seler - 8745 przepisów (strona:282/583)

Zupa warzywna z czerwoną fasolą 186

Pyszna, kolorowa zupa, na którą przepis znalazłam u Agaty. Lekko zmodyfikowałam recepturę. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów siekanych 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler (bulwa) 1 czerwona papryka 1 por 1 ząbek czosnku 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki kminku sól, pieprz, cukier(...)smaku 1 litr wody mielona słodka papryka odrobina chilli Sposób przygotowania: 1. Marchewkę, pietruszkę, paprykę i selera pokroić w kostkę. Pora posiekać. 2. W garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć chwilę. 3. Wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek i gotować do miękkości. Pod koniec dodać pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę. Dodać koncentrat wedle uznania

Kuchnia domowa Ani
Sałatka szynkowa 369

Propozycja sałatki na świąteczny stół. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Nieznacznie go zmodyfikowałam. Składniki: 1 mały słoik selera pokrojonego w paski 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 2 jabłka 4-5 jajek 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 20 dag szynki konserwowej posiekany szczypiorek sól, pieprz majonez 2 pomidory Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę(...)Kukurydzę i selera odsączyć z zalewy. 3. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę. 4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, jabłka obrać, pokroić pomidory i jabłka w kostkę. 5. Szynkę pokroić w paseczki lub kostkę, a plastry ananasa w kostkę. 6. Cebulę drobno posiekać. 7. Wszystko wymieszać, dodać majonez, szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa pieczarkowa 178

Składniki: 3 skrzydełka drobiowe 200 g pieczarek 3-4 ziemniaki 2-3 marchewki 1 pietruszka lub seler siekana pietruszka i koperek 1 cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy olej do podsmażenia pieczarek Sposób przygotowania: 1. Umyte skrzydełka zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy. 2. Obrane warzywa kroimy wedle uznania (np. ziemniaki(...)cebulę w kostkę, a marchewkę i pietruszkę lub selera w słupki). Warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru. 3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, obsmażamy na patelni aż puszczą sok i dusimy bez przykrycia aż sok wyparuje. Pieczarki dorzucamy do zupy, gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. 4. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną zieleninkę. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kapuśniak 167

już tak dawno, a ostatnio naszła mnie ochota i zrobiłam :) Składniki: 1 żeberko wędzone 500 g kiszonej kapusty 4-5 ziemniaków 1 marchewka 1 duża cebula 1 mały seler 1 duża laska kiełbasy liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminku Sposób przygotowania: 1. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. 2. Warzywa obrać, ziemniaki, marchewkę i selera

Kuchnia domowa Ani
Zupa z ryżem, groszkiem i porem 162

Świetna lekka zupa, którą robiłam już jakiś czas temu. Jest lekka i smaczna. Składniki: 3 marchewki 1 duży por puszka zielonego groszku wraz z zalewą (można użyć mrożonego) 1/2 selera 1 pietruszka 2/3 szklanki ryżu 2-3 litry wody liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka lubczyku siekana natka pietruszki i koperku sól, pieprz olej do obsmażenia warzyw Sposób przygotowania(...)Wlać do garnka wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę pokrojoną w półplasterki, seler oraz pietruszkę pokrojone w kostkę i gotować na małym ogniu pod przykryciem. 2. Por oczyścić, pokroić w talarki, posolić, popieprzyć, obsmażyć na oleju, przełożyć do gotującej się zupy. 3. Do zupy wsypać opłukany ryż, gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Dodać groszek razem

Kuchnia domowa Ani
Barszcz ukraiński z botwinką 164

Lubię barszcz ukraiński, a teraz latem można go wzbogacić o botwinkę. Składniki: 1 pęczek botwinki z burakami 4 ziemniaki 1 puszka fasoli (białej lub czerwonej) 1 marchewka 1 mały seler 1 cebula ziele angielskie liść laurowy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany do zup (u mnie 12%) sól ,pieprz ocet majeranek kminek 3 drobiowe skrzydełka(...)Sposób przygotowania: 1. Skrzydełka płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy i odszumowujemy. 2. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, selera, cebulę, a także liść laurowy i ziele angielskie. 3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski botwinkę, buraki obieramy i ścieramy na tace jarzynowej. Buraczki zalewamy wrzątkiem. 4. Z zupy wyciągamy skrzydełka i dodajemy buraki

