Kurczak z ananasem często gości na naszym stole. Najczęściej dodaję do niego żurawinę i zapiekam z żółtym serem ale tym razem odrobinę zmieniłam przepis. Żurawinę zamieniłam dżemem wiśniowym a ser żółty mozzarellą. Wiśnie idealnie się sprawdziły, w zasadzie nie było czuć bardzo różnicy, bo tak jak żurawina są słodko-kwaśne. Do tego dania najlepiej użyć gęstego dżemu niskosłodzonego lub samych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakupnymi smarowidłami. I choć nie jest to danie lekkie i dietetyczne, to podane na śniadanie da nam energię na początek dnia :) Qchnia po prostu Składniki: 5 jaj 10dag żółtego sera (gouda) zielona część pora (ilość zależy od upodobań, ja dałam kawałek o długości około 10 cm) 3 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo(...)Oczyszczonego pora kroimy na półkrążki (tak aby uzyskać małe, cienkie paski), a następnie posypujemy go solą i odstawiamy na 10 minut aby puścił sok. W tym czasie ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach. Ugotowane jajka siekamy w drobną kostkę i łączymy z serem. Gdy por puści sok, odciskamy go delikatnie i dokładamy do jaj. Dodajemy majonez i doprawiamy
Qchnia po prostupisać Cóż, ale posta Wam dziś zapodam , tylko zaległego i to baaaardzooooo :) Składniki: 40 dag ryżu 1 puszka groszku konserwowego 1 mała cebula 10 dag masła 10 dag tartego żółtego sera 3-4 szklanki rosołu ( może być z kostki) 1 łyżeczka kurkumy koperek sól do smaku Wykonanie: Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Na patelni roztapiam masło i podsmażam(...)cebulę. Do cebuli wsypuję surowy ryż i stopniowo podlewam rosołem, aż będzie miękki. Doprawiam solą i kurkumą Na końcu wsypuję odsączony z zalewy groszek i starty żółty ser. Wszystko podsmażam razem przez chwilę, cały czas mieszając by nie przypalić ryżu. Nakładam na talerze i posypuje posiekanym koperkiem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenszybka:) Polecam. Przepis pochodzi z "Przyślij przepis!", a autorką jest A.Wojciechowska. Składniki: 400 g kalafiora; 400 g brokułów; 150 g szynki (lub innej wędliny); 2 średnie marchewki; 150 g żółtego sera; 2 jajka; sól, pieprz; Wykonanie: Kalafiora i brokuła oczyszczamy, myjemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy. Marchewki obieramy, myjemy(...)kroimy w talarki. Wkładamy do garnka, zalewamy do połowy wodą i gotujemy około 5 minut na małym ogniu pod przykryciem (również na półtwardo), a następnie odcedzamy. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z jajkami oraz solą i pieprzem (przyprawiamy dość pikantnie). Warzywa delikatnie mieszamy i dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalewamy
In my kitchenSałatka nieco odmienna od tradycyjnych. Zachwyca swoim smakiem!:) Składniki: 1 opakowanie zupki chińskiej firmy Vifon, 1/2 puszki kukurydzy, ogórek konserwowy\ świeży, 1 pomidor, 1 papryka, ser żółty w kostce, szynka, koper, majonez, sól, pieprz 1. Makaron z zupką chińska wraz z przyprawami zalewamy wodą. (tyle, żeby woda wsiąkła w makaron). Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Dodajemy pół puskzi kukurydzy. 3. Myjemy(...)paprykę, pomidory, świeżego ogórka, obieramy ze skórki, kroimy wszystko w kostkę. Dodajemy do makaronu. 4. Siekamy drobno komperek dodajemy do warzyw. 5. Ser żółty kroimy w kostkę, szynkę w plasterki. 6. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku
Kuchnia Pełna Pasjibardzo łatwą tartę z grzybami leśnymi . SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego (użyłam połowę ciasta) 250g leśnych grzybów 1 jajko 1/2 kubka śmietany 1-2 łyżki świeżego koperku starty żółty ser masło klarowane przyprawy (sól, pieprz) WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem i podpiekamy chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni. W międzyczasie smażymy grzyby na maśle(...)doprawiamy według uznania. Do śmietany dodajemy poszatkowany koperek, roztrzepane jajko i doprawiamy. Wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy grzyby i polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy żółtym serem i zapiekamy 10-15 minut w 200 stopniach. Jadacie grzyby, czy nie przepadacie za nimi
