czerwona papryka 5 ząbków czosnku 250ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki czubrycy czerwonej 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz olej 100g żółtego sera 150g sera feta 3 jajka 3 łyżki bułki tartej natka pietruszki do dekoracji 1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy(...)wsypujemy przyprawy. Dusimy kilka minut do odparowania płynów. Studzimy. 2. Mięso z warzywami łączymy ze startym na tarce serem, jajkami i bułką tartą. Mieszamy do połączenia składników. Wykładamy do tortownicy lub formy na tartę. Na wierzch wykładamy pokruszony ser feta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy pokrojone w trójkąty
Szefowa kuchniuwielbiam wszystko do czego można ją wykorzystać. Składniki dla 2 osób: 2 cukinie sos chili ewentualnie ketchup 300 gram pieczarek 1 duża cebula 100-150 gram sera fety 1 duża kulka mozzarelli świeże oregano i szczypior pieprz cytrynowy sól ziołowa łyżka masła Przygotowanie: Pieczarki i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w pół paseczki, podsmażamy(...)łyżce masła. Cukinie myjemy, rozcinamy na pół, wydrążamy środek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Smarujemy ostrym sosem chili, kładziemy na nie drobne kawałeczki sera feta, przykrywamy podsmażonymi pieczarkami posypanymi obficie oregano, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Przykrywamy ponownie plastrami mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku ustawionym góra - dół 25 minut
Życie zaczyna się w kuchnimundurkach mały kalafior podzielony na małe różyczki lub opakowanie mrożonego pół główki czosnku (bez obierania) 3 łyżki oliwy łyżeczka cynamonu po ćwierć łyżeczki pieprzu i suszonego rozmarynu ser feta pokrojony na kawałki garść ciemnych oliwek bez pestek drobno posiekany szczypiorek drobno posiekany koperek kilka dużych kaparów do dekoracji połowa owocu granatu – wyłuskana Jak przygotować sałatkę z pieczonych(...)pieprzem i rozmarynem. Polewamy oliwą warzywa. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut, aż warzywa się zarumienią. Na talerzu układamy ziemniaki, kalafiora i kilka obranych ząbków pieczonego czosnku. Posypujemy serem fetą, oliwkami, szczypiorkiem i koperkiem. Dekorujemy kaparami i pestkami granatu. Podajemy natychmiast. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka z pieczonych warzyw z fetą
Ugotowane pozamiatanezwane "finger foods" czyli coś małego co się je rękami. Składniki, na około 10 małych ruloników: 300g świeżego szpinaku ciasto filo 5 płatów pół opakowania sera feta pół papryki białko jajka mała czerwona cebula Szpinak ugotować i odparować wodę, byle nie za długo, ja znów skorzystałam z parowaru i wrzuciłam go na 7 minut(...)parę. Ostudzić trochę, odcisnąć nadmiar wody i drobno posiekać. Posiekać drobno cebulę i paprykę, wszystko razem wymieszać, dodać białko jajka, choć nie jest to bardzo konieczne, dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem, ostrą i słodką papryką i curry. Płaty ciasta filo rozmrozić, rozkroić na pół, tak aby miały kształt prostokąta. Dużą łyżkę farszu zawijać w ciasto, piec 20 minut
Delusional Trinełyżek dobrej oliwy – 3 łyżki soku z cytryny (u mnie 1 cytryna) – 1-2 łyżeczki miodu, najlepiej gryczanego (ciemny i aromatyczny) – opcjonalnie: – ser feta Wykonanie: Quinoę wypłukać, zalać wodą (ok. 1,25 szklanki), zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć gaz i gotować komosę ryżową jeszcze 10 minut. Wyłączyć, zostawić pod przykryciem(...)minut (woda się wchłonie), zamieszać i wystudzić. Do miski wrzucić warzywa i zioła. Dodać wystudzoną quinoę. Polać oliwą, sokiem z cytryny i miodem. Delikatnie wymieszać. Podawać schłodzoną. Można posypać serem feta. Jak wspomniałam, tabbouleh libańska sałatka z bobem, quinoą i ziołami jest nie tylko świetny samodzielnie, ale stanowi przepyszny, odświeżający dodatek do grillowanych mięs. Podobne przepisy Makaron
Pociąg Do Kuchnidanie. Składniki: - sałata rukola - pół główki zwykłej sałaty - 2 pomidory - 3 ogórki gruntowe - pół czerwonej papryki - 4 łyżki kukurydzy - łosoś wędzony - 1/3 szklanki słonecznika - pół opakowania sera feta - 4 łyżki oliwy - łyżka soku z cytryny -sól i pieprz Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i suszymy na ręczniku papierowym albo w suszarce do sałaty. Rwiemy na małe(...)kawałki. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Słonecznik prażymy na patelni. Cały czas mieszając, dodajemy szczyptę soli i dalej mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na kawałeczki łososia, w kostkę ser feta. Przygotowujemy sos winegret. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem. Całość polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem
Pan i Pani Smith w kuchnipożywna sałatka z uwagi na występowanie makaronu, stanowi doskonały dodatek, kolorowy, smaczny i zdrowy, a także prosty i szybki w wykonaniu... Składniki: 200 gram makaronu rurki 1 opakowanie sera feta 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 średnia cebulka czerwona 2 ugotowane na twardo jajka 1 papryka czerwona 1 łyżka majonezu pieprz czarny świeżo zmielony szczypta(...)papryki mielonej słodkiej wędzonej sól do smaku Wykonanie: Gotujemy makaron al dente, studzimy, przekrawamy rurki na pół. Kukurydzę, fasolę czerwoną odcedzamy na sitku przepłukując wodą zimną, zostawiamy do odsączenia. Ser feta, paprykę oczyszczoną z nasion, obraną cebulę oraz jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przyprawiamy i dodajemy majonez. Dekorujemy według uznania. Wymieszaną dobrze sałatkę odstawiamy
