ser feta - 6431 przepisów (strona:125/429)

Sałatka z pomidorem, kukurydzą, serem feta i oliwkami 223

słony, aby nie zdominował innych składników :) Składników: garść sałaty roszponki 1/4 cebuli bazylia do posypania pieprz kilka zielonych oliwek 3 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżeczki oliwy kawałek sera feta lub sera typu bałkańskiego 1/2 pomidora   Warzywa i ser pokroić w kostkę. Wymieszać, polać oliwą i doprawić.  Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Warzywne muffinki tylko 50 kcal 167

spełniać funkcję drugiego śniadania... bo ileż można jeść kanapki itp.  Składniki: -> 200g kaszy jaglanej -> 2 cukinie -> 2 papryki -> 1 papryczka chilli -> 1 ser feta -> 3 jajka -> Sól, pieprz, garść świeżej bazylii, Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Dajemy na durszlak na około 10 minut. W tym czasie(...)trzemy cukinię i paprykę na grubych okach. Również dajemy na durszlak na około 10-15 minut. Kaszę przekładamy do miski. Z warzyw odciskamy pozostałość wody. Dodajemy do kaszy.   Ser feta rozdrabiamy za pomocą ręki. Przekładamy jajka. Przyprawiamy. Około 1 łyżkę do formy silikonowej jak na muffiny. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 190C

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Rolada z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Łososiem 529

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zwiniętego w rulon Około 200 g wędzonego łososia w plastrach około 400 g szpinaku 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej ¼ opakowania sera feta 1 łyżka śmietany 2 łyżki masła Przygotowanie: Jeśli używamy mrożony szpinak wkładamy go do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, jeśli mamy świeży szpinak(...)dodajemy do łyżkę wody i również podgrzewany go na małym ogniu. Dodajemy masło i gałkę muszkatołową. Czosnek miażdżymy i dodajemy go do szpinaku. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy pokruszony ser feta i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu aż płyn odparuje, zostawiamy by trochę ostygł. Rozwijamy ciasto francuskie. Na ciasto nakładamy równomiernie przygotowany szpinak, a następnie plastry łososia. Tak przygotowane

Mama Gotuje
Spetsofai, grecki gulasz z papryką, kiełbasą i serem feta 232

danie przygotowywane jest z oryginalnej greckiej kiełbasy, jednak ja dodałam swoją ulubioną wędzoną kiełbasę. Bardzo ważne aby była ona wysokiej jakości. Spetsofai, grecki gulasz z papryką, kiełbasą i serem feta Składniki: 2 kawałki wędzonej kiełbasy (około 400g) 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku ½ bakłażana 3 papryki (mogą być różnokolorowe) 1 papryczka chili (możecie(...)dodać mniej jeśli nie lubicie zbyt ostrych dań) 400 g pomidorów z puszki bez skórki 1/3 szklanki oliwek pokrojonych w plasterki 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina około 100 g sera feta 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cukru sól i pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w plastry. Bakłażana

Mania Gotowania
Sałatka Szefa z indykiem 1230

lunch boxa i zabrać do pracy, szkoły albo na wycieczkę.  Składniki: mieszanka sałat 1 papryka żółta 1 papryka czerwona  1 pierś z indyka 270 g sera feta 2 ogórki gruntowe 50 g kiełków rzodkiewki  2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 4 krople tabasco 50 g startego parmezanu sos: 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy(...)pieprzu  Przygotowanie: Indyka myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z przyprawą do kurczaka, serem parmezanem i tabasco - ostudzamy. Sałaty myjemy i rwiemy do dużej miski, ogórka, paprykę żółtą i czerwoną kroimy  w kosteczkę, dodajemy ser feta pokrojonego również w kostkę, dodajemy kiełki i indyka. W  mikserze  do sałatek łączymy

