mięsa, a potrawę podałam z makaronem, który znajdował się w kubku, dzięki temu nie musiałam kupować dodatkowych składników używanych w kuchni japońskiej. Oprócz tego dodałam własne składniki, takie jak: seler naciowy, papryka, cebula, marchewka, a także wołowina. Danie wyszło przepyszne i wbrew pozorom nie było pracochłonne. Zachęcam Was do eksperymentów kulinarnych z japońskimi daniami instant OYAKATA! Składniki(...)wołowiny 2 op. dania instant OYAKATA - Japońska Wołowina smak wasabi 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 duża marchewka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sezamu pęczek szczypiorku 2 łyżki oliwy 2 łyżki oleju sezamowego papryka słodka mielona sól, pieprz Wykonanie: Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy
Kuchnia MagdaLenywołowego, przyprawionego w charakterystyczny dla Maroka sposób w towarzystwie aromatycznego sosu na bazie pomidorów i selera. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 puszek pomidorów krojonych, selera naciowego, 2 cebul, 4 ząbków czosnku, pęczka świeżej natki kolendry, 150 gram serka koziego, kminku, kminu rzymskiego, cynamonu, papryki słodkiej w proszku, papryki ostrej w proszku, soli, pieprzu, oliwy(...)folią spożywczą i odstawiłem do lodówki na godzinę, aby mięso przeszło dokładnie aromatem zastosowanych przypraw. Po zamarynowaniu mięsa w lodówce przeszedłem do przygotowania sosu. W tym celu 5 łodyg selera naciowego pokroiłem w plasterki o grubości około 0,5 cm. Cebulę i 3 ząbki czosnku posiekałem w bardzo drobną kostkę. na głębokiej patelni rozgrzałem 4 łyżki oliwy, a następnie dodałem
Wyprawy kulinarnewarzywami - przepyszna obiadowa propozycja, która przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi dobrych smaków! Składniki: mięso mielone wieprzowe - 200g mięso mielone wołowe - 200g cebula - 1 większa czosnek - 2-3 ząbki seler naciowy - 2-3 łodygi papryka - 2 mniejsze marchewka - 1 duża (starta) bulion - 1 - 1 i 1/2 litra passata pomidorowa - ok. 400g koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka kukurydza - 1 puszka Przyprawy: duża szczypta(...)tymianku, oregano. Sól, pieprz do smaku. sok z limonki - do smaku Wykonanie: Na łyżce rozgrzanej oliwy podsmażamy rozdrobnione mięso mielone do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz seler naciowy. Smażymy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz marchewkę i przyprawy: paprykę słodką, ostrą, wędzoną (opcjonalnie), majeranek, tymianek, oregano, sól i pieprz. Smażymy przez kolejne 5 minut, a następnie zalewamy
Pogotujmy.plwrzucam”. Często modyfikuję przepis w zależności od tego, co mam w danym momencie w kuchni. Jednak zawsze staram się zachować bazowe składniki – marchewkę, selera naciowego, kurczaka, ziemniaki i soczewicę. Pokochaj resztki Bardzo często przygotowuję tę zupę, by wykorzystać mięso i warzywa z rosołu. Dzięki temu zupa z kurczakiem i soczewicą idealnie wpasowuje się w moją akcję na Instagramie(...)Jako baza może posłużyć bulion ekologiczny (bez zbędnych konserwantów i polepszaczy smaku). Możecie też wykorzystać ugotowany wcześniej rosół. Warzywa . Obowiązkowymi składnikami tej zupy są dla mnie ziemniaki, marchew i seler naciowy. Oprócz nich czasami dodaję też inne warzywa, w zależności od tego, co akurat mam kuchni – paprykę, kukurydzę, cukinię. Pomidory . Zawsze dodaję jeden z przetworów pomidorowych – passatę, koncentrat
Na-talerzu.plwieprzowej, cielęcej lub wołowej 300g pieczarek 1 średnia zielona papryka 1 średnia biała cebula 300ml bulionu wołowego 100ml porto lub innego wzmacnianego słodkiego wina 100ml słodkiej śmietany 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju rzepakowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka tymianku(...)podania 125g białego ryżu (o ile podajemy z ryżem) kilka listków selera naciowego Instrukcje Mięso tniemy w cienkie paski o długości ok. 5 cm i szerokości ok 1,5 cm. Pieczarki obieramy i tniemy na ćwiartki (jak te ze zdjęcia) lub inną ilość fragmentów – stosownie do rozmiaru grzybów. Cebulę obieramy i tniemy na półtalarki o szerokości ok. 3 mm. Olej
Kulinarna Pokusawody 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 4 młode marchewki 1 średniej wielkości cebula 1 pietruszka (korzeń) 1/4 kawałka dużego selera 3-4 łodygi selera naciowego 2-3 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Pierś z kurczaka umyć.Do garnka wlać wodę, dodać mięso z kurczaka, listki laurowe, ziele angielskie, przyprawić solą(...)międzyczasie marchewki obrać, umyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Pietruszkę obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Seler umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić w plasterki (listki pozostawić w całości). Do ugotowanego mięsa dodać warzywa i gotować pod przykryciem (na średnim ogniu), aż do miękkości warzyw
Ugotowaćnasze zdrowie, jest odpowiednia dieta. Temu problemowi warto przyjrzeć się głębiej, ponieważ zbilansowany jadłospis jest kluczowy w budowaniu odporności organizmu. 1. Wzmocnienie odporności na co dzień- w roli głównej seler naciowy Wyrobienie sobie pewnych nawyków jest bardzo dobrym sposobem do osiągnięcia postawionych sobie celów. Aby wzmocnić układ immunologiczny, warto na przykład postawić sobie wyzwanie polegające na wypiciu codziennie rano szklanki(...)soku z kiszonego selera naciowego. Seler naciowy sok to źródło silnych przeciwutleniaczy zwalczających aktywność wolnych rodników. Dodatkowo oczyszcza on organizm oraz wpływa na odchudzanie. Poprawia stan cery, ma również działanie przeciwtrądzikowe. 2. Układ odpornościowy, dzięki kompotowi z truskawek zdrowy Odporność budować można również, dzięki owocom. Królową wśród nich jest zdecydowanie truskawka, która kojarzy nam się z ciepłymi, czerwcowymi dniami. Smak
Słodkie okruszkiPyszna sałatka wiosenna z jajkiem , sałatą, rzodkiewką i selerem naciowym. Prosty przepis na sałatkę wiosenną z kilku składników i aromatycznego sosu jogurtowo – majonezowego. Jeśli szukasz pomysłu na łatwą, szybką i kolorową sałatkę ze świeżych warzyw , to zapraszamy na naszego Bloga Kulinarnego. Łatwa w przygotowaniu sałatka wiosenna z jajkiem i rzodkiewką to propozycja nie tylko na wiosnę. Ta sałatka skutecznie(...)przepis na sałatkę wiosenną Sałatka wiosenna z jajkiem Składniki sałata: ok. 200 g ogórek zielony: 2 szt. jajka od szczęśliwych kur: 5 – 6 szt. rzodkiewka: 1 pęczek seler naciowy: 3 łodygi cebula dymka: 1 pęczek Sos jogurt naturalny: 300 ml majonez: 1 – 2 łyżki czosnek: 1 ząbek sok z cytryny: 1 do 1,5 łyżki pietruszka lub koperek
Kuchnia Na WypasieCaponata to danie pochodzące z kuchni sycylijskiej, które jest odmianą gulaszu warzywnego. Bazą jest posiekany smażony bakłażan, gotowana sałatka warzywna i seler naciowy. Gulasz ten doprawiony jest słodzonym octem z kaparami w sosie słodko-kwaśnym i z dodatkiem oliwy. Ma słodki, lekko kwaskowaty smak i jest mięsista i chrupka. To danie głównie podawane w okresie letnim na obiad lub kolację(...)kuchni włoskiej z naciskiem na kuchnię sycylijską przygotowaliśmy wyjątkowy przepis na caponatę czyli sycylijski gulasz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 bakłażany 4 łyżki oliwy 1 mała cebula 2 łodyżki selera naciowego 2 łyżki czerwonego octu winnego 700 g świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych 1 łyżka cukru 1/2 łyżki kaparów 10 zielonych oliwek bazylia, sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
ProstePesto.plnajbliżej jest do hiszpańskiej paelli – to mieszanka mięs i owoców morza, ryżu, bulionu i pomidorów, oparta na cajuńskiej (pochodzącej od osadników francuskich) duszonej ‘świętej trójcy’ – cebuli, słodkiej papryce i selerze naciowym. Przy szykowaniu jambalayi trochę jak z gumbo – wrzucało się takie mięso, jakie było akurat pod ręką. W zależności od pory roku był to albo kurczak, królik, albo świeżo upolowane(...)najpierw wszystkie składniki. Papryki myjemy, pozbawiamy je gniazd nasiennych, kroimy w dwucentymetrowe kawałki. Cebule obieramy i kroimy drobno, dodajemy do miski z papryką. Myjemy i obieramy z łyka gałązki selera naciowego, kroimy je w półcentymetrowe plasterki, dodajemy do papryki i cebuli. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do warzyw. Krewetki odmrażamy na sicie pod bieżącą wodą, nie bardzo ciepłą
Karo in the Kitchenwinegretem na bazie octu balsamicznego Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 12 ŚNIADANIE – (wcale nie) zielony koktajl czekoladowy, czyli awokado , szpinak i seler naciowy zblendowane z kakao i mlekiem kokosowym LUNCH – zupa krem z cukinii z wczoraj + czekoladki z masła migdałowego i kilka orzechów OBIAD – kebsik w wersji slim, czyli(...)udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 26 ŚNIADANIE – sałatka z wątróbką i jajkiem na twardo z sosem czosnkowym OBIAD – makaron shirataki w sosie pomidorowym z kurczakiem i selerem naciowym KOLACJA – sałatka z tuńczyka Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 27 ŚNIADANIE – śledź w oleju z cebulką czerwoną i ogórkiem kiszonym
Modern Cave GirlSałatka z selera naciowego to zdrowa i orzeźwiająca przekąska, która świetnie sprawdzi się na letnich przyjęciach i grillach. Seler naciowy jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik i witaminy, co czyni go idealnym składnikiem sałatek. Sałatka z selerem naciowym to idealna przekąska dla osób, które dbają o swoje zdrowie i sylwetkę. Jest niskokaloryczna, bogata w błonnik
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z selerem naciowym, papryką i kukurydzą. Składniki Seler naciowy 170g, ok. 5 średnich gałązek Papryka zielona mała, 100g Papryka czerwona mała, 100g Ananas z puszki 330g Kukurydza konserwowa 220g Majonez 2-3 czubate łyżki Pie The post Sałatka z selera naciowego, papryki, ananasa i kukurydzy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKremowa zupa z selera naciowego z pieczonymi chipsami z jarmużu. Bardzo prosta, szybka, aromatyczna. Spróbujcie :) SKŁADNIKI Zupa: 1 seler naciowy (około 400g) 1 cebula 3/4 litra bulionu warzywnego 100 g serka topionego 1 łyżka oliwy, sól, pieprz Chipsy: 100 g jarmużu (bez grubych łodyżek) sól, pieprz czosnek granulowany oliwa z oliwek (lub oliwa czosnkowa ) PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kostkę(...)szklimy w garnku na oliwie. Dodajemy drobno pokrojone, umyte łodygi selera naciowego. Dusimy razem około 10 minut. Dolewamy bulion, dodajemy serek topiony. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Listki jarmużu przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Możemy zamiast czosnku i oliwy zastosować oliwę czosnkową . Wykładamy
Moje Kuchenne Rewelacjeswoim składzie zawiera bardzo popularne składniki, które są ogólnodostępne. W skład sałatki wchodzi oczywiście seler, szynka z kurczaka, jajka, papryka, kukurydza i por. Te wszystkie składniki z dodatkiem sosu na bazie jogurtu naturalnego w połączeniu ze sobą dają bardzo ciekawą kompozycję smakową. Sałatka z selerem naciowym nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek wygląda bardzo ciekawie. Więc jeśli macie(...)ochotę na pięknie prezentującą się sałatkę z podstawowych składników, sałatka selerowa polana będzie idealnym wyborem. PRZEPIS NA SAŁATKĘ SELEROWA POLANA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 2-3 łodygi selera naciowego 250 g szynki z kurczaka 4 jajka 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 mały por 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, obrać
Przepiski.pl