Składniki: 1 kg małych buraczków 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny 1 cebula 1 łyżeczka miodu świeżego 3 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Buraczki gotujemy, studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę. Do szklanej miski wkładamy buraczki, pokrojoną cebulę oraz seler naciowy. Dodajemy olej
kgwjanczewoPęczakotto z bobem, pieczarkami i ricottą Składniki – 2 porcje: Pęczak – 200g Marchewka – 1/3 sztuki Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Czosnek – 2 ząbki Wywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Bób –400g Pieczarki - 6 sztuk Ser ricotta - 200g Pomidorki koktajlowe(...)kilka sztuk Oliwa do smażenia i oliwa do upieczenia bobu. Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego. Bób myjemy i przekładamy go na blachę do pieczenia. Skrapiamy go delikatnie oliwą z oliwek i posypujemy solą. Bób pieczemy przez 25-30 minut w 200 stopniach. Po tym czasie obieramy
Kuchnia Bon Appetitskładnik w postaci pasty tahini wyczarował danie, do którego będę wracać :) Co za smak!!! :D Składniki (na porcję): 3 papryki mały mięsisty pomidor pół chili ok. 5 cm łodygi selera naciowego 3 gałązki natki pietruszki dymka 3 łyżeczki pasty tahini sól 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki kozieradki olej Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać łyżkę oleju na papier. Papryki(...)przykrycia, doły pokroić na drobno i wykorzystać w farszu. Ze środka papryk usunąć, np. łyżeczką, gniazda nasienne. Obtoczyć papryki w oleju i ustawić na papierze. Usunąć obieraczką włókna z selera naciowego. W misce przygotować farsz, czyli wymieszać rozdrobnione: chili, pomidor, seler naciowy, pietruszkę naciową i dymkę z przyprawami. Faszerować papryki przygotowaną masą. Na górę każdej z nich wyłożyć po płaskiej
Weekendy w domu i ogrodzieprzemawia. Zapraszam, zrób, spróbuj ! Może być i na śniadanie i na kolację, pyszna jest ;) Pasta z tuńczykiem Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (odcedź z płynu) 1 kawałek selera naciowego 1 cebula (sparzona wrzątkiem) 2 łyżki majonezu Sól i pieprz do smaku Przepis *Drobno posiekaj seler naciowy. * Posiekaj cebulę drobno, przełóż na sitko i sparz gorącą wodą(...)zmniejszyć ostrość smaku. * Wymieszaj odsączonego tuńczyka, posiekany drobniutko seler naciowy, sparzoną cebulę oraz majonez w misce. * Dopraw pastę solą i pieprzem według własnego smaku. * Gotowe! Pasta świetnie smakuje na kromce ciemnego chleba. Możesz również dodać do niej roszponkę i pomidorki lub oliwki, jak ja zrobiłam na śniadanie. To idealny początek dnia! A tu znajdziesz inne przepisy z tuńczykiem
Kuchnia na wzgórzuSkładniki: 2 osoby 1 woreczek ryżu naturalnego brązowego kilka sztuk orzechów włoskich 2 łodygi selera naciowego łyżka rodzynek szczypiorek do posypania Dressing 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Monini sok z połówki cytryny sól 1 łyżeczka miodu Sałatka z ryżu naturalnego i selera naciowego Przygotowanie: 1. Ugotuj ryż 2. Orzechy upraż na suchej patelni 3. Pokrój selera
AZgotuj!Troć wędrowna z fenkułem, jabłkiem i selerem 4 kawałki po 180g troci wędrownej 5 dużych ziemniaków grillowych 2 -3 łyżeczki ikry dorsza 100ml tłustej śmietanki 50g masła 2 opakowania selera naciowego 1 fenkuł 2 duże twarde czerwone jabłka 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy 1 cytryna (otarta skórka, wyciśnięty sok) Sól, pieprz z młynka 1 płaska łyżka miodu 3 upieczone(...)miękkości selery 4 -5 serca karczocha marynowane Sól Olej lniany Fenkuł kroimy wzdłuż na pół i w cieniutkie plasterki najlepiej na mandolinie. Seler naciowy obieramy z włókien i kroimy obieraczką nacieknie wstążki. Dodajemy do fenkuła obsypujemy lodem i lekko solimy. W wysokim naczyniu miksujemy upieczonego selera z kawałkami karczochów, dodając olej lniany lub orzechowy, odrobinę miodu i soli. Przygotowujemy dodatek
karmelowyZupa z czerwoną soczewicą i selerem naciowym – pyszna, bardzo pożywna i świetnie rozgrzewająca. Przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi zup! :) Krótsze dni, coraz częstsza plucha oraz zimne wieczory i poranki nieubłaganie zaczynają dawać się we znaki i upewniać nas w przekonaniu, że to już jesień. Muszę Wam przyznać, że z wiekiem staje się coraz ... The post Zupa z czerwoną soczewicą(...)selerem naciowym first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Zupa z czerwoną soczewicą i selerem naciowym pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pldobry :-) Na wzmocnienie i więcej energii mam dziś świeżo wyciskany soczek dla Was. Moja córka lubi bardzo z burakiem, więc często robimy taki. Tym razem w soku mamy jeszcze selera naciowego, jabłka i marchewki. Już nie mogę się doczekać, kiedy będzie więcej naszych owoców i będziemy robić pyszne soczki. Miłego popołudnia Wam życzę :-) Składniki: średni burak marchewki seler(...)naciowy (u mnie 4 łodygi) jabłka Wszystkie składniki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (oprócz selera naciowego) i przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową :-) Smacznego
kruche babeczkiJeśli tylko lubicie smak i chrupkość selera naciowego, to gorąco polecam tę sałatkę. Mięciutka pierś kurczaka połączona z chrupkim selerem to (przynajmniej dla mnie) strzałem w 10-tkę 😉 Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka seler naciowy (u mnie 4 łodygi) 1 mała czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 3-4 ugotowane na twardo jajka jajka majonez sól pieprz bulion do ugotowania(...)piersi zielenina: natka, koperek lub szczypiorek Wykonanie: Oczyszczoną pierś gotujemy w bulionie do miękkości. Studzimy, kroimy w średnią kostkę. Seler naciowy, jajka, paprykę także kroimy w kostkę. W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy sól, pieprz, majonez. Jeśli lubimy możemy dodać szczyptę granulowanego czosnku. Mieszamy. Posypujemy posiekaną zieleniną i odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na 1 -2 h, aby smaki wzajemnie
Walijskie Pichceniepestkami dyni uprażonymi. Do zupy wykorzystałam pomidory które sama suszyłam. Z oliwką z pomidorów i ziołami. Takie moje wspomnienie lata z wykorzystaniem pomidorów suszonych. 1 kawałek selera 1 łodyga selera naciowego ( można pominąć ) 1 marchewka 1 por biała część 1/2 kalafiora 10 pomidorów suszonych domowych oliwa od pomidorów 1 garść pestek dyni uprażone natka pietruszki sól, pieprz 1 udko(...)kurczaka Seler, marchew obieram, seler naciowy pozbawiam włókien. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję udko z kurczaka, marchew, seler, seler naciowy, por i gotuję około 40 minut. Dodaję różyczki kalafiora i gotuję dalej około 20 minut. Kilka małych różyczek ugotowanych odkładam do dekoracji. Z zupy wyjmuję udko, marchew. Do reszty dodaję pomidory suszone, sól, pieprz, kilka łyżek oliwy
wesoła kuchniajednak również obdarza swych poddanych cząstką siebie, jej stanowczość idealnie pasuje do łagodności pozostałych składników. Naprawdę polecam ten przepis! Składniki (na jedną osobę): 1/2 jabłka 3,4 łodygi selera naciowego bliżej środka plus listki majonez sól, pieprz do smaku (oczywiście z młynka) sałata lodowa endywia kilka listków i kwiat nasturcji pieczywo pszenne (można je zastąpić dowolnym) Wykonanie: Łodygi(...)selera naciowego oraz jabłko pokrój w drobną kostkę. W sałatce powinna być równa ilość jabłka i selera. Posyp solą i pieprzem, dodaj majonez. Wstaw sałatkę do lodówki. Z 1 łodygi zetnij obieraczką do warzyw (wzdłuż) cienkie plastry selera, odłóż je na później, do dekoracji. Opłucz pod bieżącą wodą listki i kwiat nasturcji, odłóż na papierowy ręcznik, aby obeschły. Podpiecz
Garniec MagalieBardzo smaczna i szybka do przyrządzenia surówka z selerem naciowym i warzywami. Jest lekka i niskokaloryczna, idealna do wiosennego grillowania lub obiadu. Składniki: 1 seler naciowy 3 pomidory 1 papryka czerwona 3-4 ogórki małosolne 1 cebula czerwona Pęczek szczypiorku 2-3 łyżki oleju lnianego Sól, pieprz Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, oczyszczamy, selera naciowego kroimy w plasterki, ogórki
Bajeczna Kuchniapomidorami i kapustą. Uwielbiam takie zupy są sycące, zdrowe.W sezonie kurkowym polecam zrobić taką zupę. 1/2 główki kapusty młodej 3 pomidory duże 20 dkg kurek 3 ziemniaki 3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz czerwony masło klarowane natka pietruszki i liście selera bazylia świeża 1 korpus z kaczki 4 parówki małe Pomidory sparzam(...)obieram ze skóry. Kroję na cząstki i przesmażam na patelni aż się zredukują. Miksuję blenderem. Kapustę szatkuję, marchew obieram i kroję w słupki, ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Seler naciowy kroję na kawałki. Do garnka wlewam trzy litry wody dodaję korpus z kaczki, liście laurowe, ziele angielskie natkę pietruszki i liście selera które związuje razem nitką. Gotuje wywar około
wesoła kuchniaLubicie seler naciowy? Ma nieco charakterystyczny smak i zapach, ja odkryłam go dopiero jakiś czas temu i bardzo mi posmakował. Poza tym jest bardzo zdrowy i świetnie się prezentuje w różnego rodzaju surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuję surówkę na bazie selera naciowego, papryki, jabłka i ogórka kiszonego. Jest przepyszna, można do niej dodać odrobinę majonezu (jeśli ktoś woli(...)sposób). 5 łodyg selera naciowego 1 jabłko 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 0,5 czerwonej papryki 3 ogórki kiszone natka pietruszki Sos: kilka łyżek oliwy z oliwek sól pieprz czarny 1 łyżeczka musztardy odrobina soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łodygi selera umyć, obrać z grubszych włókien i pokroić w cienkie plasterki. Resztę składników również pokroić w cienkie plasterki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePrzepis z książki Jamie Oliver "Kulinarne wyprawy Jamiego" składniki 2 marchewki, obrane i drobno pokrojone 2 łodygi selera naciowego,obrane i pokrojone 2 cebule obrane i pokrojone w kostkę tłuszcz do smażenia - kaczy lub oliwa 500 g zielonej soczewicy 1 l bulionu warzywnego 1 ziemnak obrany i grubo pokrojony 6 kaczych nóg confit 200 g młodego szpinaku sól(...)morska, pieprz czerwony ocet winny jogurt naturalny bukiet ziół: 1 łodyga selera naciowego pęczek tymianku pęczek natki pietruszki liść laurowy 1/2 pora przygotowanie pokrojone marchewki, seler naciowy i cebulę poddusić bez rumienienia na tłuszczu przez ok 10 min. aby warzywa zmiękły. Zioła z bukietu związać sznurkiem kuchennym. Do podduszonych warzyw dorzucić soczewicę , zalać bulionem, wrzucić pokrojone ziemniaki i związany
Stare Gary