SKŁADNIKI: 1,5 szklanki (40 g) suszonych grzybów (użyłam borowików) 250 g mrożonych grzybów (np. podgrzybków) - opcjonalnie, nie są konieczne 1 duża lub 2 małe marchewki 0,5 małego selera kawałek pora (około 10 cm) 1 pietruszka 1 duża cebula 10 -12 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 3-4 łyżki masła (opcjonalnie oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju(...)całą noc). Po tym czasie odcedź grzyby, nie wylewaj wody po nich. Wlej ją do garnka, dolej 1 litr zimnej wody, wrzuć również obraną i przekrojoną na pół marchewkę, seler, por i pietruszkę w całości, dorzuć ziele angielskie i liście laurowe i zagotuj. W razie konieczności zgarnij szarą pianę, która zbierze się po zagotowaniu wywaru. Na patelni rozgrzej 2 łyżki
Słodko-Słony Świat Ilonyłopatki wieprzowej 0,6 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg surowego boczku 0,5 kg mięsa drobiowego np. udek 2 spore marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 2 czerstwe bułki kajzerki 5 jajek 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych(...)pychota :) Każdy gatunek mięsa umyć, a następnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, marchewki, pietruszki i selera. W międzyczasie usmażyć wątróbkę (bez jakichkolwiek dodatków). Kiedy wszystkie gatunki mięsa będą już miękkie, należy wyjąć mięso i jarzyny z sosu. Wystudzić. Sos zlać do jednego naczynia
Świat Domowej Kuchnibulionu 10 dag kolorowego makaronu szklanka zielonego groszku (konserwowego) 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula kawałek pora łyżka masła + łyżka oleju 1/2 szklanki śmietany 12% szczypiorek sól, pieprz Do pełnego obiadu, naturalnie niezbędna jest zawsze zupa. Tym razem lekka, warzywna zupa, z dodatkiem zielonego groszku i 3-kolorowego makaronu. W garnku rozgrzać masło(...)olejem, dodać cebulę pokrojoną w półkrążki z porem i marchewką również pokrojoną w półkrążki. Chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać bulion, dodać seler naciowy pokrojony w plasterki, zagotować. Gotować wszystko razem przez około 25-30 minut. Dodać makaron i groszek zielony. Gotować 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, chwilę zagotować i wyłączyć. Zupę podawać posypaną
Świat Domowej Kuchnijajek 3 plastry ananasa 1 puszka groszku konserwowego 1 słoik selera (najepiej z ananasem) 2 średnie ogórki kiszone por zielony (około 15 cm) 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki majonezu sól pieprz Dziś propozycje na nowy sałatkowy kolor. Zielony. Sałatka jest lekka i ma przyjemny lekko słodkawy posmak. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Ugotowane jajka, ananasa i ogórki pokroić w dość(...)drobną kostkę. Seler wyjąć ze słoika, przełożyć na sitko, odcisnąć z zalewy i lekko pokroić. Por wymyć i pokroić w cienkie talarki. Następnie dodać dobrze odcedzony groszek konserwowy, musztardę i majonez. Doprawić solą i pieprzem wg uznania i całość delikatnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny, żeby sałatka dobrze się "przegryzła". Źródło: salatkowo.pl linkwithin_text='Zobacz
Świat Domowej Kuchnibrukselki (świeżej lub mrożonej) 1 podudzie kurczaka kostki rosołowe 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 4 średnie ziemniaki łyżka masła 3-4 łyżki mąki sól pieprz Zupa brukselkowa, to jedna z miłych odmian zupy jarzynowej z większą ilością brukselki. Brukselka jest na tyle charakterystycznym warzywem, że swoim posmakiem nadaje bardzo oryginalny i ciekawy smak całej zupie. Serdecznie polecam. Zaczynamy(...)brukselki. Umyć ją i ewentualnie obrać z gorszych listków z zewnątrz. W dużym garnku zagotować 3 - 3,5 litra wody. Wrzucić do niej brukselkę. Następnie obrać marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać do brukselki. Umyć mięso z drobiu. Dodać do zupy. Całość doprawić kostkami rosołowymi wg uznania. Gotować wszystko na małym ogniu około 1 godziny. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
Świat Domowej Kuchniziemniaków 5 dag kaszy jęczmiennej 1 cebula 2 marchewki 1/4 małego selera średni korzeń pietruszki 1,5 litra bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól i pieprz 2 jajka na twardo Czas chłodów zdecydowanie już nastał. Więc na zimny czas, nieocenionym daniem będzie pyszna, treściwa zupa - którą(...)dzisiaj mam przyjemność zaprezentować. Przepis na tą ciekawą zupę znalazłam na blogu pokochajgotowanie . Warzywa obrać. Cebulę i czosnek drobno posiekać, natomiast marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, zalać bulionem i gotować całość do miękkości warzyw. Pod koniec dodać ugotowaną kaszę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zabielić śmietaną. Gotową zupę
Świat Domowej Kuchnirozmaryn ( Kamis ) – 1 szczypta – masło – 1 łyżka – oliwa z oliwek – 50 ml Warzywa : - por – 1 szt – marchew – 1 szt – seler – 1 szt – oliwa z oliwek – 50 ml – masło – 1 łyżka Dodatkowo : - duża pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na maśle – 2 szt – drobno starty parmezan(...)każdej strony. Na sam koniec dodajemy łyżkę masła. Zostawiamy chwilę w sosie. Warzywa : Na patelni rozgrzewamy oliwę. |Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i stare na grubych oczkach marchew i seler. Dusimy razem ok. 15-20 minut. Doprawiamy odrobiną soli. Dodajemy łyżkę masła na koniec. Mieszamy do rozpuszczenia. Całośc : Na talerzu układamy chrupiący chleb. Przykrywamy grubą warstwą warzyw w maślanym sosie
Ostra na Słodkoprzyprawach. Przepis zainspirowny kuchnią tajską , ale przyrządzony całkowicie po mojemu. Danie smaczne , a zarazem lekki i dietetyczne. SKŁADNIKI: * filet z dorsza – 2 szt * marchew – 2 szt * mały seler – 1 szt * por – 1 szt * cebula dymka – 1 szt * mleko kokosowe – 250 ml * curry – 1 łyżeczka * sól – do smaku * pieprz – do smaku * chilli(...)szczypta * oliwa z oliwek – 100 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ryby oczyszczamy , oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem. Marchew i obrany seler kroimy w słupki. Cebulkę drobno siekamy , pora kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy , wrzucamy pokrojone warzywa i przesmażamy kilka minut. Dodajemy nasze ryby i zalewamy mlekiem kokosowym. Doprawiamy curry , solą pieprzem i chili. Przykrywamy
Ostra na Słodkołyżka drobno posiekanego rozmarynu 1 łyżka bułki tartej 1/2 łyżki drobno posiekanego tymianku 1 łyżka drobno posiekanych pistacji odrobina oliwy sól, pieprz Składniki na puree: 3 ziemniaki 1/2 selera 1 łyżka masła 2 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 20-30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Kotlety jagnięce płuczemy, osuszamy i smażymy na złoto na maśle klarowanym (kilka(...)pędzelka i obtaczamy w posypce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy na kilka minut, żeby mięso odetchnęło. 3. Ziemniaki i seler obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy z masłem i mlekiem, doprawiamy gałką muszkatołową. 4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pomidorki i smażymy, aż popęka skórka
My Culinary Artwiele moich przepisów, m.in. ten na bulionetkę. Zachęcam Was do czytania: Małopolski Apetyt Bulionetka warzywna. Składniki: 600 g marchewki 200 g pietruszki pęczek natki 200 g selera 50 g selera naciowego 100 g pora 200 g obranych pomidorów 200 g cukinii 2 ząbki czosnku pęczek lubczyku 1/3 pęczka koperku 4 listki laurowe 3 gałązki rozmaryny 10 ziaren ziela angielskiego
Miksturownikrobiłam. Składniki: 0,5 kg mięsa chudego ( ja użyłam łopatki) 0,5 kg podgardla ze skórą 0,5 kg wątroby ( ja użyłam drobiowej) 2 marchewki 1 seler 2 pietruszki 3 cebule 2 czerstwe bułki (kajzerki) 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 szklanki wody 5 łyżek majeranku sól, pieprz do smaku 3 jajka(...)podgardle ze skórą. Wlewamy wodę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 1h. Po tym czasie dodajemy obrane marchewki, cebulę, pietruszkę,seler, bułki. Wszystko gotujemy jeszcze 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy wątrobę i gotujemy 15 minut. Ostudzamy. Mięso oczyszczamy jeżeli są kości, czy chrząstki,. Wszystko musimy przepuścić przez maszynkę
Niezły Młynekzaproponuję takie oto roladki. Alternatywa dla ryby po grecku. Smakuje tak samo, wygląda troszkę inaczej. Polecam Składniki: 70 dag filetu z tilapii 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por-biała część 1 słoiczek koncentratu pomidorowego z czosnkiem pół szklanki wody mąka do panierki olej do smażenia sół,pieprz do smaku Wykonanie: Filety dobrze nacieramy solą i pieprzem zobu(...)stron. Do garnuszka starkowujemy marchew,pietruszkę, siekamy drobno pora i selera,zalewamy wodą oby zakryło w\warzywa, solimy. Dusimy do prawie całkowitego wyparowania wody. Warzywa układamy na sicie zeby ściekły. Kiedy ostygną wykładamy porcjami na filet tilapii, uciskamy warzywa, zwijamy roladki,spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę panierujemy mące smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron. W garnuszku wlewamy pół
Z Majeczką w kuchnigruszkami i imbirem (4 porcje) Przygotowanie wraz z pieczeniem buraków ok. 1,5 h Składniki: 450 g średnich buraków, umytych 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę 1 łodyga selera, posiekana w kostkę 2 dojrzałe gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki(...)około godzinę, do miękkości. Wyjmij z piekarnika, obierz je ze skórki i pokrój na 1 cm kostkę. W średnim rondlu na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę wraz z selerem i smaż, często mieszając, około 10 minut, do lekkiego zarumienienia. Następnie wmieszaj gruszki, imbir i buraki. Smaż, mieszając od czasu do czasu, około 7 minut i dodaj bulion, liść laurowy
karmelowytutaj . Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 130 g czosnku 1 łyżka masła 60 g pietruszki 120 g selera 700 ml bulionu warzywnego 1 prostokątny serek topiony Sól morska Świeżo zmielony pieprz 4 kromki chleba tostowego Sos: ½ szklanki listków natki pietruszki ½ szklanki listków świeżej bazylii ¼ szklanki Kujawskiego z bazylią(...)ząbki czosnku ½ łyżeczki soli morskiej Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim czosnek, aż uzyska złotawy kolor. Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy serek topiony, pokrojone warzywa i przesmażony czosnek. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie, około 20 minut. Zupę blendujemy, przyprawiamy solą
Kulinarne przygody GatitySkładniki na 2-3 porcje królika po sycylijsku: 500 ml wywaru z królika lub kurczaka 500 g mięsa z królika, pociętego na 6 w miarę równych części 30 g selera, pokrojonego w drobną kostkę 40 g kopru włoskiego, pokrojonego w drobną kostkę 30 g cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 szalotka, pokrojona w piórka 2 suszone pomidorki(...)oliwy. Wrzucamy naszego królika i smażymy z każdej strony na brązowy kolor, dosłownie kilka minut. Wyciągamy na talerz i odstawiamy na bok. 2. Na tę samą patelnię wrzucamy seler, koper, szalotkę i cebulę. Smażymy, cały czas potrząsając, aż do zarumienienia. Wlewamy ocet, dodajemy cukier i przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie i redukujemy (około 10 minut), aż sos stanie się bardzo
My Culinary Art