wodzie dłońmi niewielkie klopsiki, obtaczamy delikatnie w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Składniki na sos: 1/2 kalafiora 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula masło klarowane lub olej ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana 18% Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, rózyczki kalafiora(...)pokrojony seler naciowy. Całość zalewamy wodą (lub bulionem jeśli mamy), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i dusimy do miekkości warzyw. Na koniec dodajemy śmietanę 18% (do smaku) i posiekana zieleninę (koper, natkę lub szczypiorek). Sosem polewamy usmażone klopsiki
Walijskie Pichceniesię jedynie z czterech składników. Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu, idealna jako lekka przekąska, zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki: 1 sałata lodowa 6 jajek 4 łodygi selera naciowego 2-3 ogórki kiszone dodatkowo sól, pieprz, zioła, oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na małe kawałki. Jajka gotujemy i kroimy w kostkę lub mniejsze(...)części. Łodygi selera naciowego trzemy na małych oczkach tarki. Kiszone ogórki trzemy na dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiając do smaku – ja użyłam soli, pieprzu, bazylii oraz tymianku. Do całości dodajemy 1-2 łyżki oliwy. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka
Via Gustosurówkę z niezastąpionej kapusty pekińskiej, ale niecodziennego jej smaku dopełnia sos z chrzanem, zobaczcie jak smakuje..... Składniki: 1 mała kapusta pekińska 2 pomidory 1 cebula czerwona 2 łodygi selera naciowego sos 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki keczupu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony pestki dyni lub słonecznika Wykonanie: Kapustę szatkujemy, cebulę obieramy, kroimy(...)kosteczkę. Pomidory, seler naciowy kroimy w grubszą kostkę . Wszystko przekładamy do miski. Składniki na sos łączymy razem w małej miseczce, przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym. Przygotowanym sosem polewamy po surówce i delikatnie mieszamy. Posypujemy surówkę pestkami dyni lub słonecznika. Podajemy do każdego rodzaju mięs. Smacznego
kgwjanczewoogórków kiszonych na bazie jogurtu.Jak na tę porę sałatka świetnie się nadaje , gdyż zawiera potężną dawkę Witaminy C i minerałów. 0.5 pora 1 mała czerwona kapusta 1 łodyga selera naciowego Natka pietruszki 1 mały jogurt naturalny 1 ogórek kiszony Sól i pieprz ****************************** Kapustę poszatkować cienko.Ogórka kiszonego zetrzeć na tarce i dodać do kapusty.Jogurt doprawić solą i pieprzem , wymieszać(...)seler naciowy pokroić w plasterki , dodać do kapusty, natkę drobno posiekać i też dołożyć do kapusty.Wlac jogurt naturalny i wymieszač.Podawać do dań mięsnych.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkifont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Tuńczyk – 2 puszki Cebula czerwona – 1 duża szt Kapusta pekińska -4-5 liści Seler naciowy Oliwa -1 łyżka Sok z cytryny -2 łyżki Sól Pieprz kolorowy Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić na małe kawałki. Jajka obrać i posiekać na średnią kostkę. Dodać posiekaną cebule(...)posiekane liście kapusty, seler naciowy opłukać i pokroić w cienkie plasterki skropić sokiem z cytryny oraz oliwą, doprawić do smaku
Camilla w kuchniBardzo zdrowy i pożywny koktajl składający się z owoców i warzyw. Schłodzony w upalne dni, orzeźwia i zaspokaja pragnienie. Składniki 4 duże gruszki 2 kiwi gold 2 łodygi selera naciowego 4 gałązki natki pietruszki 1 garść szpinaku baby 1 cytryna Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Kiwi przecinamy(...)pół, wydrążamy miąższ. Seler naciowy kroimy w kostkę. Natkę siekamy. Szpinak płuczemy i osuszamy. Z cytryny wyciskamy sok. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Podajemy schłodzone. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin
R'n'G KitchenZdrowa, soczysta, chrupiąca i bardzo smaczna surówka z selera naciowego, papryki i jabłka. Idealna do obiadu, do schrupania na drugie śniadanie lub na zdrową kolację. Uwielbiam takie surówki za to, że nie wymagają zbyt dużo czasu, aby je przygotować, zawsze smakują i po ich zjedzeniu nie mam wyrzutów sumienia, że za dużo zjadłam. Składniki na taką surówkę są dostępne(...)każdej porze roku, ja ją jednak polecam szczególnie w szare jesienne i zimowe dni, kiedy najbardziej brakuje nam witamin i kolorów. Składniki: 4 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 1 jabłko 1 cebula szalotka 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Sos do surówki: 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżka soku z cytryny
