doskonała turecka zapiekanka z jajek i białego sera! Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 2 kromki chleba 100 g białego sera (typu feta) 1 łyżka natki pietruszki 5 oliwek (czarnych lub zielonych) 2 jajka chili Przygotowanie Ugnieść ser i wymieszać z natką, pokrojonymi w plastry oliwkami i jajkami. Smarować chleb farszem i posypać chili. Upiec w piekarniku w temperaturze
Tureckie Przepisyugotowanych na twardo • 100 g sera żółtego • 8 łyżek majonezu • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym • 2 łyżki keczupu • sól, pieprz do smaku Dekoracja • 5 plastrów sera białego Capresi • kawałek papryki • zielenina dowolna Wykonanie: • Na płaskim talerzu lub tacy rozłożyć obok siebie 12 sztuk krakersów. • Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(...)sałatkę po wierzchu. • Sałatkę przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki. • Przed podaniem udekorować sałatkę zwijając plastry sera białego w tubki z kawałkiem papryki czerwonej. Podsumowując warstwy sałatki od dołu to: • krakersy • ser żółty z majonezem • krakersy • tuńczyk z keczupem • krakersy • białka
To co kochamKlasyczne świąteczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami z czekoladową nutą, polewą z białej czekolady i chrupiącymi bakaliami zawsze świetnie smakuje i szybko znika z Bożonarodzeniowego stołu. Składniki: Masa serowa: 6 jajek 1kg białego sera trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka 220g cukru 16g cukru wanilinowego 80g budyniu śmietankowego 3/4 szklanki oleju 200g mleka w proszku(...)Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, następnie stopniowo wsypać cukier i ponownie ubić aż piana białek stanie się sztywna i lśniąca. Biały ser, żółtka, cukier wanilinowy i budyń zmiksować na gładką masę. Następnie dodać olej, mleko w proszku i ponownie wymieszać mikserem. Po tym czasie dodać ubite białka, wlać mleko, całość dokładnie
Szalona Kuchnia Ewelinyproszku do pieczenia 3 jabłka 100 g tropikalnego musli cukier puder do obtoczenia jabłek i posypania ciasta Wykonanie Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. W osobnej misce rozetrzeć biały ser z jogurtem naturalnym i mlekiem. Do roztartego białego sera dodać ubite jajka z cukrem. Następnie proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Mąkę przesypujemy do mokrych składników. Jabłka umyć, osuszyć
Pomysłowa kuchniaholenderskim - 17 zł Portobello - kiełbaski, 2 paski grillowanego boczku, 2 sadzone jajka, pieczonym pomidor - 19 zł Do każdego śniadania dostałyśmy koszyk smacznego pieczywa. jedna z koleżanek zamawia jako dodatek biały ser, dostaje malutką miseczkę, a w niej kulkę białego sera wielkości małego kurzego jajka w cenie - bagatela - 4 zł ! Szakszuka i jajka po benedyktyńsku bardzo nam smakują. Portobello
Kulinarne przygody Gatityjeszcze (a będę na pewno), to sfotografuję efekt finalny. RÓŻOWE PIEROGI Z SEREM Składniki: - 350 gram mąki - 1 małe jajko - około 125 mililitrów letniej wody - sól - 400 gram białego sera - 100 mililitrów soku malinowego - 1 jajko - 250 mililitrów śmietany Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Rozcieramy biały ser, dodajemy jajko i 40 mililitrów soku malinowego (radzę powoli, żeby farsz nie był
Życie zamknięte w smakudłuższego czasu miałam zamiar upiec jagodzianki, na które przepis znajdziecie tutaj . Dlatego, gdy zobaczyłam, ze w kolejnej akcji Wypiekania na śniadanie organizowanej na FB mają być drożdżówki z serem, wiedziałam, że muszę je upiec! Ja swoje wzbogaciłam o dodatek jagód, dzięki czemu bardzo przypominają jagodzianki, które zawsze robię, różnią się jedynie troszkę wyglądem, otóż te tworzą takie "zawijaski". Są pyszne(...)zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w misce, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na kształt dużego prostokąta. Nadzienie: 500g białego sera, 2 czubate łyżki cukru waniliowego, jajko, 100g jagód. Biały ser rozgnieść widelcem z cukrem waniliowym i jajkiem. Rozsmarować na cieście, zostawiając brzegi bez nadzienia. Posypać jagodami (mrożone rozmrozić
Z miłości do słodkościszczyptaSOS POMARAŃCZOWY :* małe pomarańcze – 2 szt * masło – 25 g * cukier trzcinowy – 30 g * sok pomarańczowy – 50 ml * likier pomarańczowy Cointreau – 50 mlDODATKOWO : * ser biały – ok. 250 g * cukier puder – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :PIEROŻKI:Stolnicę oprószamy mąką.Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec wgłębieniem w środku.Do wgłębienia wlewamy 2 lekko roztrzepane jajka(...)dziś , lub z inną okrasą , śmiało możemy pokusić się o większe.Ja wycięłam prostokąty mniej więcej o wielkości 6x8cm.Przykrywamy ściereczką i robimy farsz.Ser biały rozcieramy z cukrem pudrem – jeśli wolimy bardziej słodki ser możemy dodać więcej cukru pudru.Uważajmy jednak przy tym , by nie przedobrzyć , gdyż sos również będzie słodki!Łyżeczkę sera nakładamy na każdy prostokąt ( na jedną połowę
Ostra na Słodkopapierem do pieczenia i biszkoptami. Składniki na masę serową: 700 g truskawek 5 łyżek cukru pudru 2 opakowania galaretki truskawkowej 3 łyżeczki żelatyny 125 ml śmietanki 36% 500 g sera białego półtłustego Galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Ser biały zmielić trzykrotnie. Truskawki umyć i odszypułkować, podzielić na 2 części. Jedną część truskawek
kulinarnyswiatdomisukces w moim jadłospisie :) Składniki na +/- 70 sztuk Ciasto: Ok 600g mąki 300ml gorącej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 małe jajko Farsz: 1 woreczek kaszy gryczanej białej 300g białego sera 250g wędzonego, chudego boczku 1 średniej wielkości cebula biała 1 mała łyżeczka drobno posiekanej świeżej mięty ½ łyżeczki mielonego, kolorowego lub zwykłego pieprzu Sól do smaku Sposób przygotowania Ciasto: Przesianą(...)troszkę się wytopi dodajemy posiekaną drobno cebulę. Rumienimy, lekko studzimy. Kaszę gryczaną gotujemy al’dente w osolonej wodzie, mocno odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do boczku razem z białym serem i miętą. Doprawiamy pieprzem, odrobiną soli (pamiętając o tym, że kasza gotowana była w osolonej wodzie) i dokładnie mieszamy. Pierogi: Przygotowane ciasto wałkujemy dość cienko- ok 3mm. Wykrawamy szklanką
Kuchnia w czekoladzieRoladki z bakłażana nadziewane białym serem Jedna z moich ulubionych przekąsek na zimno. W sam raz na upalne dni. Wcześniej prezentowałam roladki z bakłażana z nadzieniem z koziego sera, które również polecam oraz z nadzieniem z sera ricotta. Każde danie z tym smacznym i uroczym warzywem cenię sobie i zapraszam do ich przyrządzania i kosztowania. Dla osób niejedzących(...)mięsa wspaniały i zdrowy zamiennik. Składniki: 2 bakłażany 200 g białego sera (u mnie chudy) 1 garść świeżych liści bazylii 1 garść świeżych liści oregano sol morska biały pieprz 1 łyżka soku z cytryny oliwa Wykonanie: Umyte, osuszone bakłażany pokroić w plastry wzdłuż (1 cm), oprószyć solą, odstawić na 15 minut. Każdy plaster osuszyć papierem kuchennym, a następnie obsmażyć
Wino Francja Kuchniabyło dodanie do nich suszonej mięty i muszę przyznać że pomysł był trafiony. Kluski nabrały orzeźwiającego aromatu i smaku. Kluski leniwe z miętą SKŁADNIKI: 250 g sera białego 1 płaska łyżeczka suszonej mięty Skworcu 3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Ser biały dokładnie rozgniatam, bądź miksuję. Oddzielam żółtko od białka, po czym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: około 0,5 kg białego półtłustego sera 30 dag śmietany 18% pół żółtej papryki pół czerwonej papryki 1 małe słodkie jabłko 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Ser biały rozdrabniamy za pomocą widelca, dodajemy śmietanę. Paprykę kroimy w bardzo małą kostkę, jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki razem mieszamy, doprawiamy solą
Qchnia po prostuPyszne pierożki z ziemniakami, serem białym i przesmażoną cebulką, często goszczą w moim domu, uwielbiam je. Składniki: Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Farsz: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 0,5 kilograma sera białego 2 cebule Sól,pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki i ser mielimy. Cebulę obieramy , kroimy
Bajeczna Kuchniazbliża się wiosna, więc trzeba robić miejsce na nowe zbiory z działeczki. Bardzo lubię ciasto drożdżowe i zauważyłam, że ostatnio ciągle mam na nie ochotę. Lubię łączyć drożdżowe z białym serem w różnych kombinacjach: jako bułeczki drożdżowe, paluchy z serem czy różyczki drożdżowe . Dzisiaj zapraszam Was na odrywane bułki drożdżowe z białym serem i jagodami oraz malinami. Wspomnienia lata! DROŻDŻÓWKI
Pieguskowa Kuchnia