kgwjanczewoWywar rosołowy · Gałka muszkatołowa · Pieprz · Ser Feta Sposób przygotowania: 1. Warzywa obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. 2. Mięso kroimy kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 3. Doprawiamy przyprawą oraz solą(...)warzyw wlewamy wywar rosołowy. 6. Doprawiamy pieprzem oraz gałką. 7. Łączymy z mięsem i chwilę gotujemy. 8. Podajemy z pokrojonym serem Feta. 9. Zupa gotowa. 10. Smacznego
Kulinarna ChwilaProsta sałata z czerwoną fasolą, cebulą, ogórkiem, pomidorem i serem feta. Wykorzystałam resztę sałaty lodowej, którą miałam w lodówce lecz nada się każda Wasza ulubiona lub mix sałat. Podana ze zwyczajnym sosem na bazie oliwy i soku z cytryny smakowała wybornie :) Składniki: spora garść dowolnej sałaty (u mnie lodowa) kilka plasterków ogórka zielonego 1 mały pomidor lub kilka koktajlowych(...)czerwonej cebuli 2 łyżki czerwonej fasoli 50 g sera feta 1 łyżka posiekanego szczypiorku Winegret: 2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego/jabłkowego 1 łyżka oliwy/oleju roślinnego szczypta soli morskiej szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Przygotować sos winegret: w filiżance umieścić sok z cytryny/ocet, dodać sól, pieprz, oliwę i dobrze wymieszać. Umyte liście sałaty wymieszać
Kocham..lubię..gotuję..możesz zastąpić go zwykłym kuskusem lub drobnym makaronem z pszenicy durum. Składniki na 4 mniejsze porcje lub 2 większe 100g kuskusu perłowego 200g pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 100g sera feta 10-15 zielonych oliwek 1 żółta papryka Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek Sok z cytryny do smaku 1 ząbek czosnku 10 listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki(...)Przygotowanie: Kuskus ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pomidorki i oliwki pokroić na połówki, a cebulę w kostkę. Paprykę wydrążyć, także pokroić w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ser feta pokroić w kostkę. Czosnek i listki bazylii posiekać. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Wlać do miski z sałatką. Wymieszać do połączenia składników. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówSkładniki: -pierś z kurczaka -ser feta -jarmuż -suszone pomidory w zalewie -ciasto francuskie -sól, pieprz, curry, słodka papryka -oliwa -ząbek czosnku -jajko Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka należy przyprawić solą, pieprzem, curry, słodką papryką(...)nasmarować oliwą. Smażymy na patelni grillowej. 2 . Jarmuż dokładnie myjemy, smażymy na maśle i dodajemy posiekany ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą. 3 . Na cieście francuski układamy jarmuż, ser feta, suszone pomidory i kawałek przygotowanego wcześniej kurczaka. 4 . Zawijamy, smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni C na około 25min
Coś z niczegocałość swój niepowtarzalny charakter. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 100ml sosu tzatziki 1 liść sałaty 3 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 1 gruby plaster sera feta 6 plasterków świeżego ogórka 5 czarnych oliwek ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, tymianek, chilli olej 1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku i chilii(...)Formujemy kształt kotleta i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy sosem tzatziki. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser feta, pomidor, ogórek, cebula, oliwki. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę
Szefowa kuchnipół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki przyprawy kebab - gyros 2 szklanki mąki pszennej pozostałe składniki: filety z kurczaka przyprawy do kurczaka mieszanka sałat pomidor papryka ogórek ser feta ziarna słonecznika czerwona cebula domowy sos czosnkowy (http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2014/03/podstawowy-sos-nadajacy-sie-do-wielu.html) Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Taki zaczyn pozostawiamy(...)upiec dzień wcześniej, są świeże i chrupiące. Mięsko przygotowujemy według uznania - doprawiając je przyprawą do kurczaka i smażymy. Miseczki wypełniamy sałatą, pokrojonym ogórkiem, pomidorem, cebulą, papryką i serem feta. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Polewamy domowym sosem czosnkowym. Pięknie wygląda
Lawendowe Nieboznaleźć się dosłownie wszystko, ale bazą jest zawsze sos pomidorowy oraz jajka. Reszta dodatków zależy od Waszej wyobraźni. U mnie jak zawsze na bogato! Dodałam kiełbasę, paprykę, seler naciowy, ser feta, a na koniec danie podsypałam chrupiącym szczypiorkiem. Pyszny pomysł na niedzielne śniadanie, które poratuje także, gdy macie kaca po weekendowym imprezowaniu. 😉 Szakszuka: ok. 150-200g kiełbasy wieprzowej(...)jakości 2 papryki - u mnie biała i czerwona 1 średnia czerwona cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 700ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów w puszce 100g sera feta 1 pęczek szczypiorku 4-5 jajek wiejskich lub ekologicznych (wg uznania) kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 0,5 łyżeczki chilli (opcjonalnie) 1 łyżeczka
Cooking Monsterpołączeniu z serami komponuje się w smaczne i aromatyczne danie. Składniki: 300g makaronu z pszenicy durum (u mnie rurki) 600g mrożonego szpinaku 120g naturalnego sera camembert 270g sera feta 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki masła pieprz sól Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente z 2 łyżkami oleju i solą. 2. Bardzo(...)posiekać cebulę, podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Na końcu dodać pokrojony w małą kostkę camembert i ser feta. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem. 3. Na ugotowany makaron wyłożyć przygotowany sos szpinakowy
Szalona Kuchnia Eweliny