seler - 8745 przepisów (strona:169/583)

Pizza z "byle czym" 183

jestem zaskoczona. Ciasto podsypane mąką i cieńko wywałkowane jest zupełnie inne. Tym razem na pizzy umieściłam resztki zalegające w lodówce, kawałek chorizo, mięso pieczone z kurczaka, papryke czerwoną, seler naciowy i pokrojone drobno resztki różnych serów. Bardzo urozmaicona i oryginalna w smaku pizza. Powtórzę Wam przepis na ciasto, żebyście nie musieli szukać Pizza  z "byle czym" około(...)żółtego sera (około 250 ml) 1 łyżka suszonego oregano 200 ml przecieru pomidorowo-paprykowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego kawałki pieczonego  mięsa kawałek chorizo 1 czerwona papryka kilka łodyg selera naciowego 1 łyżka masła sklarowanego sól i pieprz do smaku Wsyp  mąkę  pszenną do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru

Gotuj Sam!
Flaczki z jarzyn 136

przypomina ta zupa tradycyjnych flaczków, ale wyglądem trochę tak 😊 Dlatego nie zrażajcie się nazwą, bo to bardzo dobre jarzynowe flaczki są 👌 Składniki: -4 małe marchewki -2 pietruszki  -pół selera -por cześć zielona  -cebula -ugotowany makaron wstążki lub usmażony naleśnik -4 liście laurowe -4 ziela anielskie -łyżka sosu sojowego -dwie łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny -łyżka majeranku(...)łyżeczka gałki muszkatołowej -łyżeczka curry -2 ząbki czosnku -sól,  pieprz -50 g masła Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w cienkie, zgrabne paski. Zalewamy w garnku 6 szklankami wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz ząbki czosnku. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojony również w paski por. Cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy

Kulinarne przemyslenia
kartoflanka 155

składniki: ok. 500 g ziemniaków 50 g cebuli 100 g pora 60 g marchewki 50 g selera 60 ml śmietany 50-100 g kiełbasy, dobrej jakości 700 ml wywaru warzywnego lub bulionu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Ziemniaki, marchewkę oraz selera obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w grubszą kostkę). Pora kroimy w cienkie krążki. wszystkie warzywa przekładamy do garnka

Domowy Smak Jedzenia
Golonka w piwie 225

Temat znany większości z Was, ale u nas go jeszcze nie było wiec zapraszamy :) Składniki: golonki przednie, 1/2 litra jasnego piwa, marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz w ziarnach. Przygotowanie: Golonkę oczyszczamy z pozostałości po szczecinie. Następnie myjemy ją, wkładamy do garnka, dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera, cebule, czosnek (w ząbkach), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz

Państwo Wojtczuk gotują
Sałatka z selerem ze słoiczka i kurczakiem wędzonym 143

wszystko zależy od tego na ile osób przygotowujemy sałatkę. Sałatka ta ma jeden minus o którym byłam informowana - w mig znika ze stołu :) Składniki: 1 średni por, 1 słoik selera, 1 puszka kukurydza, kilka ogórków konserwowych, 2-3 udka kurczaka wędzonego, 1 puszka ananasa, majonez. Przygotowanie: pora, kurczaka, ogórki, ananasa pokroić. Dodać odcedzoną kukurydzę i selera. Dołożyć majonez i wymieszać

Państwo Wojtczuk gotują
Sałatka z selerem ze słoiczka i szynką 154

była w słodkiej odsłonie (do zobaczenia tutaj ) tym razem na słono. Sałatka ta ma podobny minus co poprzednia również szybko znika ze stołu :) Składniki: 1 średni por, 1 słoik selera, 1 puszka kukurydza, kilka ogórków konserwowych, ok 400 g szynki, majonez. Przygotowanie: pora, szynkę, ogórki, pokroić. Dodać odcedzoną kukurydzę i selera. Dołożyć majonez i wymieszać

Państwo Wojtczuk gotują
Zupa kalafiorowa przepis 101

marchewki ·           pietruszka ·           niewielki seler ·           4 łyżki śmietany słodkiej ·          Sól, pieprz ·         pęczek koperku Do garnka włożyć umyte skrzydełka z kurczaka, posolić(...)zagotować. Gdy na powierzchni gotującej się wody zbierze się szum należy zebrać go łyżką. Do wywaru dodać pokrojoną wcześniej w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler – gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać ziemniaki pokrojone w małą kosteczkę oraz kalafior podzielony na małe różyczki.  Zupę gotujemy dopóki kalafior i reszta warzyw będą miękkie. Dodajemy śmietankę, koperek i doprawiamy do smaku solą oraz

Pani domowa
Pikantna kasza bulgur 157

kuchni tureckiej i bliskowschodniej." Źródło : https://pl.wikipedia.org/wiki/Bulgur Potrzebujemy: 2 woreczki kaszy bulgur 2 duże ząbki czosnku  łyżeczka masła 2 średnie cebule 1 średnia marchewka 4 gałązki selera naciowego pół szklanki wody kostka bulionu warzywnego 2 pomidory łyżka siemienia lnianego  2 łyżki nasion słonecznika łyżeczka czarnuszki 2 łyżki keczupu pół łyżeczki chilli w proszku  2 łyżeczki(...)czosnku z solą. Dużo łatwiej jest rozcierać go szerokim nożem. Wrzucamy go na patelnie i smażymy z łyżeczką masła około 2 minut. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, seler, a marchewkę tarkujemy, po czym wrzucamy na patelnie, i smażymy stale mieszając, uważając aby nie przypalić. W wodzie rozpuszczamy kostkę bulionu warzywnego i dodajemy wraz z dwoma woreczkami kaszy bulgur

Pora na pora
SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z POREM 172

ogórków kiszonych na bazie jogurtu.Jak na tę porę sałatka świetnie się nadaje , gdyż zawiera potężną dawkę Witaminy C i minerałów. 0.5 pora 1 mała czerwona kapusta 1 łodyga selera naciowego Natka pietruszki 1 mały jogurt naturalny 1 ogórek kiszony Sól i pieprz ****************************** Kapustę poszatkować cienko.Ogórka kiszonego zetrzeć na tarce i dodać do kapusty.Jogurt doprawić solą i pieprzem , wymieszać(...)seler naciowy pokroić w plasterki , dodać do kapusty, natkę drobno posiekać i też dołożyć do kapusty.Wlac jogurt naturalny i wymieszač.Podawać do dań mięsnych.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sajgonki z wołowiną i warzywami 234

domowników bezcenna Składniki : 0,2 kg wołowiny ( może być gulaszowa ) 100 g makaronu sojowego kawałek słodkiej , cienkościennej papryki np Ramiro lub Marconi Red 2 szalotki 1/2 marchewki 1/2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 płaska łyżeczka chilli lub mniej jeśli nie lubicie ostrości 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka, ciemnego, sosu sojowego(...)kawałek korzenia imbiru , startego na drobnej tarce ( kawałek około 1 cm ) sól do smaku białko z jednego jajka do sklejania płaty do sajgonek olej do smażenia Marchewkę , szalotkę i seler naciowy , tniemy w małe , cienkie słupki ( jak zapałki ) . Czosnek drobniutko siekamy . Mięso także siekamy drobno .Na patelni rozgrzewamy nieco oleju , podsmażamy pocięte warzywa , z czosnkiem , dokładamy mięso i wszystkie przyprawy

Ogrodnik w podróży
Zupa z czerwonej soczewicy na wędzonce z ziemniakami. Sycąca, zimowa zupa. 153

bardziej delikatna i lekkostrawna. Kolejna zupa doskonała na zimowe dni, pożywna i sycąca. Polecam :) Składniki - 20 dkg boczku surowego wędzonego - laska cienkiej podwędzanej kiełbasy - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 3-4 ziemniaki - 250 g czerwonej soczewicy ( u mnie od SKWORCU ) - 2 ząbki czosnku - cebula - 2,5-3 litry wody - sól - 2 liście laurowe, - 3 kulki ziele angielskie - kminek mielony(...)garnka, zalewam wodą, dodaje pół łyżki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy woda się zagotuje do wywaru dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki,pokrojone w słupki marchew, pietruszkę seler, dwa ząbki czosnku i cebulę w całości. Gotuje na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie do zupy dodaję przepłukaną na sicie soczewicę, roztarty majeranek i kminek, domową wegetę. Całość gotuję jeszcze

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa fasolowa z warzywami 177

przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 20 dkg fasoli Jaś 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 mały seler 1 mały por 1 mała papryczka chili 2 gałązki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 4 łyżki oliwy z oliwek 1 i 1/2 łyżki soli pieprz do smaku 1 i 1/2 litra(...)garnku wymieszać oliwę z pokrojoną w kostkę cebulą. Delikatnie podsmażyć na małym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chili, pokrojoną w kostkę marchew oraz selera. Kontynuować smażenie przed 2 do 3 minut. Całość następnie zalać wywarem, dodać fasolę, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, pora oraz pomidorki. Gotować na średnim ogniu do momentu, aż fasola będzie miękka. Po ugotowaniu

mecooks
Leczo z cukinii 143

ząbki czosnku. Tylko muszą się lekko zarumienić. Mięso pokroić w słupki i dodać do garnka. Marchewki obrać pokroić w kostkę, cukinię umyć i pokroić w półplasterki, pora i seler naciowy pokroić drobno. Wrzucić warzywa do garnka, wlać pomidory z puszki. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dodać listki laurowe, zioła prowansalskie, nasiona kozieradki, posiekane drobno pomidorki suszone. Wlać

Kuchnia Pokoleń
Klasyczna pomidorowa 157

Składniki: -1 ćwiartka z kurczaka -1 marchewka -1 pietruszka - kawałek selera -1 cebula -1/2 pora -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -1/2 l przecieru pomidorowego płynnego  np. domowy przecier  lub puszka pomidorów bez skórki -1 łyżka keczupu łagodnego  np. domowy keczup -1,5 l wody -pieprz i sól do smaku Z ćwiartki kurczaka ściągamy skórę(...)Wlewamy przecier lub zmiksowane  pomidory z puszki. Doprawiamy keczupem,  solą oraz pieprzem.  Jeżeli lubicie w zupie dodatek warzyw to zlecam marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, mięso oddzielić od kości i wrzucić wszystko do garnka z zupą. Posypać obficie zieloną pietruszką. Taką zupę można podać solo lub dodać ugotowany ryż albo makaron. (adsbygoogle

Kulinarne przemyslenia
Paprykarz jaglany (wegański) 161

Ugotowaną kaszę można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotować taki oto wegański paprykarz. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 4 małe pomidory (np rzymskie) 4 suszone pomidory w oliwie 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz szczypta chili szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki wędzonej(...)papryki 2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Cebule i czosnek obieramy i drobno kroimy. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę i seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i zaczynamy smażyć cebulę, po chwili dodajemy pozostałe warzywa

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania