śliwek, gorące, aromatyczne danie. Podany z uszkami lub krokietem doskonale sprawdzi się w wigilijny wieczór. składniki na 5 porcji 1 kg buraków włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora, selera i cebula ) 3 ząbki czosnku garść suszonych grzybów garść suszonych śliwek 2 kwaśne jabłka 4- 5 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sok z jednej cytryny(...)sól przepis Pokrojoną w duże kawałki marchew, pietruszkę, kawałek pora, selera, cebulę oraz jabłka ze skórką wkładamy razem ze śliwkami, grzybami, czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem do garnka. Całość zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy około 40 minut na małym ogniu. Obrane buraki kroimy w plastry i dodajemy do gotującego się wywaru, wlewamy sok z cytryny i wszystko
Smakowite DaniaŚwietne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora 100 g kalerosse 7 brukselek 3 ziemniaki 4 jajka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól Pieprz Liść lubczyku 2 łyżki(...)śmietany 18% Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Pora kroimy w kółeczka. Ziemniaki, marchewkę, seler i por obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorup. Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojone warzywa. Dokładamy mrożoną fasolkę szparagową, kalerosse, brukselkę ,różyczki kalafiora i związaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
VioletoweKucharzeniePasztet sojowy z grzybami 200 g soi 3 marchewki (250g) 1 pietruszka 0,5 pora (100g) 0,5 selera (150g) 1 jajko kilka suszonych podgrzybków olej do smażenia i wysmarowania foremki sól pieprz Przygotowanie. 1. Soja: Soję wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zamoczyć na 10-12 godzin, co pozwala skrócić czas późniejszego gotowania. Soja wyraźnie nabierze masy. Najlepiej zacząć(...)gotowania osolić. 2. Warzywa smażone: Por pokroić w plasterki włącznie z zielonymi końcówkami. Są one ostrzejsze w smaku, ale wspaniale komponują się na tle reszty warzyw. Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na dużym oczku używając tarki ręcznej lub maszynki. Podsmażyć na oleju najpierw por, a następnie resztę warzyw. Całość smażyć ok. 10 minut, nie przykrywać patelni, żeby pozwolić warzywom odparować
Pij soki wyciskanekorzenia imbiru olej do smażenia sól pieprz pestki dyni płatki migdałów 18% kwaśna gęsta śmietana bulion 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew) sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Składniki pozwalają na wykonanie 3 litrów zupy dyniowej. Przygotowanie. 1. Bulion: Mięso z indyka wypłukać pod bieżącą wodą i zalać 1,5 litra wody(...)dużym garnku. Seler, pietruszkę, marchew obrać i pokroić na mniejsze części. Por wypłukać i pokroić na 10 cm kawałki. Dodać łyżeczkę soli, 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Gotować bez przykrycia 1,5 h. Na wstępie, po zagotowaniu wody i ścięciu białka, zebrać pianę łyżką cedzakową, ponieważ może ona zepsuć smak bulionu. Na końcu gotowania
Pij soki wyciskaneznaczy, że zostały przyjęte przez organizm i nie odrzucone! Porcja na dwie małe foremki, zresztą zobaczycie po masie jakiej foremki będziecie skłonni użyć Składniki 1 średni lub duży seler obrany i pokrojony w kostkę, 1 batat- słodki ziemniak- obrany i pokrojony w kostkę 1 mała cebula 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki uprażonych i zmielonych w młynku pestek dyni(...)pokrojone pół szklanki, może trochę mniej - oliwy z oliwek lub oleju kokosowego extra virgin sól himalajska lub morska do smaku Gwarantuję, że będziecie zachwyceni smakiem tego niezwykłego pasztetu. Selera i batata ugotowałam na parze. Cebulkę i czosnek posiekaj drobno i podduś na oleju kokosowym. Upraż na suchej patelni pestki dyni, uwaga- strzelają- wtedy są gotowe. Wystudź je i zmiel
Z Kuchni Do Kuchniwtedy szczelnie w słoikach i czekam aż najdzie nas ochota na zupę. A do takiego bulionu dodanie jeszcze świeżych warzyw to już podwójny smak) 2 marchewki 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 1 czerwona papryka 1,5 szklanki mrożonych warzyw wymieszanych razem: groszku, kukurydzy, zielonej ciętej fasolki do smaku świeżo zmielony pieprz, vegeta natur, szczypta soli, słodka papryka, lubczyk(...)majeranek 0,5 szklanki śmietanki Przygotowanie: obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę około 2 cm, marchewkę pokrójcie w kostkę, seler i pietruszkę zostawcie w całości lub pokrójcie w słupki, paprykę pokrójcie w kostkę, do bulionu dodajcie wszystkie warzywa i cebulę wraz z kiełbasą pokrojoną na większe kawałki, przyprawcie do smaku i gotujcie do momentu, w którym
Zasmakuj Kuchniskładniki karp o wadze około dwóch kilo 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 kg cebuli 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę sprawiamy, myjemy, układamy na desce i filetujemy ( na przykład w ten sposób ) Filety z karpia znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy(...)miejsce na parę godzin ( ja zostawiłem rybę na noc). Teraz gorsze kawałki ryby( głowa, płetwy, kręgosłup, ogon) myjemy i wkładamy do garnka. Po czym zalewamy zimną wodą dodając marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a następnie, d o wywaru dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę. Całość gotujemy
Miód i pieprzprzygotować dzień wcześniej, ale taka na ciepło też jest smaczna. Składniki : filet z mintaja w kostce mąka do panierowania ryby (zwykła lub kukurydziana) 2 marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 1 por 1 cebula 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier Przygotowanie : Rybę możemy przekroić na pół. Solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu po kilka(...)minut z każdej strony (3-4 minuty). Wykładamy na półmisek. Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę i pora kroimy, seler, pietruszkę i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Wszystkie warzywa chwilę smażymy na oleju, podlewamy pół szklanki wody i dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę
dobra gospodyni dom wesołym czyniwpisie 😊. Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 100 g wędzonego łososia 1 mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 1/2 cebuli olej rzepakowy sok z cytryny sól pieprz koperek Wykonanie: Cebulę drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem na sitku. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Łososia rozdrabniamy widelcem, łodygę(...)selera kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy kukurydzę. W szklance mieszamy olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Dresing wlewamy do sałatki i mieszamy. Sałatkę możemy podać na dwa sposoby: w salaterce lub uformować indywidualne porcje. Podajemy ozdobione koperkiem. Konkurs z Bonduelle Zapraszam Was na mini konkurs z kukurydzą w roli głównej. Podzielcie się
Kulinarne przygody Gatitytakie proste śniadanko. Nie bez znaczenia wykonane w ten sposób. Śniadanie idealne również dla osób, które chcą po prostu zdrowo zjeść. Składniki jajko ugotowane na miękko cukinia młode liście selera naciowego szczypta soli różowej biała bułka ,byle nie świeża opcjonalnie olej z ostropestu Jak wykonałam śniadanie dla WZJG? Ugrillowałam porządnie cukinię.Lekko posoliłam. Bułka również została zgrillowana. Jajko ugotowałam(...)miękko. Posypałam wszystko listkami selera naciowego.Kilka kropel oleju z ostropestu. Podałam. I cieszę się , że organizm przyjął bez zastrzeżeń. Zaznaczam, że mama ma fazę ostrą wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Przyznam się, że ja również wsunęłam identyczne śniadanie! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnirewelacyjnie... Składniki: 1 kg filetu z dorsza lub innej ryby, 4 duże marchewki, 5 kulek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/3 selera, 6 łyżek przecieru pomidorowego, sól, pieprz, woda, 4 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia. Wykonanie: Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą(...)pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, podlać wodą dusić około 10 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać trochę wody, dodać przecier pomidorowy, doprawić
Z miłości do słodkościkonserwantów i innych dodatków, jest droższe, ale jest także ogromna różnica w jakości i smaku! 500 g mięsa z kurczaka 4 marchewek 1 pietruszki całego pora 3-4 łodyg selera naciowego 3 cm kawałka imbiru (łyżka imbiru posiekanego w drobną kostkę) ząbka czosnku trawy cytrynowej (2-3 gałązek, łyżki pasty lub łyżki sproszkowanej trawy cytrynowej, ja tym razem użyłam wersji(...)oleju sezamowego Marchewkę, pietruszkę, białą część pora kroimy średnio drobno. Z tak przygotowanych warzyw oraz zielonych liści pora gotujemy bulion. Po około 10 minutach od zagotowania dodajemy pokrojone łodygi selera. Gdy warzywa będą ugotowane na patelni podgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim pokrojone na niewielkie kawałki mięso. Gdy to będzie już dobrze ścięte z każdej strony dodajemy pokrojony
Pichceniomaniaczasu, ale warto je zrobić - ze względu na ich delikatne, rozpływające się w ustach mięso. Składniki: 400 g policzków wołowych mąka sól pieprz olej 5 marchewek 8 gałązek selera naciowego 1 duża cebula liść laurowy ziele angielskie 4 ząbki czosnku czerwone półsłodkie wino Przygotowanie: Policzki oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy je w mące i krótko obsmażamy na oleju(...)Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Gałązki selera naciowego kroimy w półplasterki, Cebulę - w półpiórka. Policzki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zasypujemy je warzywami. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek. Do naczynia wlewamy 2 szklanki wina. Jeśli w trakcie pieczenia - wino zbyt wyparuje - możemy dolać jeszcze trochę. Wszystko pieczemy przez 3 godziny w 160 stopniach w piekarniku
Taste Therapyświeżych, jeśli przygotowujemy ją w środku sezonu grzybowego. Zupa grzybowa nie tylko wigilijna jest pełna smaku, aromatu, pełna kawałków grzybów. Składniki: 1 por 3 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 seler 3 ziemniaki opcjonalnie: 2 udka z kurczaka lub kilka kawałków ryby 1 cebula ok. 450-500g grzybów mrożonych lub świeżych ok. 40 g grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie(...)obrać ze skóry. Jeśli przygotowujecie na rybie – pamiętajcie, żeby wywar przecedzić. Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem (do przykrycia) i odstawiamy, minimum na pół godziny, warto na całą noc. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i kroimy na pół. Białą część pora obieramy z wierzchniej warstwy i przecinamy wzdłuż na pół. Cebulę opiekamy na ogniem. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na garnka, z mięsem
Pociąg Do Kuchnisię tradycyjnie z chałką. Składniki: co najmniej 1 karp o wadze ok 1.5 kg (w całości) 3-4 duże cebule 4-5 marchwi 1 por 1 korzeń pietruszki 1 seler 1 łyżka oleju 1 łyżka masła ok. 4 l wody 3 garści rodzynek 2 garści migdałów w płatkach 200 ml wina białego najlepiej słodkiego pieprz grubomielony ziele angielskie liście laurowe(...)Karpia sprawić – zostawić głowę, płetwy, ogon; resztę pokroić w dzwonki lub paski. W garnku rozgrzać olej z masłem. Wrzucić pokrojoną cebulę (dowolnie) i zeszklić. Dodać pokrojoną marchew, pietruszkę, seler, pora i podsmażać kilka minut. Na podsmażonych warzywach ułożyć głowę karpia, płetwy, ogon. Zalać wodą tak, by ryba była przykryta; dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, dolać wino, lekko osolić
Pociąg Do Kuchni