Zofianapowinien być puszysty,wilgotny i delikatny, zdecydowanie nie przesuszony lub mocno zrumieniony! Możecie go przyrządzić z dowolnymi dodatkami , np. świeżą bazylią, miętą czy pietruszką. Ja dziś dodałam zwykły tarty żółty ser, ale uwielbiam ten omlet z pokruszonym serem feta- dodaje ciekawego posmaku! P.S. Jak Wy zazwyczaj jecie śniadania- w biegu, czy jest to dla Was najważniejszy posiłek dnia? Składniki(...)dosyć spore jaja szczypta soli łyżka zimnej wody 1 łyżka masła Dodatki: 1 łyżeczka posiekanej czerwonej papryczki chilli pół łyżeczki papryki w proszku (słodkiej bądź ostrej) garstka startego żółtego sera bądź kilka kostek sera feta, pokruszonego świeżo zmielony czarny pieprz świeża bazylia/mięta/szczypiorek/natka pietruszki Przygotowanie: Wbić do miseczki jajka, posolić, dodać łyżkę wody. Papryczkę chilli skroić w drobniutką kosteczkę
Gotowanie to kochaniedrożdży suchych [ dałam 12 g świeżych] 250 ml letniej wody 1 ,5 łyżeczki soli morskiej 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: jajko + 1 łyżka mleka do smarowania kiełbaski Degustino ser żółty Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.[ u mnie ciasto rosło w misce Tupperware(...)Ciasto rozwałkować za pomocą wałka na około 0,5 cm grubości.Pociąć na prostokąty lub kwadraty o wymiarach długości kiełbaski. Na środku każdego kawałka posypać starty ser żółty , położyć kiełbaskę.Naciąć ciasto po bokach i zawijać kiełbaski paseczkami ciasta tak jak warkocz, ułożyć na blasze, posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze
Moje domowe kucharzeniegotowałam do miękkości. Następnie zaprawiłam łyżką mąki. Na koniec przyprawiłam do smaku, wkropiłam cytrynę. Podałam z kleksem śmietany. mięso mielone 100ml bulionu pieprz cytrynowy, sól, papryka słodka plaster żółtego sera ogórek kiszony cebula papryka czerwona ketchup, musztarda, majonez bułki do burgerów Mięso mielone doprawiłam przyprawami, zalałam zimnym bulionem i dobrze wyrobiłam. Uformowałam okrągłe kotlety, następnie jest spłaszczyłam jak spodki(...)smażyłam na patelni. Bułki podgrzałam w piekarniku. No to teraz pozostaje złożyć burgera... bułkę przekroiłam na pół. Spód posmarowałam odrobiną majonezu i musztardy. Położyłam plaster żółtego sera, na nim kotlet wysmarowany ketchupem. Dalej w kolejności wylądowały plasterek cebuli, ogórka i paski papryki. Na wierzch znowu porcja majonezu, ketchupu. Przykryłam wierzchem bułki... ... i można się zajadać! Byle palcyma
bastalenanadzienie: 1 mały brokuł (lub niecały duży) 1 pomidor 1 czerwona papryka 1 mała cukinia (lub 1/2 dużej) kilka plasterków szynki 2 jajka 400 g śmietany 18 % 100 g żółtego sera 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać wszystkie rodzaje mąki, dodać masło, jajko, żółtko(...)pomidor w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa za wyjątkiem pomidora ugotować na parze (5 minut). Szynkę pokroić w kostkę. Do miseczki wbić jajka i lekko je roztrzepać. Dodać śmietanę, starty żółty ser, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać. Po wyciągnięciu spodu tarty z piekarnika, wyłożyć wedle uznania warzywa i szynkę, po czym całość zalać masą
Passions hobbies lifespecjalnego gościa, którym jest mój luby, może i nieszczególnie utalentowany kulinarnie, ale za to robiący najlepsze dworcowe zapiekanki na świecie ;) Składniki: - dwie długie bułki - ok. 5 pieczarek - 200 g żółtego sera - margaryna - sól, pieprz - ketchup - opcjonalnie 3-4 plasterki szynki Przygotowania zaczynamy od starcia na grubych oczkach tarki pieczarek i sera. Szynkę kroimy w paseczki, bułki przekrawamy wzdłuż na pół(...)sztuk, ale ostateczna ilość zależy przede wszystkim od długości użytych przez Was bułek. Na tym etapie przyprawiamy całość dość obficie solą i pieprzem. Na samej górze rozkładamy starty żółty ser i nasza robota na tym się kończy. Dzieła dopełni teraz piekarnik rozgrzany do 180 st. C, potrwa to ok. 10-15 minut. Pieczarki muszą zredukować swoją objętość, a ser ładnie
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki : (7 kotletów) 585g obranych ziemniaków (6 sztuk), 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 jajko, 30g startego sera żółtego, 1-2 garście natki pietruszki, 1 większa łyżka mąki pszennej, bułka tarta, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce masła(...)podsmażeniu odłożyć do ostygnięcia. Ostygnięte ziemniaki zmielić przez maszynkę, dodać do nich ostygniętą cebulę, starty ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać wszystkie składniki razem, formować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, z obu stron. Smacznego
W kuchni u Monikiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Diablotki to kruche ciasteczka z żółtego sera. Można je podawać do zup lub po prostu jako przekąskę. Dla mnie najlepiej smakują w formie ciasteczek. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na diablotki z ciasta francuskiego i o różnych kształtach. Chyba najpopularniejszymi są paluszki. Jeśli mogę coś Wam doradzić - to od razu róbcie(...)podwójnej porcji. Są naprawdę przepyszne! (17 sztuk) 90-100g żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku, użyłam havarti) 1/2 szklanki mąki 30g masła/margaryny 30g smalcu (można zastąpić masłem/margaryną) 5 łyżek prażonej cebulki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 szczypta soli (duża) Mąkę połączyć z solą i przyprawami. Dodać starty (na średnich oczkach tarki) ser i wszystko
Di gotujeSkładniki: 2 mniejsze pojedyncze piersi z kurczaka ( 300g ), 215g ulubionego sera żółtego, puszka ananasa ( 260g po odsączeniu ), puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), 6 ząbków czosnku, 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie: Pierś z kurczaka zalać sokiem z nanasa i dolać wody, tak by piersi były przykryte. Ugotować ( wodę również posolić i popieprzyć(...)ugotowaniu piersi wyjąć z wody i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ser żółty pokroić w mniejszą kostkę, a ananasa i piersi z kurczaka na kawałki. Do pokrojonych składników dodać odsączoną kukurydzę, wyciśnięte ząbki czosnku, jogurt, majonez, sól, pieprz i wymieszać. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 250 g kalafiora 400 g ziemniaków 1 czerwona papryka 100 g śmietany 30% 2 plastry sera żółtego 1 łyżka bulionu warzywnego suszony lubczyk suszony majeranek pieprz Ziemniaki pokroić na plastry. Włożyć wraz z kalafiorem do garnka z wodą i gotować w osolonej wodzie przez 8 minut. Odcedzić. Paprykę pokroić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, kalafior i paprykę. W osobnym(...)naczyniu wymieszać 200 ml wody z śmietaną 30%, bulionem i przyprawami. Polać sosem warzywa, ser żółty porwać na kawałki i ułożyć na warzywach. Piec w 150 stopniach przez 25 minut potem dodać termoobieg lub zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 10 minut
Moja Galeria SmakuSkładniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 450 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 4 plasterki sera żółtego 1 łyżka śmietany łyżka masła olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy szpinak, chwilę dusimy, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Pierś z kurczaka myjemy, osuszmy, każdą pojedynczą pierś przekrawamy na pół i rozbijamy(...)uważając by nie podziurawić mięsa, solimy i pieprzymy. Na rozbite mięso kładziemy plaster sera żółtego na to szpinak i dokładnie zwijamy w roladę. Na rozgrzanym oleju smażymy roladki z każdej strony na rumiany kolor
magiczna kuchnia Kasiwszystkiego co najlepsze w nadchodzącym roku. 'zupa pomidorowa z serem' Składniki (na 3-4 porcje): - 1l wywaru warzywnego - 6 pomidorów - 2-3 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 50g sera żółtego - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka tymianku - sól, pieprz - prażone pestki dyni Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na dobrze rozgrzanym oleju(...)Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przesmażyć na złoto. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, tymianek, sól i pieprz. Smażyć do miękkości pomidorów. Zalać bulionem, dodać starty na tarce ser żółty i gotować ok 10-15 minut. Pod koniec gotowania, zmiksować blenderem. Podawać z ulubionym makaronem i prażonymi pestkami dyni. Smacznego! Do przygotowania zupy pomidorowej użyłam blendera Russell Hobbs Illumina , który
CookYourselfKLIK . Ciasto: 500g twarogu półtłustego 250g margaryny 3 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli Farsz: 2 średnie cebule 300g mięsa mielonego kilka sztuk małych pieczarek 3 plasterki żółtego sera kulka mozzarelli 3 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, gyros, czosnek granulowany olej do smażenia + jajko do smarowania 1. Przygotowujemy ciasto. Twaróg wrzucamy do miski(...)rąk, dodajemy więcej mąki, wszystko zależy od wilgotności użytego twarogu. Gotową masę owijamy folią i wkładamy do lodówki. 4. Przygotowujemy składniki do farszu. Cebulę kroimy drobno, pieczarki, ser żółty i mozzarellę ścieramy na tarce. 5. Przygotowujemy farsz. W garnku podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso mielone, które posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, gyrosem
Szefowa kuchni