seler naciowy - 4547 przepisów (strona:85/304)

3 koktajle petardy – na odporność – antybakteryjny, przeciwwirusowy, a nawet przeciwgrzybiczny 114

duża, naturalna dawka witaminy C. Ten koktajl na odporność pomoże nam zwalczyć bakterie podczas choroby i działa przeciwzapalnie. Oczywiście podnosi również odporność. W składzie tego koktajlu mamy dla odmiany seler naciowy, który ma zastosowanie w leczeniu i profilaktyce wielu chorób i zaburzeń. Bombę witaminy C zapewnią nam pomarańcze, marchewka, jabłko i kiwi. Odnośnie jabłka nigdy nie rezygnuje ze skórki, wycinam(...)jedynie gniazdo nasienne. SKŁADNIKI: 2 pomarańcze kiwi 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 2 jabłka 3-4 cm kawałek imbiru 1/2 szklanki wody Każdy z koktajli możecie zobaczyć w moich wyróżnionych filmikach na Instagramie – pyszne koktajle/IG/Wkawiarence Oczywiście każde smoothie to pełna dowolność, można dowolnie komponować składniki. I to w koktajlach uwielbiam najbardziej, zwłaszcza, jeśli chodzi o koktajle, które lubię

W Kawiarence
Zupa kurkowa z grzankami i serem gruyère 55

zupę z kurek, z grzankami, świeżym tymiankiem i tym właśnie rodzajem sera. #MyVictorinox  Składniki: 750 ml wody 300 g kurek 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego pół białej części pora 2 gałązki tymianku liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka śmietany 12% 3 kromki ulubionego pieczywa kawałek sera gruyère olej rzepakowy sól pieprz (przepis(...)porcje) Marchewkę, pietruszkę i pora kroimy w cienkie półplasterki, selera naciowego w plasterki, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do nich oczyszczone i umyte kurki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i całość dusimy 5 minut. Wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem kolejne parę minut – do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dosypujemy liście

Kardamonovy
Zapiekanka z wędzonym kurczakiem 202

przepisie możecie pominąć kurczaka. Polecam i życzę smacznego. Składniki 300 g makaronu świderki kolorowego 1 udko wędzone z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnie 3 łodygi selera naciowego 8 pieczarek 2 łyżki masła klarowanego 400 g słodkiej śmietany (dałam 30%) 50 g żółtego sera 2 jajka sól pieprz Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło(...)podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Dodać mieszankę warzywną, seler naciowy pokrojony w kawałki, doprawić solą, pieprzem i smażyć do miękkości warzyw. Mięso z wędzonego kurczaka oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko razem wymieszać i umieścić w naczyniu do zapiekania. Śmietanę wymieszać z tartym żółtym serem, jajkami, solą i  pieprzem. Wlać na zapiekankę. Zapiekać w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Zielone smoothie z selerem naciowym, jabłkiem, mandarynkami i roszponką. Napój pełen zdrowia. 186

wietrzna jesień, taki napój jest idealnym pomocnikiem dla naszego organizmu. Dlatego uważam, że powinniśmy je pić jak najczęściej. Spróbujcie połączenia wielu smaków w jednej zielonej szklaneczce. Składniki: 1 łodyga selera naciowego 3 mandarynki 1 słodkie, soczyste jabłko około 1/2 szklanki wody mineralnej 4 liście roszponki * * ! nie listki, ale całe liście jak na zdjęciu Przygotowanie: Jabłko obieramy i kroimy, wrzucamy(...)misy blendera. Następnie dodajemy liście roszponki, pociętą w małe kawałki łodygę selera naciowego oraz sok wyciśnięty z 3 mandarynek (można również dodać trochę miąższu mandarynek). Na koniec dolewamy wodę, niespełna 1/2 szklanki. Miksujemy, w razie konieczności dolewamy resztę wody. Smacznego

Słodkie okruszki
Zupa z brukselką i makaronem 41

zupy, wszystko gra. No prawie wszystko.. mam nadzieję, że za rok rajd znowu zacznie się na stadionie śląskim.  Składniki: 500 g brukselki 2 l wody 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula pęczek koperku mały kubek jogurtu naturalnego 125 g drobnego makaronu sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji)   Brukselkę myjemy(...)obieramy z ewentualnych brzydkich liści, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. Seler naciowy, marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w mniejszą kostkę. Wszystko smażymy 4 minuty na wolnym ogniu. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy usmażone warzywa, dodajemy brukselkę, gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek. Zupę przelewamy do misek, do każdej porcji

Kardamonovy
Smaczna sałatka na szybko 106

tortellini a w międzyczasie pokroić paprykę i selera, co można zrobić w kilka minut. Sałatka na szybko idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a także jako posiłek do pracy czy kolacja. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. SMACZNA SAŁATKA NA SZYBKO – PRZEPIS Składniki 1 papryka czerwona 3-4 łodygi selera naciowego 200 g pierożków tortellini z szynką 2 łyżki(...)naturalnego sól pieprz Wykonanie Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Paprykę czerwoną pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Selera naciowego kroimy w paseczki. Do miski przekładamy wszystkie składniki, dodajemy jogurt naturalny, majonez, pieprz oraz sól. Całość mieszamy. Artykuł Smaczna sałatka na szybko pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
WARZYWNE CURRY Z MINI GNOCCHI 72

pysznie smakuje także z pajdą świeżego chleba 😀   Składniki: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 pomarańczowa papryka 200 g pieczarek 1 cebula żółta 1 cebula czerwona 3 łodygi selera naciowego biała część pora 1 cukinia 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów w sosie własnym papryka słodka papryka ostra sól curry olej   Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone obie(...)cebule wraz z porem i czosnkiem. Smażymy chwilę po czym dodajemy pokrojone łodygi selera naciowego, pokrojone papryki, pieczarki oraz cukinię. warzywa posypujemy papryką słodką i ostrą, solą oraz curry. Mieszamy i podsmażamy całość chwilę. Następnie dodajemy pomidory w sosie własnym (ja wcześniej je blenduję). Całość dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Przed podaniem posypujemy danie natką pietruszki. Podajemy

Walijskie Pichcenie
Zupa z brukselką i makaronem 83

zupy, wszystko gra. No prawie wszystko.. mam nadzieję, że za rok rajd znowu zacznie się na stadionie śląskim.  Składniki: 500 g brukselki 2 l wody 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula pęczek koperku mały kubek jogurtu naturalnego 125 g drobnego makaronu sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji)   Brukselkę myjemy(...)obieramy z ewentualnych brzydkich liści, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. Seler naciowy, marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w mniejszą kostkę. Wszystko smażymy 4 minuty na wolnym ogniu. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy usmażone warzywa, dodajemy brukselkę, gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek. Zupę przelewamy do misek, do każdej porcji

Kardamonovy
Kurczak Fricassee 181

warzyw i bulionu czyni go niezwykle zdrowym i niskokalorycznym. Prosta, ale pyszna i aromatyczna potrawa. 400 g Mięsa z uda kurczaka lub indyka 2 szt. Marchewki 4 łodygi Selera Naciowego 1 szt. Cebuli 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego 2 szt. Liści Laurowych 1 łyżeczka Suszonego Oregano 1 łyżeczka Mielonego Kuminu 1 łyżka Ghee 1/2 szklanki Domowego bulionu ((lub z ekologicznej kostki(...)Szczypiorek ((do podania)) Sól i pieprz ((do smaku)) Cebulę, Marchew i Selera naciowego pokrój w kostkę o bokach ok. 0,5 cm Na patelni rozgrzej połowę ghee, dodaj pokrojone warzywa wraz z koncentratem czosnkowym i liśćmi laurowymi. Duś przez 5-8 minut, aż zmiękną. Zdejmij warzywa z patelni, rozgrzej resztę ghee i dodaj kurczaka wraz z solą, pieprzem, kuminem

Oslov.
Botwinka z kaszą w koszulce 173

boczku. Wegetarianie mogą pominąć chipsy. Całość zrobimy w 30 minut, a obiad jest do tego tani i wiosenny. 1 szklanka kaszy bulgur 1 pęczek botwiny 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 jajka 10 dkg boczku wędzonego plastry olej rzepakowy sól, pieprz 2 szklanki bulionu warzywnego Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebulę. Dodaję kaszę bulgur(...)dalej smażę razem minutę. Wlewam bulion, dodaję pokrojoną marchewkę w talarki, i seler naciowy. Gotuje na wolnym ogniu aż kasza i warzywa wchłoną prawie cały bulion. Na końcu dodaję pokrojoną botwinę, sól, pieprz, i gotuję jeszcze pięć minut. Do garnka wlewam litr wody, dodaję łyżkę octu, szczyptę soli i zagotowuję. Do gotującej wody wbijam jajka obok siebie i gotuje

wesoła kuchnia
Sałatka ,,Italia'' 155

spasuje osobom, które są na redukcji, a już na pewno dla osób na diecie białkowo - tłuszczowej. Zaczynamy. Składniki: pół awokado 6 sztuk małych pomidorków cherry 125g mozzarelli 1 gałązka selera naciowego  garść sałaty lodowej - wedle uznania drobno posiekana zielonej pietruszki - do smaku dressing: 3 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżeczki musztardy ostrej utarty ząbek czosnku kilka kropel soku(...)cytryny sól, pieprz do smaku Mozzarellę i awokado kroimy w drobną kostkę, selera naciowego na drobne kawałeczki (dodałem tylko jedną gałązkę aby dodać chrupkości w sałatce a taka ilość spowoduje że jego smak nie będzie odczuwalny ), sałatkę lodową w drobne kawałeczki, mini pomidorki na 4 części każdy - wszystko wrzucamy do miski + świeżo posiekana zielona pietruszka. Teraz pozostaje nam zrobić dressing

