seler - 8745 przepisów (strona:163/583)

Wiosenna zalewajka z czosnkiem niedźwiedzim 164

czosnkowa  czas przygotowania: 30 minut składniki:  500 g ziemniaków ok. 600 ml wody 3-4 czubate łyżki pokrojonego korzenia pietruszki  3-4 czubate łyżki pokrojonego korzenia selera 100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego   3 czubate łyżki posiekanego grubego szczypioru  garść gwiazdnicy  1/3 szkl. śmietanki 30%  200 ml żytniego zakwasu na żurek(...)laurowy i ziele angielskie. Gotowałam kilka minut aż ziemniaki były prawie miękkie. W tym czasie pokroiłam w cienkie paseczki liście czosnku niedźwiedziego, szczypior i gwiazdnicę posiekałam. Po kawałku korzenia selera i pietruszki oczyściłam dokładnie, pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Dodałam do podgotowanych ziemniaków. Kiedy wszystkie warzywa były miękkie dodałam rozdrobnioną zieleninę oraz zakwas. Gotowałam zupę 4-5 minut. Śmietankę wlałam

Smaczna Pyza
Sałatka jarzynowa 164

Sałatka jarzynowa Składniki na pełny talerz: 6 marchewek (500 -600 g po obraniu) 1-2 korzenie pietruszki (150-200 g po obraniu) 1/4 selera (ok. 100g), opcjonalnie 2-3 nieduże ziemniaki , opcjonalnie 2 szklanki mrożonego groszku 6-7 niedużych ogórków kiszonych (250-300g) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek natki pietruszki , posiekany Sos 6-8 łyżek majonezu(...)śmietany 1 łyżka musztardy sól i pieprz do gotowania lekki bulion warzywny lub woda 1 listek laurowy po 3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu Marchewkę, pietruszkę i seler przełożyć do garnka. Zalać bulionem do przykrycia warzyw, dodać przyprawy. Jeżeli trzeba posolić. Zagotować, zmniejszyć moc gotować do momentu, gdy warzywa będą miękkie, ale w dalszym ciągu jędrne. Zajmie to mniej

Pełny talerz
Jajka faszerowane pieczoną papryką z serkiem 105

papryki czerwonej  1/2 papryki zielonej  1 łyżka oleju rzepakowego  szczypta papryki wędzonej  2-3 łyżki kremowego serka naturalnego lub ziołowego  1 łodyga selera naciowego  szczypta soli i pieprz  świeża bazylia  Papryki układam na blaszce do pieczenia skórką do góry, polewam olejem i przyprawiam wędzoną papryką. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni(...)papryk zarumieni się. Studzę papryki i obieram. Jajka gotuję na twardo, około 6 minut we wrzątku. Odcedzam, studzę, obieram i kroję na pół. Wyciągam żółtka. Obraną paprykę, bazylię i seler siekam drobno, mieszam z serkiem, żółtkami, solą i pieprzem do połączenia. Białka faszeruję przygotowaną masę. Chłodzę w lodówce przez 2-3 godziny, Podaję schłodzone.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Żurek tradycyjny wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem. 206

jajkami ugotowanymi na twardo. Polecam :) Składniki - 40-50 dag wędzonki lub boczku wędzonego ( najlepiej pół na pół ) - 3-4 pętka białej kiełbasy - 1 większa marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - cebula - 2 ząbki czosnku - listek laurowy - 3 ziarna ziela angielskiego - pół łyżeczki majeranku - sól - 0,5 litra zakwasu na żurek - 2,5 - 3 litry wody - 2 łyżki śmietany(...)Wędzonki, boczek i kiełbasę przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję sól, liść laurowy i ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz. Następnie dodaję pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler, cebulę i czosnek w całości. Kiedy warzywa są już miękkie do zupy wlewam zakwas, dodaję śmietanę i gotuję jeszcze około 5 minut, na końcu zupę doprawiam majerankiem.Z gotowego żurku wyjmuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Wielkanocna sałatka z przepiórczymi jajkami, czarną quinoą, szynka szwarcwaldzką i olejem rzepakowym 151

białej kiełbasy i jajek z majonezem, musicie zwielokrotnić ilość składników o liczbę chętnych na świeżą wiosenną sałatkę. Składniki: 5 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 4 liście sałaty lodowej 1 łodyga selera naciowego 1/4 smaczliwki 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej 3 jajka przepiórcze 2 łyżki dowolnych kiełków 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 2 łyżki ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżka(...)naturalnego ekologicznego octu jabłkowego 1 łyżeczka bezglutenowej musztardy chrzanowej świeżo zmielony kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i wykładamy na talerz, posypujemy ją plasterkami selera naciowego, czarną quinoą, kawałkami smaczliwki, porwaną na kawałki szynką. Jajka przepiórcze smażymy na oleju rzepakowym, tak aby wyszły jajka sadzone, delikatnie je solimy. Gdy są gotowe, dodajemy je do sałatki. Wierzch

Quinoa Raz!
Zawijaski omletowe z szynką i selerem 236

Efektowna przystawka na wielkanocny stół 🙂 Składniki 4 plasterki szynki wieprzowej 1/2 średniego selera 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżeczki tartego chrzanu Fanex sól 1 łyżka oleju do … Czytaj dalej Zawijaski omletowe z szynką i selerem

czarrna od kuchni
Sałatka winogronowa 149

rozpoczęty :) Na początek mam dla Was pyszną sałatkę winogronową. Jeśli nigdy takiej nie próbowaliście to gorąco Wam polecam :) Składniki: - 1 kiść winogron bezpestkowych czerwonych lub różowych - 1 pęczek selera naciowego - 1 podwójny filet z kurczaka - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 3 ząbki czosnku - majonez - delikat czerwony do mięs Przygotowanie: Winogrona  i selera kroimy w grube plasterki. Filety

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z tuńczykiem, ryżem i rzodkiewką 194

Składniki: 100 gr białego ryżu pęczek rzodkiewek 1 średni ogórek 170 gr tuńczyka z puszki (kawałki w oliwie) 1 pęczek koperku 4 łodygi selera naciowego 2 łyżki  kiełków rzeżuchy  2 łyżki soku z cytryny 400 gr kukurydzy z puszki sól, pieprz Sposób wykonania: Ryż gotujemy na sypko. Rzodkiewki i ogórka kroimy w małą kostkę a selera w pół

Qchnia po prostu
PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ZURY 134

Wami tymi przepisami i mam nadzieję, że spodobają się Wam . Polecam ! 1)  WIELKANOCNY ŻUREK: 0,7 litra kiszonego żuru 2 marchewki 1 niewielki korzeń pietruszki niewielki kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 duża cebula 3 suszone grzyby 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku 50g wędzonego boczku 50dag białej(...)dodatkowo: jajka ugotowane na twardo kawałek korzenia chrzanu startego na wiórki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Gotujemy wywar jarzynowy (baza do żuru) : w garnku umieszczamy obrane i umyte marchewki, korzeń pietruszki, seler, por, cebulę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy oraz namoczone wcześniej i umyte grzyby - zalewamy około 1- 1,5 l wody, gotujemy powoli pod przykryciem przez około 30 minut. Warzywa

Moja Książka Kucharska
ROSYJSKA SOLIANKA Z MIESEM I ZIEMNIAKAMI 186

wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku 4 średnie ziemniaki 1 cebula +1 opalona cebula do wywaru 1-2 marchewki + 1 marchew do wywaru 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, por, kilka gałązek lubczyku 400g kiszonych ogórków + zalewa (do smaku) 1-2 kiszone zielone pomidory 1 słoiczek zielonych oliwek bez pestek + 1-2 łyżki marynowanych kaparów (ewentualnie) 2 ząbki czosnku(...)smaku masło do smażenia do podania: plasterki cytryny gęsta kwaśna śmietana posiekana natka pietruszki ********************************************************** PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy wywar: wołowinę, kawałki wieprzowiny, 1 cebulę, 1 marchew, korzeń pietruszki, selera,lubczyk i pora wkładam do garnka, zalewam wodą (około 2,5 litra) i gotuję na niewielkim ogniu przez 1,5 - 2 godziny - mięso powinno być miękkie. Po ugotowaniu, mięsa wyjmuję, oddzielam

Moja Książka Kucharska
Rozgrzewająca zupa porowa z białą kiełbasą 158

chłodny deszczowy wieczór, kremowa, wyrazista w smaku i niezwykle sycąca :)  Składniki: 1,5 l bulionu 300 g białej kiełbasy 2 pory (białe części) 1 marchewka pół małego selera 1 cebula 250 g ziemniaków 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Grzanki: 1 bagietka ser wędzony Przygotowanie: Kiełbasę włożyć do wrzącego bulionu i gotować około(...)minut. Następnie wyjąć ją z bulionu. Pora, marchewkę, selera i cebulę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć warzywa do zeszklenia. Zawartość patelni dodać do bulionu i gotować ok. 15 minut, a na patelni przesmażyć kiełbasę. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i gotować ok 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zaprawić

Malinowo w kuchni
Sałatka z kurczakiem, ananasem i ryżem 479

strony smaker.pl. Sałatka z kurczakiem, ananasem i ryżem Składniki na 6 porcji: woreczek ugotowanego ryżu 1 pierś lub 1 udko wędzonego kurczaka pół czerwonej papryki puszka kukurydzy słoiczek selera konserwowego 3 jajka ugotowane na twardo 4 plastry ananasa przyprawy: sól, pieprz 4 łyżki majonezu łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Kukurydzę i seler odsączamy. Paprykę, ananasa i kurczaka kroimy w kostkę

Smak mojej kuchni
Świeża zielona sałatka 113

się jedynie z czterech składników. Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu, idealna jako lekka przekąska, zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki: 1 sałata lodowa 6 jajek 4 łodygi selera naciowego 2-3 ogórki kiszone dodatkowo sól, pieprz, zioła, oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na małe kawałki. Jajka gotujemy i kroimy w kostkę lub mniejsze(...)części. Łodygi selera naciowego trzemy na małych oczkach tarki. Kiszone ogórki trzemy na dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiając do smaku – ja użyłam soli, pieprzu, bazylii oraz tymianku. Do całości dodajemy 1-2 łyżki oliwy. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka

Via Gusto
Rolada pasztetowa z kaszą jaglaną, szpinakiem i boczkiem 262

Takie plasterki świetnie smakują podane z ketchupem na kromce chleba. Prezentują się niebanalnie i przyciągają wzrok. kurczak (ok 1,5kg) 250g cielęciny 400g wątróbek drobiowych 2 marchewki pietruszka kawałek selera 2 liście laurowe Galeo 5 ziarenek ziela angielskiego cebula 2 jajka kajzerka 1/2 szkl. kaszy jaglanej 200 g mozzarelli ok 50-70 g świeżego szpinaku baby kilka plasterków boczku gałka(...)mniejsze porcje. Skrzydełka, udka, piersi oraz korpus przekładamy do większego garnka. Zalewamy 2 l zimnej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu. Wybieramy część tworzącej się szumowiny. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy. Dodajemy warzywa do garnka z kurczakiem. Dorzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez około 40-45 minut (do miękkości mięsa). W międzyczasie

Smaki Na Talerzu
Puree z kalafiora i selera 174

Puree z kalafiora i selera jest doskonałym uzupełnieniem wielu dań. Niestety jego minusem jest to, że seler i kalafior gotują się inną ilość czasu i trzeba to robić osobno. W tym przepisie dodajemy masło, żeby uzyskać kremową konsystencję i oczywiście posmak masła. Jeśli chcecie lżejsze danie to zmniejszcie jego ilość - dalej będzie pyszne

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania