bycie „fit” wzrosły:) Decydując się na przetestowanie soków wiedziałam, że nie wolno mi mieć żadnych skrupułów w opiniowaniu produktu. Zaciekawił mnie sok z jabłka, selera naciowego. ogórka i naci pietruszki. Dlaczego? Do zielonego zwyczajnie nie ciągnie mnie. Lubię te produkty, ale w towarzystwie marchewki, papryki. Czegoś, co nada koloru a nie będzie strikte zielone. Przeanalizowałam(...)najpierw skład soku: sok tłoczony z jabłek 81,99%, sok z ogórków 9,99%, sok z selera naciowego 5,99%, sok z natki pietruszki 1,99%, przeciwutleniacz. Butelka plastikowa, z wyraźnie wytłoczonym terminem do spożycia. Nie wyglądało to źle, więc otworzyłam butelkę i degustowałam. Zanim przystąpiłam do degustacji musiałam wstrząsnąć butelką, ponieważ osad z warzyw i jabłka
Pieprzyć z Fantazjąpochodzi z północno-wschodniej części Tajlandii. Mimo iż nie ma w niej żadnych ostrych papryczek, naprawdę ma dużą moc. Ostrość pochodzi głównie z cynamonu, nasion kolendry i pieprzu. Dodatek selera naciowego idealne dopełnia smak bulionu, a marchewka i smażony czosnek dodają miłej słodyczy, która przełamuje ostrość. Bulion jest bardzo rozgrzewający, sycący i pełen niespotykanych aromatów w porównaniu z innymi zupami(...)pikantny bulion z wieprzowiną 500 g polędwiczek wieprzowych 200 g kiełków sojowych 1 marchewka 0,5 łodygi selera naciowego 1 laska cynamonu 1 łyżeczka sproszkowanego galangalu 1 łyżeczka nasion kolendry 1 liść laurowy garść liści kolendry 4 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyzka cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju do smażenia Wieprzowinę
PanGotujeznanego wszystkim rosołu. Zapisz przepis Drukuj Składniki Wywar 1 cały kurczak rosołowy (ok. 2kg) 2 średnie marchewki (250g) 1 duża cebula (180g) 1 średni por 2-3 łodygi selera naciowego pęczek pietruszki pęczek tymianku 2-3 „kwiaty” muszkatu* ok. 10 ziaren czarnego pieprzu kilka goździków sól Zupa 1 średni por 4 średnie marchewki (500g) 1/2 średniego selera korzennego(...)łodygi selera naciowego Do podania makaron typu nitki Instrukcje Kurczaka dzielimy na części – nogi, piersi, skrzydła i grzbiet. Usuwamy nadmiar tłuszczu oraz kuper. Wkładamy do garnka wypełnionego 5l wody, dodajemy czubatą łyżeczkę soli i zaczynamy powoli podgrzewać. Gdy woda będzie zbliżała się do wrzenia, powoli odszumowujemy jak bulion lub rosół . Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, albo
Kulinarna Pokusaznanego wszystkim rosołu. Zapisz przepis Drukuj Składniki Wywar 1 cały kurczak rosołowy (ok. 2kg) 2 średnie marchewki (250g) 1 duża cebula (180g) 1 średni por 2-3 łodygi selera naciowego pęczek pietruszki pęczek tymianku 2-3 „kwiaty” muszkatu* ok. 10 ziaren czarnego pieprzu kilka goździków sól Zupa 1 średni por 4 średnie marchewki (500g) 1/2 średniego selera korzennego(...)łodygi selera naciowego Do podania makaron typu nitki Instrukcje Kurczaka dzielimy na części – nogi, piersi, skrzydła i grzbiet. Usuwamy nadmiar tłuszczu oraz kuper. Wkładamy do garnka wypełnionego 5l wody, dodajemy czubatą łyżeczkę soli i zaczynamy powoli podgrzewać. Gdy woda będzie zbliżała się do wrzenia, powoli odszumowujemy jak bulion lub rosół . Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, albo
Kulinarna Pokusawołowy. Warto wybierać mięso grubiej zmielone. Pancetta . Dojrzewający boczek wieprzowy o cudownym, charakterystycznym aromacie. Wiem, tłuścioch straszny, ale ile smaku dodaje! Nie pomijajcie go, bo nadaje potrawie wyrazu. Marchew, seler naciowy i cebula, czyli soffritto . Soffritto to aromatyczna baza do sosów, zup, dań mięsnych i rybnych, powszechnie wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej. W skład klasycznego włoskiego soffritto wchodzą marchew, cebula(...)seler naciowy. Warzywa kroi się w równą, drobną kostkę (ten rodzaj krojenia nazywa się brunoise ), a następnie podsmaża na oliwie dla wydobycia słodyczy i aromatu. Pomidory . W przeciwieństwie do wspomnianej wcześniej spolszczonej wersji bolognese , w oryginalnym przepisie pomidory nie grają głównej roli i nie powinny przeważać w smaku, tylko go uzupełniać i dodawać nutki kwaskowości. Na niecałe
Na-talerzu.plprostu nudna. One ją urozmaicają, nadają smak i sprawiają, że jest bardziej wartościowym i sycącym posiłkiem. Wśród warzyw, które dodajemy do shepherd’s pie, mamy cebulę, marchewkę, selera naciowego i groszek. Sos Worcestershire . Ten sos dość często wykorzystuję w moich przepisach. Nadaje on daniom mięsnym wyjątkowy smak i aromat. Oryginalny sos worcestershire jest produkowany przez firmę Lea&Perrins(...)najedzą się nią nawet największe głodomory! Posiłek obiad Kuchnia angielska Słowo kluczowe groszek, jagnięcina, klasyczny obiad, niedzielny obiad, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, pomidory, rodzinny obiad, seler naciowy, shepherd’s pie, zapiekanka, zapiekanka pasterska, ziemniaki Całkowity czas przygotowania 1 hour Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 500 g jagnięciny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 marchewki
Na-talerzu.pljuż się kiszą, ale jeszcze się zastanawiałam czy będę je tutaj wrzucać. Zobaczę za dwa tygodnie jak będą smakowały, potem będę podejmować decyzje. Póki co, ogórki w curry i selerem naciowym. Parę tygodni temu wylądowałam na obiedzie u mamy mojej przyjaciółki. Czarnocińska mama ma swój piękny ogród, swoje owoce, warzywa, koty i inne drzewa, które są w bardzo moim klimacie(...)jedna uwaga odnośnie selera. Myślałam, że w sklepach będzie dostępny tylko ten zwykły, który jest całoroczny, z grubymi łodygami i niewielką ilością liści. I parę dni temu widziałam w warzywniaku i hipermarkecie seler, jakiego użyłam – z cienkimi łodygami i dużymi liśćmi. Rozejrzyjcie się za nim u siebie, warto go użyć. Ogórki w curry z selerem naciowym to jeden
Kardamonovyjedna uwaga odnośnie selera. Myślałam, że w sklepach będzie dostępny tylko ten zwykły, który jest całoroczny, z grubymi łodygami i niewielką ilością liści. I parę dni temu widziałam w warzywniaku i hipermarkecie seler, jakiego użyłam – z cienkimi łodygami i dużymi liśćmi. Rozejrzyjcie się za nim u siebie, warto go użyć. Ogórki w curry z selerem naciowym to jeden(...)selera i łodygi pokrojone w małe kawałki. Wszystko zalewamy zalewą i odstawiamy na jakieś 2 godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Do wyparzonych słoików wkładamy dość ściśle gotową sałatkę, wlewamy zalewę i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy 15 minut. Podobne przepisy: Ogórki z kolendrą Ogórki w zalewie musztardowej Ogórki z chili i czosnkiem Artykuł Ogórki w curry z selerem naciowym pochodzi
Kardamonovyjest ta końcówka twarda, że nie da się wbić paznokcia, to już jej nie bierzcie.Oleżała się po prostu. -papryka czerwona -papryka igołomska- to mój dodatkowy wariant -sedano czyli seler naciowy , tego dajcie naprawdę dużo, bez strachu, gdyż to on powoduje, że sałatka jest inna, jędrna, po prostu smakuje inaczej od naszych tradycyjnych marynat . Ten seler musi być czuć(...)czuć, ale ma po prostu być. Może się kiedyś dowiem dlaczego.Jeśli Signora Gina jeszcze żyje.... Sałatka Pani Giny nr 2 Składniki -cukinia baby -papryka igołomska- mój osobisty wariant -seler naciowy od serca, nie bójmy się tej jędrnej zielonej lodygi z lekką czuprynką -kolorowa rzodkiewka – biała i różowa -marchewka -kapusta pekińska -ogórki gruntowe ze skórką, ale ma być więcej cukini
Z Kuchni Do Kuchniwyssane z kosmosu. Dziś postanowiłam jednak zawalczyć ze swoim umysłem, zmiksować wszystkie dobra, jakie miałam w kuchni i pojawić się na kardamonie. Tak powstał koktajl z pomarańczami, kiwi i selerem naciowym. Dodatkową motywacją był fakt, że koktajl wyszedł pyszny. Dawno nie piłam tak smacznego smoothie, serio serio. To pewnie głównie zasługa pomarańczy, na które jest obecnie sezon. A może(...)sokiem z cytrusów. Korzystajcie, póki sezon na nie trwa. Na zdrowie. Składniki: sok wyciśnięty z 4 pomarańczy 2 dojrzałe kiwi sok wyciśnięty z połowy małej cytryny 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka nasion chia (przepis na 2 porcje) Sok z pomarańczy i cytryny wlewamy do blendera. Dodajemy do niego nasiona chia i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy
Kardamonovyselerem naciowym. Na początku miałam obawy przed dodaniem go, ale dodałam niewielką ilość i smak wyszedł dokładnie taki jak trzeba. Trzeba z nim uważać, potrafi czasami przyćmić niejeden koktajl. Od paru dni cierpię na chroniczne zmęczenie. Chociaż pewnie to za duże słowo, po prostu jestem nie do życia. Nie potrafię się na niczym skupić, nie potrafię słuchać. Nie wiem(...)Szpinak dokładnie myjemy. Jabłko obieramy (aczkolwiek nie jest to niezbędne, tym razem jednak je obrałam), wycinamy z niego gniazda nasienne. Seler myjemy, kroimy w mniejsze kawałki. Do blendera wlewamy wodę. Dodajemy do niej jabłko, obrane kiwi i banana, seler naciowy i szpinak. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania gładkiego koktajlu. Podobne przepisy: Koktajl z bananem, kiwi i szpinakiem Koktajl
Kardamonovyselerem naciowym. Na początku miałam obawy przed dodaniem go, ale dodałam niewielką ilość i smak wyszedł dokładnie taki jak trzeba. Trzeba z nim uważać, potrafi czasami przyćmić niejeden koktajl. Od paru dni cierpię na chroniczne zmęczenie. Chociaż pewnie to za duże słowo, po prostu jestem nie do życia. Nie potrafię się na niczym skupić, nie potrafię słuchać. Nie wiem(...)Szpinak dokładnie myjemy. Jabłko obieramy (aczkolwiek nie jest to niezbędne, tym razem jednak je obrałam), wycinamy z niego gniazda nasienne. Seler myjemy, kroimy w mniejsze kawałki. Do blendera wlewamy wodę. Dodajemy do niej jabłko, obrane kiwi i banana, seler naciowy i szpinak. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania gładkiego koktajlu. Artykuł Koktajl ze szpinakiem, bananem, kiwi i jabłkiem pochodzi
Kardamonovymięsa, a potrawę podałam z makaronem, który znajdował się w kubku, dzięki temu nie musiałam kupować dodatkowych składników używanych w kuchni japońskiej. Oprócz tego dodałam własne składniki, takie jak: seler naciowy, papryka, cebula, marchewka, a także wołowina. Danie wyszło przepyszne i wbrew pozorom nie było pracochłonne. Zachęcam Was do eksperymentów kulinarnych z japońskimi daniami instant OYAKATA! Składniki(...)wołowiny 2 op. dania instant OYAKATA - Japońska Wołowina smak wasabi 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 duża marchewka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sezamu pęczek szczypiorku 2 łyżki oliwy 2 łyżki oleju sezamowego papryka słodka mielona sól, pieprz Wykonanie: Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy
Kuchnia MagdaLenywołowego, przyprawionego w charakterystyczny dla Maroka sposób w towarzystwie aromatycznego sosu na bazie pomidorów i selera. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 puszek pomidorów krojonych, selera naciowego, 2 cebul, 4 ząbków czosnku, pęczka świeżej natki kolendry, 150 gram serka koziego, kminku, kminu rzymskiego, cynamonu, papryki słodkiej w proszku, papryki ostrej w proszku, soli, pieprzu, oliwy(...)folią spożywczą i odstawiłem do lodówki na godzinę, aby mięso przeszło dokładnie aromatem zastosowanych przypraw. Po zamarynowaniu mięsa w lodówce przeszedłem do przygotowania sosu. W tym celu 5 łodyg selera naciowego pokroiłem w plasterki o grubości około 0,5 cm. Cebulę i 3 ząbki czosnku posiekałem w bardzo drobną kostkę. na głębokiej patelni rozgrzałem 4 łyżki oliwy, a następnie dodałem
Wyprawy kulinarnewarzywami - przepyszna obiadowa propozycja, która przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi dobrych smaków! Składniki: mięso mielone wieprzowe - 200g mięso mielone wołowe - 200g cebula - 1 większa czosnek - 2-3 ząbki seler naciowy - 2-3 łodygi papryka - 2 mniejsze marchewka - 1 duża (starta) bulion - 1 - 1 i 1/2 litra passata pomidorowa - ok. 400g koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka kukurydza - 1 puszka Przyprawy: duża szczypta(...)tymianku, oregano. Sól, pieprz do smaku. sok z limonki - do smaku Wykonanie: Na łyżce rozgrzanej oliwy podsmażamy rozdrobnione mięso mielone do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz seler naciowy. Smażymy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz marchewkę i przyprawy: paprykę słodką, ostrą, wędzoną (opcjonalnie), majeranek, tymianek, oregano, sól i pieprz. Smażymy przez kolejne 5 minut, a następnie zalewamy
Pogotujmy.pl