seler - 8745 przepisów (strona:215/583)

KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM 172

Danie obiadowe idealne z ryżem, kaszą kus kus bądź makaronem. Pachnące imbirem i mleczkiem kokosowym. Warzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów. Składniki: udka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam(...)warzywami. Pokroiłam cebulę i podsmażyłam ją na tłuszczu na którym wcześniej  smażyłam kurczaka. Dodałam do niej pokrojone w plasterki - marchewkę i pietruszkę. Chwilę je smażyłam i wsypałam kawałki selera naciowego. Na tarce starłam imbir i ząbki czosnku. Doprawiłam solą,curry i papryką. Wymieszałam i dodałam do warzyw podsmażonego wcześniej kurczaka.  Podlałam szklanką bulionu. Przykryłam przykrywką i dusiłam

potrawyregionalne
WCZESNOJESIENNA MINESTRONE 178

idzie bombę witaminową. Składniki: 500 ml / 1 l bulionu warzywnego kawałek dyni 1 szt. cukinii 2 szt.marchewki 2 szt.pietruszki 2 szt.ziemniaków garść świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 łodygi selera naciowego 1 szt.cebuli 1 ząbek czosnku kawałek białej części pora 2 szt.pomidorów świeże gałązki tymianku świeże gałązki oregano 1 liść laurowy sól pieprz oliwa do smażenia kawałek parmezanu(...)pestek. Następnie pokroiłam je na mniejsze części.      Do szerokiego, rozgrzanego rondla wlałam oliwę. Wrzuciłam cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Dodałam gałązki ziół i listek laurowy. Następnie seler naciowy.   Dodałam fasolkę szparagową. Kolej na dynię.   Następnie powędrowały do rondelka ziemniaki. Dorzuciłam  plasterki pora.   Warzywa powinny być miękkie ale nie przyrumienione. Można podlewać je stopniowo

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I IMBIREM 203

dyni z mleczkiem kokosowym  z dodatkiem świeżego imbiru. Jest sycąca, lekka i naprawdę pyszna. Składniki: 500 g kawałka dyni puszka  mleczka kokosowego 2 szt. marchewek średni seler 1 większy ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru 4-5 łyżek oleju sezamowego 1 l wody lub  bulionu 1-2 łyżeczki przyprawy garam masala * łyżeczka czerwonej(...)również pokroiłam na kawałki. W garnku rozgrzałam olej sezamowy tłoczony na zimno. Daje on rewelacyjny lekki i orzechowy smak. Wsypałam pokrojoną cebulę.  Gdy się zeszkliła, dodałam marchewkę i seler.  Po około 5 minutach dodałam kawałki ziemniaka. Dodałam starty na tarce korzeń imbiru i czosnek. Wymieszałam warzywa.    Następnie po około 5 minutach wsypałam pokrojoną dynię. Przyprawiłam pastą

potrawyregionalne
KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR 203

MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY   Składniki: 5-6 udek z kurczaka ( lub innych, dowolnych jego części) 1-2 szklanki kaszy bulgur 2 szt. marchewek 1 cebula pół selera kawałek zielonej części pora 10 szt. pieczarek łyżka kaparów 1 bulwa fenkułu ( kopru włoskiego) spory kawałek świeżego korzenia imbiru 4 ząbki czosnku łyżka przyprawy garam masala (kolendra,goździki,liść laurowy, pieprz(...)przez około 10 minut, aż nabierał złotego koloru. Następnie dodałam starty korzeń imbiru i starte ząbki czosnku. Wymieszałam i smażyłam przez 3 minuty. Dodałam plasterki marchewek. Po chwili kawałki selera i plasterki pora.  Podlałam warzywa wodą, przykryłam i smażyłam aż warzywa stały się miękkie. Dołożyłam plasterki pieczarek. Dodałam sól, pieprz i smażyłam jeszcze około 10 minut. Na koniec wsypałam

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 194

charakteru i pysznego smaku. Idealnie rozgrzewający w jesienne dni. Ze zwykłego kalafiora powstała naprawdę wykwintna i pełna smaku zupka.   Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 marchewka 1 mały seler kawałek pora 1 duża lub dwie małe cebule 2-3 ząbki czosnku mały około 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru 400 ml mleczka kokosowego 1l bulionu warzywnego lub wody oliwa(...)bułki podsmażone na oliwie z ziołami suszone plasterki szynki parmeńskiej zarumienione na oliwie  W głębszym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojoną cebulę i pora.  Dodałam pokrojonego w kostkę selera i marchewkę.    Do warzyw powędrowały na koniec różyczki kalafiora.  Warzywa smażyłam przez około 15 minut. Dodałam masło i co jakiś czas mieszałam. Starłam czosnek i imbir. Wsypałam

potrawyregionalne
KRUPNIK 158

wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie. Idealnie rozgrzewa i syci.Polecam!   Składniki: 2 litry wody 1 marchew 1 pietruszka kawałek pora 3-4 ziemniaki pół małego selera pół lub jedna mała cebula 100 g kaszy jęczmiennej pęczak firmy KUPIEC 3 szt. suszonych grzybków 2-3 łyżki galaretki z pieczeni łyżka masła 3 liście laurowe 5 szt.ziela angielskiego(...)liście laurowe i suszone grzybki. Jeśli gotujecie zupę na mięsie należy go dodać i gotować przez około 20 minut Pora pokroiłam w cienkie plasterki a cebulę w kostkę. Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Możecie jeśli wolicie pokroić warzywa w drobną kostkę. Podsmażyłam warzywa na maśle. Dodałam również do nich galaretkę z pieczeni. Nie jest

potrawyregionalne
Risotto z bakłażanem 192

osób) 1 szklanka ryżu arborio do risotta   0,8-1 litr bulionu warzywnego  200 ml białego wina 1 bakłażan 1 cebula 3-4  łodygi selera naciowego 50 g masła 100 g startego parmezanu 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek extra vergine 5 sztuk pieczarek natka pietruszki sól świeżo zmielony czarny pieprz Bakłażana umyłam i pokroiłam(...)można ich nie dodawać. Ja uznałam,że nadadzą daniu smak i tak było.  W drugim garnku rozpuściłam połowę masła i 2 łyżki oliwy. Zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy  i starty czosnek przez kilka minut do miękkości cebuli. Kolej na ryż. Wsypałam go do warzyw i mieszałam przez około 2-3 minuty. Wlałam wino, a gdy wyparowało

potrawyregionalne
RISOTTO Z WARZYWAMI 184

szklanka ryżu arborio do risotta   1 litr bulionu warzywnego lub wody 4-5 łyżek masła kieliszek białego wytrawnego wina 1 cebula 1 żółta/zielona cukinia 2 łodygi selera naciowego 2 pomidory 2 ząbki czosnku 5-7 cienkich plasterków wędzonego boczku ( niekoniecznie- można go pominąć ) 50 g parmezanu szczypta szafranu łyżeczka kurkumy pół łyżeczki mielonego kminku sól świeżo mielony(...)Wsypałam ryż i podsmażałam go przez około minutę. Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Wsypałam do ryżu przyprawy. Kolejno dodawałam warzywa; drobno pokrojony seler naciowy, cukinię, pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek. Wszystko wymieszałam i smażyłam przez około 5 minut. W międzyczasie  pokroiłam w kostkę pomidory. Dodałam je do risotta.  Kolej

potrawyregionalne
Zupa z dynią, jarmużem i pistou 180

dyni, pieczonej po szczypcie cynamonu, kminu rzymskiego i kolendry 2 łyżki oliwy 1 ½ l warzywnego bulionu 100 g jarmużu pęczek dymki 1 czosnek solo 1 pietruszka kawałek selera 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka pomidorowego przecieru 1 łyżeczka świeżego tymianku 2 łyżki oliwy szczypta szafranu sól, czarny pieprz i słodka papryka do smaku pokrojona w piórka dymka i kawałki manchego(...)dopraw przyprawami, skrop oliwą i posól. Piecz w piekarniku nastawionym na 150ºC przez 30 minut. Pokrój dymkę w piórka (część odłuż do posypania), czosnek w plasterki, a pietruszkę i seler w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż. Dodaj pokrojony jarmuż (same liście), pomidory, przecier i bulion. Dopraw przyprawami i gotuj zupę przez 15 minut. Dodaj pieczoną dynią i gotuj

codojedzenia
Zupa porowa z pulpecikami i prażoną cebulką 136

moich przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 1 duży por 3-4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1-2 łyżki masła 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego śmietana prażona cebulka sól, pieprz Pulpeciki: 200g mięsa mielonego 1/2 suchej bułki + mleko do namoczenia 1/2 cebuli mąka (opcjonalnie) sól(...)kuleczki) wrzucić listki laurowe i ziele angielskie.  Umytego pora pokroić w plasterki i poddusić na maśle. Pora przełożyć do garnka z wywarem. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera) i gotować do miękkości. Śmietanę rozmieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Wrzucić pulpeciki, doprawić do smaku i posypać prażoną cebulką

Di gotuje
Zupa ziemniaczana (kartoflanka) 682

mięsną, bo przecież takie są najlepsze. Składniki: 1 kg kości schabowych 2 l wody 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 6 średnich ziemniaków 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 łyżka majeranku 1 łyżka sosu sojowego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz Kości umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować wywar. Wyciągnąć  kości(...)obkroić z nich mięso. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę drobno posiekaną, dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki lub plasterki, seler, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmażyć chwilę na patelni i dodać do wywaru wraz z liściem laurowym , zielem angielskim i solą. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać sos sojowy, pieprz i majeranek oraz mięso obrane z kości

O kuchni z uczuciem
Krupnik z brokułem 180

wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com mięso drobiowe na wywar (może być dowolne) około 3/4 szklanki pęczaku   300g brokuła 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę(...)selera i pora) oraz opłukaną kaszę.   Około 7 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucić rozdzielone różyczki brokuła. Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej zieleniny. Doprawić do smaku.   Do zupy dodałam mięso, z którego gotował się wywar

Di gotuje
pikantne żeberka z rękawa 151

Porządny kawał pikantnego mięcha to idealne danie dla faceta. Mój bardzo lubi żeberka. Składniki: 1 kg żeberek kątów 2 cebule 3 gałązki selera nać cebuli liście laurowe ziele angielskie 1 łyżeczka soli zmiękczającej mięsa pieprz kolendra ostra i słodka papryka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Mięso opłukać i pokroić na porcje. Przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól zmiękczającą(...)wymieszać z olejem i natrzeć mięso. Odstawić na dwie godziny do lodówki. Cebulę pokroić w krążki. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, obłożyć liśćmi selera, nacią i cebulą. Piec w zamkniętym naczyniu około 90 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
królik w sosie kurkowym 182

sosem. Składniki: 6 nóżek z królika 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 300 g kurek szklanka kwaśnej śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki cebula 2 łodygi kopru 2-3 liście selera sól, pieprz ostra i słodka papryka 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego  kolendra smalec 2 łyżki oleju Trzy ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z przyprawami(...)olejem. Natrzeć mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na smalcu. Wrzucić mięso, podsmażyć z obu stron na złoto. Dodac seler, koper, ziele angielskie i liście laurowe. Zalać szklanką wody i dusić około półtorej godziny na małym ogniu. Kurki oczyścić, usmażyć na maśle. Przyprawić, dodac natkę i śmietanę. Odparować i polać królika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
surówka z pekińskiej i marchewki 140

wyobrażam sobie obiadu bez surówki. Ta, choć przygotowana z prostych składników to bomba witaminowa. Składniki: 2 marchewki kawałek kapusty pekińskiej ćwiartka selera kilka gałązek koperku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka ostrego chrzanu 1/2 łyżeczki cukru sól do smaku Marchewki i seler obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Kapustę drobno posiekać, koperek także. Śmietanę wymieszać z chrzanem, solą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia