mój ulubiony bób. W tym przepisie bardzo inspirowałam się minestrone Jamiego Olivera. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka ugotowanego bobu 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku biała część małego pora 3 pomidory obrane ze skóry 10 liści bazylii 100 g drobnego makaronu kawałek parmezanu sól pieprz 2 łyżki oliwy(...)przepis na 5 porcji) Marchewki, pietruszkę i paprykę kroimy w kostkę, pora i seler naciowy w półplasterki, czosnek rozdrabniamy – warzywa smażymy na oliwie na niewielkim ogniu (pod przykryciem), około 15 minut. Pilnujcie ich żeby się nie przyrumieniły, mają się właściwie dusić. Po tym czasie dodajemy do nich pokrojone w kostkę pomidory, znowu gotujemy 10 minut. Makaron gotujemy al dente
Kardamonovyząbki czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne pół łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 100g roztopionego masła 1 nieduża marchewka 1 laska selera naciowego 1 cebula 80 ml czerwonego wytrawnego wina rękaw lub torebka do pieczenia PRZYGOTOWANIE: W miseczce wymieszaj oregano, obie papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek sól i pieprz. Tą mieszaniną nasmaruj(...)dokładnie pierś z indyka i odstaw na 30 minut. Obraną marchewkę, cebulę i selera naciowego pokrój w kostkę o boku 2-3 cm lub w podobne kawałki. Przygotuj rękaw do pieczenia lub specjalną torebkę do pieczenia. Na dno włóż warzywa, na nich połóż pierś z indyka a następnie polej wszystko rozpuszczonym masłem. Zamknij szczelnie rękaw i włóż do naczynia
nietylkopasta.plmój ulubiony bób. W tym przepisie bardzo inspirowałam się minestrone Jamiego Olivera. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka ugotowanego bobu 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku biała część małego pora 3 pomidory obrane ze skóry 10 liści bazylii 100 g drobnego makaronu kawałek parmezanu sól pieprz 2 łyżki oliwy(...)przepis na 5 porcji) Marchewki, pietruszkę i paprykę kroimy w kostkę, pora i seler naciowy w półplasterki, czosnek rozdrabniamy – warzywa smażymy na oliwie na niewielkim ogniu (pod przykryciem), około 15 minut. Pilnujcie ich żeby się nie przyrumieniły, mają się właściwie dusić. Po tym czasie dodajemy do nich pokrojone w kostkę pomidory, znowu gotujemy 10 minut. Makaron gotujemy al dente
Kardamonovysałatki jajecznej z pysznym sosem , oraz sałatki warstwowej z tuńczykiem na krakersach. Sałatka ryżowa z szynką i jajkiem Składniki: ryż jaśminowy: 100 g jajka: 3 szt. szynka: 100 g seler naciowy: 2 łodygi szczypiorek majonez: 1 łyżka jogurt gęsty: 2 łyżki sól i pieprz do smaku Sałatka ryżowa z szynką i jajkiem Wykonanie: 1. Ryż gotujemy na sypko zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Łodygi selera naciowego myjemy, ewentualnie obieramy i kroimy również w drobniutką kostkę. Szczypiorek siekamy. 2. Ugotowany ryż przekładamy na sito, aby odparował i lekko przestygł. Jajka obieramy i kroimy w kostkę. 3. Jogurt łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą o pieprzem. Składniki na sałatkę wkładamy do miseczki
Kuchnia Na Wypasieliści szpinaku. Podana z jogurtem i pestkami dyni. Czyli dużo różnych konsystencji oraz dużo różnych smaków. Może stanowić idealną niskokaloryczną opcję na obiad lub kolację. Składniki: cebula 3 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku papryczka chilli sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek 2 marchewki pasata pomidorowa 500g litr wody lub bulionu szpinak 100g dodatkowo: szpinak do ozdoby, jogurt naturalny, pestki(...)dyni Sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, chilli oraz seler naciowy. Kiedy zmiękną dodaj startą na grubych oczkach marchew. Chwile podsmaż. Następnie zalej pasatą oraz bulionem. Gotuj 30 minut a następnie zmiksuj. Dopraw do smaku. Do jeszcze gorącej zupy wrzuć szpinak. Wymieszaj. Nie musisz już gotować, szpinak zmniejszy swoją objętość. Podawaj z posiekanym świeżym szpinakiem, jogurtem
wysmienitysera camembert 50 g dowolnego innego sera, może być kawałek goudy, mozzarelli 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5-6 pieczarek łyżka masła 1 łodyga selera naciowego 50 g wędzonego łososia garść posiekanych drobno orzeszków ziemnych 3 łyżki tartego parmezanu garść pomidorków koktajlowych garść posiekanej natki 200 ml śmietany 30% sól(...)pieprz Ugotuj musze w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni podsmaż szalotkę, czosnek i pieczarki. Dodaj posiekanego selera naciowego oraz kapary i smaż składniki kilka minut. Ściągnij patelnię z ognia i dodaj pokrojonego drobno wędzonego łososia, posiekane sery, natkę pietruszki, łyżkę śmietany i dopraw nadzienie solą oraz pieprzem. Na koniec wmieszaj orzechy. Pozostałą śmietanę wymieszaj z parmezanem, pomidorkami, solą
Mango PapajaPrzepyszne połączenie...zdrowe, bez zbędnych kalorii. Składniki 2 łodygi selera naciowego 1 awokado 300 g zielonych winogron bezpestkowych 2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek kilka gałązek majeranku sól pieprz Przygotowanie Winogrona umyłem, osuszyłem, odciąłem czarne końcówki (szypułki), pokroiłem na połówki. Jeśli są to winogrona z pestkami należy je usunąć. Seler naciowy starannie opłukałem, pociąłem
R'n'G Kitchenwindow,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); LASAGNE Składniki na sos mięsny: - 500 gramów mięsa mielonego - 1 cebula - 1 łodyga selera naciowego - 5 ząbków czosnku - 1 łyżka mąki - 300 mililitrów bulionu - 150 mililitrów czerwonego wina - 1 puszka pomidorów + 1-2 łyżki pasty pomidorowej - oliwa z oliwek - pietruszka, majeranek, bazylia - pieprz - sól Przygotowanie(...)sosu mięsnego: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i czosnek. Oprószamy całość mąką, podsmażamy jeszcze chwilę, a potem dodajemy wino oraz bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy przez około 20 minut, dodajemy pomidory i pastę, a następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut. Składniki na beszamel: - 2 czubate łyżki mąki - 2 solidne łyżki
Życie zamknięte w smakuimbir, czosnek i papryczka chilli. Prosta i pyszna. Smacznego:) Składniki: 2 puszki kukurydzy (680 g) 3 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku por (biała część) 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 2 łyżki masła 1 litr bulionu 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz cayenne Dodatkowo: 500 g mielonego mięsa papryczka chilli natka pietruszki Przygotowanie: W garnku(...)rozgrzewamy masło i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony por, seler naciowy i czosnek. Warzywa delikatnie solimy i dusimy, aż zmiękną. Następnie dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą, pieprzem cayenne, kurkumą i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki i kukurydza zmiękną. Następnie zupę zdejmujemy z palnika
Smakowity Blog Kulinarnykwiecistym wstępie zapraszam na pyszny udziec z indyka w delikatnym jogurtowo-warzywnym sosie ... Składniki: 1kg udźca z indyka (u mnie filet) 2 marchewki 1 pietruszka 1 por łodyga selera naciowego 1 cebula ziele angielskie liść laurowy ząbek czosnku 1 czubata łyżka jogurtu greckiego łyżka mąki olej Wykonanie: Udziec zalewamy wodą (ja miałam w formie filetu bez kości zwiniętego(...)siateczkę). Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 1h. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, a warzywa z rosołu kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pora. Do podsmażonych warzyw wlewamy część rosołu od gotowania udźca, (resztę możemy
Walijskie PichcenieJest lekko czosnkowa, ale jeśli nie lubimy smaku czosnku - pomińmy go, i tak będzie bardzo smacznie 😉 Składniki: op. tortellini (moje z serem i szpinakiem) puszka kukurydzy 2 łodygi selera naciowego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 2-3 gruntowe ogórki natka pietruszki/ szczypiorek kilka rzodkiewek 2 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy majonez Wykonanie: Tortellini gotujemy wg opisu(...)opakowaniu (a nawet chwilę krócej, żeby nam się nie rozwaliły). Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę, seler naciowy, ogórek gruntowy, rzodkiewkę kroimy w kostkę. Dodajemy posiekaną zieleninę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majonez. Mieszamy wszystko delikatnie. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki na około
Walijskie Pichceniebułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka sosu Worcestershire ½ cebuli 2 łodygi selera naciowego 50 g startego parmezanu garść natki pietruszki sól, pieprz oliwa Sos pomidorowy 300 ml passaty pomidorowej 200 g krojonych pomidorów 100 ml wody(...)cebuli 1 ząbek czosnku 1½ łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Kroki Zacznij od przygotowania klopsików. Cebulę i łodygi selera naciowego włóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż ją do miski. Do miski dodaj też mięso mielone, parmezan, jajko, bułkę tartą, sos Worcestershire, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszaj wszystko
Na-talerzu.plnamoczona w wodzie lub mleku kajzerka majeranek sól, pieprz do smaku Na sos: bulion drobiowy (jeśli nie mamy - woda) liść laurowy 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 łodyga selera naciowego śmietanka 18% 1 łyżka mąki rozrobiona w odrobinie zimnej wody koperek Wykonanie: Do zmielonego mięso(...)dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajka, przyprawy oraz pokrojoną drobniutko cebulę. Wyrabiamy dłońmi całość na gładką masę minimum 5 minut. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy liść laurowy, marchewkę, pietruszkę, seler i seler naciowy. Formujemy zwilżonymi dłońmi nieduże klopsiki i wrzucamy na wrzący wywar. Gotujemy ok 20-25 minut. Następnie warzywa wyjmujemy, kroimy w kostkę, wrzucamy ponownie do sosu. Sos zagęszczamy mąką
Walijskie Pichcenieansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Prosta, smaczna, pełna aromatu z dodatkiem ryżu i fioletowych ziemniaków. Składniki 1 marchew 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 3-4 fioletowe ziemniaki 200 g mielonej łopatki wieprzowej 2 łyżki oleju 1,5 l wrzątku 1 łyżka soku z limonki 2 łyżki ryżu 2 łyżki śmietany 18% szczypiorek sól(...)pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny obieramy myjemy, kroimy. Seler naciowy kroimy na plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Mięso mielone i warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut. Całość zalewamy wrzątkiem, dodajemy ½ łyżeczki soli i sok z limonki. Gotujemy przez kwadrans, następnie wsypujemy ryż, gotujemy do jego miękkości, mieszając
R'n'G KitchenRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wiosenna sałatka z kaszy jaglanej Składniki: Kasza jaglana – 100g Ogórek zielony – 1 duży Awokado – 1 sztuka Seler naciowy – 2 łodygi Orzechy włoskie – 40g Olej z orzechów włoskich – 3 łyżki Sól, pieprz Koperek Sok z ½ cytryny Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie(...)łyżką oleju z orzechów włoskich. Gdy kasza przestygnie dodać do niej pokrojonego ogórka, seler naciowy i awokado. Całość skropić obficie sokiem z cytryny i olejem z orzechów włoskich. Dodać uprażone i posiekane orzechy, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem
Kuchnia Bon Appetitminut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki na rumiano z obu stron. Farsz 1 korzeń pietruszki 1 cebula 1 por 3 średnie marchewki 2 gałązki selera naciowego 250 g pieczarek 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Dodatkowo 200 ml śmietany (dałam 18%) 100 g startego żółtego sera posiekany szczypiorek Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną(...)kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i chwilę smażyć. Następnie dodać por pokrojony w półplasterki, seler naciowy, i pokrojone pieczarki. Do warzyw wlać 3/4 szklanki bulionu warzywnego i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Warzywa powinny być miękkie. Na każdy naleśnik nałożyć warzywa zwinąć w rulonik i układać w naczyniu do zapiekania. Całość posmarować śmietaną i posypać
O kuchni z uczuciemjajko szczypta cukru , szczypta soli 0,5 l wody Farsz : 2 szklanki zielonej soczewicy 2 średnie marchewki 2 cebule średniej wielkości 2 korzenie pietruszki- dość duże 3 łodygi selera naciowego 200 g wędzonego boczku lub szynki 1-2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżka jasnego sosu sojowego Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie , odcedzamy i odstawiamy(...)wystygnięcia . Cebulkę obieramy i kroimy w małe kawałki , to samo z boczkiem oraz selerem naciowym – wrzucamy na patelnię i przesmażamy .Dorzucamy w trakcie smażenia , utartą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę , a także wyciśnięty praską czosnek , dolewamy sos sojowy . Smażymy około 7 minut , aż warzywa zmiękną i się przyrumienią , dokładamy soczewicę , solimy , pieprzymy i smażymy ciągle mieszając
Ogrodnik w podróżysezonie będzie dominował batat. Zupa jest lekko pikantna, a zarazem słodka przez krewnego ziemniaka. Bardzo polecam do wykonania. :) Składniki: 1/2 średniego batata 1 duża marchew 1/2 pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1/4 młodej kapusty 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 skrzydełko z kurczaka pieprz cytrynowy mielona ostra papryka sól jarzynka bez dodatku soli 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 500ml wody(...)Sposób przygotowania: Batata, marchew i pietruszkę, obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Kapustę szatkujemy, seler naciowy kroimy w kostkę - wszystko myjemy. Skrzydełko myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Po około 25 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy jeszcze 5 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiesta