Składniki: 3 skrzydełka drobiowe 200 g pieczarek 3-4 ziemniaki 2-3 marchewki 1 pietruszka lub seler siekana pietruszka i koperek 1 cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy olej do podsmażenia pieczarek Sposób przygotowania: 1. Umyte skrzydełka zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy. 2. Obrane warzywa kroimy wedle uznania (np. ziemniaki(...)cebulę w kostkę, a marchewkę i pietruszkę lub selera w słupki). Warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru. 3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, obsmażamy na patelni aż puszczą sok i dusimy bez przykrycia aż sok wyparuje. Pieczarki dorzucamy do zupy, gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. 4. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną zieleninkę. Smacznego
Kuchnia domowa Anijuż tak dawno, a ostatnio naszła mnie ochota i zrobiłam :) Składniki: 1 żeberko wędzone 500 g kiszonej kapusty 4-5 ziemniaków 1 marchewka 1 duża cebula 1 mały seler 1 duża laska kiełbasy liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminku Sposób przygotowania: 1. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. 2. Warzywa obrać, ziemniaki, marchewkę i selera
Kuchnia domowa AniŚwietna lekka zupa, którą robiłam już jakiś czas temu. Jest lekka i smaczna. Składniki: 3 marchewki 1 duży por puszka zielonego groszku wraz z zalewą (można użyć mrożonego) 1/2 selera 1 pietruszka 2/3 szklanki ryżu 2-3 litry wody liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka lubczyku siekana natka pietruszki i koperku sól, pieprz olej do obsmażenia warzyw Sposób przygotowania(...)Wlać do garnka wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę pokrojoną w półplasterki, seler oraz pietruszkę pokrojone w kostkę i gotować na małym ogniu pod przykryciem. 2. Por oczyścić, pokroić w talarki, posolić, popieprzyć, obsmażyć na oleju, przełożyć do gotującej się zupy. 3. Do zupy wsypać opłukany ryż, gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Dodać groszek razem
Kuchnia domowa AniLubię barszcz ukraiński, a teraz latem można go wzbogacić o botwinkę. Składniki: 1 pęczek botwinki z burakami 4 ziemniaki 1 puszka fasoli (białej lub czerwonej) 1 marchewka 1 mały seler 1 cebula ziele angielskie liść laurowy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany do zup (u mnie 12%) sól ,pieprz ocet majeranek kminek 3 drobiowe skrzydełka(...)Sposób przygotowania: 1. Skrzydełka płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy i odszumowujemy. 2. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, selera, cebulę, a także liść laurowy i ziele angielskie. 3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski botwinkę, buraki obieramy i ścieramy na tace jarzynowej. Buraczki zalewamy wrzątkiem. 4. Z zupy wyciągamy skrzydełka i dodajemy buraki
Kuchnia domowa Anirazem trochę inna zupa kalafiorowa. Po pierwszą wersję zapraszam tutaj: KLIK . Składniki: 1 mały kalafior 3 marchewki 3 ziemniaki 1 cebula 1 mały seler 1 łyżka oleju ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz mielony kminek 2-3 łyżki łyżki koncentratu pomidorowego siekana natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę drobno siekamy. Warzywa obsmażamy na patelni(...)łyżce oleju. 2. Dodajemy wodę, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i selera, a także liść laurowy i ziele angielskie. 3. W połowie gotowania dodajemy podzielony na różyczki kalafior. 4. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem i dodajemy siekaną natkę pietruszki. Smacznego!!! Źródło: My style-my everyday
Kuchnia domowa AniSkładniki: 4 nieduże udka 2 marchewki 1 por przyprawa do kurczaka woda mąka śmietana olej sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy siekana natka selera Sposób wykonania: 1. Udka umyć, osuszyć, przyprawić przyprawą do kurczaka. Zrumienić mocno na oleju z obu stron. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekanego pora. Dusić do miękkości(...)miseczce rozrobić śmietanę i mąkę (po 2 łyżki) i dodać trochę zimnej wody. Mięso wyjąć, wlać mieszankę z mąki, śmietany i wody, gotować do zagęszczenia sosu. Dodać siekaną natkę selera, doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec z powrotem dodać mięso. Całość dusić jeszcze 1-2 minuty. Smacznego
Kuchnia domowa Anijako dodatek do schabowego lub podaję taką kapustę z pieczywem i olejem lnianym. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 główki małej kapusty białej 2 cebulki 2 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 2 szklanki drobnej suchej fasoli 100 g boczku sól majeranek kminek w ziarenkach liść laurowy ziele angielskie Sposób wykonania: 1. Zaczynamy od fasoli. Fasolę przepłukać, zalać wodą, zagotować(...)odstawić, by napęczniała (taka podgotowana fasolka potem szybciej zmięknie). Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, marchew, selera i pietruszkę starte na tarce jarzynowej i gotować do miękkości. 2. Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości. 3. W tym samym czasie kapustę kiszoną przelać wodą, odcisnąć lekko i drobniej pokroić. Zalać wodą i ugotować. 4. Kiedy obie kapusty będą
Kuchnia domowa Anikupny zakwas, poszukajcie sprawdzonych, miejscowych, naturalnych producentów. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. około ½ litra zakwasu na barszcz 2 duże buraki 1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 opalona na ogniu cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 - 2 liście laurowe 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 100 g suszonych grzybów 1 łyżeczka majeranku szczypta(...)cukru sok z cytryny sól. pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora, buraki) myjemy, obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy opieczoną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, odrobinę soli. Na małym ogniu gotujemy wywar, do czasu, aż warzywa będą miękkie. W mniejszym garnku, na małym ogniu gotujemy grzyby w niedużej ilości
W kuchni Katiedlaczego odmawiać sobie dawnych przysmaków? Zapraszam na odsłonę wegetariańską. BAKŁAŻAN PO GRECKU. /źródło: VEGE KIKA ;/ na 4 porcje 2 duże marchewki 1 pietruszka 2 cebule mały kawałek selera sok z jednej cytryny 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz mielona czerwona słodka papryka szczypta ostrej mielonej papryki cząber, oregano(...)bakłażan 3 łyżki mąki olej do smażenia Bakłażana kroję w plastry, delikatnie solę i zostawiam na godzinę. To sposób na pozbycie się nieprzyjemnej goryczki. W tym czasie obieram marchew, seler i pietruszkę, ścieram na grubych oczkach. Cebulę siekam, szklę na oleju, po czym wrzucam warzywa, przyprawy. Duszę razem aż do miękkości, dodając pod koniec 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
W kuchni Karmel-itkiteż na zimno. Sprawdza się i jako danie obiadowe i na kolację. Składniki: 800 g dorsza lub morszczuka 500 g marchewki 2 - 3 pietruszki kawałek selera 2 cebule 100 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz liść laurowy 3 - 5 ziarenek ziela angielskiego mąka olej Wykonanie: Rybę pokroić na kawałki, doprawić i panierować w mące. Smażyć(...)oleju. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. W garnku podgrzać olej. Podsmażyć cebulę i dodać starte warzywa. Chwilę razem przesmażyć. Dolać wody, wrzucić liść i ziele i dusić przez około kwadrans. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze razem podgotować przez kilka minut, aż woda odparuje
Sto kolorów kuchnirestauracji Aubergine ," Gordona Ramsay'a składniki: ok 3 kg drobiowych części ( skrzydełka kurze , korpusy, szyje z kaczki, perliczki) 2 marchewki 3 - 4 pietruszki 1 mały seler lub 1/2 dużego 2 duże cebule 3 -4 łodygi selera naciowego 1 duży lub 2 mniejsze pory 1/2 główki czosnku ziele angielskie pieprz cały listki laurowe gałązka tymianku sól opcjonalnie
Stare Garymogłabym bez niej żyć. A ponieważ są moim domu krupnikowi miłośnicy - no to gotuję ! składniki ok 600 g żeberek 1 marchewka 2 pietruszki 1/2 selera 1 por - biała część, w plasterkach 1 cebula 2-3 ziemniaki garść suszonych grzybów 150 g kaszy pęczak 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz masło ok 2 l wody przygotowanie(...)szybkowarze, co znacznie skraca czas przygotowania. Jeżeli nie mam gotowego wywaru ani mięsa albo czasu, dodaję do wody kostkę rosołową (tak, przyznaję, używam kostek ). Wygodnie jest również ugotować pietruszki, seler i marchewki w dużych kawałkach a dopiero po ugotowaniu pokroić je w drobną kostkę. W tym przypadku pokrojone w kostkę ziemniaki i por gotujemy już po wyjęciu tych warzyw
Stare Garyjagnięcej bez kości 2 łyżki mąki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek do smażenia 1 czerwona cebula, obrana i grubo posiekana 2 łodygi selera naciowego , obrane i posiekane 1 marchew, obrana i grubo pokrojona 50 g boczku ( w oryginale P ancetta) , pokrojone 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 mały pęczek świeżego(...)Umieść mielone mięso w misce , następnie dodać mąkę sól i pieprz , dokładnie wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię , dodać oliwę ,mielone mięso i smażyć aż jagnięcina zbrązowieje. Do mięsa dodać cebulę, seler, marchew, boczek i czosnek, część listków rozmarynu i pomidory. Wlać bulion, dobrze wymieszać aby nie zostało nic przyklejonego do dna patelni. Jeżeli nie możemy naszej patelni wstawić do piekarnika, zawartość
Stare Garyzjeść bulion po prostu z lanymi kluskami lub makaronem. składniki: korpus i wszelkie pozostałości z upieczonej gęsi + ew szyja 2 marchewki 3 - 4 pietruszki 1 mały seler lub 1/2 dużego 2 duże cebule 1 duży lub 2 mniejsze pory 1/2 główki czosnku 5-6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 5 goździków 3 listki(...)laurowe parę gałązek lubczyku (opcjonalnie) liście selera (opcjonalnie) sos sojowy (opcjonalnie) sól 2500 ml wody przygotowanie Cebulę obrać z wierzchniej łupinki i dobrze opalić nad palnikiem . Mam płytę ceramiczną , kładę cebulę bezpośrednio na płycie i czekam aż się mocno przypiecze. Pieczone kości + ewentualne dodatkowe elementy tj szyje, wrzucić do dużego garnka, zalać 2,5 l. zimnej
Stare GaryWyszły dwa pojemniki o pojemności ok 160 ml każdy. składniki ok 1 szklanki wątróbki z gęsi (u mnie wątróbki z dwóch gęsi) 1 jajko parę listków selera naciowego 3 - 4 ząbki czosnku 1 szalotka 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprz białego mielonego ok 180 ml gorącego tłuszczu gęsi lub podgrzane masło przygotowanie Rozgrzać piekarnik(...)Włożyć wątróbki, jajka, sól, seler, czosnek, cebulę sól i biały pieprz do blendera. Podczas mieszania, powoli wlewać gorący tłuszcz do mieszaniny. Nadal mieszać, aż wszystko jest połączone i bardzo gładkie. Przelać do formy do pieczenia lub 2 małych foremek. Można dodatkowo przecedzić przez sito o drobnych oczkach. Wstawić naczynka do większego naczynia. Wypełnić gorącą
Stare Gary