seler - 8745 przepisów (strona:299/583)

Krem czosnkowy wg Anny Starmach 307

utartym serem (Pani Ania proponuje ser cheddar, ja dodałam parmezan i był bardzo smaczny). Smacznego! :) * Składniki na bulion: 2 marchewki, 2 pietruszki (korzeń), natka pietruszki, 1 por, 1 seler, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, świeżo mielony pieprz, sól. Przygotowanie: Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy. Wszystkie składniki (prócz soli i pieprzu) wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody

My Culinary Art
Koktajl marchwiowo - buraczano - ogórkowy 143

związków mineralnych . "MARCHEW  leczy artretyzm , choroby nerek , stany przedrakowe .Popijać wtedy dziennie litr soku z marchwi z dodatkiem pół litra soku z selera .Zupę z marchwi zaleca się ze względu na właściwości remineralizujące i odtruwające oraz zdolność przywracania w organizmie równowagi kwasowo - zasadowej . Zupa taka wskazana jest dla osób otyłych .Ma ona właściwości moczopędne , poprawia krążenie krwi , pobudza czynności(...)gruczołów wydzielania wewnętrznego .Marchew i jej liście powinny być dodawane do wszystkich zup jarzynowych , w których występuje por , cebula , czosnek , tymianek , rozmaryn , kalarepa , goździki , liść laurowy , seler , pietruszka . Zupa z marchwi powinna być spożyta w dniu przyrządzenia . Zawiera wtedy mniej azotanów .1 kg marchwi usuwa glisty zprzewodu pokarmowego w ciągu 24 godz. , jeśli nie przyjmuje się innego pokarmu . Spożywając

Proste Potrawy
Zupa jarzynowa z buraczkiem i kaszą 180

Składniki : 2 ziemniaki  1 duża marchew i pietruszka kawałek pora i selera 1 mała cebula garść poszatkowanej białej kapusty kilka różyczek kalafiora olej  sól , pieprz, kostka rosołowa , liść laurowy 1 mały czerwony burak 3 -4 łyżki średniej grubości kaszy Przygotowanie : Warzywa obrać , pokroić w kostkę , pora w krążki  Kalafior umyć i podzielić na małe " różyczki " Do garnka(...)chwilę pogotować Wsypać 3 - 4 płaskie łyżki kaszy średniej grubości - zamieszać całość Dołożyć kalafiora , poszatkowaną kapustę oraz pokrojonego drobno buraka - zupa przybierze kolor różowy Do zupy dodać jeszcze pokrojonego selera , pora, cebulę - gotować do miękkości warzyw i kaszy Zupa jest dość gęsta , a kto takiej nie lubi niech dodaje mniej warzyw i zrezygnuje z kaszy lub doda tylko łyżkę

Proste Potrawy
Grochówka - tradycyjna 183

Składniki : na około 5-6 szklanek wody 1 szklanka grochu w całości 1/2 szklanki grochu łupanego 1 duża marchew i pietruszka kawałek selera i pora 2 średnie ziemniaki majeranek, cząber, tymianek, kminek sól, pieprz, olej Przygotowanie: Groch przepłukujemy na sicie i wsypujemy do około 3/4 l wody- zostawiamy na noc Rano gotujemy groch na pół miękko, dodajemy przemyty groch łupany(...)miękkości obu Warzywa kroimy na drobno lub ścieramy na tarce, przesmażamy na oleju, wpierw marchew, potem pietruszkę, przekładamy do zupy w której jest juz groch Dodajemy do zupy pokrojonego selera i drobno pokrojone ziemniaki, potem por Gdy już wszystko będzie prawie miękkie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, kto lubi doda przesmażoną kiełbaskę :)  Kto nie ma czasu na gotowanie grochu

Proste Potrawy
Zupa jarzynowa z soczewicą 159

jarzynowa, ale poprzez dodanie soczewicy uzyskałam trochę inny smak, a co ważne wzbogaciłam zupę o nowy składnik :) Składniki : 2 marchewki 1 pietruszka , cebulka 1/3 szklanki zielonej soczewicy kawałek selera i pora, 2 ziemniaki olej do smażenia sól, pieprz, majeranek, kolendra i koperek kilka kropel sosu sojowego, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu Przygotowanie;       1. Do garnka wlać około(...)obsmażyć na oleju, wpierw marchew, potem                 pietruszkę- wrzucić do ziemniaków, dodać przemytą soczewicę, posolić       4. Pora i selera dodać dopiero, gdy wcześniej włożone warzywa będą prawie miękkie, gotować do miękkości wszystkich składników       5. Doprawić mielonym pieprzem, szczyptą suszonego majeranku, świeżą kolendrą, sosem sojowym i chwilę pogotować

Proste Potrawy
Filet rybny w warzywach 181

przesadzać z ilością czy wyszukanym menu, który zabrałby mi dużo czasu :) Było szybko, łatwo i smacznie. Oto moja propozycja. Składniki : filet z mintaja - około 20 dag marchewka - mała łodyga selera  kawałek pora sok z cytryny koperek sól, pieprz, oliwa  Przygotowanie : Fileta z mintaja rozmroziłam, osączyłam i posypałam solą (pozostawiłam na 10 min ) Obraną marchew starłam na tarce(...)grubych oczkach, pora pokroiłam w krążki, łodygę selera w grubą kostkę, dodałam pieprz, dolałam oliwę - wymieszałam dosypując koperek Na folii ułożyłam warstwę warzyw, na niej rybę ( pokropiłam sokiem cytrynowym ), a na rybę ponownie warzywa- folię zawinęłam w podłużny pakiecik Piekłam w temp. 180 stopni C, przez około 30- 40 min. (podczas pieczenia zajrzeć ostrożnie i spróbować czy ryba miękka). Obiad

Proste Potrawy
Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną 166

moja propozycja na jutrzejszą zupę jarzynową. Składniki : 3 średnie ziemniaki 1 mały buraczek czerwony szklanka groszku zielonego ( u mnie mrożony ) 1 marchew i mała pietruszka pół małego selera około 4 cm pora cebulka i ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, łyżka suszonych warzyw mielona papryka czerwona słodka, pieprz 3-4 ziarnka 2 kostki mięsne  2-3 łyżki ugotowanej wcześniej kaszy(...)pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, na gorącym tłuszczu smażymy wpierw marchew, dokładamy do zupy, potem pietruszkę i po lekkim przesmażeniu przekładamy do zupy, solimy do smaku Ścieramy selera, kroimy w pół krążki pora i dokładamy do całości, gotujemy Ostatecznie doprawiamy zupę majerankiem, papryką, pieprzem mielonym, kostką mięsną i dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną Całość gotujemy jeszcze do połączenia smaków

Proste Potrawy
FLAKI WEGAŃSKIE, Z BOCZNIAKÓW 206

samo bowiem doprawiam flaki wołowe, które czasami (choć niestety rzadko) bywają u nas również. Składniki: - 1kg grzybów boczniaków - 2 marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - 2 cebule - 1-2 łodygi selera naciowego - 2 łyżki aromatycznego majeranku - 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej (nie trzeba) - 1/2 garści świeżego lubczyku - 0,5l bulionu warzywnego (lub wody) - ziele angielskie- 6 kulek - liść laurowy(...)dodać do nich pokrojone w paski grzyby i chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i wodą (lub tylko wodą), dodać marchew i pietruszkę starte na tarce o dużych oczkach, pokrojone łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy i gotować całość ok.30 minut. Pod koniec dodać pokrojony świeży lubczyk. Można zagęścić rozrobioną w zimnej wodzie łyżką mąki orkiszowej lub pszennej

Smaczne Zdrowe
Zupa ziemniaczana z koperkiem 415

niesłychanie", a przy tym bardzo łatwe i całkiem smaczne. Można wrzucić do zakładki "awaryjne". ok. 1 kg ziemniaków ok. 2 litry wody pól średniej marchewki kilka gałązek pietruszki gałązka selera 1/3 szklanki oleju 2 pełne łyżki mąki pszennej połówka cebuli 2 łyżki posiekanego koperku przyprawa np. Kucharek sól, przyprawa do zup w płynie Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz(...)marchew startą na grubej tarce zalać wodą. Dodać ok. 1/2 łyżki przyprawy Kucharek, odrobinę soli. Ugotować (ok.15 min.). Pod koniec gotowania dodać pietruszkę i seler. Rozgrzać olej z cebulą, dodać mąkę, mieszając przesmażyć na jasno złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z gotowania ziemniaków do konsystencji gęstego sosu. Dobrze wymieszać aby nie było grudek, następnie połączyć z zupą, wymieszać i zagotować

Praktyczna pl
Krupnik z kaszą bulgur 145

mnie pojawiła się pierwszy raz. 2 litry wody 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 pieczarek 2/3 szklanki kaszy bulgur Pól małej cebuli 2 średniej wielkości ziemniaki Marchewka Gałązka selera Kilka gałązek pietruszki 2 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki czerwonej fasoli z puszki 1-2 łyżki posiekanego koperku Przyprawy (sól, Kucharek, przyprawa do zup w płynie) Obrane i pokrojone(...)sicie dodać do pieczarek, wymieszać, wlać ok. 2 litry wody. Dodać startą marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę i przyprawy. gotować ok 15-20 minut. Pd koniec gotowania dorzucić gałązki selera i pietruszki. Zdjąć z ognia, dodać fasolę i koperek. Pozostawić na chwilę pod przykryciem. Doprawić do smaku. Gotową zupę przestudzić i zabielić śmietaną

Praktyczna pl
Sałatka z tuńczykiem na płatach makaronu lasagne. 142

lekko zmieniona ponieważ zazwyczaj makaron dodaje do sałatki, ale dziś w związku ze świąteczną atmosferą odwróciłam zasady...   Składniki: 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki selera sałatkowego 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 szt. ogórka zielonego 1 cebula 3 łyżki majonezu  sól, pieprz, chili 20 dag. startego sera żółtego 1 marchewka 2 jajka 5 płatów(...)makaronu Lasagne Groszek, kukurydzę, selera oraz tuńczyka przekładamy do miseczki. Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w drobną kostkę. Makaron Lasagne gotujemy w posolonym wrzątku około 3-4 minuty, następnie osuszamy. Cebulę, ogórek kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i ser żółty ścieramy na tartce o grubych oczkach. Dodajemy majonez i przyprawy dokładnie mieszamy. sałatka przekładamy makaron aż do wyczerpania się

NaKońcuJęzyka
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 203

roku jest pod dostatkiem. :-) Składniki: - garść suszonych grzybów - mała miseczka (kilka łyżek) obgotowanych świeżych, leśnych grzybów - 2 średnie marchewki - 1 korzeń pietruszki - kawałek pora - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego - 1/2 główki czosnku - 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina - 0,5l bulionu - sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku - 100ml kremówki - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego (lub zwykłego oleju) - 1-2 łyżki(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy. Dodajemy obgotowane grzyby, zalewamy winem oraz bulionem i gotujemy kilka minut. Dorzucamy starte na grubej tarce marchewki oraz pietruszkę, a także pokrojone łodygi selera naciowego i por. Dolewamy wody razem z kremówką. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy ok.20 minut. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na końcu dodajemy 1-2 łyżki

Smaczne Zdrowe
Spaghetti z klopsikami 205

apetytem:) Składniki: 500g mięsa mielonego z drobiu, puszka pomidorów, 3 marchewki, cebula, sól, pieprz, jajko, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego, seler naciowy do posypania i bazylia, 400g makaronu spaghetti. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Mięso urobić z jajkiem i bułką tartą, doprawić do smaku solą(...)sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Perliczka po staropolsku 238

dania użyłem: 1 perliczki (około 1200 gram), 2 jabłek, szklanki suszonej żurawiny, 6 plasterków parzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, majeranku, tymianku, rozmarynu, 2 marchewek, 2 pietruszek, 1/2 selera, 2 szalotek, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soli, oliwy. Przygotowanie danie rozpocząłem od odpowiedniego oporządzenia i przyprawienia perliczki. Perliczkę dokładnie umyłem i pozbawiłem resztek piór. Moja perliczka była już wypatroszona, jednak(...)zapiekałem perliczkę jeszcze przez 10 minut. Dwie spore marchewki obrałem ze skórki i pokroiłem w dość cienkie - około 3 milimetrowe plastry. Obrałem również ze skórki 2 pietruszki i pół selera i pokroiłem w plasterki takie same, jak plasterki marchewki. Dwie szalotki obrałem z łupin i pokroiłem na plasterki o takiej samej grubości. Warzywa posoliłem, przyprawiłem czarnym pieprzem i 2 łyżeczkami

Wyprawy kulinarne
Zupa z leśnych grzybów 186

kompletnie nie znam się na grzybach, jednak ostatecznie wszyscy przeżyli obiad ;) A zupa była pyszna! Składniki na wywar: 1,5 l wody 2 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera kawałek pora 2 gałązki lubczyku 2 gałązki rozmarynu 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 2 liście laurowe sól do smaku Składniki na zupę: przygotowany wcześniej wywar 500 g podgrzybków(...)czosnku 2 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu śmietana 18% +do podania: łazanki lub makaron kokardki, świeża pietruszka CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy resztę składników na bulion i zalewamy wodą. Gotujemy bez przykrycia 40 - 60 minut (zupa powinna lekko "pyrkać"). Po tym czasie

My Culinary Art