seler - 8745 przepisów (strona:208/583)

Zupa kolorowa z pomidorami i papryką 181

Tradycyjna pomidorowa troszkę nam się przejadła... Dlatego tym razem powstał taki mix jarzynowej z pomidorową. Pyszna, rozgrzewająca i wciągająca :) czerwona papryka idealnie wzmacnia smak zupy. Składniki: 1/2 selera 1 pietruszka 2-3 marchewki 2 świeże pomidory 1 papryka czerwona kilka średnich ziemniaków kilka listków świeżego majeranku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 100 ml śmietany 30% 1 łyżka(...)może być też świeży) szczypta ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano   sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy obrany seler i pietruszkę. Po 10-15 minutach dorzucamy pokrojoną w plasterki (lub jak kto woli w kostkę czy słupki) marchewkę. Dodajemy trochę pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy warzywa zaczną

Kolorowy Przepisownik
Karczek peklowany i pieczony 220

mnie około 1,3 kg 3 liście laurowe na 1/2 l wody cała łyżka soli  pieprz ziarnisty- 3 ziarnka ziele angielskie - 3 ziarnka 5 ząbków czosnku kawałek selera, cale jabłko ostra papryka mielona i pieprz czarny, jeśli mamy suszoną papryczkę chili to pokruszyć na mięso Przygotowanie : Na 3 dni wkładamy mięso do słonej wody z przyprawami i umieszczamy naczynie(...)ręcznikiem papierowym, obsmażamy krótko z obu stron tak by zamknęły się pory Po lekkim wystudzeniu mięsa nacieramy je przeciśniętym czosnkiem, posypujemy ostrą papryką, pieprzem, przekładamy do foremki, obkładamy plastrami selera i ćwiartkami jabłka Pieczemy w brytfance wpierw w temp. 200 *C ( przez około 15 min.) potem przez około 45  min. w temp. 170*C (przykryłam

Proste Potrawy
Zupa kalafiorowa 165

można się tą zupą najeść, choć to pewnie rzecz względna☺ 1 h ok. 3 l Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 5 marchewek 5 średnich ziemniaków 1 por 0,5 selera 1 średni kalafior 3 łyżki śmietany (opcjonalnie jogurt naturalny) Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, biały pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Wykonanie: Na początek przygotowujemy wywar. Nastawiamy 3,5 l wody(...)gotujemy w nich skrzydełka przez ok. 40 min. Później z powierzchni wywaru zbieramy osad. W tym czasie, obieramy pozostałe warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i kalafior z liści. Wszystkie składniki (oprócz kalafiora) kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Kalafior myjemy, dzielimy na małe różyczki. Po około 15 minutach dorzucamy do gotujących się warzyw i podgotowujemy około 15 minut

Ania i Marcin gotują
Sałatka jarzynowa z fasolą 229

Normal 0 21 Ziemniaki – 30 dag Marchew -   15 dag Seler – 10 dag Pietruszka – 10 dag Fasola perłowa – 15 dag Ogórek kiszony – 15 dag Groszek zielony – 15 dag Jabłko – 15 dag Jajka na twardo –3 szt Pieczarki marynowane – 10 dag Majonez –250 ml Musztarda – 1 łyżeczka Sól Cukier   Normal 0 21 Fasole opłukać, namoczyć na 12 godz i ugotować(...)miękkości, pod koniec gotowania lekko posolić. Ziemniaki, marchew i seler obrać i ugotować. Jabłka i ogórki obrać. Ugotowane warzywa, pieczarki,   jajka i jabłka pokroić w kostkę, wsypać do miski, dodać fasole. Majonez wymieszać z musztardą i połączyć z sałatką, doprawić do smaku .Dowolnie udekorować. Ja dekoracje wykonałam za pomocą wykrojnika który jest dołożony do "Domowych słodkości

Camilla w kuchni
"Buraki po burgundzku" 152

Davida i Luise. Dorzuciłam od siebie topinambur, który udało mi się dostać w warzywniaku i myślę, że Wy również możecie dorzucić do gulaszu rożne warzywa korzeniowe, np. pietruszkę, czy selera. Pominęłam również kłopotliwe składniki, takiej jak cebulki perłowe i maranta trzcinowata (maranta służy jako zagęstnik, według mnie zagęszczanie gulaszu nie jest potrzebne, ale możecie zawsze zagęścić potrawę mąką). W poniższym(...)buraków, obranych i pokrojonych na ćwiartki 6 marchewek, obranych i pokrojonych na duże kawałki 3 topinambury, obrane i pokrojone na duże kawałki (możecie zamienić na 3 pietruszki lub kawałek selera korzeniowego) 3 liście laurowe 1 łyżka suszonego tymianku sól, pieprz 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego garść suszonych grzybów 400 g zielonej soczewicy

Chilli Czosnek i Oliwa
jarzynowa zupa z kalafiorem 130

zupa z kalafiorem składniki dla sześciu osób 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki masła 3 ziemniaki 2 łodygi selera  1 niewielki kalafior 2 l drobiowego wywaru                    100 ml słodkiej śmietany domowe maggi według tego  przepisu sól, pieprz szczypta rozmarynu natka pietruszki  koperek(...)sposób przygotowania W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę i lekko ją szklimy. Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone w kawałki łodygi selera, oraz pietruszkę i marchew pokrojone w  kostkę ( lub w zapałki). Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie  wszystko zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz

Miód i pieprz
ozór wołowy w szarym sosie 213

sosie, z pewnością zrozumieją dlaczego dawniej, danie to gościło na najwytworniejszych dworskich stołach. Składniki dla czterech osób 1,2 kg ozora wołowego 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera  3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka  domowego   maggi 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 łyżki miodu sok z jednej cytryny garść rodzynek(...)sól, pieprz sposób wykonania Ozór starannie myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy obraną,  przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, marchew, pietruszkę, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą,  solimy, pieprzymy i  gotujemy na niewielkim ogniu, przez półtorej - dwie godziny. Na wpół ugotowany ozór wyciągamy z bulionu ,lekko studzimy, a następnie obieramy go ze skóry

Miód i pieprz
Zupa jarzynowa z fasolą 179

Pyszna pożywna zupa na jesienne chłody Składniki • 3 ziemniaki • 1 cebula • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 2 marchewki • 1 słoik fasolki białej • 2 pietruszki • kawałek selera • biała część z poru • pęczek ziół pietruszka lubczyk oregano • 2,5 l rosołu • 1 ząbek czosnku • sól • pieprz • kawałek papryczki chili Sposób przygotowania 1. • Cebulę por pokroić w paski przysmażyć na oliwie dodać(...)posiekany czosnek smażyć aż się zeszkli dodać pokrojone w kostkę  ziemniaki,marchew,pietruszkę i seler smażyć wszystko razem ok 5 minut  • Zalać warzywa rosołem dodać pokrojoną kapustę włoską i papryczkę chili  Gotować razem aż warzywa zmiękną  • Pod koniec wrzucić fasolkę odsączoną z zalewy doprawić solą i pieprzem  dodać posiekane zioła

W królestwie smaków Beaty
Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus 155

Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus Składniki • 1 kapusta włoska średnia • 1 /2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 szklanka kaszy jaglanej • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera średniego • biała część poru • 1 cebula • ząbek czosnku • kilka płatków suszonego pomidora • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki kurkumy • kawałek ostrej papryki • oliwa • 1/2 l rosołu • posiekana natka pietruszki sos • 1 słoik(...)Sposób przygotowania 1. • Na dużej patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę i por dodać posiekany  czosnek i mięso mielone podsmażyć ok 10 minut Dodać potarte  warzywa marchew,pietruszkę,seler,papryczkę ostrą i suszone pomidory  Dolać szklankę wody dusić wszystko pod przykryciem aż zmiękną warzywa  Dolać troszkę wody zagotować i wsypać kaszę kuskus wyłączyć i  parzyć pod przykryciem

W królestwie smaków Beaty
Sałatka Lwowska 2053

musztardowym.Od kilku lat gości na moim świątecznym stole,moja rodzina zajada się nią ze smakiem. Składniki: 8 filetów śledziowych 8 buraków 4 ziemniaki 4 marchewki 4 jabłka 1 seler 8 ogórków kiszonych 1 cebula 1 słoik grzybów marynowanych sok z cytryny Sos: 2 szklanki śmietany 18 % 1,2 słoika musztardy rosyjskiej sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy(...)gotujemy bez obierania.Marchew,selera i ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy osobno bez obierania.Ugotowane warzywa kroimy w kostkę. Ogórki i jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Grzyby odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Pokrojone składniki , oprócz ziemniaków i śledzi mieszamy.Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę mieszamy z musztardą, dopraw solą, pieprzem i cukrem

Bajeczna Kuchnia
Zupa z fasolki szparagowej 134

jest smaczna i lekka. Bardzo lubię tą zupę szczególnie latem kiedy mamy młode warzywa. Składniki: 0,5 kilograma fasolki szparagowej 3 litry bulionu  2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy

Bajeczna Kuchnia
Zupa grzybowa z makaronem 191

lubię pod każdą postacią i z różnymi dodatkami, z dodatkiem makaronu i suszonych grzybów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera  1 cebula 5 ziemniaków Garść suszonych grzybów 200 gram drobnego makaronu  2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól,pieprz Vegeta Przyprawa maggi w płynie(...)przygotowania: Udka z kurczaka przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, namoczone grzyby i obraną cebulę, zalewamy 3 litrami zimnej wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, udka wyjmujemy. Pietruszkę, selera i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, zagęszczamy

Bajeczna Kuchnia
Zupa - krem z kasztanów 183

Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g kasztanów jadalnych 600 ml bulionu warzywnego 1 duża marchewka z bulionu, pokrojona w kostkę 1 korzeń pietruszki z bulionu, pokrojony w kostkę kawałek selera z bulionu, pokrojony w kostkę 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka oleju 1 duża cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, zgniecione nożem sól, świeżo mielony pieprz szczypta kardamonu szczypta ostrej(...)odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i obieramy ze skorupek. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy kilka minut. W garnku umieszczamy kasztany, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, imbir i podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. 3. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zabielamy mlekiem kokosowym

My Culinary Art
Sałatka jarzynowa 160

się inaczej.  Moja zazwyczaj wygląda tak.  A podana w porcelanie Bogucice Gina robi wrażenie.  Składniki: 3-4 szt większej marchwi 1 większy korzeń pietruszki 1 mały seler (korzeń) 2 kwaśne jabłka 3-4 jajka ugotowane na twardo kilka szt ogórków kiszonych 3-4 ziemniaki puszka groszku cebula majonez sól, pieprz do smaku opcjonalnie musztarda Wykonanie: Warzywa dokładnie(...)myjemy i wkładamy do większego garnka (nie obieramy ich). Osobiście staram się układać je tak, że ma dnie znajduje się seler i pietruszka, marchew i na górze ziemniaki. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy ok łyżki soli i gotujemy do miękkości, starając się nie przegotować warzyw. Kiedy są gotowe i wystudzone obieramy je i kroimy w kostkę

Malinowe Pocałunki
Sałatka jarzynowa tradycyjna 159

Składniki: Marchew 6 sztuk pietruszka 2 sztuki seler 2 ziemniaki 4 jajka ugotowane na twardo sól pieprz 4-6 łyżek majonezu 5 ogórków kiszonych jabłko cebula puszka groszku Wykonanie: Marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki  ugotować razem w skórkach, następnie gdy będą miękkie wystudzić. Obrać ze skórek i pokroić w drobną kostkę. Jajka, ogórki, jabłko i cebule również pokroić w kostkę

Pychotkaaa