękły. Wycisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać(...)ciasta francuskiego wyciąć (najlepiej szklanką) 12 krążków i wyłożyć nimi foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem na dnie foremek. Tak przygotowane babeczki wypełnić farszem i posypać niewielką ilością startego żółtego sera. Piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni przez 15 minut
Kuchnia w opałachciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka mineralnej wody gazowanej szczypta soli pół łyżeczki granulowanego czosnku łyżeczka suszonego koperku jajko Składniki na nadzienie: pieczarki cebula kiełbaska ser żółty Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto ubijamy mikserem na jednolitą masę. Jeśli wyjdzie nam zbyt rzadka, można dosypać troszkę mąki, ale nie za dużo (jeśli ciasto będzie zbyt gęste, naleśniki(...)tłuszczu!) i delikatnie doprawimy - jeśli lubimy mocno przyprawiony farsz :) Smażymy naleśniki i na każdym kładziemy porcję nadzienia. Zawijamy, tak jak krokiety i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem żółtym - ilość według własnego uznania :) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 25 minut w 170 stopniach. Bardzo dobrze smakują z keczupem, sałatką albo solo ;) Smacznego
Lawendowe NieboZAPIEKANKA Z GRZYBAMI Składniki: - 500g maślaków - 2 białe cebule - 100g żółtego sera - 100g kiełbasy żywieckiej - pieprzu czarnego mielonego - przyprawy "Kucharek" - 1/2 łyżeczki lubczyku otwartego - 1 łyżeczka cukru - 4 mini bagietki - 1 łyżeczka masła - ketchup Sposób przygotowania: Grzyby czyścimy i kroimy na plastry. Pokrojone grzyby podsmażamy maśle. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do grzybów i posypujemy cukrem(...)Dodajemy pozostałe przyprawy i smażymy do miękkości. Bagietki kroimy na ćwiartki. Na każdą ćwiartkę nakładamy grzyby z cebulą. Następnie na grzybach umieszczamy dwa plastry żółtego sera i po jednym plastrze kiełbasy żywieckiej. Górę polewamy ketchupem. Nasze zapiekanki umieszczamy na ok. 4 minuty w urządzeniu halogenowym i gotowe. Smacznego
Mentor Smakurodzinka uwielbia takie zapiekanki Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa SKŁADNIKI: kalafior - 250 g brokuł - 250 g filet z kurczaka - 400 g ryż - 150 g śmietana 18% -190 g jajka -3 szt ser żółty -100 g serek śmietankowy topiony - 1 szt tłuszcz do smażenia koperek pokrojony -2 łyżki sól, pieprz, bazylia, oregano i przyprawa kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Kalafiora i brokuły lekko podgotować(...)Filet z kurczaka umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Przesmażyć mięso na tłuszczu z przyprawą kebab-gyros. SOS Serek topiony pokroić na kawałki, rozmieszać ze śmietaną. Następnie dodać jajka i ser żółty starty na tarce, oraz przyprawy, wszystko dokładnie zmiksować Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu. Na ryżu położyć połowę mięsa z kurczaka i połowę warzyw, polać połową sosu
Kuchnia Danusiszaszłyki z mini roladek, jak Wam się podobają takie szaszłyki? ;) Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1 por, 1/2 czerwonej papryki, 4 suszone pomidory w oleju, 1 kabanos, 2 plasterki żółtego sera, 4 łyżeczki przyprawy do drobiu, do posypania: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, ryż basmanti z dzikim. Przygotowanie: Podwójne piersi kurczaka rozbijamy na jeden duży(...)minut. Następnie rozkładamy por na całej piersi kurczaka. Robimy 1 rządek z pokrojonych w paski suszonych pomidorów, obok układamy paski czerwonej papryki i połówkę kabanosa. Na środek kładziemy plasterek żółtego sera. Zwijamy mięso w roladkę i zawijamy nitką. Podsmażamy na patelni z każdej strony przez 1 minutę, mięso w środku ma być surowe, a z zewnątrz przyrumienione. Następnie kroimy roladki
Aga w kuchniosoby 6 dużych pieczarek 1 bakłażan 1/4 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku sól pieprz szczypta oregano żółty ser boczek wędzony w plastrach Bakłażana pokroić w kostkę i posolić, odstawić na kilka godzin by porządnie pozbył się soku. Przepłukać i odcedzić. Pieczarki oczyścić, wyrwać resztki nóżki i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Na patelni przysmażyć z obu stron boczek, aż się przyrumieni(...)ręcznik papierowy. Na tym tłuszczu smażyć bakłażan z papryką przez ok 7-10 min, pod koniec dodać czosnek. Przestudzić a następnie włożyć do wnętrza pieczarek. Posypać niewielką ilością żółtego sera. stawić do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st. Na ostatnie 5 min pieczenia ułożyć na pieczarkach plastry boczku. Podawać z frytkami i pomidorem
Gotowanie jest łatweSkładniki: 6 małych tortilli (średnica 20 cm) 2 filety z kurczaka pół cukinii 4 paski papryki marynowanej 100 g sera żółtego, startego 6 łyżek pasty ajvar sól, pieprz oregano olej Pierś pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i oregano. Usmażyć na odrobinie oleju. Wyjąć i zawinąć w folię aluminiową, żeby kurczak nie wysechł i nie wystygł. Na tą samą patelnię(...)cukinię i podsmażyć. Paprykę pokroić. Tortille pogrzać na suchej patelni lub w mikrofalówce, będzie podatna na zwijanie. Na ciepłej tortilli rozsmarować łyżkę ajvaru, dać kurczaka, paprykę i cukinie. Posypać serem żółtym. Zwinąć w kwadrat. Pogrzać na patelni grillowej bądź zwykłej. Inspiracja
Moja Galeria Smakumamy, dostałam porządną torbę prowiantu, w tym jeszcze załapałam się na taki zestaw w cieście francuskim :) Składniki ciasto francuskie 2 piersi z kurczaka 6 plasterków sera żółtego pół opakowania szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka masła 1 jajko Sposób przygotowania Piersi z kurczaka oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem. Przygotować szpinak - zamrożony wrzuć(...)praskę 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Na boku każdego z nich położyć kawałek piersi z kurczaka, szpinak i plasterek sera żółtego. Przykryć ciastem, docisnąć widelcem boki (ma powstać taka poduszeczka). Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
pink envelopesię nią :) Składniki: 2 l bulionu warzywnego ( ja osobiście gotuję sama taki wywar) 3 serki topione śmietankowe ( kupuję takie w kształcie kiełbaski) 150g sera żółtego startego na małych oczkach sól pieprz biały 100 ml słodkiej śmietanki makaron (100 g mąki, 1 łyżka oleju, 1 jajko) Przygotowanie(...)doprawić solą i pieprzem. zagotować zupę. Śmietankę zahartować w odrobinie zupy aby podczas wlewania śmietany do zupy nie zważyła się. Gdy w zupka jest już gotowa wystarczy dodać starty ser żółty. I mamy szybką, łatwą i smaczną zupę serową. Ja osobiście taką zupę podaję z makaronem domowej roboty. W mące robimy dołek i dodajemy jajko, mieszamy widelcem. Składniki zagniatamy dodajemy
Amatorka kuchennapłask ie łyżeczk i soli 2 ły żeczki cukru ok 250ml wody 5 łyżecz ek koncentratu pomidorowego szczypta oregano 250g pieczarek kilka plasterków szynki 2 cebule sól, pieprz żółty ser Przygotowanie: Mąkę przesiać do dużej misk i, wlać olej . Drożdże wymieszać z cukrem i solą, połączyć z mąką . Stopniowo wlewać wodę i zagniatać ( do momentu , kiedy ciasto nie będzie(...)obrać i pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Koncentrat wymieszać z oreg ano. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na bl achę ( ja mam taką na 35 cm ). Posmarować je koncentratem, zetrzeć żółty ser, poukładać piec zarki i cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 250st C. Wło żyć pizzę i piec 6 - 7 min. Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 4 średnie ziemniaki kawałek wędzonego boczku 2 średnie cebule kilka ząbków czosnku 20 dag sera żółtego 10 dag serka topionego 2 łyżki słodkiej śmietanki 12% 1 łyżka masła sól, pieprz, tymianek Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać boczek w całości. Gotować 30 min. Wstępnie doprawić.Wyciągnąć boczek z wywaru, pokroić w kostkę. Cebule obrać(...)pokroić w półtalarki. Cebulę z boczkiem podsmażyć na maśle do zeszklenia i zrumienienia. Na końcu dodać wyciśnięte praską ząbki czosnku. Do wywaru wrzucić podsmażone składniki, gotować ok. 5 min. Ser żółty zetrzeć i wraz z serkiem topionym dodać do zupy. Gotować, ciągle mieszając ok. 10 min. Na końcu dodać śmietankę, tymianek oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku
Konrad Gotujepieczonymi ziemniaczkami (przepis tutaj) i lekką sałatką. Składniki: 6 pojedynczych piersi kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 opakowania ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego) 4 ząbki czosnku łyżka masła sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 jajko Wykonanie: Rozmrożony szpinak smażymy na maśle tak aby cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę(...)Dodać śmietanę (nie smażyć) i nadzienie jest gotowe. Każdą z piersi rozcinamy (nie do końca) tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem, a na wierzch nadzienia kładziemy żółty ser. Piersi doprawiamy solą (ja użyłam ziarenek smaku) Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 części. z obu stron nacinamy paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi
IMPRESJA SMAKUSkładniki : 1 opakowanie makaronu rurki, 2 piersi kurczaka, 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 1 por, 1 cebula, 400 ml sosu meksykańskiego, kilka plasterków żółtego sera, 2 garście rukoli. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i rozkładamy do dwóch naczyń żaroodpornych. Piersi kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Smażymy(...)meksykańskim. Na tym samym tłuszczu co smażyliśmy kurczaka, podsmażamy por i cebulę z której robimy kolejną warstwę zapiekanki. Następnie kroimy paprykę w kostkę i pomidora, układamy na niej kawałki żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, na ok. 20 minut. Po wyciągnięciu posypujemy zapiekankę rukolą
Aga w kuchni