Smacznie Pysznie Kalorycznie
"Brudny" ryż z Nowego Orleanu, czyli nowoorleański Dirty Rice z wątróbką 189

porcje) -1 1/2 szkl. długoziarnistego białego ryżu -250 g wątróbki drobiowej -250 g mielonego mięsa wieprzowego -1 duża cebula lub 2 małe -1/2 zielonej papryki -2 pałeczki selera naciowego -2 szkl. bulionu drobiowego -3 łyżki oliwy z oliwek -listek laurowy -1 łyżeczka przyprawy cajun (lub po szczypcie: soli, suszonego czosnku, papryki, pieprzu, suszonej cebuli, cayenne, oregano, tymianku) Przygotowanie Wątróbkę(...)oczyścić, pokroić w małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Paprykę i seler naciowy pokroić w małe kawałki. Oliwę rozgrzać na patelni. Zeszklić cebulę, dodać wątróbkę, przemsazyć. Dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut. Gdy się zetnie dodać pokrojone warzywa i przesmażyć chwilę. Przełożyć do garnka. Dodać ryż i listek laurowy. Doprawić przyprawą cajun (lub mieszanką przypraw) i dodać listek laurowy. Zalać

Zielona Kuchnia
Sałatka z makaronem orkiszowym MIND 169

zmniejszymy ryzyko rozwoju choroby Alzheimera o 53 proc. Więcej o diecie MIND - klik .  Składniki: 1 szklanka makaronu orkiszowego pełnoziarnistego świderki 1/2 szklanki zielonych oliwek 1/2 szklanki drobno pokrojonego selera naciowego kilka listków świeżej mięty mieszanka ziaren do sałatki kilka kropel soku z cytryny (do smaku) kilka kropel ulubionej oliwy z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz czarny do smaku Wykonanie

Garniec Magalie
Sałatka z tuńczyka 342

Składniki: 1 woreczek ugotowanego ryżu basmati 2 łodygi selera naciowego 3 pomidory suszone z zalewy 2 - 3 ogórki korniszony 1 jabłko 1 paprykę czerwoną 1 czerwoną cebule 1 puszka tuńczyka w oleju 1 puszka kukurydzy sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki majonezu pół łyżeczki oregano posiekaną pietruszkę Wykonanie: W kosteczkę kroimy: seler naciowy, pomidory suszone, obraną cebulę, ogórki. Paprykę myjemy

kgwjanczewo
Tortellini po wegetariańsku 186

macie- wystarczy sok pomidorowy z kartonu. -przyprawy od Skworcu – przyprawa do Burrito, liscie kolendry, pieprz ziołowy, -prażone ziarna od Ziarenkowo- mieszanka Słoneczne Pola -bazylia, sól , oliwa z oliwek -seler naciowy- u mnie mrożony Poszatkuj kapustę pekińską, marchewkę i pora, duś chwilkę. Dodaj przyprawy do Burrito. Wymieszaj. Następnie pół łyżeczki kolendry.  Dodaj trochę pieprzu ziołowego, oliwy z oliwek, soli(...)Wymieszaj, zamknij, duś pod przykryciem. Następnie dodaj salsy pomidorowej, wymieszaj, przykryj , duś. Dodaj selera naciowego. Od czasu do czasu sprawdzaj smak. Gdy wszystko ładnie się udusi, zagotuj wode i wrzuć tortellini Polsoja na wrzątek i gotuj ok.8 minut. Wyłóż na talerz, podawaj z duszonymi jarzynami. Posyp ziarnami Słoneczne Pola od Ziarenkowo. To bardzo sycące danie. Jest bardzo dobre, gdyż tortellini

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczony łosoś starofrancuski z kurkami i młodymi ziemniakami 160

łyżka masła, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, 80 ml oleju rzepakowego, seler naciowy. Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego przelewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, sok z limonki i musztardę. Dokładnie mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Obtaczamy łososia z marynacie i pozostawiamy na czas(...)wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się udusiły (ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, gałązki świeżego tymianku i drobno pokrojony seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Dolewamy

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania