seler naciowy - 4547 przepisów (strona:40/304)

Wołowina z fasolką, sosem sojowym, selerem naciowym i chińskim winem ryżowym 136

wołowina bardzo mi smakuje - jest miękka i nie wymaga wielkiego nakładu czasu. Sos jest aksamitny, a fasolka szparagowa zyskuje nowy wymiar smaku ;) Warto spróbować! WOŁOWINA W FASOLKĄ, SOSEM SOJOWYM, SELEREM NACIOWYM I CHIŃSKIM WINEM RYŻOWYM Składniki: - 450 gram wołowiny - 4 łyżeczki mąki kukurydzianej - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - 2 łyżeczki oleju z orzechów ziemnych - 2 łyżki oleju roślinnego - 3 ząbki(...)czosnku, zmiażdżone - 1 czerwona cebula - 225 gram fasolki szparagowej - 2 łodygi selera naciowego - 2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego - u mnie japońskie (lub wytrawnego sherry) - 125 mililitrów bulionu wołowego - 4 łyżeczki wody - sól - pieprz Przygotowanie: Wołowinę kroimy w paski. W miseczce przygotowujemy marynatę z 2 łyżeczek mąki kukurydzianej, 2 łyżek sosu sojowego i 2 łyżeczek oleju z orzechów ziemnych. Mieszanką polewamy

Życie zamknięte w smaku
Zupa brokułowa na maśle, z ciecierzycą i selerem naciowym 141

Dzisiejsza zupa powstała w podobny sposób: z tego, co wpadło mi w rękę, kiedy chciałam szybko zrobić obiad.  Składniki: 1 średni brokuł 15 cm średniego pora 3 łodygi selera naciowego 3 większe ząbki czosnku 2 łyżki delikatnej w smaku oliwy lub oleju sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku 100 g masła Czosnek obrać i pokroić niezbyt drobno(...)przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w półplasterki. Brokuł pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Seler naciowy pokroić w niezbyt cienkie plasterki. W garnku rozgrzać oliwę lub olej. Dodać czosnek, smażyć krótko na średnim ogniu, nie powinien się przypalić. Dodać por i mieszając smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać brokuły, wlać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gulasz wołowy z warzywami 37

następujących składników: Mięso wołowe (najlepiej z chudej części, np. rostbef) – 500g Cebula – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Papryka czerwona – 1 sztuka Marchew – 2 sztuki Seler naciowy – 2 łodygi Ziemniaki – 4 sztuki Pomidor – 2 sztuki (lub przecier pomidorowy) Wołowy bulion – 500 ml Oliwa z oliwek – 2 łyżki Papryka w proszku(...)przygotować gulasz wołowy z warzywami, postępuj zgodnie z poniższymi krokami: Najpierw mięso wołowe pokrój na nieduże kawałki. Następnie obtocz je w mące pszennej. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Marchew, selera naciowego, ziemniaki oraz paprykę pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni lub garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Następnie wyłóż je na talerz

Ania i Marcin gotują
Sałatka „Tęczowy krąg” 175

serwować podczas imprez rodzinnych, czy też spotkań z przyjaciółmi. Z pewnością przypadnie do gustu gościom, gdyż cieszy oko i świetnie smakuje. Składniki pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej 3 łodygi selera naciowego 8 czerwonych pomidorków koktajlowych 1 mała marchewka 1 świeży, zielony ogórek 1 mała papryka brokuł (3 większe różyczki) 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego/oleju lnianego (opcjonalnie) 2 małe ząbki(...)czosnku sól pieprz Sałatka „Tęczowy krąg” – przepis Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Brokuła i selera naciowego ugotować „al dente” w garnku do gotowania na parze lub w lekko osolonej wodzie (osobiście polecam sposób pierwszy z racji na większą chrupkość warzyw). Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Ogórka pokroić

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Duszone ziemniaki z sosem z kurek i fasolką adzuki 161

najmniejszych, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, ½ łyżeczka soku z cytryny, seler naciowy. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je na złoty kolor. Podlewamy  wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się udusiły(...)zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, gałązki świeżego tymianku i drobno pokrojony seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min), skrapiamy sokiem z cytryny.  Dolewamy sos Worcestershire, śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy

Moniki Smakołyki
Bulion warzywny - podstawa domowych zup. 142

dolewam odrobinę oliwy z oliwek, aby powstały tak sympatycznie wyglądające ,,oczka" jak na zdjęciu poniżej. Składniki: 5 marchewek 4 pietruszki 1/2 bulwy selera 1 por 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 2 duże pieczarki 2 ząbki czosnku  4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki 2 płaskie łyżeczki soli lub więcej(...)osoby: 1/2 szkl. białego wytrawnego wina (opcjonalnie) świeży imbir (wielkości kciuka) pokrojony w cienkie plastry 1/3 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Warzywa korzeniowe umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki.  Selera naciowego i pora umyć i pokroić. Pieczarki umyć i nie kroić. Cebule obrać z zewnętrznych łupinek i pozostawić resztę łupinek (nadadzą kolor bulionowi). Cebule przekroić na pół, ułożyć na suchej

Codziennik Kuchenny
ZUPA POMIDOROWA Z KAPUSTĄ KISZONĄ 118

Składniki 1 l rosołu/bulionu/wywaru ok 250 g kapusty kiszonej 2-3 ziemniaki 3 łodygi selera naciowego 2-3 marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g dobrej kiełbasy (jałowcowa, myśliwska) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki ziele angielskie, liść laurowy, nasiona jałowca sól, pieprz, szczypta cukru masło klarowane do smażenia Przygotowanie Przygotujcie warzywa, umyjcie je i obierzcie(...)Ziemniaki pokrójcie w kostkę, cebulę i czosnek w drobną kosteczkę, seler naciowy w plasterki i marchew w półplasterki, kapustę kiszoną drobno posiekajcie, natkę pietruszki również. Kiełbasę pokrójcie w dowolne kawałki. Bulion wlejcie do garnka, dodajcie przyprawy i włóżcie ziemniaki. Gotujcie do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.  W międzyczasie w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie cebulę

OliveandThyme
Wegetariańskie curry a'la Sri Lanka z ananasem i warzywami. 145

swoją wyprawę na Sri Lankę. Wracając do naszego przepisu :) Składniki : 1 puszka ananasa 1 puszka mleczka kokosowego 1 mały bakłażan 2 średnie słodkie papryki (czerwona i zielona) 2 łodygi selera naciowego 1 duża cebula czosnkowa lub inna 1/2 kłącza świeżego imbiru 1/4 szklanki pestek z dyni garść rodzynek płatki owsiane jogurt naturalny garam masala, kurkuma, kardamon, kmin rzymski, curry, kolendra(...)tymianek, zielona pasta curry, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia w kostkę bakłażana i posypania go solą, aby wydobyć niepotrzebną goryczkę. Odstawiamy i kroimy w tym czasie paprykę, cebulę, seler naciowy w grubą kostkę. Jeśli macie ananasa świeżego lub w krążkach również pokrójcie go w kostkę. Kłącze imbiru ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Włókna, które zostają zawsze dobrze wyciskamy

vegetanie
Lekka zupa z kurczakiem i kukurydzą 189

bardzo podobnie - w większości użyłam tych samych składników (do tradycyjnego rosołu daję opalaną cebulę - tu dałam surową) i gotowałam ją równie długo. W tej wersji zupy pojawił się jeszcze seler naciowy oraz trawa cytrynowa. Do doprawienia, oprócz soli morskiej, użyłam sosu sojowego. No i kukurydza, którą dałam na koniec. Więc wyszedł taki rosół - nie-rosół, finalnie lekka zupa o smaku(...)kurczakiem i kukurydzą - przepis: Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (ok. 60-70 dag mięsa; ewentualnie podudzia, skrzydełka) 2 marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera kilkucentymetrowy kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 cebula po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego 3-4 listki laurowe sól do smaku przyprawa typu Vegata do smaku 1 łyżka sosu sojowego

Moje Qulinaria
Egzotyczna sałatka z żurawiną 120

Pyszna, wiosenna sałatka! Do przygotowania jako przekąska lub danie główne. Pachnąca latem - ananas, kukurydza seler naciowy... Z odrobiną egzotyki w postaci cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej.  Prosta i szybka w przygotowaniu. Miły akcent w Twojej kuchni na przywitanie nadchodzącej wiosny. składniki: 1 duży filet z kurczaka 2 łyżki oleju 5 plastrów ananasa 1 mała puszka kukurydzy 2 łodygi selera(...)doprawić solą i  świeżo mielonym pieprzem.  Na rozgrzanym oleju usmażyć przyprawionego kurczaka na złoty kolor. Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.  Ananasa, seler naciowy oraz obraną cebulę pokroić w średniej grubości kostkę. Kukurydzę osączyć, żurawinę sparzyć gorącą wodą, następnie osączyć z wody.  Do szklanej miski przełożyć przestudzone  wystudzonego kurczaka, dodać pozostałe

kgwjanczewo
Orzo perlato risottato al pomodoro con sedano 52

Orzo perlato risottato al pomodoro. Kasza pęczak w pomidorach z selerem naciowym. Pomysł na pyszny obiad z pęczaku. Orzo perlato risottato al pomodoro con sedano Jeśli nie masz pomysłu jak spożytkować kaszę pęczak, która jest niebywale cenna i pełna składników odżywczych, to ten zdrowy i energetyczny przepis jest dla Ciebie! Kasza pęczak jest wciąż niedoceniona, a szkoda! Jeżeli zmagasz się(...)albo robisz z granulatu/kostki bio ( są takie ) - 250- 350 ml passaty pomidorowej - szklanka białego wina- pół szklanki użyć do przepisu, a pół wypić, by sprawdzić czy dobre ;-) - marchewka - seler naciowy- 1 lub dwie łodygi - 1 szalotka - olio evo  Olejowe Smaki  z Corleone - sól i pieprz do smaku - bazylia świeża - parmigiano wedle upodobania Jak przygotować kaszę pęczak? Korzystając

Z Kuchni Do Kuchni
Gęsty krupnik na wołowinie i żeberkach 183

żeberka zaczną odchodzić od kości. Wyjmujemy je, oczyszczamy kości z mięsa, kości wyrzucamy, mięso kroimy i dodajemy z powrotem do garnka. W tym czasie obieramy warzywa – marchew, pietruszkę, seler naciowy i cebulę kroimy w równą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy cebulę do zeszklenia. Do zeszklonej przeciskamy czosnek i smażymy go do momentu(...)straci surowy zapach. Wrzucamy pokrojoną marchew, seler naciowy i pietruszkę. Smażymy na małym ogniu, mieszając, przez 8-10 minut. Warzywa powinny się zeszklić i zmięknąć, lekko przyrumienić. Przekładamy warzywa do garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę, dodajemy do zupy. Wsypujemy wypłukaną na sicie pod bieżącą wodą kaszę, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej i gotujemy wszystko razem

Karo in the Kitchen
Bulion warzywny 100

liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 10 dkg białej cebuli (w łupce) pęczek zieleniny: lubczyk, natka pietruszki, seler 15 dkg kalarepy 50 dkg marchwi 20 dkg pietruszki 20 dkg selera korzeniowego 3 łodygi selera naciowego 25 dkg pora 1 łyżka soli 1/3 łyżeczka czarnego pieprzu 3 l wody Jak zrobić bulion warzywny. Do dużego garnka włożyć pokrojone(...)duże kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebulę i kalarepę. Wlać wodę, dodać liść laurowy, ziarna jałowca i ziele angielskie. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 30 minut . Kolejno dodać pokrojonego na duże kawałki pora, selera naciowego, sól oraz pieprz. Gotować przez kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania włożyć zieleninę. Zdjąć z ognia i wystudzić. Bulion warzywny Warto wiedzieć robiąc

MeCooks
Gulasz wołowo - drobiowy w czerwonym winie 148

przepisu. Składniki: 500g wołowiny bez kości 250g mięsa drobiowego ( np. filet z uda kurczaka lub indyka) ok. ½ szklanki mąki do oprószenia mięsa 2 średnie cebule 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 papryki (zielona i czerwona) 5 ogórków konserwowych 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 szklanka wody 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka(...)pomidorowego Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Sposób wykonania: Wołowinę i drób myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy kroimy w piórka, oczyszczoną paprykę kroimy w paski, łodygi selera naciowego w cząstki. Marchewkę obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Ogórka konserwowego kroimy w cienkie paski. Mięso obtaczamy w mące i smażymy partiami na rozegranym oleju aż się zrumieni. Przesmażone

W kuchennej krainie
Makaron w sosie z papryki i selera naciowego 179

Kolejny przepis z książki „Vagano Italiano” na tapecie, czy też w garach. Tym razem makaron w towarzystwie gęstego sosu z papryki, selera naciowego i pomidorów. Jak to w kuchni włoskiej bywa lista składników jest bardzo krótka, a efekt zniewalający. W oryginale był makaron rigatoni (czyli grube prążkowane rurki), ale prawdę powiedziawszy nigdy nie robi mi to specjalnej różnicy(...)spiżarni miałam tylko wynalazek z młodego jęczmienia i było pycha. Składniki na 4 porcje: 4 papryki mały seler naciowy około 1 kg pomidorów (u mnie wszelkiej maści, czyli te które znalazłam dojrzałe w szklarni) opakowanie makaronu (u mnie to było 300 g i według mnie 400 g to maks) 2 ząbki czosnku lub łyżeczka granulowanego łyżeczka soli płaska łyżeczka pieprzu

greenscarf

Proponowane wyszukiwania