butelki piwa. Polecam na obiad, nie tylko dla mężczyzn. :) Gulasz piwny: 2 cebule - biała i czerwona 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 350 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki ok. 150 g wędzonego boczku 500 g mięsa wołowego na gulasz 0,5 l ciemnego piwa (u mnie Książęce Ciemne Łagodne) 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki(...)świeżo zmielony pieprz Boczek kroimy w kostkę, cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, marchew obieramy i kroimy na plastry, seler naciowy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy głębszą patelnię i wrzucamy na nią boczek, smażymy kilka minut do uzyskania ładnego koloru, a następnie dorzucamy cebulę, czosnek
Cooking Monsterwykorzystać na pyszny domowy pasztet. Przepis wkrótce na blogu Składniki na 4 porcje risotta: 200 g ryżu arborio 90 g cebuli 100 g kopru włoskiego 100 g selera naciowego 100 g awokado 50 g parmezanu 125 ml białego wytrawnego wina łyżka masła olej rzepakowy/ masło klarowane litr bulionu warzywnego pieprz sól kolendra do przybrania Składniki na bulion warzywny(...)warzyw surowych ( por, cebula, seler, seler naciowy, korzeń pietruszki, brukselka, marchewka, koper włoski) 2 ząbki czosnku 1,5 l wody ziele angielskie liść laurowy pieprz sól Przygotowanie: BULION WARZYWNY Proporcje warzyw do bulionu mogą być różne. W moim przewagę stanowiły zielone i białe warzywa, z uwagi na zaplanowane przeznaczenie bulionu. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na części podobnego rozmiaru, płuczemy
Kierunekuchnianią podpatrzyła moja mama w programie Ewy Wachowicz, kiedy go zobaczyłam w pierwszej chwili podeszłam do niego bardzo sceptycznie. Trochę dziwne wydawało mi się połączenie salaty z groszkiem i selerem naciowym. Ale nic bardziej mylnego, po przygotowaniu i degustacji sałatka okazała się bardzo smaczna i odmienna w smaku od innych popularnych sałatek. Strzał w dziesiątkę na domowe i ogrodowe(...)drodzy czytelnicy chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych to bardzo polecam:) Ps. W oryginale ostatnia warstwę stanowi chudy grillowany boczek, który ja zastąpiłam plasterkami salami. Składniki - sałata lodowa - 4 łodygi selera naciowego - pęczek szczypiorku - 300 gram majonezu - 3 łyżki cukru - puszka groszku konserwowego - 20 dkg sera żółtego ( najlepiej cheddar ) - kilka plasterków dobrego salami Wykonanie Składniki układamy warstwami : Na dno miski poszarpana
Kuchnia z widokiem na ogródpierś z kurczaka 1 szkl marchewki z groszkiem kilka różyczek brokuła przyprawa do kurczaka olej sojowa pierzynka 1 szkl ugotowanej soi firmy Targroch 1/2 szkl jogurtu naturalnego 1 gałązka selera naciowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej świeżej lub suszonej kolendry 1 ząbek czosnku papryka słodka w proszku pieprz cytrynowy sok z cytryny sól(...)dnie naczynia do zapiekania. 3. Pomiędzy kawałkami mięsa wkładamy różyczki brokuła i równomiernie rozsypujemy marchewkę z groszkiem.( Ja użyłam mrożonych warzyw.) 4. Soję, parmezan, jogurt, czosnek i pokrojony seler naciowy wkładamy do malaksera. Miksujemy. Doprawiamy pozostałymi przyprawami. 5. Na koniec dodajemy ewentualnie sól i sok z cytryny do smaku. 6. Powstałą masa zalewamy mięso z warzywami. 7. Wstawiamy do piekarnika
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydziecko nie jadło wcześniej ostrych przypraw możecie zrezygnować z chili, lub dodać na początku jego niedużą ilość. podwójna pierś z kurczaka 2 małe bataty (lub 1 duży) 200 g selera naciowego 2 średnie marchewki 2 papryki 1 papryczka chili kawałeczek imbiru 6 ząbków czosnku 400 ml mleczka kokosowego 50 ml sosu sojowego 1/2 limonki szczypior z cebulki dymki (opcjonalnie) garść(...)obieramy. Papryczki chili przekrawamy na pół i usuwamy wszystkie pestki. Wszystkie przyprawy kroimy drobno. Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Selera naciowego myjemy i szatkujemy w talarki. Paprykę myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski lub kostkę. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o największych oczkach. Czosnek, imbir i chili podsmażamy
Dieta bez mlekaoprószenia po wierzchu; 1 łyżka oliwy z oliwek; Kilka listków bazylii; Sól; Pieprz. Sos pomidorowy: 2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą (każda po 400 g); 1 laska selera naciowego; 1 średnia marchewka; 1 ząbek czosnku; 1 mała cebula; 1/4 szklanki oliwy z oliwek; 1 liść laurowy; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka(...)przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę i szalotki obrać, drobno posiekać. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w bardzo małą kostkę. Laskę selera naciowego umyć, osuszyć, pokroić w bardzo małą kostkę. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Gałązkę rozmarynu umyć, osuszyć, drobno posiekać. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon
Gospodyni Miejskalitry sosu): 2,6 kg pomidorów 25 dag cebuli (nieobranej) ok. 30 dag cukinii (nieobranej) chili 30 dag papryki (u mnie mieszanka białej i pomarańczowej) 4 łodygi selera naciowego z liśćmi 2 łyżki oleju do smażenia 25 pomidorków koktajlowych 150 ml octu 10 % (użyłam octu śliwkowego ) 2 łyżki brązowego cukru płaska łyżka soli łyżeczka mielonego pieprzu Zdjąć skórki z pomidorów(...)pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej. Na olej wrzucić cebulę. Zeszklić. Do garnka dorzucić paprykę, chili i cukinię. Podsmażyć, by warzywa lekko zmiękły. Dorzucić pomidory i seler naciowy ewentualnie pokrojony na mniejsze kawałki. Całość doprowadzić do wrzenia pod przykryciem, a potem zdjąć pokrywkę i gotować na małym ogniu ok. godziny. Na 15 minut przed końcem dorzucić pomidorki koktajlowe
Weekendy w domu i ogrodzierównież dziewczynki, z którymi warto ją przygotować, zwłaszcza że jest bardzo łatwa. Składniki : opakowanie krojonego sera typu Caprese marynowane mini kolby kukurydzy twarożek z chrzanem świeży ogórek lub seler naciowy Seler naciowy (w wersji dla dorosłych) lub ogórek obrać i pokroić na słupki, które będą pełniły rolę łodyg. Każdy plaster sera posmarować twarożkiem o smaku chrzanu. Na twarożku ułożyć mini
Weekendy w domu i ogrodziepast jakie jedliście! Spaghetti bolognese: 400 g mielonego mięsa wołowego 75 g pancetty (ewentualnie chudego, wędzonego boczku) 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 3-4 średnie pieczarki 3 liście laurowe 1 i ¾ szklanki passaty pomidorowej (przecieru) ¼ szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego ⅓ szklanki śmietanki kremówki 30% 2 łyżki(...)posypania sól morska, świeżo mielony pieprz oraz: 400 g makaronu typu spaghetti, tagliatelle czy fettuccine opcjonalnie: drobno posiekana świeża bazylia do posypania Marchewkę obieramy i trzemy na tarce jarzynowej. Seler naciowy oraz obrane pieczarki i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Pancettę/boczek także kroimy w w niedużą kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła. Podsmażamy pancettę
Poezja smakugrillowanej kiełbasy. Pieczony kalafior doprawiony m.in przyprawą curry jest przepyszny i świetnie sprawdza się w sałatkach. W tej konkretnej sałatce stanowi główny składnik, a towarzyszą mu pieczone pieczarki, seler naciowy, szpinak i…. powinny być jeszcze pomidorki koktajlowe, ale zorientowałam się o ich braku, gdy zdjęcia zostały już zrobione. Dopełnieniem całości są orzechy, ziarenka granatu (teraz jest na nie sezon(...)sezamu). Sałatka jest lekka, o delikatnie orzechowym smaku. Pyszna! 2-3 porcje: kalafior (u mnie około 600-700 g – miałam dwa, ale dość malutkie) 1-2 łodygi selera naciowego 150-200 g brązowych pieczarek 2-3 garście świeżego szpinaku 200 g pomidorków koktajlowych (zapomniałam je dodać) 1/3 małego granatu kilka ulubionych orzechów 3-5 łyżek oliwy (w zależności
