Składniki: kalafior, sałata, 2 pomidory, ogórek świeży, 1 cebula, puszka kukurydzy, 270g sera feta, garść świeżego koperku, 3 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki pestek dyni, 300ml jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Warstwy sałatki: Umyta, dobrze osuszona i porwana na kawałki(...)sałata. Ugotowany w osolonej wodzie, ostygnięty i podzielony na kawałki kalafior. Pokrojone w kostkę pomidory. Obrany, pokrojony w kostkę ogórek. Pokrojona w kostkę cebula. Odsączona kukurydza. Pokrojony w kostkę ser feta. Sos: wyciśnięte ząbki czosnku wymieszane z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Posiekany koperek. Uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika i pestki dyni, dobrze ostygnięte. Smacznego
W kuchni u Monikisałatka doskonale sprawdzi się na różnych imprezach, jako dodatek obiadowy czy dodatek do grilla. Jak dla mnie bomba ;) Składniki: *1 brokuł *2 pomidory *1 kostka sera fety *2 łyżki płatków migdałowych *200ml jogurtu naturalnego *2 łyżeczki ziół prowansalskich *sól i pieprz Wykonanie: Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, ugotowany przelewamy zimną wodą(...)twardo, pokroić na ćwiartki tak samo pomidory. Brokuły układamy na płaskim talerzu, pomiędzy układamy jajka i pomidory. Migdały prażymy na suchej patelni, posypujemy nimi sałatkę. Na wierzch układamy ser feta pokrojony w kostkę. Jogurt mieszamy z ziołami, solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę polać sosem
Zrób to smaczniejest pyszna, najlepiej smakuje mi w lecie, gdy mam świeże ogóreczki i pomidorki z własnego ogródka. Grecka sałatka Składniki : sałata pomidory - 350 g cebula - 1 szt ser feta - 100 g oliwki zielone oliwki czarne ogórek zielony - 1 szt papryka czerwona - 1 szt Sos winegret : musztarda dijon - 1 łyżeczka oliwa z oliwek - 5 łyżek ocet winny(...)sól i pieprz woda - 1 łyżka Przygotowanie : Sałatę umyć, osączyć, porwać liście na kawałki. Ogórka i cebulę obrać, pokroić z papryką w kostkę. Pomidory umyć, osączyć, pokroić w ósemki. Ser feta , pokroić w kostkę. Sos winegret : Wszystkie składniki na sos włożyć do małego słoika, szczelnie zakręcić i energicznie potrząsać, do wymieszania. Dodajemy oliwki zielone i czarne, zalewamy sosem, delikatnie
Kuchnia DanusiSAŁATKA Z TORTELLINI PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: 250 g makaronu tortellini (z nadzieniem serowym lub innych) 1 ogórek szklarniowy 10-15 pomidorków koktajlowych 100 g sera feta 6-8 suszonych pomidorów 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pokrój drobno(...)Pomidorki koktajlowe pokrój na pół lub na mniejsze części a ogórka umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Do ugotowanych pierożków tortellini dodaj pokrojone warzywa i pokrojony w kostkę ser feta. Dodaj nieco oliwy i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Możesz podawać od razu lub zapakować do pudełka, przechowywać w lodówce i zjeść później. To idealna sałatka
nietylkopasta.plBardzo proste danie z użyciem kaszy jaglanej i sezonowych warzyw, takich jak brokuły, fasolka szparagowa, grillowana cukinia. Do tego odrobina dobrego sera feta i ... magiczny składnik czyli uprażony, żytni chleb na zakwasie zmielony na pył. Dzięki temu dodatkowi danie jest niesamowicie chrupiące, to ten dodatek powoduje, że to danie chce się jeść(...)jeść. Polecam Wam wypróbowanie przepisu, z pewnością nie będziecie zawiedzeni. Składniki (na 2-3 porcje): 1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody 1 średnia cukinia 1/2 brokuł 100 gram sera feta 1 cebula 1 ząbek czosnku garść mrożonej fasolki szparagowej sól i pieprz do smaku olej do smażenia 1 kromka czerstwego, żytniego pieczywa na zakwasie Kaszę gotuję w podanej
Mango Papajatheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Sałata lodowa – 1 szt Ogórek zielony – 1 szt Pomidor – 2 szt Ser feta – 20 dag Oliwki Cebula czerwona -1 szt Oliwa – 2 łyżki Ocet winny – 2 łyżki Sól Pieprz kolorowy Oregano Sałatę oczyścić i porwać na małe kawałki. Ogórek umyć, obrać(...)plasterki. Pomidora umyć i pokroić w cienkie ćwiartki. Cebule czerwoną obrać, opłukać i pokroić w półplasterki. Przygotować sos: oliwę wymieszać z octem winnym, dodać sól, pieprz i oregano. Ser feta pokroić w kostkę dużą, wrzucić do miski z sałatkę polać wszystko sosem i wymieszać. posypać oliwkami
Camilla w kuchnimleka 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki gryczanej sól 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia 450g szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 100g sera feta sól pieprz majeranek bazylia PRZYGOTOWANIE: Mąkę gryczaną i pszenną mieszamy. Do osobnej miski wbijamy jajko i je roztrzepujemy. Dodajemy mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz do smaku. Dodajemy(...)ciasto było gęste (podobne do gęstej śmietany). Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy mieszając. Odparowujemy i przestudzamy, dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz, majeranek, bazylia) Na małej patelni smażymy blinki. Podajemy ze szpinakiem
Gotowanie jest łatwepesto z niego. Pesto jest przygotowane z jarmużu, orzechów nerkowca, oleju rzepakowego oraz przypraw. Danie jest idealne na pierwszy dzień wiosny :) 200 g makaronu spaghetti Arc Pol 100 g sera feta 2 szkl. poszatkowanego jarmużu garść pomidorków koktajlowych 0,5 szkl. orzechów nerkowca 0,25 szkl. oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowujemy pesto: Jarmuż umyć, odciąć grube końcówki. Do jarmużu(...)olej oraz sól i pieprz. Rozdrobnić blenderem. Makaron Arc Pol spaghetti ugotować al dente. pomidorki pokroić na 4 części. Ugotowany makaron odcedzić. Wymieszać z pesto oraz pomidorkami. Podawać z serem feta
Kuchnia w oparachSzybkie, proste z zarazem pyszne przekąski z ciasta francuskiego i dużą ilością sera. Zrobimy je w mig, i są dobrą alternatywą dla niespodziewanych gości. możemy je zabrać także do pracy i szkoły. 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 oliwek zielonych 170 g sera camembert 50 g sera feta z bazylią 6 pomidorków koktajlowych 1 cebula czerwona 1/4 cukinii małej sól(...)mniejszy, ale nie docinam dwóch przeciwległych rogów. Przeplatam brzegi i wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W środku układam po kawałku sera camembert dodaje plaster cienki cukinii, pokrojone pomidorki, piórka cebuli czerwonej, ser feta, posypuje solą, pieprzem, oregano, dodaję oliwki. Brzegi ciasta smaruje roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół i zapiekam 15-20 minut
wesoła kuchniacytryny, kilka ziół i aromatyczne danie gotowe. Dorsz, którego przygotowałam jest zdrowy, lekki i smaczny. Filety odpowiednio zamarynowane są bardzo aromatyczne. Sos przygotowany na bazie szpinaku i sera feta, tworzy zieloną bazę pod rybę. Dzięki czemu danie jest proste, ale estetyczne. Każdy szczegół jest dokładnie dopracowany, dzięki czemu można delektować się każdym kęsem. SKŁADNIKI: filety z dorsza(...)siekany 300 g. ( odmrożony ) czosnek 3 ząbki sok z cytryny ok. 2 łyżek sól i pieprz do oprószenia ryby natka pietruszki siekana 4 łyżki bulion warzywny 300 ml. ser feta classic Apetina 150 g. pieprz do smaku masło klarowne 2 łyżki METODA: Filety z dorsza pokroić na mniejsze części. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i natką
Kuchnia Paulettesporcje. Składniki: Na sałatkę: 2 duże garście rukoli pół czerwonej cebuli 50g wędzonego łososia sałatkowego pół czerwonej lub pomarańczowej papryki pół opakowania kukurydzy konserwowej 5-6 kostek sera feta Na sos: 6 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego ząbek czosnku 1,5 łyżeczki miodu sól, pieprz W misce mieszamy rukolę, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, kawałki łososia, pokrojoną(...)oraz kukurydzę. Składniki na sos mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki i mieszamy. Na wierzchu układamy kostki sera feta. Życzę smacznego
Czerwona PorzeczkaFaszerowane wyrazistym serem, pachnącymi, dojrzewającymi w słońcu suszonymi pomidorami, aromatycznymi oliwkami i świeżą bazylią zwijane roladki to nie tylko świetna propozycja imprezowej przekąski, ale również ciekawy pomysł na lekki, grillowany obiad w sezonie letnim. Składniki: 1 duży bakłażan 2 łyżeczki przyprawa do grilla 2 łyżki oliwy 270g sera fety 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 suszone pomidory 12 sztuk drylowanych(...)posypać przyprawą do grilla i pieprzem. Po tym czasie plastry bakłażana grillować po 3 minuty z każdej strony i pozostawić aby zmiękły. 2.Suszone pomidory i oliwki drobno posiekać. 3. Ser feta wymieszać z jogurtem dodać suszone pomidory, oliwki doprawić pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Listki bazylii umyć i osuszyć. 5. Każdy plaster bakłażana posmarować wcześniej przygotowanym serkiem, ułożyć
Szalona Kuchnia Ewelinyłyzki kukurydzy 2 łyzki majonezu sól i pieprz 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oleju rzepakowego ulubione zioła do panierowania kurczaka 2 łyzki ziaren słonecznika 1 plaster sera feta 1 jajko 1 pomidor kawałek ogórka zielonego 2 placki tortilli kilka sztuk oliwek Pierś z kurczaka kroimy w plastry obtaczamy w przyprawach, podsmażamy na oleju dodajemy ziarna(...)kurczak nie będzie surowy. Jajko gotujemy na twardo Kapustę pekińska, cebulę oraz ogórka kroimy drobno, dodajemy kukurydze oraz majonez i przyprawiamy do smaku. Pomidor, jajko kroimy w plastry. Ser Feta w grubsza kostkę Na plackach tortilli układamy sałatkę z kapusty, następnie kurczaka i pomidor, jajka oraz fetę...Na koniec posypujemy oliwkami. Tortille zawijamy
NaKońcuJęzykanajczęściej. Ja dzisiaj zrobiłam zamiast tradycyjnych mielonych kotleciki z dodatkiem szpinaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g mięsa mielonego najlepiej z łopatki 1 mała cebula 300g szpinaku 50g sera feta 1 jajko 1 kajzerka 2 łyżki masła 1 łyżka oleju+ olej do smażenia 2 ząbki czosnku bułka tarta mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz majeranek słodka papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)zalać mlekiem i odstawić by napęczniała. 2. Na patelni roztopić masło, dodać szpinak, jeden ząbek czosnku (obrany i przeciśnięty przez praskę). Szpinak podsmażyć do odparowania wody i dodać pokruszony ser feta. Chwilę jeszcze poddusić i doprawić pieprzem. 3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. 4. Mięso włożyć do miski, dodać przestudzoną cebulkę
Danka Pichci