Kuchnia domowa Ani
Zupa kalafiorowa II 172

razem trochę inna zupa kalafiorowa. Po pierwszą wersję zapraszam tutaj: KLIK . Składniki: 1 mały kalafior 3 marchewki 3 ziemniaki 1 cebula 1 mały seler 1 łyżka oleju ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz mielony kminek 2-3 łyżki łyżki koncentratu pomidorowego siekana natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę drobno siekamy. Warzywa obsmażamy na patelni(...)łyżce oleju. 2. Dodajemy wodę, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i selera, a także liść laurowy i ziele angielskie. 3. W połowie gotowania dodajemy podzielony na różyczki kalafior. 4. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem i dodajemy siekaną natkę pietruszki. Smacznego!!! Źródło: My style-my everyday

Kuchnia domowa Ani
Udka w sosie marchewkowo-porowym 159

Składniki: 4 nieduże udka 2 marchewki 1 por przyprawa do kurczaka woda mąka śmietana olej sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy siekana natka selera Sposób wykonania: 1. Udka umyć, osuszyć, przyprawić przyprawą do kurczaka. Zrumienić mocno na oleju z obu stron. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekanego pora. Dusić do miękkości(...)miseczce rozrobić śmietanę i mąkę (po 2 łyżki) i dodać trochę zimnej wody. Mięso wyjąć, wlać mieszankę z mąki, śmietany i wody, gotować do zagęszczenia sosu. Dodać siekaną natkę selera, doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec z powrotem dodać mięso. Całość dusić jeszcze 1-2 minuty. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kapusta mieszana z fasolą 171

jako dodatek do schabowego lub podaję taką kapustę z pieczywem i olejem lnianym. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 główki małej kapusty białej 2 cebulki 2 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 2 szklanki drobnej suchej fasoli 100 g boczku sól majeranek kminek w ziarenkach liść laurowy ziele angielskie Sposób wykonania: 1. Zaczynamy od fasoli. Fasolę przepłukać, zalać wodą, zagotować(...)odstawić, by napęczniała (taka podgotowana fasolka potem szybciej zmięknie). Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, marchew, selera i pietruszkę starte na tarce jarzynowej i gotować do miękkości. 2. Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości. 3. W tym samym czasie kapustę kiszoną przelać wodą, odcisnąć lekko i drobniej pokroić. Zalać wodą i ugotować. 4. Kiedy obie kapusty będą

Kuchnia domowa Ani
Barszcz wigilijny 462

kupny zakwas, poszukajcie sprawdzonych, miejscowych, naturalnych producentów. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. około ½ litra zakwasu na barszcz 2 duże buraki 1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 opalona na ogniu cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 - 2 liście laurowe 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 100 g suszonych grzybów 1 łyżeczka majeranku szczypta(...)cukru sok z cytryny sól. pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora, buraki) myjemy, obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy opieczoną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, odrobinę soli. Na małym ogniu gotujemy wywar, do czasu, aż warzywa będą miękkie. W mniejszym garnku, na małym ogniu gotujemy grzyby w niedużej ilości

W kuchni Katie
BAKŁAŻAN PO GRECKU 238

dlaczego odmawiać sobie dawnych przysmaków? Zapraszam na odsłonę wegetariańską. BAKŁAŻAN PO GRECKU. /źródło:  VEGE KIKA ;/ na 4 porcje 2 duże marchewki 1 pietruszka 2 cebule mały kawałek selera sok z jednej cytryny 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz  mielona czerwona słodka papryka szczypta ostrej mielonej papryki  cząber, oregano(...)bakłażan 3 łyżki mąki olej do smażenia Bakłażana kroję w plastry, delikatnie solę i zostawiam na godzinę. To sposób na pozbycie się nieprzyjemnej goryczki. W tym czasie obieram marchew, seler i pietruszkę, ścieram na grubych oczkach. Cebulę siekam, szklę na oleju, po czym wrzucam warzywa, przyprawy. Duszę razem aż do miękkości, dodając pod koniec 2,5 łyżki koncentratu  pomidorowego

W kuchni Karmel-itki
Bulion drobiowy na pieczonych kościach 202

restauracji Aubergine ,"  Gordona Ramsay'a składniki: ok 3 kg  drobiowych części ( skrzydełka kurze ,  korpusy, szyje  z kaczki, perliczki) 2 marchewki 3 - 4 pietruszki 1 mały seler lub 1/2 dużego 2 duże cebule 3 -4 łodygi selera naciowego 1 duży lub 2 mniejsze pory 1/2 główki czosnku ziele angielskie pieprz cały listki laurowe gałązka tymianku sól opcjonalnie

Stare Gary
Krupnik 192

mogłabym bez niej żyć. A ponieważ są  moim domu    krupnikowi  miłośnicy - no to gotuję ! składniki ok 600 g żeberek 1 marchewka 2 pietruszki 1/2 selera 1 por  - biała część, w plasterkach 1 cebula 2-3 ziemniaki garść suszonych grzybów 150 g kaszy pęczak 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz masło ok 2 l wody przygotowanie(...)szybkowarze, co znacznie skraca czas przygotowania. Jeżeli nie mam gotowego wywaru ani mięsa albo czasu, dodaję do wody kostkę rosołową (tak, przyznaję, używam kostek ). Wygodnie jest również ugotować pietruszki, seler i marchewki w dużych kawałkach a dopiero po ugotowaniu pokroić je w drobną kostkę. W tym przypadku pokrojone w kostkę ziemniaki i por gotujemy już po wyjęciu tych warzyw

Stare Gary
Placek pasterski czyli shepherd’s pie 207

jagnięcej bez kości  2 łyżki mąki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek do smażenia 1 czerwona cebula, obrana i grubo posiekana  2 łodygi selera naciowego , obrane i posiekane 1 marchew, obrana i grubo pokrojona 50 g   boczku ( w oryginale P ancetta)  ,   pokrojone 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 mały pęczek świeżego(...)Umieść mielone mięso w misce , następnie dodać mąkę sól i pieprz , dokładnie wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię , dodać oliwę ,mielone mięso i smażyć aż jagnięcina zbrązowieje. Do mięsa dodać cebulę, seler, marchew, boczek i czosnek, część listków rozmarynu i pomidory. Wlać bulion, dobrze wymieszać aby nie zostało nic przyklejonego do dna patelni. Jeżeli nie możemy naszej patelni wstawić do piekarnika, zawartość

Stare Gary
Wywar na kościach z pieczonej gęsi 162

zjeść  bulion po prostu z lanymi  kluskami lub makaronem.  składniki: korpus i wszelkie pozostałości z upieczonej gęsi + ew szyja 2 marchewki 3 - 4 pietruszki 1 mały seler lub 1/2 dużego  2 duże cebule 1 duży lub 2 mniejsze pory 1/2 główki czosnku 5-6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu  5  goździków 3 listki(...)laurowe parę  gałązek  lubczyku (opcjonalnie) liście selera (opcjonalnie) sos sojowy (opcjonalnie) sól 2500 ml wody przygotowanie Cebulę obrać z wierzchniej łupinki i dobrze opalić nad palnikiem . Mam płytę ceramiczną , kładę cebulę bezpośrednio na płycie i czekam aż się mocno przypiecze.  Pieczone kości + ewentualne dodatkowe elementy tj szyje, wrzucić do dużego garnka, zalać 2,5 l.  zimnej

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania