składników zauważonych w malborskich spiżarniach, a często serwowaną przez Moją Mamę. Barszcz polsko-ukraiński Składniki: 3 buraki 4 marchewki 1 pietruszka 1/4 główki posiekanej kapusty 1/3 selera 2 cebule 1 jabłko 2 puszki pomidorów 1/2 puszki białej fasolkii (lub namoczonej i ugotowanej) 80 dag ziemniaków 1/2 łyżeczki kminku 5 ziarenek angielskiego ziela(...)cebulę i smaż na oliwie, na małym ogniu, przez 2 minuty razem z marchewką startą na tarce o dużych oczkach. · Dodaj starą na tarce pietruszkę, seler, 1 surowy burak, czosnek, cukier, 2 łyżki octu oraz pomidory i zmaż na małym ogniu około 3 minuty. · Przełóż do garnka z wodą, poszatkowaną
Moja Mama Gotujektórych spożycie nawet w małych ilościach i bez użycia sztućców zagwarantują nam siłę na długi czas. Dzisiaj kolejny zielony koktajl, który aż "kipi" witaminami! Na zdrowie! Zielony koktajl z selera naciowego z dodatkiem soku pomarańczowego Składniki: 2 łodygi selera naciowego kiwi sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, około 300 ml banan 1/4 dużego ananasa Przygotowanie: Warzywa i owoce pokroić, dodać
Moja Mama Gotujeorzechowy (Zainspirowany przepisem z Jadłonomii.) Składniki: 200 g orzechów laskowych ¾ szklanki surowej kaszy jaglanej 2 marchewki 2 pietruszki biała część pora 2-3 ząbki czosnku 2-3 łodygi selera naciowego 1/3 szklanki oleju 3 łyżki sosu sojowego 3 liście laurowe 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego po 1/2 łyżeczki majeranku, tymianku, lubczyku, gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)smarujemy oliwą. Kaszę zalewamy wodą (w proporcji kaszy do wody 1:2) i gotujemy przez 12 minut od zagotowania. Mielimy orzechy. Obraną marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubej tarce, seler kroimy w plasterki, pora w cienkie krążki, czosnek drobno siekamy. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy połowę oleju, wkładamy pory, liście laurowe, i smażymy na małym ogniu przez około
Moja Mama GotujePyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek Składniki: ok. 200 g kiszonej kapusty 600 g pieczarek 5-5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 1 por (biała część) ½ niewielkiego selera 1 marchewka 3 ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 litry wywaru warzywnego 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki. Przygotowanie: Kapustę(...)podsmażamy na 1 łyżce oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i 2 łyżki natki pietruszki. Smażymy jeszcze przez 2 minuty. Warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w kostkę, selera w małe słupki, marchewkę ścieramy na grubej tarce, pora drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy gorący wywar
Moja Mama Gotujepodstawie przepisu ZdrowieNaTalerzu Składniki: 4-5 szt. pomidorów 2 szklanki pokrojonej dyni 2 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 cebula ¼ szklanki surowej quinoa lub kaszy jaglanej 2 łodygi selera naciowego 2 szklanki posiekanych liści jarmużu sól i pieprz - do smaku 1 i ½ szklanki ugotowanej cieciorki 1 i ¼ litra bulionu warzywnego 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy(...)skórki i drobno kroimy. Cebulę, seler i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy 5 minut na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki i smażymy 10 minut. Następnie wlewamy bulion warzywny, wsypujemy kaszę jaglaną lub quinoa, dodajemy pomidory i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie - około 15 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy drobno pokrojony (bez grubych
Moja Mama Gotujeciepłego. Na rozgrzanie żołądka i całego organizmu: zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą. Zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą Rozgrzewa i smakuje wspaniale Składniki: 2 ziemniaki 2 łodygi selera naciowego 2 szkl. drobno posiekanego jarmużu 2 szkl. pokrojonej w kostkę dyni ( u mnie Hokkaido – nie trzeba obierać ze skórki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1,5 szkl(...)surowej kaszy jaglanej 1,5 szkl. ugotowanej ciecierzycy sól, pieprz 1 łyżka tymianku 1 łyżka startego imbiru 5-6 szklanek bulionu warzywnego 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Cebulę, seler i czosnek pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie cały czas mieszając ok. 5 minut. Dodajemy dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy ok. 10 minut. Wlewamy bulion warzywny a następnie
Moja Mama Gotujepiersi z kurczaka liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz po 1/2 łyżeczki papryki sło dkiej, ostrej oraz curry jogurt naturalny do po dania gałązka selera naciowego Przygotowanie: Kurczaka myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Kalafiora dzielimy na różyczki. dynię kroimy na pół i drążymy miąższ, usuwając pestki. Wszystkie skła dniki razem z posiekaną(...)cebulą umieszczamy w garnku. Zalewamy wo dą, tak aby zakrywała skła dniki i gotujemy razem z liściem laurowym, zielem angielskim i selerem naciowym. Po około 20-25 minutach o d zagotowania kie dy wszystkie skła dniki bę dą miękkie, wyjmujemy kurczaka. O dkrajamy kawałek, a resztę wkła damy ponownie do wywaru. Blen dujemy zupę. Solą, pieprzem oraz przyprawami
ChilliJemyZupa bardzo, bardzo pożywna, mega aromatyczna, mega pyszna <3 Składniki 400 g wędzonego boczku 100 g wędzonej słoniny 1 marchew 1 por (biała część) 1 mały seler 600 g ziemniaków 1,4 l bulionu warzywnego 100 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek(...)słoninę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i smażymy 10-15 min, wytapiając tłuszcz na średnim ogniu. Często mieszamy. Następnie mięso i skwarki przekładamy na talerz. Marchew, seler i ziemniaki kroimy w kostkę, razem z posiekanym porem podsmażamy na wytopionym tłuszczu. Następnie zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 min. Studzimy i blendujemy na jednolitą konsystencję. Pieczarki oczyszczamy, kroimy
R'n'G KitchenPożywna zupa z kaszą, mięsem i warzywami. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1 pomidor malinowy 100 g pieczarek 2 ziemniaki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 l rosołu drobiowego 3 łyżki kaszy pęczak 1/4 główki kapusty włoskiej sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w 2 cm kostkę. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę. Por kroimy w piórka. Pomidor obieramy, kroimy na cząstki. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w szóstkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy mięso i warzywa, całość zasmażamy przez kilka minut. Całość zalewamy rosołem z drobiu. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień
R'n'G Kitchenswojej restauracji. Na przystawkę zamawiamy zestaw przystawek, czyli mezze dal 4 osób (60 zł). To pyszny hummus, muhammara (pasta z ostrej papryki z włoskimi z orzechami i kuminem), z selera, z pieczonej dyni piżmowej z syropem daktylowym i serek labneh z pistacjami i za'atarem. Do tego dostajemy przygotowaną na miejscu pitę i pieczywo ze śliwką. Następnie na stole pojawia(...)płatkami migdałów i cynamonem (28 zł|) oraz pikantna zupa harira z ciecierzycą, soczewicą i jagnięciną (18 zł). Na drugie danie zamawiamy gicz cielęcą z karmelizowaną cebulą, rodzynkami, pieczonym selerem, miętą i szafranem (66 zł). Wnętrze jest jasne, przestronne i urządzone bardzo prosto. Kolory, które wykorzystano są ciepłe i przytulne. Dominuje drewno stołów i podłogi, jest również sporo miedzianych elementów
Kulinarne przygody Gatityskładniki, proste przygotowanie, więc nie ma co dłużej rozprawiać, tylko zabieramy się za gotowanie! Przygotujcie: 200 g brązowego ryżu cukinię, ok. 300 g 2 średnie ziemniaki 4-5 łodyg selera naciowego kilka pomidorów koktajlowych cebulę 4 ząbki czosnku 100-150 g pieczarek 500 g polędwiczki/ piersi z indyka ok 700 ml wody łyżkę koncentratu pomidorowego dwie łyżki masła przyprawy: sól(...)koniec gotowania, a wywar gotujemy nie dłużej niż 5-7 minut. Do naczynia wsypujemy ryż. Na nim układamy mięso. Na mięsie pokrojoną cukinię, pieczarki, grube frytki z ziemniaków, selera naciowego i przekrojone na pół pomidorki. Zalewamy przygotowanym bulionem. Nie wlewajcie jednak wszystkiego. Płynu powinno być drugie tyle ile ryżu, około 500 ml powinno wystarczyć w zupełności, ale jeśli podczas pieczenia
Pichceniomaniabigosowa - jakież było jego zdziwienie, gdy powiadomiłam go o braku kapusty wewnątrz garnka ;-) Składniki (6 porcji): 500 g karkówki bez kości 2,5 l wody włoszczyzna: korzeń pietruszki, mały seler, zielona część pora, 1 duża marchew pomidory w puszce 400 g kiełbasa owędzana - 150 g 1 duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml mleka kokosowego przyprawy(...)przyprawy. Zebrać powstałą pianę i gotować przez około godzinę, do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę, włożyć znów do wywaru. Do garnka dodać starte na grubych oczkach: marchew, seler, pietruszkę, czosnek oraz zieloną część pora. Pomidory zblendować na gładką konsystencję, dołożyć do garnka razem z koncentratem. Gotować 30 minut. Uzupełnić w razie konieczności przyprawy. W tym czasie kiełbasę, cebulę
Poezja Smaków - blog kulinarnytradycyjny sposób w garnku i w piekarniku. Zapraszam! Składniki : 250g suchej fasoli typu "Jaś" 150g kiełbasy chorizo (pikantnej) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 marchewki 1 łodyga selera naciowego puszka krojonych pomidorów (400g) lub przecier pomidorowy 75ml czerwonego wina po około 0,5 łyżeczki ziół: oregano, bazylia, tymianek, majeranek 2 listki laurowe sól, pieprz Przygotowanie : Fasolkę zalać wodą(...)tłuszcz zacznie się wytapiać. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz selera naciowego pokrojonego w plasterki, smażyć kilka minut. Przesmażone warzywa z chorizo przełożyć do wolnowara (garnka), dodać obgotowaną fasolę, zalać winem, pomidorami z puszki (lub przecierem) oraz niewielką ilością wody
Codzienne GotowanieUlubiona zupa Polaków. Tym razem proponujemy z perliczki. Składniki 1 perliczka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por ćwiartka kapusty włoskiej natka pietruszki kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 nieduże suszone grzyby sól pieprz Przygotowanie Perliczkę umyłem, Podzieliłem na części. Włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Doprowadziłem do wrzenia ,zmniejszyłem płomień i gotowałem, tak aby rosół(...)tylko pykał. Obrałem marchewkę, pietruszkę, por oraz seler. Kapustę związałem nicią, aby się nie rozpadła, włożyłem do rosołu. Umyłem, pokroiłem, dodałem do rosołu razem z pieprzem. Cebulę obrałem, opiekłem, dodałem do rosołu. Podobnie opiekłem kawałek korzenia pietruszki. Gotowałem tak, aby rosół tylko „mrugał”, a mięso było zupełnie miękkie. 15 minut przed końcem gotowania rosół posoliłem do smaku. Podawałem z makaronem
R'n'G Kitchen