seler - 8745 przepisów (strona:298/583)

Wegetariański gulasz z kaszą gryczaną 210

soję   i  gluten ), skrobia kukurydziana, olej roślinny rzepakowy,  mleko   w proszku odtłuszczone (zawiera:  mleko   i produkty pochodne łącznie z laktozą), przyprawy (zawierają:  seler ), sól, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C. Informacja dla alergików: Zawiera: gluten, soję, mleko, śladowe ilości selera. Nie zawiera cukrów, poza naturalnie występującymi w dodanych składnikach. Jest to świetne gotowe danie

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z fasolką szparagową 208

Składniki : około 1 garści fasolki szparagowej po 1 marchwi i pietruszce kawałek selera i pora 2-3 ziemniaki olej do smażenia majeranek, sól, pieprz prawdziwy mielony, zioła prowansalskie, natka liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie : Umyte warzywa oprócz pora zetrzeć na tarce, a pora, ziemniaki i fasolkę pokroić Na wrzątek wrzucić wpierw fasolkę, gdy będzie pół miękka, wrzucić ziemniaki, wodę(...)łyżkach oleju, ( mieszać ),gdy olej przybierze kolor marchewki przełożyć ją do zupy, podobnie zrobić ze startą pietruszką- smażyć oddzielnie, dołożyć do zupy Dodać do zupy pokrojonego w drobną kostkę selera i pora w półpierścienie- wymieszać, zagotować tak by wszystkie składniki były miękkie- trwa to dość krótko Doprawić do smaku ziołami, pieprzem, posypać natką pietruszki

Proste Potrawy
Ravioli ze szpinakiem 236

przesianej mąki 30 ml oleju 3 jajka sól 200 g szpinaku mrożonego ( z firmy Iglotex ) opakowanie sera ricotta 50 g tartego sera parmezan łyżka tymianku suszonego łyżka naci selera  pieprz czarny mielony 3 pomidory 50 g masła 100 g pesto Sposób przygotowania : Mąkę przesiać , dodać olej , jajka , szczyptę soli i zagnieść ciasto . Tyle czasu zagniatac , aby uzyskać  gładkie(...)międzyczasie obrać pomidorki ze skóry i pokroić w drobną kosteczkę . Oprószyć solą pieprzem. Szpinak wykładamy na patelnię i dodajemy masło. Dusimy do momentu powstania papki . Następnie dodać starty parmezan , seler, ser ricotta , doprawić do amku pieprzem i solą , tymiankiem i dokłądnie wymieszać. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta na ok. 1 mm grubości.  Na jednym prostokącie

Słodkości i nie tylko
Krupnik 236

doceniać jej walory smakowe o wiele poźniej. Polecam , bo jest naprawdę prosta w wykonaniu i oddaje nam wszystko co najlepsze :) Zaczynamy: Składniki: 6 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 3/4 kubka kaszy jęczmiennej 2-3 udka kurczaka sól, pieprz, liść laurowy, natka pietruszka 400 ml bulionu kurczakowego Wykonanie: Gotujemy udka z kurczaka, doprawiamy liściem laurowym, solą i pieprzem- około(...)międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, pietruszkę , seler. Gdy udka są gotowe dodajemy warzywa i kaszę jęczmienna. Gotujemy aż kasza bęzie miękka. Około 20-30 min. Dolewamy bulionu kurczakowego. Doprawiamy do smaku. Możemy doprawić 2-3 łyzkami śmietany . Gotowe :) Prawda że było prosto i prawie że ekspresowo :) Życzę smacznego

Smaki Edyty
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 165

Temp 190 stopni, 40 min. Dodatek wody sprawi, że filet dojdzie i nie będzie suchy jak wiór. SOCZEWICA ZIELONA pół szklanki soczewicy na osobę jedna marchewka jedna pietruszka pół selera korzeniowego dwie gałązki selera naciowego jedna cebula ząbek czosnku mały kawałek dyni liść laurowy dwa ziarenka ziela angielskiego gruby plaster cytryny sól, pieprz olej 3 łyżki sosu sojowego Soczewice płuczemy

ladykitchen
Opowiem Wam jak ja gotuję rosół... 23383

przeziębienie i najpyszniejszą zupę. Składniki: 3 udka kurczaka 2 skrzydełka kurczaka 1 szyjka indyka 2 marchewki 1 cebula 2 pietruszki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie kawałek selera kawałek pora 4-5 suszonych podgrzybków nać pietruszki- 1/2 pęczka kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem nie użyłam sól pieprz nać pietruszki ugotowana w rosole marchewka makaron W garnku układamy umyte(...)czasie zbieramy szumowiny sitkiem o małych i gęstych oczkach. Mięso gotujemy około 60 minut, po tym czasie dodajemy obrane i umyte warzywa: cebulę (w łupinach) marchew, seler, por, pietruszkę, nać pietruszki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawiamy całość delikatnie solą i pieprzem. Dodajemy również suszone podgrzybki. Całość gotujemy 1,5-2 godziny na małym ogniu, rosół ma delikatnie

Mango Papaja
Lasagne for dummies – jak pozbawić faceta wymówki, że gotował nie będzie bo nie umie. 138

lisem, albo szatnią męską po meczu. 2. Jarzynkę na rosół – sprzedają to na tackach. Masz tam zestaw jarzyn ci potrzebnych. Więc unikniesz biegania w obłędzie za marchewką, porem i selerem. 3. Makaron do lasagne sztuk 2 – takie prostokątne pudełka, gdzie makaron jest całym płatem, a nie pokrojonymi kawałkami. 4. Przecier pomidorowy – kup taki, który chlupie. Znaczy wodnisty, a nie pastę(...)warzyw 9. Folia aluminiowa Już? Przygotowane? To dwa wdechy i zaczynamy. 1. Uruchom piekarnik, grzanie góra dół, temperatura 190 stopni. 2. Odpakuj warzywa z tacki – marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, które tam znajdziesz obierz i zetrzyj na największych oczkach tarki. 3. Czosnek, cebulę oraz pora potnij drobniutko. Postaraj się 4. Na palniku postaw patelnie i ja rozgrzej jakieś 3 minuty

ladykitchen
Zupa botwinka 151

związku z tym dziś na blogu jedna  z bardziej kolorowych polskich zup: botwinka. Zupa botwinka Składniki: 3 nóżki kurczaka 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 1 1/2 litra wody pęczek botwinki szczypta kwasku cytrynowego 1 mały kubek śmietany sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo szczypiorek Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Szczawiowa zupa krem 187

taka "normalna", ale już było za późno na reklamacje ;-)  Szczawiowa zupa krem Składniki: 2 skrzydełka kurczaka 2 nóżki kurczaka 1 1/2 litra wody 1 marchewka mały kawałek selera 4 ziemniaki 1/2 kg szczawiu sól, pieprz śmietana 4 jaja na twardo Wykonanie: Do garnka wkładamy mięso, zalewamy zimną wodą, dorzucamy marchew, ziemniaki  i seler  pokrojone

Kulinarne przygody Gatity
Sos pomidorowy do makaronu 205

babcia Maria . Postanowiłam go przetestować, bo razem z moimi dziewczynami lubimy makaron z  sosem pomidorowym. Sos pomidorowy do makaronu Składniki: 3 kg pomidorów 300 g marchwi 250 g selera naciowego 300 g cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Wykonanie: Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając gniazdka, dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy; następnie oliwę i sól

Kulinarne przygody Gatity
Caponata 157

zamknięcie jej w słoikach na zimę ! Caponata Składniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki posiekanego czosnku 1 zielona i 1 czerwona papryka, pokrojone w kostkę 3 łodyżki selera naciowego pokrojonego w plastry 2 małe bakłażany pokrojone w grubą kostkę 3 pomidory polne podłużne obrane ze skórki 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwek pokrojonych w plasterki 1 łyżka(...)kaparów 1 łyżka sparzonych rodzynek oliwa do smażenia sól pieprz cukier Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy seler, następnie paprykę, a po 2-3 minutach pokrojone w kostkę pomidory. Zmnijeszamy ogień i przykrywamy. Gdy warzywa puszczą sok dodajemy bakłażany, oliwki, kapary i rodzynki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ocet i przyprawy, dokładnie mieszamy i podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Klasyczna sałatka jarzynowa 228

zajęciach ZPT w  szkole podstawowej :-) Szkoda, że dziś nie ma takiego przedmiotu ! Klasyczna sałatka jarzynowa  Składniki: 400 g ziemniaków 260 g marchewki 150 g pietruszki 130 g selera 150 g ogórków konserwowych 200 g  groszku konserwowego 80 g jabłka 1 cebula 4 łyżki majonezu 3 łyżki oleju rzepakowy tłoczonego na zimno 1 łyżka francuskiej musztardy(...)sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w mundurkach. Marchew, pietruszkę i selera obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy  i odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie warzywne składniki sałatki, oprócz groszku oczywiście, kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje

Kulinarne przygody Gatity
Botwinka na zakwasie buraczanym 182

porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 litra bulion ( ja robię bulion na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 - 4 ziemniaki 1 pęczek botwinki 1 szklanka  zakwasu na czerwony barszcz 2 - 3 łyżki śmietany sól pieprz posiekany koperek do posypania Wykonanie: W garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy(...)niego marchew, pietruszkę i selera pokrojone  w drobną kostkę i ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy i odcinamy z niej buraczki, które też kroimy w  drobną kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy łodyżki i liście botwinki pokrojone w paski. Dolewamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z cukinii 197

niech da szansę mojej propozycji, a być może zmieni zdanie. Potrzebujesz: włoszczyznę dużą cukinię duża cebulę pestki dyni parmezan Co robić? 1. Ugotuj bulion z włoszczyzny (zostaw kawałek nieugotowanego selera. 2. Pokrój cebulę, kawałek selera i cukinię na dość drobne kawałki. 3. Uduś na oliwie z oliwek pokrojone warzywa (pamiętaj aby posolić, wtedy fajnie miękną). 4. Do uduszonych warzyw wlej

Matka Żywicielka
Krem z pomidorów z dzikim ryżem i kukurydzą 179

Składniki: 6-7 pomidorów 1 marchewka 3 łodygi selera naciowego szklanka bulionu sól pieprz woreczek dzikiego ryżu puszka kukurydzy zioła prowansalskie Pomidory, marchewkę i seler gotujemy w bulionie do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Blenderujemy na krem. Ryż gotujemy osobno w osolonej wodzie. Dodajemy do kremu, dodajemy również kukurydzę. Całość gotujemy ze sobą kilka minut i ponownie

Mango Papaja