Kuchcik gotujeCaponata, to włoski (a właściwie sycylijski) gulasz warzywny. Danie to docenią smakosze, którzy lubią mięsiste, lekko dymne w smaku bakłażany, słodką paprykę, anyżkowego selera naciowego, słone oliwki i kapary.... caponata, to feria barw i smaków. Caponata, to prosta a zarazem wykwintna potrawa, złożona z kilku zwykłych składników, a uzależniająco pyszna. Kto raz spróbował, nigdy nie zapomni ;) Składniki: 2 bakłażany(...)średnie papryki (u mnie czerwona, żółta i zielona) 1-2 łodygi selera naciowego 3 średnie pomidory lub szklanka passaty pomidorowej garść czarnych oliwek lub zielonych 1 łyżka kaparów 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól himalajska, pieprz czarny do smaku do podania: bagietka, orzeszki cedrowe
Codziennik Kuchennywymieszać ze sobą, a resztę załatwi piekarnik ;) My czekamy wdychając kuszący aromat piekących się placuszków. Tym razem postawiłam na zielone! W plackach znalazł się zielony groszek, cukinia i seler naciowy. Do placków dodałam jedynie dwie łyżki kaszy manny co sprawia, że placki są bardzo lekkie. Będą doskonałe na obiad w towarzystwie sałatki i aromatycznego sosu, lub na lekką kolację(...)PIECZONE ZIELONE PLACKI Z GROSZKU I CUKINII Czas przygotowania 50 minut Z podanych składników wyszło 8 placków Średnia cukinia 200 g zielonego groszku (mrożonego) Jajko Kasza manna 30g Łodyga selera naciowego Suszona mięta, oregano, sól, pieprz Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, zostawić na sicie na kilka minut, następnie odcisnąć z wody i przełożyć do miski Groszek zalać wrzątkiem
HealthyCreationscelów, pomieszałam to i owo i mamy od tego czasu następną udaną sałatkę mogącą stanowić smakowitą kolację lub poczęstunek dla gości. A odnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów(...)oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść rodzynek - trochę oleju słonecznikowego - łyżka przyprawy do gyrosa - 3-4 łyżki majonezu - sól, pieprz Seler naciowy jest naszym tegorocznym odkryciem. Najczęściej jemy go po prostu posiekanego, posolonego lekko i wymieszanego z jogurtem greckim lub majonezem i rodzynkami, ale pewnego dnia został bazą do bogatszej wersji sałatki stanowiącej
I tu będę miała takie tezielonego nie da się pić” (ja słyszałam ). Wszystkich sceptyków zielonych smoothies zachęcam do wypróbowania takiego koktajlu z mango. Jest przepyszny! Składniki: 2 duże garście świeżego umytego szpinaku 4 łodygi selera naciowego połówka długiego świeżego ogórka kilka cienkich plasterków imbiru (najlepiej dostosować ilość według uznania) świeżo wyciśnięty sok z (połówki) cytryny 1 świeże mango Wykona nie: Do blendera wrzucamy umyty szpinak(...)pokrojone w kawałki seler naciowy i obraną połówkę długiego ogórka oraz imbir. Wyciskam sok z cytryny i dodaję pokrojone mango (bez pestki!). Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB Śledź mnie na Instagramie
Lamarida.plryżu ugotowanego osobno. Smakuje wspaniale! P.S. Danie prawie jednogarnkowe nie licząc ugotowanego ryżu ;) Składniki (minimum 4 osoby pojedzą): 400 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka gałązka selera naciowego 2 duże papryki czerwone 3 łyżki oleju sól ziołowa sól, pieprz 2 łyżki mąki 750 ml wrzątku do podania zielona pietruszka, pieczywo lub ugotowany ryż Cebulę obrać, pokroić(...)pokroić w paski grubości ok 1 cm, przyprawić solą ziołową, posypać mąką. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, wyjąć, następnie na tą samą patelnię wrzucić cebulę, marchew i seler naciowy, podsmażyć. Jak cebulka zacznie się rumienić, dodać paprykę, kurczaka, zalać wrzątkiem, przyprawić solą, pieprzem, dusić pod przykryciem ok 30 minut. Gotowa zupa powinna być lekko gęsta. Podawać z chlebem
coolinarnyminutach gotowania dodajemy ziemniaki, a po kolejnych 10 – również rybę, która będzie gotowa już po ok. 5 minutach dalszego gotowania. To wszystko dość istotne, o ile bowiem marchewki czy selera naciowego tak szybko nie rozgotujemy, to z ziemniaków i rybiego mięsa dość łatwo zrobić nieprzyjemną dla oka i języka papkę. Jak jednak widać, łączny czas przygotowania naszej zupy nie będzie(...)mintaja dla niecierpliwych – łatwa i szybka do zrobienia, ale zarazem bardzo smaczna i dobrze wyglądająca. Zapisz przepis Drukuj Składniki 300g fileta z łososia 250 mrożonego mintaja 1 łodyga selera naciowego 1 średnia marchewka (125g) 1 mała cebula (100g) 2 nieduże ziemniaki (300g) 1l bulionu warzywnego (może być z kostki) 750ml wody 1 łyżka masła 2-3 łyżki soku z cytryny
Kulinarna Pokusamnie kojąco. Dziś mam dla Was taką codzienną zupę – warzywną gotowaną na mięsie z kurczaka, z dodatkiem ryżu dla gęstości i pożywności. Dodałam do niej włoszczyznę i selera naciowego ale można dorzucić inne warzywa jak brokuły czy kalafiora. Inne podobne zupy: zupa ryżowa z kurczakiem warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami Print Zupa warzywna z kurczakiem i ryżem Codzienna(...)Prep Time 20 minutes Cook Time 50 minutes Servings 6 Ingredients 4 udka z kurczaka 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 pietruszka 2 marchewki 1 por 3 łodygi selera naciowego 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 100 g ryżu 100 ml śmietany kwaśnej 18% sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 pęczka natki pietruszki Instructions
Cooking for Emilyzdrowy przepis. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, około 5 porcji. Produkty 500 ml płynnego koncentratu pomidorowego, 2 szklanki wody, 2 duże garście pomidorków malinowych, 4 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, około 4 garści świeżych liści bazylii, oliwa z oliwek, sól, pieprz, cukier, 1 ciabatta (pół do zupy, reszta do podania w zależności od ilości porcji(...)podgrzej. Cebulę i pomidorki drobno posiekaj i wrzuć do garnka. Dodaj rozprasowany czosnek i wszystko razem chwilę podsmaż. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i dwie szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszaj. Seler naciowy przekrój na pół (tak aby zmieścił się do garnka) i wrzuć do zupy. Bazylię drobno posiekaj i również dodaj do zupy. Całość gotuj przez około 20 minut. W międzyczasie
Fit&Fast Kitchenminut Czas gotowania 45 minut Składniki 450 gram wątróbki 250 gram karkówki 150 gram boczku wędzonego 300 gram mięsa drobiowego gotowanego (najlepiej z rosołu) 1 cebula duża 1 łodyga selera naciowego 3 jaja 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz gałka muszkatołowa kurkuma Sposób przygotowania Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni razem z posiekaną cebulą. Dodać pokrojoną w kostkę(...)karkówkę oraz drobno pokrojony seler naciowy. Smażyć na średnim ogniu jeszcze przez ok. 10 minut. Jeśli zaczyna się mocno rumienić można zmniejszyć ogień i przykryć. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz kurkumą. Przełożyć do miski i ostudzić. Na patelni rozpuścić masło klarowane i zrumienić na nim oczyszczoną wątróbkę. Mięso z rosołu oddzielić od kości. Wymieszać z wątróbką oraz wcześniej przygotowaną
Modern Cave Girlcałej rodziny. Składniki: 6 czerwonych papryk szklanka kaszy bulgur łyżka oliwy łyżka masła 10 pieczarek biała cebula 2-3 ząbki czosnku 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 gałązki selera naciowego garść orzechów włoskich łuskanych 2 marchewki 100ml śmietanki słodkiej sól, pieprz czarny, słodka papryka, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1l wody zagotowujemy, solimy i gotujemy z w niej kaszę(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz roztarty czosnek i przesmażamy aż cebula się zeszkli. Dokładamy mięso mielone i doprawiamy. Kiedy mięso zmieni kolor dokładamy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Podlewamy śmietanka i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 8-10 minut. Farsz mięsno-warzywny łączymy z kaszą i orzechami. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Papryki myjemy, przekrawamy
Pyry na GazGotujemy w osolonej wodzie. składniki na sos mięsny: ok. 1000 g mięsa, mielonego 1 puszka pomidorów, krojonych 1 marchewka 1 cebula ok. 2-3 gałązki selera naciowego 3 ząbki czosnku ok. 100 ml białego wina, wytrawnego sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia opcjonalnie ostra papryka wykonanie: Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę(...)Selera siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz marchewkę, chwilkę dusimy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i dusimy przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany seler naciowy i chwilkę dusimy. Dodajemy wino, gotujemy przez ok. 5 min. Następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze ok. 15 min. składniki na sos beszamelowy
Domowy Smak JedzeniaPyszny pomysł na dodatek do obiadu lub lekką kolację. Składniki: pół opakowania mixu sałat 2 średnie pomidory pół czerwonej cebuli 1/3 dużego zielonego ogórka 1 gałązka selera naciowego 2 paluszki serowe 2 łyżki kukurydzy z puszki 3-4 łyżki oleju sól,pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy.Do miski wrzucamy sałatę.Pomidory kroimy w ósemki, cebulę w piórka, ogórek w półplasterki(...)seler naciowy w plasterki-dokładamy do sałaty.Paluszki serowe kroimy w plasterki i dodajemy razem z kukurydzą do sałatki.Doprawiamy solą, pieprzem i olejem.Mieszamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnePóki co jednak przedstawiam przepis na moją zupę grzybową z suszonych grzybów. Składniki: 2 garście suszonych grzybów 1 duża cebula 2 marchwie 1 pietruszka pół małego selera 2 łodygi selera naciowego 2 litry bulionu warzywnego 150ml słodkiej śmietanki 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy około 0,5l gorącej wody i odstawiamy, aż woda ostygnie(...)grzyby napuchną. Obraną marchew, seler, seler naciowy i pietruszkę kroimy w drobną kostkę. Do garnka o grubym dnie wlewamy kilka łyżek oliwy i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy je na wolnym ogniu przez kilka minut a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Grzyby odsączamy na sitku a wodę z nich dodajemy do wywaru. Grzyby kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy
Jacob Tastes