pokrojonego w grubszą kostkę 250 g grzybów leśnych, oczyszczonych i większe pokrojone w ćwiartki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 gałązka selera naciowego, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 papryczka chili, pokrojona w drobną kostkę 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki(...)smażenia sól i pieprz Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i czosnek, podsmaż do zarumienienia i dodaj ziemniaki, selera, chilli i pomidora. Podsmaż całość mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut. Następnie wlej bulion, przykryj garnek pokrywką i gotuj około 15 minut aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie
karmelowypodaniu go na stół. składniki dla trzech osób 1 kalafior ( około 600 g) 450 g piersi z kurczaka 150 g sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 2 jajka 150 ml śmietany 18 % ( słodkiej) 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 łyżki oliwy 1/3 pęczka natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz sposób przygotowania Mięso kurczaka kroimy(...)chłodne miejsce. Kalafiora myjemy i gotujemy na parze, na pół miękko. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i lekko przesmażamy drobno posiekane ząbki czosnku, oraz pokrojonego w cienkie plastry selera. Następnie na patelnię dokładamy mięso kurczaka, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu
Miód i pieprzryby. Tatar ze śledzia - przepis na 4 porcje Do przygotowania tatara ze śledzia będą Ci potrzebne: 5 filetów ze śledzia w solance, 2 jabłka, sok z połowy cytryny, łodyga selera naciowego, 2 szalotki, garść orzechów włoskich, 3 gałązki natki pietruszki, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 3 łyżki łuskanego słonecznika, łyżka masła, 3 łyżki bułki tartej razowej, pieprz(...)czym opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. 2. Jabłka obierz, pokrój w taką samą kostkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. 3. Posiekaj łodygę selera, obrane szalotki i orzechy włoskie. 4. Wszystkie składniki wymieszaj w misce z dodatkiem oleju rzepakowego i musztardą, dodaj pieprz i ewentualnie sól (niekoniecznie), a na koniec posiekaną natkę
Z notatnika dietetykaLiczba porcji: 6 - 7 Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie Przepis na kaszę pęczak pieczoną z mięsem: 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 2 szklanki kaszy pęczak 2 marchewki 6 łodyg selera naciowego 2 - 3 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki pieprzu naturalnego 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 3 łyżeczki soli olej rzepakowy do smażenia(...)zrobić kaszę pęczak pieczoną z mięsem? Mięso mielone wymieszać z pieprzem naturalnym, majerankiem, kminkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżeczkami soli. Marchewki obrać i drobno pokroić. Łodygi selera pokroić na dość cienkie i małe plasterki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć najpierw cebulę, następnie dodać marchew i seler. Smażyć około 10 minut
Kuchcik gotujeSkładniki: 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 mała cebula 1 łyżeczka garam masali olej 5 grzybów shiitake (lub małych boczniaków) 1 pomidor (lub kilka koktajlowych) 2 łodygi selera naciowego 3 łyżeczki sosu sojowego 1 szklanka pociętej w cienkie paseczki (lub startej) rzodkwi japońskiej (daikon) 1/2 szklanki zielonego groszku 1 kapusta bok choi 1 i 1/2 litra wody(...)mąki woda sól Wykonanie: Posiekaną cebulę i czosnek oprószyć solą i podsmażyć na oleju wraz ze startym imbirem i garam masalą (około 3 - 5 minut). Dodać pokrojone w kostkę seler, pomidory, grzyby i kapustę oraz sos sojowy i smażyć kolejne 10 minut. Wlać połowę wody lub bulionu i gotować na małym ogniu 10 minut. Wlać drugą połowę wody
zadanie-gotowaniewarzyw. Danie smaczne, lekkie ale i pożywne. Teraz warto korzystać ze świeżych warzyw i z nich przygotowywać posiłki. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 0,5 czerwonej papryki 0,5 żółtej papryki 3 ząbki czosnku 1 cukinia młoda 130 g kaszy kuskus 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Do smaku: sól pieprz(...)Pierś z kurczaka pokroić w kostkę doprawić solą pieprzem i czerwoną papryką. Odłożyć do lodówki na jakieś pół godziny i w tym czasie pokroić warzywa. Cebula w kostkę. Marchewka, seler i czosnek w plasterki. Papryki w paski a cukinię w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć mięso i przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię z tłuszczem dodać cebulę, seler
Ala piecze i gotujebardzo zdrowa, możemy ją podawać z pieczywem lub krakersami. Osobiście lubię położyć ją na kanapki z białym serem. Będziemy potrzebować: 250 g natki pietruszki 80 g listków selera lub selera naciowego 50 g białego chleba bez skórki 1 puszka tuńczyka 1 puszka 100 g sardynek lub anchois 80 g cebuli czerwonej 1 ząbek czosnku 100 ml oliwy lub oleju(...)przygotowania: Pasta z pietruszki i tuńczyka https://www.youtube.com/watch?v=pxKDLot_WVY Przygotowanie: Dokładnie wypłukaną i odsączoną natkę pietruszki kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika w którym przygotuję pastę. Liście selera również dokładnie płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do pietruszki. Zieleninę rozdrabniam blenderem. Następnie do wstępnie rozdrobnionej zieleniny dodaję pozostałe składniki pasty: pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek, chleb
Uwaga Babcia GotujeNasza zupa kapuściana, to pyszna zupa warzywna bez mięsa i ziemniaków. Przygotowana tylko ze świeżej białej lub włoskiej kapusty, marchwi, selera, cebuli oraz pokrojonych w kostkę pomidorów. To idealna zupa na odchudzanie, ponieważ jest niskokaloryczna i z niewielką zawartością węglowodanów. Zupa z kapusty jest bardzo sycąca, łatwa do przygotowania oraz co najważniejsze bardzo zdrowa. Jest niedroga i dobrze się przechowuje(...)przepis! Zupa kapuściana Składniki: kapusta biała: ok. 1 kg duża cebula: 2 szt. marchew: 1 szt. papryka czerwona: 1 szt. pietruszka: 1 szt. pomidory: 4 – 5 szt. seler naciowy: 2 – 3 łodygi natka pietruszki olej rzepakowy: 1 łyżka liść laurowy: 1 szt. ziele angielskie: 2 – 3 ziarna kilka kulek czarnego pieprzu majeranek: 1 łyżeczka pieprz do smaku
Kuchnia Na Wypasiezależności jak dużo mamy kurczaka na potrawkę mięso z kurczaka z rosołu – u mnie udko, podudzie i pierś 3 marchewki 1 cebula duża 1 łodyga selera naciowego – opcjonalnie 4 łyżki posiekane natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 pomidor sól pieprz łyżka masła łyżka oleju łyżka mąki 200ml śmietany 30% Jak zrobić makaron z potrawką z kurczaka: Zaczynamy(...)masło, olej i podsmażamy na nim cebulę i kurczaka pokrojonego w mniejsze kawałki. Następnie kiedy mięso kurczaka się lekko zezłoci, zalewamy wszystko ok 500ml wody. Potem dodajemy pomidora, marchewki, selera pokrojone w kostkę i przyprawy. Następnie gotujemy aż marchewki staną się miękkie. W śmietanie rozprowadzamy mąkę i zaciągamy potrawkę, zagotowujemy. Potem przyprawiamy do smaku, dodajemy natkę pietruszki. Potrawkę mieszamy
Dorota Smakujelekkie, niezwykle pomidorowe i syte danie, które z pewnością mile Was zaskoczy i rozkocha w swoim letnim smaku...szczególnie w pochmurne dni :) Cobbler pomidorowy Potrzebujesz: 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 1kg pomidorów 2,5 łyżeczki miodu 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju Biszkopty(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki masła (roztopione) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Cebule i seler pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju. 2. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj na patelnię do warzyw- gotuj do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać. 3. Dodaj masło, pietruszkę
Kuchnia w Słońcu Skąpanamangoldu włoską kapustę, brokuły, cukinię albo zielony groszek. Składniki 200 g wyłuskanego bobu ( ok. 800 g strąków ) sól pieprz 100 g chudego wędzonego boczku por cebula 2 łodygi selera naciowego 200 g marchwi 250 g szpinaku 200 g pomidorów 2 łyżki masła 200 g makaronu muszelki 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej pietruszki 5 łyżek świeżo(...)wodzie. Odcedziłem, opłukałem zimna wodą, każde ziarno wycisnąłem z osłonki. Posoliłem, popieprzyłem. Boczek pokroiłem w kostkę. Por przekroiłem wzdłuż, starannie umyłem, oczyściłem, pokroiłem. Cebulę drobno pokroiłem w kostkę. Łodygi selera umyłem, marchewkę obrałem. Warzywa pokroiłem na półcentymetrowe kawałki. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę wielkości 1 cm. Liście szpinaku umyłem, osuszyłem, grubo posiekałem. Z pomidorów usunąłem twarde trzpienie. Pomidory sparzyłem, obrałem
R'n'G Kitchenbobem i kurczakiem. Łapcie przepis :) Składniki: 400g łuskanego bobu pęczek koperku duża pierś z kurczaka 5 młodych ziemniaków duża marchew duży por łyżka masła pęczek szczypiorku gałązka selera naciowego gałązka lubczyku 200 ml śmietanki 30% 3 litry wody sól + pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy Przygotowanie: Bób obieramy i wkładamy do gotującego się wrzątku(...)plasterki. Wrzucamy do garnka i dusimy około 2 minut, mieszając. Kurczaka myjemy i dokładamy do pora, zalewając całość wodą. Gotujemy około 10 minut z zielem angielskim, liściem laurowym, selerem oraz lubczykiem. . W tym czasie obieramy ziemniaki i marchew. Kroimy je w kostkę. Warzywa dorzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania siekamy natkę pietruszki oraz szczypiorek i dokładamy
ChilliJemypesto i miłe smakowite zaskoczenie gotowe. Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Składniki: 1kg świeżych pomidorów 1l bulionu warzywno-drobiowego 1 marchew 1 cebula 1 nać selera naciowego 1,5 łyżki mąki oliwa Sól Pieprz pieprz cayenne lub ostra papryka ½ łyżeczki cukru Mini kilki sera mozzarella Śmietana 18% Pesto: 50ml Oliwa 1 łyżki Orzeszków nerkowca(...)Przygotowanie: Pomidory myjemy, nacinamy w kształcie krzyża od strony szypułki i sparzamy wrzątkiem, następnie obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach, a selera kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy, aż się zeszkli, dodajemy startą marchew i selera, zasypujemy mąką i razem smażymy przez kilka minut
Księga-Smakuautentycznie włoskim charakterze. Na specjalne okazje, wyjątkowi smakosze parmezanu mogą wzbogacić danie o jego dodatek. Składniki na 2 – 3 porcje: 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 2 laski selera naciowego około 10 suszonych pomidorów (bez konserwantów) 5 – 10 zielonych szparagów około 20 marynowanych oliwek bez pestek (zielonych lub czarnych) 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki oliwy nierafinowana sól(...)czarny pieprz do smaku; zioła: około 1/2 łyżeczki suszonego oregano garść orzeszków piniowych świeża bazylia 1 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Seler i suszone pomidory pokroić na plasterki. Kaszę przełożyć na sito o drobnym oczkach i dokładnie przepłukać pod zimną wodą, po czym krótko przelać wrzątkiem. W garnku o grubym dnie rozgrzać
Even Better Food