seler - 8745 przepisów (strona:303/583)

TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA 359

stołach ;)). Składniki na pokaźną misę (możecie dowolnie zmieniać ilość składników): majonez (dla osób na diecie gęsty jogurt) 2 łyżki musztardy 3 duże marchewki 2 pietruszki pół małego selera 3 jajka puszka groszku (jeżeli lubicie kukurydzę w sałatce, to dajcie pół puszki groszku i pół puszki kukurydzy) pieprz (duużo) 4 ogórki kiszone 3 ziemniaki 1 jabłko 1 mała cebula Wykonanie(...)Umyj warzywa (seler, ziemniaki, marchewki, pietruszki) i ugotuj je w skórkach do miękkości. Odstaw do  ostygnięcia.  2. Ugotuj jajka na twardo (Do gotującej się i osolonej wody włóż jajka i gotuj przez około 10 minut). Zimne jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.  3. Ugotowane warzywa obierz ze skórek i pokrój w dość drobną kostkę

Przepisy Aleksandry
Bulion z kaszką wersja Mamy 203

młoda włoszczyzna bez kapusty 6 ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki wody 4 łyżeczki kaszki manny 2 listki lubczyku Obrać i umyć włoszczyznę   . Część świeżych liści selera i pietruszki - bo było ich bardzo dużo - nie włożyła Mama do bulionu bo byłby za intensywny ziołowo. Umyte i osuszone zostały zamrożone. Ćwiartkę kurczaka umyć i podzielić na 3 części(...)wody - skropione odrobiną rozpuszczonego masła. * Popijałam ( a czasami wyjadałam łyżeczka bo jednak jak postał chwilę od ugotowania to zgęstniał bardziej niż chciałam ) , przegryzając ugotowaną marchewką .Świeża gałązka naci selera to tak dla zapachu

Buniabaje w kuchni
Rybka po grecku 198

dzieła. Ryba po grecku Należy przygotować: 0,5 kg filetów z ryby (u mnie była to mrożona tilapia i sprawdziła się super) 2 duże marchewki 1 pietruszkę 1 małego selera (lub pół dużego) 2 cebule 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, majeranek, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe płaska łyżeczka cukru mleko i mąka(...)obtoczenia ryby (ewentualnie jajko) olej do smażenia Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wszystko przekładamy do garnka i podlewamy wodą. Najpierw ok. 0,5 szklanki, ale później będziemy jeszcze dolewać. Dusimy całość ok. 10 min. Następnie dodajemy koncentrat, znów ok. 0,5 szklanki wody oraz cukier i wszystkie przyprawy. Teraz musimy

Ratunku obiad
Jak królik z kapelusza wprost na świąteczny talerz... 177

żeby zamknąć pory i zatrzymać soki. A następnie powoli dusimy w dużej ilości wywaru. Królik w porach i śmietanie. Składniki: królik podzielony na kawałki; mała marchewka; 1 pietruszka; kawałek selera; 1 duży por; cebula; 200 ml śmietany 18%; 250 ml białego wytrawnego wina; 250 ml bulionu warzywnego; tymianek; natka pietruszki; szczypior; sól; świeżo mielony pieprz; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka(...)solą i pieprzem królika podsmażamy na rumiano z każdej strony. Wyciągamy z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekanego pora, starte na tarce: marchewkę, selera i pietruszkę. Chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy tymianek i zalewamy białym winem, a po chwili dodajemy bulion. Układamy ponownie królika. I dusimy pod przykryciem około godziny. Ważne, żeby królik był cały

Miksturownik
Brak tytułu 164

czas, może z czasem przekonają się to jej smaku. Przepis - zupa z czerwonej soczewicy Składniki: około 1,5 litra wody 1 kostka rosołowa drobiowa 1 dość duża marchewka kawałeczek selera 1/2 cebuli 2 średnie ziemniaki 1 szkl. soczewicy natka pietruszki 2 ząbki czosnku ziele angielskie,liście laurowe, sól do smaku Wykonanie: Wodę zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, cebulę. Marchew(...)selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pogotować 20-30 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. Wsypać soczewicę - gotować 15-20 minut. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Posypać natką. Soczewica to doskonałe źródło żelaza - polecam więc osobom borykającym się z niedoborem tego pierwiastka. Ja do takowych należę i zgodnie z zaleceniami Pani doktor zaczynam zdrowo się odżywiać :) Smacznego

kolorowotorcikowo
Tartaletki z warzywami sezonowymi 154

wylepić nimi foremki. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Upieczone korpusiki wyjąć ostrożnie z formy. Farsz: 2 marchewki 1 czerwona cebula 4 pieczarki 2 ziemniaki w łupinkach kawałeczek selera 1/2 małego kabaczka garść orzechów wołoskich olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz, tymianek Na patelni rozgrzać olej. Warzywa pokroić w w nie za drobne kawałeczki. Na początek na tłuszcz wrzucamy(...)marchew i selera, po chwili dodajemy ziemniaki. Potem cebulka pokrojona w pióra. Pod koniec pieczarki i kabaczek oraz orzechy. Całość doprawiamy do smaku. Danie najlepiej smakuje w kieliszkiem białego, półwytrawnego wina Celebro Smacznego

kolorowotorcikowo
Drobiowe pulpeciki na makaronie podane 236

Składniki : 1 pierś z kurczaka 4 pieczarki 1 łodyga selera naciowego mała cebulka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz 1/2 opakowania makaronu kolanka Mamma Mia Cebulę, pieczarki, seler umyć, oczyścić.  Filet z kurczaka umyć, oczyścić z błon i chrząstek, pokroić na kawałki. Warzywa i mięso wrzucić do blendera - zmiksować. Do mięsa dodać jajko, kaszę, doprawić do smaku

kolorowotorcikowo
Zupa-krem z podgrzybków 203

Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 800 ml bulionu wołowego 4 średnie ziemniaki 1 marchew 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 350 g podgrzybków świeżych 1,5 łyżki jogurtu greckiego olej rzepakowy pieprz, sól natka pietruszki Wykonanie: Normal 0 21 false false false(...)posiekać nie za drobno. Patelnię rozgrzać, wlać 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Gdy olej się zagrzeje, wsypać cebulę z czosnkiem - podsmażyć. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, łodygi selera pokroić w drobną kosteczkę - dodać do cebuli - smażyć 7-8 minut - mieszając. Podgrzybki  pokroić w kostkę - dodać do warzyw - smażyć 5-7 minut. Bulion zagotować, ziemniaki pokroić w kostkę

kolorowotorcikowo
Chrupiące warzywa w papierze ryżowym 236

weekendową wyprawę w plener. Sprawdzi się także jako przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół. Składniki ( na 5 szt. ) 100 g fasoli mamuciej 1/2 papryki czerwonej 1 marchew 1 łodyga selera naciowego sól 1/4 łyżeczki papryki ostrej ( u mnie KAMIS )  olej arachidowy lub inny do smażenia 5 krążków papieru ryżowego SOS: 1 łyżka czubata mleka kokosowego ( tylko biała część(...)pokroić w cienkie paski długości około 5 cm. Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju arachidowego. Na rozgrzany wrzucić pokrojoną marchew, smażyć mieszając przez 2 minuty. Dodać paprykę i selera naciowego - smażyć 1 minutę. Na koniec dodać pokrojoną w  paski fasolę - smażyć jeszcze chwilę.  Warzywa mają pozostać chrupkie ! Na koniec warzywa doprawić solą i ostrą papryką. Odstawić. Krążki

kolorowotorcikowo
Ogórki z curry 272

żołądek zawojowały ogórki z chilli, nie czekałam długo i od razu wzięłam się do pracy. Powiem wam, że zapach zalewy jest obłędny... [Przepis stąd. ] Składniki: 1 kg ogórków liście selera 2 cebule Zalewa: 1 litr wody 3/4 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 2 płaskie łyżki curry 1 łyżeczka gorczycy Wykonanie: 1. Słoiki umyć i osuszyć w gorącym(...)piekarniku. 2. Ogórki umyć, oczyścić z kłujących kolców i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. 3. Na dno słoików włożyć liść selera, następnie ogórki, a na wierzchu położyć plaster cebuli. 4. Zalewę zagotować z podanych składników, wyłączyć i odstawić by ostygła. 5. Gotową zalewą zalewać słoiki. Po zakręceniu ich, pasteryzować od zagotowania wody przez 5 minut, pozostawiając słoiki w wodzie

Pasja Smaku
Sałatka z kurczakiem i orzechami 247

Przy okazji życzę Wam wszystkim: Wesołych i smakowitych Świąt! [przepis: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.] Składniki: podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy słoik selera marynowanego 15 dag rodzynek 20 dag orzechów włoskich puszka białej fasoli średni słoik pieczarek marynowanych 4 jajka pęczek szczypiorku majonez sól, pieprz Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę(...)usmażyć na patelni z dodatkiem pieprzu. 2. Rodzynki sparzyć, orzechy uprażyć i pokroić. 3. Pieczarki i szczypiorek drobno pokroić. 4. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. 5. Odcedzić seler, kukurydzę i fasolę. 6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać majonez i doprawić. Smacznego

Pasja Smaku
Sałatka szynkowa 15572

Kolejna z sałatek, która pojawiła się w te Święta na naszym stole. [przepis: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.] Składniki: słoik selera marynowanego puszka kukurydzy puszka ananasa 2 jabłka 6 jajek 2-3 ogórki kiszone 2 pomidory 25 dag szynki konserwowej cebula czerwona majonez pęczek szczypiorku sól, pieprz  Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo. Seler

Pasja Smaku
Restauracja hotelu Luxor w Lublinie - opinia 157

początek wodę mineralną. Okazało się, że menu na naszą wizytę skomponował szef kuchni i pozostało nam czekać na to, co dla nas wybrał.  Na początek podano cappuccino z selera z mocno wyczuwalnym tymiankiem. Dla mnie to było coś nowego, mimo, że podobne kremowe zupy już jadałam, chociaż nigdy wcześniej z selera. Danie, co oboje możemy przyznać, było niezwykle delikatne

Pasja Smaku
Sałatka królewska 14096

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 1 puszka ananasa 1 słoik selera 1 puszka kukurydzy 20 dag sera żółtego 20 dag szynki por majonez sól, pieprz Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Do miski wrzucić seler i kukurydzę oraz pokrojone w kostkę: plastry ananasa, sera żółtego i szynki. Pory pokroić w pół plasterki. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z niewielką ilością majonezu

Pasja Smaku
SYCYLIJSKA , PIKANTNA ZUPA RYBNA 346

porcje, ja robiłam z podwójnej ilości. Składniki: - 300g halibuta ( u mnie filet) - 200g łososia ( filet) - 12 surowych krewetek - 1 czerwona cebula (dałam zwykłą) - 1/2 kopru włoskiego (fenkułu) - 2 łodygi selera naciowego - 1/2 malutkiej dyni - 2 ząbki czosnku - papryczka chili - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 szklanka białego , wytrawnego wina - 30 ml sosu rybnego ( dałam trochę jasnego sosu sojowego) - puszka pomidorów(...)pelati ( dałam 2 puszki po 400g) Dodatkowo: sól , pieprz, sok z cytryny do smaku; natka pietruszki Posiekaną cebulę, seler naciowy, koper włoski, czosnek, chili ( bez pestek), podsmażyć na oliwie aż zmiękną. Dodać wino, kawałki dyni, pomidory. Doprowadzić do wrzenia, dodać sos rybny  ( ja dałam bulion warzywny i troszkę jasnego sosu sojowego). Przykryć i gotować na małym ogniu ok.30 minut

Smaczne Zdrowe