Smaki Na Talerzuprzenikają się, choć cajun jest prostsza (bardziej chłopska), ostrzejsza od kreolskiej, która króluje przede wszystkim w Nowym Orleanie. Podstawą obu odmian kuchni kreolskiej jest tzw. Święta Trójca – cebula, seler naciowy i słodka papryka, do tego ryż, często zasmażka (tzw. roux, cudowny wpływ kuchni francuskiej). Większość dań kuchni kreolskiej jest jednogarnkowa. Sama kiełbasa andouille, będąca jednym z podstawowych kuchni kreolskiej(...)łyżki oleju rzepakowego 1-1,5 łyżki przyprawy kreolskiej* 300g ugotowanego (al dente) ryżu długoziarnistego 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru pomidorowego 3-4 łodygi selera naciowego *przyprawa kreolska: 2 łyżki granulowanej lub suszonej cebuli 2 łyżki granulowanego czosnku 2 łyżki oregano 2 łyżki bazylii 1 łyżka tymianku 1 łyżka pieprzu cayenne lub papryki chili 1 łyżka
Pociąg Do Kuchnimóc sobie przygotować na szybko jedno z najlepszych dań na świecie. Wołowe ragu z makaronem (4 porcje) 500 g mielonej wołowiny 100 g wędzonego boczku/pancetty (w plasterkach) 1 łodyga selera naciowego 1/2 dużej marchewki (lub 1 mała) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka / karton krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml czerwonego, wytrawnego(...)posypania: parmezan 400 g makaronu pappardelle, tagliatelle (lub spaghetti) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonej wołowiny 100 g wędzonego boczku/pancetty (w plasterkach) 1 łodyga selera naciowego 1/2 dużej marchewki (lub 1 mała) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka / karton krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml czerwonego, wytrawnego
Poezja smakupodsmażenia kurczaka. Ja użyłam rafinowanego oleju z awokado , ale z powodzeniem może to być inny olej roślinny nadający się do smażenia. 🥬 Warzywa A dokładniej por, papryka czerwona , seler naciowy oraz ogórki kiszone (ewentualnie konserwowe). No i spora ilość sałaty lodowej, którą można z powodzeniem zastąpić kapustą pekińską. Chodzi o to, żeby sałata była krucha i jędrna(...)łyżeczki przyprawa gyros 1 łyżka olej z awokado 100 g por ((jasna część)) 400 g makaron shirataki 200 g papryka czerwona 150 g ogórki kiszone (lub konserwowe) 3 łodygi seler naciowy 100 g sałata lodowa 30 g ketchup 60 g majonez (najlepiej domowy ) sól do smaku natka pietruszki (świeża do smaku) Kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obtoczyć w przyprawach
Modern Cave Girldostosowywania do aktualnych potrzeb. Jeśli chodzi o warzywa, to naprawdę można wrzucić do niej dosłownie wszystko co tylko znajdziecie w swojej lodówce (i jest jadalne). U mnie stanęło na selerze naciowym , papryczce pepperoni i cebuli ze szczypiorkiem, ale pasować będzie tu także por, szpinak , brokuł , cukinia , kalafior i wiele innych. Również rodzaj białka ( pierś z kurczaka ) można z powodzeniem wymienić(...)Ingredients 1 pierś z kurczaka sporych rozmiarów, ok. 400 g 2 łyżki masła klarowanego 2 papryczki ostre drobno posiekane 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w drobne plasterki 2 sztuki dymki ze szczypiorkiem pokrojonej w drobną kostkę 100 g groszku zielonego 1 opakowanie śmietany kokosowej
Modern Cave Girlwersji. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 2 duże plastry karkówki (450g) 300g parzonej lub podwędzanej kiełbasy, drobno lub średnio rozdrobnionej 300g łuskanych połówek ziarna grochu 3 łodygi selera naciowego pół średniego selera korzennego 2 średnie marchewki 1 nieduży por 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka cząbru kilka liści laurowych sól Do podania ciemny żytni chleb(...)gwałtownie pod częściowym przykryciem przez 40 minut. W międzyczasie obieramy marchewki i kroimy w dość cienkie (kilka mm) plastry. Seler korzenny obieramy i kroimy w ok. 5 kostkę. Z selera naciowego usuwamy zdrewniałe końcówki i kroimy w cienkie (kilka mm) plasterki. Por rozcinamy wzdłużnie, dokładnie płuczemy (piasek!) i kroimy w grube półtalarki. Do wywaru dodajemy groch, marchew i seler naciowy
Kulinarna Pokusa