Niezły Młynek
SAŁATKA GRECKA 654

super chrupią. ;-) Składniki: - 2 zielone ogórki (u mnie ze skórą) - 4 pomidory - 1 cała papryka (u mnie żółta, ale może być dowolna) - 1 cebula (u mnie czerwona) - ser feta - szczypior - oliwki - świeżo mielony pieprz - ocet (u mnie różowy ocet winny) - oliwa z oliwek - świeże lub suszone oregano Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem(...)papierowym. W misce układamy warstwami: pokrojone na mniejsze kawałki ogórki, na to pokrojone (w większą kostkę) pomidory, następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Na to rozkruszamy lub kroimy w kostkę ser feta. Układamy odsączone z zalewy oliwki, pokrojoną w ćwierć-krążki cebulę. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorem oraz oregano. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Skrapiamy obficie różowym octem winnym (lub innym) oraz

Smaczne Zdrowe
Sałatka z makaronu z soczewicy 183

soczewicy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 250 g makaronu z soczewicy 1 mała czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka 1,5 szklanki zblanszowanych różyczek brokuła 40 g sera feta 2 garści pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy sok z cytryny sól pieprz świeże zioła do posypania Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę(...)kroimy w piórka, pozostałe warzywa w kostkę. W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, musztardę i przyprawy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, polewamy sosem, dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Posypujemy ulubionymi ziołami

Kulinarne przygody Gatity
Pożywna sałatka warzywna z komosą ryżową i soją 149

SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I SOJĄ Komosa ryżowa 50g Soja 20-30g Pół papryki (u mnie miks czerwonej i żółtej) Ogórek konserwowy 3-4 pomidorki koktajlowe Plaster sera feta Pół pęczka natki pietruszki Sos Sok z ćwiartki cytryny Miód, łyżeczka musztardy Łyżka oliwy Oregano Soję namoczyć namoczyć (co najmniej 8 godzin) Po namoczeniu zalać świeżą wodą i ugotować(...)Komosę ryżową ugotować Warzywa posiekać w kostkę, natkę pietruszki posiekać drobno Składniki na sos połączyć i wymieszać Warzywa połączyć z kaszą i soją Dodać pokruszony ser feta i przygotowany sos, wymieszać

HealthyCreations
Kasza jaglana z buraczkami ,serem feta i orzechami. 276

moje ulubione połączenie .Nadaje się na obiad jak i na ciepłą kolację. Składniki: dla dwóch osób 3/ 4 szklanki kaszy jaglanej dwa małe buraczki ,upieczone wcześniej w piekarniku ser feta ,około 100 g orzechy ,ulubione 100 g awokado ,jedno małe miks sałat 100 g sól ,pieprz ,oliwa Kaszę płuczemy na sicie ,następnie gotujemy(...)szklanki wrzącej wody w garnku 10 minut.Odstawiamy . Buraczki ( upieczone) kroimy w kostkę wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i przesmażamy 3 minuty ,aby były ciepłe , dodajemy kaszę ciepłą ,ser feta i orzechy uprażone na suchej patelni i mieszamy całość .Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sałatę i mieszamy z kaszą . Podajemy na ciepło .Na wierzch dajemy awokado ,skrapiamy oliwą

Ladylaura.
Kurczak z fetą 210

stanowi ciekawe uzupełnienie dania,  jest jedną z najwartościowszych z kasz ze względu na jej sposób obróbki i przetworzenia. Składniki: 1  kurczak 1,5 kg 2 opakowania sera feta 2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku,  po szczypcie estragon, mielona kolendra, koperek suszony, tymianek , 2 łyżki oleju rzepakowego świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kurczaka myjemy wycieramy(...)ręcznikiem papierowym, dzielimy na porcje, nacieramy przyprawami odstawiamy na 30 min. W naczyniu do pieczenia układamy porcje kurczaka polewamy olejem dodajemy pokrojoną cebulę w pół księżyce, dokładamy pokruszone kawałki sera feta. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 50 min. w 180 stopniach C. Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur z vermicelli oraz dowolną surówką . Smacznego

kgwjanczewo
Quiche brokułowy 222

minut Składniki: 250 g mąki 125 g masła 250 g różyczek brokułu, sól 1 puszka kukurydzy 4 jajka 250 ml śmietany 18% gałka muszkatołowa, pieprz 150 g sera typu feta 50 g parmezanu Sposób wykonania: Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, 1 jajko, szczyptę soli i 1 łyżkę zimnej wody. Zagnieć ciasto. Odstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij(...)osączenia. Pokrój na kawałki. Kukurydzę odlej. Rozłóż warzywa na podpieczonym spodzie. Do miski wbij 3 jajka, wymieszaj ze śmietaną, szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem do smaku. Dodaj rozdrobniony ser feta, oraz starty parmezan, wymieszaj. Masę wylej na warzywa. Piecz quiche ok. 30-40 minut w temp. 160C. Podawaj na gorąco. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Szparagi i quinoa z patelni 177

quinoa 275 ml bulionu warzywnego 500 g zielonych szparagów 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 1 łyżka oleju szczypta brązowego cukru płatki chilli, sok z limonki szczypiorek 40 g sera feta sól Wykonanie: quinoa przelać na sitku gorącą wodą, następnie przepłukać pod bieżącą wodą. Zalać gorącym bulionem, dodać płatki chilli i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Ugotowaną(...)Oprószyć cukrem, posolić, przykryć i dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać ugotowaną kaszę quinoa i przesmażyć razem kilka minut podawać z roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem i pokruszonym serem feta. Posypać szczypiorkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
5 tradycyjnych sałatek do obiadu 117

śmietanę do sałaty. SAŁATKA GRECKA Przygotowanie : 15 minut Składniki: – 1-2 pomidory lub mniejsze pomidorki koktajlowe – pół długiego szklarniowego ogórka – pół szklanki oliwek kalamata – 100 g sera feta – 1/3 czerwonej cebuli – 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – pieprz Przygotowanie : Ogórka umyj dokładnie, nie obieraj ze skórki. Przekrój ogórka wzdłuż, a następnie(...)połowę i krój na 4-5 mm plastry. Pomidory pokrój w kawałki podobnej wielkości do tych z ogórka. Cebulę przekrój na pół, a następnie krój cienkie półplasterki. Ser feta możesz pokroić w kostkę lub zostawić w postaci większych plastrów. Wymieszaj ze sobą składniki, polej je oliwą i dopraw pieprzem do smaku. Obecność fety powoduje, że nie musisz dodawać

nietylkopasta.pl
Sałatka z pieczonych buraków z serem feta, prażonym słonecznikiem i czerwonymi porzeczkami. 208

wszytko zależy od naszych upodobań. Modyfikujcie więc przepis tak, aby on stał się doskonały dla Was. 5 buraków (raczej mniejszych niż większych) 100 g sera feta 3-4 łyżki octu balsamicznego szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka oliwy bazyliowej kilka listków rukoli, rozmarynu. 4 łyżki prażonego słonecznika sos balsamico garść czerwonych porzeczek Buraki obrać(...)skórki. Pokroić je w duże kawałki i delikatnie podsmażyć na patelni z octem balsamicznym, aż ocet się zredukuje.  Buraczki przenieść do salaterki, delikatnie oprószyć pieprzem cayenne, pokruszyć ser feta, dodać słonecznik, rukole i garść czerwonych porzeczek.  Można delikatnie skropić oliwą, lub sosem balsamicznym .  Tu  znajdziecie przepis na sos balsamico. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ziemniaczane kotlety ze szpinakiem 148

moim zdaniem powinien wyglądać piątkowy obiad;) Na około 16 kotlecików: 1300-1400 g obranych ziemniaków 450 g świeżego szpinaku 2-3 duże ząbki czosnku około 180-200 g sera feta 3 średniej wielkości jajka 5-6 łyżek „z górką” mąki pszennej + dodatkowo do obtoczenia kotletów sól, pieprz Obrane, opłukane ziemniaki kroimy na mniejsze części. Zalewamy je osoloną(...)odparowujemy nadmiar płynu. Następnie szpinak przekładamy na sito i odciskamy resztę wody. Gdy nieco przestygnie, przekładamy na deskę i z grubsza siekamy. Do wystudzonych ziemniaków przeciskamy przez praskę ser feta. Dodajemy również szpinak. Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą i mielonym pieprzem (ewentualnie gałką muszkatołową) do smaku. Na sam koniec dodajemy mąkę. Mieszamy. Wyrobioną masę wstawiamy na około 1 godzinę

Smaki Na Talerzu
Tarta ze szpinakiem 173

graham typ 1850 100g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli woda nadzienie: 400g szpinaku mrożonego w liściach – wcześniej odmrożonego na sicie 3 ząbki czosnku pieprz 2 jajka 150g sera feta Jak zrobić tartę ze szpinakiem: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, jeśli potrzeba dodajemy kilka łyżek wody. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę na tartę (nadmiar ciasta odkrojony z boków tarty(...)wykorzystałam do wykrojenia ozdobnych listków, które potem ułożyłam jako dekoracje na nadzieniu). Szpinak odmrażamy na sicie, tak by odsączyć go z nadmiaru soku. Odsączony szpinak mieszamy z pokruszonym serem feta, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą. Do szpinaku dodajemy jajka, mieszamy wszystko i wylewamy na ciasto. Zapiekamy 50 min w 180st. Artykuł Tarta ze szpinakiem

Dorota Smakuje
Mięso mielone po bałkańsku 198

czerwona papryka 5 ząbków czosnku 250ml passaty pomidorowej  2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki czubrycy czerwonej 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz olej  100g żółtego sera 150g sera feta 3 jajka  3 łyżki bułki tartej  natka pietruszki do dekoracji  1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy(...)wsypujemy przyprawy. Dusimy kilka minut do odparowania płynów. Studzimy.  2. Mięso z warzywami łączymy ze startym na tarce serem, jajkami i bułką tartą. Mieszamy do połączenia składników. Wykładamy do tortownicy lub formy na tartę. Na wierzch wykładamy pokruszony ser feta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy pokrojone w trójkąty

Szefowa kuchni
Faszerowana cukinia pieczarkami z podwójnym serem 185

uwielbiam wszystko do czego można ją wykorzystać.   Składniki dla 2 osób: 2 cukinie sos chili ewentualnie ketchup 300 gram pieczarek 1 duża cebula 100-150 gram sera fety 1 duża kulka mozzarelli świeże oregano i szczypior pieprz cytrynowy sól ziołowa łyżka masła Przygotowanie: Pieczarki i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w pół paseczki, podsmażamy(...)łyżce masła. Cukinie myjemy, rozcinamy na pół, wydrążamy środek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Smarujemy ostrym sosem chili, kładziemy na nie drobne kawałeczki sera feta, przykrywamy podsmażonymi pieczarkami posypanymi obficie oregano, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Przykrywamy ponownie plastrami mozzarelli.  Zapiekamy w piekarniku ustawionym góra - dół 25 minut

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem 211

mundurkach mały kalafior podzielony na małe różyczki lub opakowanie mrożonego pół główki czosnku (bez obierania) 3 łyżki oliwy łyżeczka cynamonu po ćwierć łyżeczki pieprzu i suszonego rozmarynu ser feta pokrojony na kawałki garść ciemnych oliwek bez pestek drobno posiekany szczypiorek drobno posiekany koperek kilka dużych kaparów do dekoracji połowa owocu granatu – wyłuskana   Jak przygotować sałatkę z pieczonych(...)pieprzem i rozmarynem. Polewamy oliwą warzywa. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut, aż warzywa się zarumienią. Na talerzu układamy ziemniaki, kalafiora i kilka obranych ząbków pieczonego czosnku. Posypujemy serem fetą, oliwkami, szczypiorkiem i koperkiem. Dekorujemy kaparami i pestkami granatu. Podajemy natychmiast.   Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka z pieczonych warzyw z fetą

Ugotowane pozamiatane
Znów szpinak / Spinach for the second time! 1286

zwane "finger foods" czyli coś małego co się je rękami.  Składniki, na około 10 małych ruloników: 300g świeżego szpinaku ciasto filo 5 płatów pół opakowania sera feta pół papryki białko jajka mała czerwona cebula Szpinak ugotować i odparować wodę, byle nie za długo, ja znów skorzystałam z parowaru i wrzuciłam go na 7 minut(...)parę. Ostudzić trochę, odcisnąć nadmiar wody i drobno posiekać. Posiekać drobno cebulę i paprykę, wszystko razem wymieszać, dodać białko jajka, choć nie jest to bardzo konieczne, dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem, ostrą i słodką papryką i curry. Płaty ciasta filo rozmrozić, rozkroić na pół, tak aby miały kształt prostokąta. Dużą łyżkę farszu zawijać w ciasto, piec 20 minut

Delusional Trine
Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą i ziołami 240

łyżek dobrej oliwy – 3 łyżki soku z cytryny (u mnie 1 cytryna) – 1-2 łyżeczki miodu, najlepiej gryczanego (ciemny i aromatyczny) – opcjonalnie: – ser feta Wykonanie: Quinoę wypłukać, zalać wodą (ok. 1,25 szklanki), zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć gaz i gotować komosę ryżową jeszcze 10 minut. Wyłączyć, zostawić pod przykryciem(...)minut (woda się wchłonie), zamieszać i wystudzić. Do miski wrzucić warzywa i zioła. Dodać wystudzoną quinoę. Polać oliwą, sokiem z cytryny i miodem. Delikatnie wymieszać. Podawać schłodzoną. Można posypać serem feta. Jak wspomniałam, tabbouleh libańska sałatka z bobem, quinoą i ziołami jest nie tylko świetny samodzielnie, ale stanowi przepyszny, odświeżający dodatek do grillowanych mięs.   Podobne przepisy Makaron

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z wędzonym łososiem, fetą i słonecznikiem 292

danie. Składniki:  - sałata rukola - pół główki zwykłej sałaty - 2 pomidory - 3 ogórki gruntowe - pół czerwonej papryki - 4 łyżki  kukurydzy - łosoś wędzony - 1/3 szklanki słonecznika - pół opakowania sera feta - 4 łyżki oliwy - łyżka soku z cytryny -sól i pieprz Sposób przygotowania: Sałatę  myjemy i suszymy na ręczniku papierowym albo w suszarce do sałaty. Rwiemy na małe(...)kawałki. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Słonecznik prażymy na patelni. Cały czas mieszając, dodajemy szczyptę soli i dalej mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na kawałeczki łososia, w kostkę ser feta. Przygotowujemy sos winegret. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem.  Całość polewamy sosem  i posypujemy słonecznikiem

Pan i Pani Smith w kuchni
Prosta sałatka makaronowa 374

pożywna sałatka z uwagi na występowanie makaronu, stanowi doskonały dodatek, kolorowy, smaczny i zdrowy, a także prosty i szybki w wykonaniu... Składniki: 200 gram makaronu rurki 1 opakowanie sera feta 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 średnia cebulka czerwona 2 ugotowane na twardo jajka 1 papryka czerwona 1 łyżka majonezu pieprz czarny świeżo zmielony szczypta(...)papryki mielonej słodkiej wędzonej sól do smaku Wykonanie: Gotujemy makaron al dente, studzimy, przekrawamy rurki na pół. Kukurydzę, fasolę czerwoną odcedzamy na sitku przepłukując wodą zimną, zostawiamy do odsączenia. Ser feta, paprykę oczyszczoną z nasion, obraną cebulę oraz jajka  kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przyprawiamy i dodajemy majonez. Dekorujemy według uznania. Wymieszaną dobrze sałatkę odstawiamy

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania